Gall Wasp - Aspect, caracteristici, dezvoltare și pericole

esențialul pe scurt

 • Există 1400 de specii diferite de viespe biliare
 • Cunoaștem viespile biliare în principal din merele biliare, o bilă bogată în acid tanic care apare în principal pe stejar și este cauzată de larvele de viespe biliare
 • Galele plantelor nu sunt cu adevărat dăunătoare plantei; de obicei se reface repede
 • Câteva specii de viespe biliare sunt utilizate pentru combaterea dăunătorilor

Viespi vesele dintr-o privire

Viespile biliare reprezintă genul Cynipidae din himenoptere. Există mai mult de 1.400 de specii diferite la nivel mondial, care sunt similare în modul lor de viață. Produsul viespei biliare este așa-numitul măr de fiere. Acest lucru este cauzat de ouă fertilizate care sunt depuse de animale femele pe partea inferioară a frunzei. Gallurile sunt produse de diferite organisme, inclusiv bacterii și acarieni.

citește și

 • Aceste insecte benefice trăiesc în grădina ta
 • Din viața animalelor de furtună
 • Din viața gândacului de frunze de grădină - sfaturi pentru control

Alte forme de galele:

 • Galele de măduvă
 • Galeri de zid
 • Par sau pâslă
 • Rolluri sau saci
 • Îndoiți sau înveliți gale

Uite

Viespile biliare au o lungime cuprinsă între unu și trei milimetri. Acestea sunt desenate în mod vizibil și mai ales colorate în negru. Masculii au o antenă mai mult decât femelele. În vedere laterală, corpul frontal este de obicei foarte scurt și înalt, în timp ce segmentul abdominal are o formă rotundă până la ovală. Femelele din diferite specii diferă prin înțepătura lor de așezare. Acest lucru poate fi aproape lungimea corpului sau foarte scurt.

confuzie

Viespile biliare pot fi ușor confundate cu familia sora Figitidae. Aceste himenoptere trebuie privite la microscop, astfel încât să poată fi distinse clar de viespile biliare. Numai viespile biliare fac merele tipice de fiere. Speciile de Figitidae parazitează la alte insecte.

CynipidaeFigitidae
secțiunea superioară a trunchiuluibob microscopic, deci matsclipitoare
Pronotumdiscretdouă chile laterale sau o placă vizibilă
placa abdominala superioaraal treilea link cel mai lungal patrulea link mai lung
Mod de viațăpredominant vegetalparazit

Viespe veselă pe stejari

Viespile biliare le plac în special frunzele de stejar. Chiar dacă larvele viespilor biliare cauzează doar daune minore, stejarul se apără producând taninuri care formează mărul biliar. Acest măr cu fiere conține până la 60% acid tanic, care în trecut era folosit în principal pentru tăbăcirea pielii și ca culoare, amestecat cu săruri de gheață. Această așa-numită cerneală de fier este folosită și astăzi pentru semnarea tratatelor de stat.

viespe biliară

Nociv sau util?

La majoritatea plantelor, bilele plantelor cauzate de viespile biliare nu provoacă daune semnificative. Stejarii care sunt adesea afectați în Germania se regenerează foarte repede după o infestare. În timp ce o specie non-nativă poate fi un dăunător, unele specii sunt chiar utile.

Viespile biliare nu fac rău și nu trebuie combătute. Dar fii atent când ai grijă de un castan dulce în grădină.

dăunător

Viespea biliară a castanului japonez este considerată a fi cel mai periculos dăunător care poate apărea la castan la nivel mondial. Dacă lemnul este puternic infestat, acesta va dezvolta mai puține flori și recolta va fi mai mică. Observații individuale au fost făcute în Europa Centrală din 2002. Specia a apărut în Germania din 2013. Descoperirile din Hesse, Baden-Württemberg și Renania de Nord-Westfalia sunt documentate aici.

Organism benefic

Există puține viespi biliare care trăiesc parazit pe alte insecte. Larvele acestor specii au de obicei mai mulți dinți mici sau muchii tăietoare și se dovedesc a fi utile pentru luptătorii împotriva dăunătorilor. Există viespi biliare care sunt considerate dușmani naturali ai moliei. Molia atacă pere și reduce recolta.

Să lupți cu viespile biliare?

Chiar dacă frunzele unei plante sunt parțial acoperite cu galele, viespile biliare nu provoacă nici o deteriorare semnificativă. Prin urmare, nu trebuie să lupți cu insectele. Dacă vi se par deranjante, puteți tăia lăstarii și frunzele cu foarfece ascuțite și le puteți arunca.

Numai cu castanul dulce trebuie să examinați puțin mai atent galele plantelor. Dacă viespea biliară a castanului japonez este responsabilă pentru creșteri, raportați infestarea. Efectul măsurilor de control este încă în curs de cercetare. Nu există aproape niciun rezultat cu privire la eficacitatea lor. Controlul mecanic este recomandat în primele etape.

sfaturi

Încurajați adversarii naturali care vizează insectele. Inamicii includ viespi și viespi care clocesc. Poate fi eficient dacă vă calcați pământul sau aplicați preparate care conțin ulei de parafină.

Dezvoltare și mod de viață

Femelele își depun ouăle în locații atent selectate. Ele se bazează pe stadiul de dezvoltare a frunzelor, astfel încât larvele lor să fie aprovizionate în mod optim. Galele pot apărea, de asemenea, pe flori și muguri, crenguțe și tulpini sau pe rădăcini. Larvele sunt pupate în galls. Insecta adultă mănâncă o gaură circulară în coajă cu părțile bucale și se eliberează în acest fel.

bilă

Viespile biliare declanșează o creștere a țesutului frunzelor atunci când își depun ouăle. Femelele eliberează prin ovule substanțe care acționează hormonal, astfel încât programele de creștere ale plantei să fie modificate. Se creează o bilă în care se dezvoltă o larvă la un moment dat. Insectele au o dietă pur vegetală.

Fiecare bilă este modelată special pentru specie și constă dintr-o coajă tare și un țesut interior moale. În bila biliară a plantei se pot forma un număr diferit de camere, în fiecare dintre care o larvă trăiește și mănâncă țesutul plantei. După eclozare, se asigură că bila continuă să se dezvolte.

viespe biliară

Unde trăiesc viespile biliare?

Viespile biliare sunt legate de anumite zone climatice, multe specii fiind introduse în întreaga lume. Se specializează în plante gazdă și nu pot supraviețui fără ele. În Germania, speciile native prezintă un mod de viață foarte specializat.

distribuție

Viespile biliare trăiesc în latitudinile temperate ale emisferei nordice. Majoritatea tuturor genurilor și speciilor sunt comune în regiunea mediteraneană și în jurul Mării Negre. Nu există viespi biliare în tropice. Unele specii s-au putut răspândi în regiunile montane sudice. În sudul Americii și Africii au fost descrise până acum doar patru genuri. Există aproximativ 100 de specii în partea de nord a Europei Centrale.

Plantele gazdă

Viespile biliare se dezvoltă pe dicotiledonate. Există o singură specie în lume care își depune ouăle pe un monocot. Multe specii s-au specializat în anumite specii sau genuri de plante. Speciile originale se găsesc pe maci, margarete și plante de mentă. O linie de dezvoltare sa specializat în plante de trandafiri. Există viespi biliare care apar doar pe stejari. Puține specii colonizează și alți arbori de foioase, cum ar fi arțarul, fagul sau salcia.

 • Stejar : Viespea biliară de stejar obișnuit și viespea de bilie de linte de stejar
 • Trandafir : Viespe biliară trandafir comună
 • Castan : Viespea japoneză de castan,
 • Volbura : Diastrophus smilacis, specii nord americane
viespe biliară

Specii și gale

În Germania există în principal specii care apar ca formatori de fiere la stejari. Viespea biliară de stejar comună este cea mai cunoscută specie care provoacă găleci caracteristice pe partea inferioară a frunzelor de stejar. Devin roșiatice în toamnă, chiar înainte ca insectele să iasă.

Viespile de linte de stejar dezvoltă galeuri de culoare deschisă pe partea inferioară a frunzei, care sunt aranjate în formă de lentilă. Gălele plantelor din specia Cynips longiventris, care se caracterizează prin forma lor sferică și dungi neregulate roșii, sunt izbitoare. Galele viespei biliare, care sunt cunoscute sub numele de bilă de cartof sau măr de stejar, cresc până la patru centimetri în mărime.

Pe trandafiri apar adesea galele de viespe biliară obișnuită. Acestea sunt cunoscute sub numele de mere dormitoare, mere de trandafir sau bedeguar și sunt situate la capetele trandafirilor. Pot atinge un diametru de doi centimetri și pot dezvolta părul lung. Interiorul este străbătut de mai multe coridoare, fiecare cu o larvă.

Viespile biliare sunt periculoase?

Viespile biliare sunt complet inofensive pentru oameni și animale de companie. Insectele nu pot ustura, chiar dacă ovipozitorul femelei este înspăimântător când este extins. Singurul scop al acestui lucru este să pătrundă în țesutul plantei și să depună ouăle acolo. Dieta insectelor este predominant vegetală, prin care viespile biliare reprezintă o excepție în ordinea parțială a Legimilor. Majoritatea acestor himenoptere trăiesc parazit și își depun ouăle în organisme animale.

întrebări frecvente

Unde apar viespile biliare?

Speciile native se găsesc în principal pe stejari. Ei sunt responsabili pentru creșterile de pe partea inferioară a frunzelor. Există și viespi biliare specializate în trandafiri. Aceste specii sunt preferate pe trandafirii sălbatici, unde își depun ouăle în țesutul vârfurilor de lăstari.

Cum trăiesc viespile biliare?

Insectele femele își depun ouăle în țesutul plantei cu ajutorul unui ovipod. Hormonii secreti asigură proliferarea țesutului. Acest lucru creează o protuberanță sferică care este protejată de o coajă tare. Larvele trăiesc în interiorul bilei plantei și se hrănesc cu țesutul până când pupează.

Trebuie să mă lupt cu viespile biliare?

Controlul nu este de obicei necesar, deoarece plantele sunt cu greu deteriorate. Chiar dacă un lemn are tone de gale, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la vitalitatea plantei. Numai castanul dulce poate fi grav afectat de viespile biliare, astfel încât recolta este mai slabă. O specie introdusă care nu apare inițial în Europa Centrală este responsabilă pentru aceste daune. De asemenea, este necesară precauție în cazul în care fierei plantelor nu sunt cauzate de viespi biliare.

Viespile biliare pot intepa?

Aceste insecte nu sunt capabile să înțepe. Nu au nimic de-a face cu viespile reale și sunt complet inofensive pentru oameni. Viespile biliare nu au dezvoltat mecanisme speciale de apărare care ar putea fi periculoase pentru oameni sau animale de companie.

Toate galele provin de la viespea biliară?

Există mai multe organisme care pot provoca bilele plantelor. În plus față de viespile biliare, bacteriile, ciupercile, nematodele și acarienii pot fi folosiți și ca agenți care formează fiere. Există, de asemenea, alte insecte care determină creșterea plantelor. Dacă găsiți o bilă, identificați-o și determinați tipul.