Fertilizați peluzele - cele mai bune 10 sfaturi

Nicio peluză frumoasă fără nutrienți - o pledoarie pentru îngrășăminte

Un covor verde catifelat, uniform, nu va prospera singur. Ca parte a tăierii regulate a gazonului, o mare parte din substanțele nutritive existente sunt consumate și transportate departe în gazon. Deși ierburile de gazon au o rețea densă de rădăcini, masa principală a rădăcinii se află în stratul superior al solului. În timpul perioadei de vegetație, este necesară o compensare adecvată prin fertilizarea țintită a gazonului. Acești nutrienți trebuie în principal alimentați:

 • Azot (N) pentru o creștere constantă, iarbă verde luxuriantă și întărirea celulelor
 • Fosfor (P) pentru rădăcini sănătoase și puternice și pentru reglarea echilibrului energetic
 • Potasiu (K) pentru promovarea rezistenței, consolidarea metabolismului și îmbunătățirea rezistenței la îngheț

citește și

 • Limitarea corectă a gazonului - cele mai bune 10 sfaturi
 • Gazon fantastic de frumos - cele mai bune 10 sfaturi pentru îngrijirea gazonului
 • Cum să fertilizați în mod corespunzător medalionul - cele mai bune sfaturi și trucuri

În plus, mineralele și oligoelementele sunt importante, astfel încât ierburile nobile ale gazonului să nu fie pierdute de buruieni și mușchi.

Analiza solului asigură transparență

Dacă o peluză suferă de o lipsă de nutrienți, această deficiență este recunoscută vizual prin creșterea slabă sau o culoare palidă. O analiză profesională a solului arată ce anume este o problemă. Pentru a face acest lucru, luați probe de sol din stratul superior de sol în 10-12 locații de pe gazon. Acestea sunt amestecate într-o găleată pentru a trimite 500 de grame la un laborator adecvat.

După 3-4 săptămâni veți primi un rezultat dedicat stării solului, inclusiv o recomandare de îngrășământ. Dacă efectuați o analiză a solului la fiecare 4-5 ani, veți cunoaște punctele slabe ale aportului de nutrienți. Ca parte a fertilizării gazonului, compensați deficiențele biologic sau mineral și evitați riscul supra-fertilizării.

Îngrășămintele pe termen scurt trezesc peluze obosite

Pentru a stimula creșterea gazonului în primăvară, utilizarea azotatului de calciu amoniu (KAS) s-a dovedit bine. Acesta este un îngrășământ care conține în principal azot (28%). În momentul fertilizării gazonului, azotatul de calciu amoniu pune în mișcare un val care nu lasă buruieni și mușchi nicio șansă.

 • Avantajele KAS: efect imediat, în timp ce înlocuiește mușchiul și buruienile
 • Dezavantaje ale KAS: nu conține nici fosfor, nici potasiu, risc ridicat de arsuri din ierburi nobile

Azotatul de var de amoniu este, prin urmare, un îngrășământ pe termen scurt care nu poate înlocui fertilizarea pe deplin a gazonului. În plus, ingredientul activ dăunează mediului, datorită levigării rapide a nitraților în apele subterane.

sfaturi

Erbicidele obișnuite funcționează corect numai atunci când plantele nedorite au o masă mare de frunze. Cu cât păpădia și colegii sunt mai mari în momentul aplicării erbicidului, cu atât va fi mai eficient succesul controlului. Prin urmare, grădinarii cu experiență fertilizează peluza acoperită de buruieni cu azotat de calciu amoniu în perioada de până la două săptămâni, pentru a da apoi o lovitură devastatoare buruienilor care se ridică.

Aplicați îngrășământ complet pe gazon cel mult o dată pe an

În fertilizarea minerală a gazonului, urmați calea celei mai puțin rezistente cu un îngrășământ complet, cum ar fi bobul albastru. În uz din 1927, acest preparat pur chimic este folosit și astăzi în grădini de grădină și grădini ornamentale. Îngrășământul este dozat în mod ideal în conformitate cu rezultatele unei analize a solului. O singură aplicare în primăvară între martie și aprilie este suficientă pentru o peluză normal stresată. Cum se procedează:

 • Împrăștierea îngrășământului cu împrăștierea pe gazon uscat
 • Evitați o distribuție suprapusă
 • Imediat după fertilizare, stropiți peluza în mod extensiv

Efectul dăunător asupra mediului rezultă în principal din scurgerea rapidă a azotatului în apa freatică și apă potabilă în decurs de 2 săptămâni. Produsul nou dezvoltat Blaukorn Entec prelungește această perioadă la 8 săptămâni, ceea ce se presupune că reduce sarcina de nitrați și crește efectul de fertilizare.

Cele mai bune îngrășăminte pe termen lung pentru gazon

Cei care nu sunt mulțumiți de fertilizarea pe termen scurt a gazonului ar trebui să își îndrepte atenția asupra îngrășămintelor mineral-organice cu efecte pe termen lung. Aceste preparate combină efectul imediat cu o aprovizionare de lungă durată cu nutrienți timp de până la 120 de zile. Avantajul este că ierburile nu doar trag în sus. Mai degrabă, se dezvoltă în lățime în același timp, ceea ce duce la un covor verde catifelat.

Tabelul următor prezintă câteva îngrășăminte minerale-organice remarcabile pe termen lung, care s-au bucurat în mod constant de bune evaluări ale clienților pe piață:

Îngrășământ pe gazon pe termen lungWolf LE 100 PremiumÎngrășământ pe gazon pe termen lung floranidCuxin DCM specialProfi GreenÎngrășământ substrat pe termen lung pentru gazon
Tipul de îngrășământorganic-mineralorganic-mineralorganic-mineralorganic-mineralorganic-mineral
Compoziția NPK29 + 5 + 722 + 5 + 1112 + 4 + 67 + 5 + 522 + 5 + 5
Durata efectului120 de zile180 de zile100 de zile100 de zile100 de zile
dozare50 g / m²50 g / m²40 g / m²70 g / m²20 g / m²
Preț39 euro pentru 5 kg28 euro pentru 5 kg36 euro pentru 20 kg25 euro pentru 30 kg31 euro pentru 5 kg

Prezentare generală a datelor îngrășămintelor - când fertilizarea gazonului are sens

Nu există un glonț de argint pentru planul ideal de fertilizare. Mai degrabă, există diferiți factori care dictează ritmul fertilizării gazonului cu preparate mineral-organice. Aceasta include tipul de gazon, natura solului, vremea și locația. Următoarele linii directoare se aplică ca linie directoare (4,86 EUR la Amazon *):

 • Timp pentru peluze ornamentale cu utilizare normală: primăvara (martie / aprilie) și vara (iulie / august)
 • Timp pentru sporturi extrem de stresate și joacă pe gazon: în martie, mai, august și octombrie
 • Timp pentru peluzele umbrite: în martie / aprilie, în iunie / iulie și în septembrie / octombrie

Când ar trebui să aibă loc fertilizarea gazonului, compoziția îngrășământului selectat determină în special. Doza exactă de NPK este indicată pe fiecare ambalaj: N pentru azot, P pentru fosfor și K pentru potasiu.

Fertilizați în mod natural peluzele în armonie cu natura - așa funcționează

Dacă doriți să vă fertilizați gazonul în mod natural, un îngrășământ cu doar ingrediente organice intră în centrul atenției. Acestea sunt de origine pur vegetală sau animală și sunt descompuse mai întâi de microorganisme înainte de a fi disponibile pentru gazon. Acest lucru nu numai că asigură furnizarea de substanțe nutritive; în același timp, există o îmbunătățire a solului pe termen lung.

Desigur, fertilizați spațiile verzi cu compost, gunoi de grajd stabil, gunoi de grajd, făină de corn sau gunoi de grajd. La fertilizarea gazonului biologic, la rândul său, depinde de condițiile specifice de pe teren. Practic, o faceți corect, conform următorului program:

 • Primăvara și vara, 30 de litri de compost pe metru pătrat, plus 30 de grame de corn
 • Gunoi de grajd care conțin potasiu în septembrie sau octombrie pentru a întări rezistența la iarnă
 • Alternativ, aplicați îngrășăminte organice disponibile în comerț în martie, mai, august și octombrie

Scarificarea crește disponibilitatea de a absorbi îngrășământul

Indiferent dacă fertilizați cu îngrășăminte minerale, minerale-organice sau organice, puteți crește eficacitatea fertilizării gazonului cu următoarele măsuri de îngrijire:

 • Scarificați zona de iarbă înainte de fertilizarea gazonului în martie și septembrie
 • Apoi aplicați îngrășământul cu distribuitorul, manual sau cu pulverizatorul sub presiune
 • Irigarea temeinică este obligatorie, chiar dacă fertilizați în mod natural

Semințele de gazon și îngrășământ în același timp - noua plantă eficientă

Dacă semințele de gazon și fertilizarea naturală merg mână în mână, acordați cărții dvs. de vizită verzi un ajutor excelent la pornire. Cel mai bun moment pentru semănatul gazonului pentru o nouă plantă este în septembrie sau octombrie. Solul este încă cald la soare, astfel încât rădăcinile ierbii se pot stabili bine înainte de iarnă.

Un îngrășământ organic de pornire poate fi distribuit în același timp cu semințele de gazon, deoarece nu există riscul de a arde semințele fragede. Îngrășământul de pornire a gazonului Neudorff Azet, de exemplu, are o compoziție pur biologică, astfel încât microorganismele din el să aibă grijă de creșterea puternică a rădăcinilor.

Fertilizați toamna în vederea iernii - potasiul o face

În septembrie peluza începe să crească pentru ultima dată înainte de iarnă. Pentru a-l pregăti în mod corespunzător pentru sezonul rece, grădinarii cu experiență folosesc un îngrășământ special pentru toamnă. În loc să împingă iarbele nobile înainte cu azot, se folosește fertilizarea gazonului, subliniind potasiul. Proprietarii de gazon orientați biologic aleg un îngrășământ organic NPK cu o compoziție de 7 + 3 + 10. Cum se face corect:

 • Scarificați peluza pe lungime o dată în septembrie sau octombrie
 • Răspândiți îngrășământ organic de toamnă cu distribuitorul și apa
 • Alternativ, fertilizați în mod natural cu gunoi de grajd lichid auto-făcut sau cenușă de lemn pură

Efectul special al potasiului asupra rezistenței la iarnă se bazează pe faptul că acest nutrient întărește în mod specific pereții celulari din țesutul plantelor. Fluctuațiile epuizante ale temperaturii din timpul iernii, cu vreme alternativă de îngheț și dezgheț, pot face față ierburilor de pe gazon mult mai bine datorită acestei fertilizări atente pe gazon.

Sfaturi și trucuri

Te-ai săturat de scarificări enervante? Apoi, obțineți un ajutor de protecție sub formă de microorganisme cărora le place să mănânce pajișul și mușchiul. Noul îngrășământ micro-gazon de la Cuxin conține o mulțime de organisme din sol care transformă mușchiul și simțitul în humus valoros pe o perioadă de până la 100 de zile.