Ragwort - cât de toxic este pentru oameni?

Cât de toxică este planta cu adevărat?

Scarfa conține alcaloizi pirrolizidinici care sunt metabolizați în substanțe toxice în ficat. Caii și porcii, dar și vitele, sunt deosebit de sensibili la aceste substanțe. Pe măsură ce planta se răspândește din ce în ce mai mult, aceasta prezintă un pericol pentru oameni care nu ar trebui subestimat. Substanțele toxice, pentru care în prezent nu există o valoare limită uniformă, au fost deja detectate în lapte și miere.

citește și

  • Și șirul este otrăvitor pentru iepuri?
  • Stafia lui Iacov - foarte toxică chiar și atunci când este uscată
  • Cum ar trebui să fie aruncată ambraia?

Cu cât este mai cald, cu atât este mai toxic

Substanțele otrăvitoare din țesutul Jakomb variază de la plantă la plantă și pot fi detectate în aproximativ 500 de structuri cu proprietăți diferite. Spectrul de efecte asupra animalelor și oamenilor variază de la inofensiv la absolut toxic. Un ciuperci care crește în Alpi poate fi complet inofensiv, în timp ce unul care crește în câmpiile joase este extrem de toxic. În principiu, totuși, se poate spune: cu cât zona este mai caldă, cu atât este mai toxică.

Pericol pentru oameni

Intoxicația cu ragwort poate trece neobservată mult timp, deoarece inițial nu există simptome clare. Toxinele sunt metabolizate în ficat și au un efect toxic pe termen lung acolo. Experții sunt de părere că numărul tot mai mare de afecțiuni hepatice poate fi atribuit și numărului mare de cazuri nedeclarate de otrăvire a ambroziei la om.

Spre deosebire de plantele otrăvitoare cunoscute, cum ar fi umbrele de soare mortale, otrăvirea cu ragwort are loc lent pe o perioadă mai lungă de timp. Alcaloizii toxici ai pirrolizidinei dăunează ficatului și sunt cancerigeni chiar și în cantități mici. Dacă o cantitate mare de ragwort este ingerată accidental, moartea din cauza insuficienței hepatice va rezulta în câteva zile.

sfaturi

După cum s-a dovedit între timp, mierea germană nu conține nicio cantitate sau doar cantități foarte mici de alcaloizi de ragwort. Cu toate acestea, este logic să obțineți mierea dintr-o sursă cunoscută și să vă asigurați că acest apicultor nu are stupii aproape de stocurile de ragwort.