Tunderea gazonului - cele mai bune 5 sfaturi și cele mai mari 5 greșeli

Sfatul 1: tunde gazonul regulat

Tunderea periodică a gazonului creează baza pentru o zonă de iarbă densă și de vis. Cu cât se tund mai regulat, cu atât tulpinile se obișnuiesc mai bine cu linia ideală de tăiere. Aceasta are ca rezultat o densitate robustă a boabelor cu efect benefic asupra capacității de fotosinteză. Un astfel de gazon poate face față cu ușurință situațiilor stresante de tot felul. Cât de des este cosit în mod ideal depinde de tipul de gazon, amestecul de semințe și locația. Următoarele informații sunt destinate unui ghid:

 • Tăiați peluza ornamentală de înaltă calitate la fiecare 7 zile în medie
 • Amestecuri ieftine cu creștere rapidă de două ori pe săptămână în timpul verii
 • Umbra cu creștere foarte lentă la fiecare 10-12 zile

citește și

 • Un gazon fără tundere - creați un înlocuitor de gazon sau o pajiște sălbatică
 • Pur și simplu lăsați gazonul în urmă după tuns
 • Tunderea gazonului pe timp ploios - Cum se tund peluze umede

Sfat 2: setați înălțimea de tăiere perfectă

Împreună cu întrebarea „cât de des se tund” merge subiectul înălțimii optime de tăiere. „Regula unei treimi” s-a dovedit a fi un memento. Apoi, trebuie tăiată maximum o treime din înălțimea ierbii. Tipul de gazon și vremea predominantă dictează înălțimea ideală. Următorul tabel servește drept ghid pentru cele mai comune tipuri de gazon:

Înălțimea de tăiere potrivită în funcție de sezonGazon ornamentalSport și joacă pe gazonUmbra gazon
prima tăietură din an80 mm80 mm100 mm
vreme normală35-45 mm30-40 mm70-80 mm
în secetă50-60 mm45-50 mm100-150 mm
cu umedă permanentă40-50 mm35-45 mm85-95 mm
ultima tăietură a anului35-45 mm30-40 mm90 mm
suma minimă absolută20-25 mm30-35 mm60-70 mm

Dacă urmați respectiva „regulă de o treime” atunci când tundeți gazonul, veți tunde la o înălțime ideală de 40 mm de îndată ce tulpinile au crescut la 60 mm.

sfaturi

Pentru a determina înălțimea efectivă de tăiere a mașinii dvs. de tuns iarba, nu trebuie să măsurați firele individuale de iarbă. Acest lucru este mult mai puțin complicat: pur și simplu așezați cositoarea pe o suprafață plană și utilizați banda de măsurare sau regula de pliere pentru a determina distanța dintre lame și sol.

Sfat 3: Nu tăiați niciodată pe timp umed

Când plouă, mașina de tuns iarba trebuie să rămână în magazia de scule. Dacă un gazon este tuns când este înmuiat, nu se va realiza o tăietură curată. În plus, tăieturile se unesc și mașina de tuns iarba este excesiv de tensionată. În plus, roțile unei mașini de tuns iarba motorizate grele se scufundă în pământul umed și deteriorează rădăcinile ierbii.

Sfat 4: Tundeți întotdeauna cu lame ascuțite și viteză mare

Grădinarii hobby germani preferă încă cositoarea rotativă cu motor pentru tunderea gazonului. Pentru ca cuțitele rotative să evoce o tăietură armonioasă, acestea ar trebui să fie cât mai ascuțite posibil. Dacă suprafețele tăiate sunt foarte sfărâmate, cuțitele aparțin atelierului specializat pentru rectificare. Pauza de iarnă trebuie folosită în mod regulat pentru a ascuți unitatea de tăiere.

Viteza motorului de tuns iarba are, de asemenea, o influență decisivă asupra modelului de tăiere. Dacă bara de tăiere se rotește cu o viteză de 3.000 de rotații pe minut, veți obține un gazon ca și cum a fost curățat dintr-un ou.

Sfatul 5: Nu lăsați tăieturi întinse

Dacă nu folosiți un coș colector atunci când tundeți gazonul, tăieturile vor fi apoi împrăștiate pe întreaga zonă. În timp ce mulcirea este una dintre sarcinile fundamentale de întreținere în grădina de legume și ornamente, acest fapt are un efect contraproductiv asupra gazonului. Sporii fungici și alți agenți patogeni găsesc condiții ideale de viață sub tăieturile din care se pot răspândi exploziv.

Prin urmare, este obligatoriu să măturați resturile cu o greblă și să le aruncați după fiecare tăiere. Cu toate acestea, această premisă nu se aplică atunci când tăiați gazonul cu o mașină de tuns iarba. Acest lucru distruge tăieturile în bucăți mici care acționează ca îngrășământ natural.

Greșeala 1: tăierea gazonului prea devreme

Când iarna se apropie de sfârșit, peluza amintește de o tunsoare depășită. Înțeles, grădinarii ambițioși cu hobby abia așteaptă să taie peluza pentru prima dată. Dacă începeți prea devreme acum, vă faceți de nefericire cărții dvs. de vizită ecologice. Aceste caracteristici vă arată momentul ideal pentru a tăia primul gazon al sezonului:

 • Tulpinile au atins o înălțime de 80 până la 100 de milimetri
 • Nu mai sunt de așteptat perioade de îngheț
 • Temperaturile nocturne nu mai scad sub 5 grade

Dacă doriți să știți exact, adăugați toate temperaturile peste 0 grade Celsius din ianuarie. Dacă totalul este de 180, timpul este potrivit pentru prima tundere a gazonului și apoi pentru scarificare.

Greșeala 2: Tundeți gazonul prea scurt

În fiecare an, în timpul sezonului de sărbători, imaginea peluzei galbene decolorate este răspândită în grădinile hobby germane. Cauza este o scurtare prea scurtă după întoarcerea din vacanță. Dacă gazonul este lăsat să crească nestingherit câteva săptămâni, punctul de vegetație se deplasează în sus. Dacă înălțimea minimă este acum tunsă într-o singură trecere, gazonul va intra în șoc. Cum să o gestionați corect:

 • Mai întâi tăiați gazonul la cel mai înalt nivel de tăiere al cositoarei
 • În a doua etapă, scurtați firele de iarbă în conformitate cu „regula unei treimi”
 • După o săptămână, tunsul se face la înălțimea ideală de tăiere

Greșeala 3: tunderea gazonului la soarele aprins

Dacă temperaturile calde de vară și lumina soarelui aprinsă se reunesc, timpul zilei pentru tunsul gazonului trebuie ales cu atenție. Dacă gazonul este cosit la prânz, tulpinile vor arde pe rănile tăiate în câteva minute. Rezultatul este o peluză galben-maroniu greu de recuperat.

În mod ideal, tăiați gazonul în orele mai reci de dimineață sau de seară. Pentru a nu intra într-un clinch cu vecinii, perioadele de odihnă prescrise legal trebuie, bineînțeles, luate în considerare.

Greșeala 4: intrarea în zona nedesecată

Ați luat toate cele mai bune 5 sfaturi la inimă și totuși apare un model de tăiere neuniform după tăierea gazonului? În acest caz, s-a strecurat o greșeală obișnuită, care trece neobservată în zelul îngrijirii gazonului. Dacă firele de iarbă sunt călcate cu piciorul înainte de a fi tăiate, nu vor sta în picioare la timp. Lamele de tuns iarba nu detectează aceste zone, ceea ce duce la o suprafață ondulată.

Greșeala 5: Tunderea gazonului s-a oprit din timp

Pe măsură ce anul de grădinărit se apropie de sfârșit, una dintre cele mai frecvente greșeli la tunderea gazonului iese la iveală. Știind că gazonul ar trebui să meargă suficient de mult în sezonul rece, nu mai este tuns mult prea devreme. Cum se face corect:

 • Atâta timp cât vremea o permite, cosirea va avea loc în ciclul stabilit
 • Creșterea ierbii continuă până la primul îngheț
 • După prima noapte geroasă, mașina de tuns iarba este folosită pentru ultima oară

În mod ideal, aveți la dispoziție masa noastră mică pentru a citi înălțimea optimă de tăiere pentru timpul de iarnă. De altfel, nu este nimic de spus împotriva folosirii mașinii de tuns iarba pentru a îndepărta frunzele rămase mai târziu în an. Atâta timp cât lamele de iarbă nu sunt cosite din nou în același timp, puteți utiliza un instrument excelent pentru a înlocui suflantul pentru frunze.

Sfaturi și trucuri

Știți diferența dintre o mașină de tuns iarba rotativă și o mașină de tuns iarba? Cositoarea rotativă cea mai frecvent utilizată în Germania taie vârfurile ierbii cu lame rotative. Mașina de tuns iarba, pe de altă parte, taie ușor tulpinile cu un cilindru rotativ, ca niște foarfece. De altfel, casa mașinii de tuns iarba este Anglia, patria materiei gazonului perfect.