Hortensii - recunoaște și tratează bolile

Boli fungice

În anumite condiții meteorologice, ciupercile prosperă și pot ataca numeroase hortensii și alte plante într-un timp foarte scurt. În acest caz, este important să reacționăm rapid pentru a preveni deteriorarea masivă a hortensiei. Următoarele sunt cele mai frecvente ciuperci:

citește și

 • Hortensiile prosperă într-un loc însorit?
 • Hortensiile sunt foarte însetate - așa că udați-le corespunzător
 • Propagați hortensiile împărțindu-le

Făinarea greșită

Această ciupercă provoacă cea mai încăpățânată boală a hortensiei. Apare mai frecvent în legătură cu condițiile meteorologice calde și relativ uscate. Peluza ciupercă cenușie albicioasă apare pe partea inferioară a frunzei și, prin urmare, este adesea trecută cu vederea în stadiile incipiente ale bolii. Pe partea superioară a frunzei, pot fi observate pete roșii distincte de culoare gălbuie, mai târziu, care sunt similare cu daunele cauzate de alte ciuperci ale petei frunzelor. În stadiul avansat, mucegaiul se poate răspândi și la lăstari, muguri și flori. Dacă infestarea este severă, există riscul ca hortensia să moară complet.

Făinarea

Această ciupercă de vreme rea este imediat recunoscută de către profan datorită stratului de pulbere, pudră. Gazonul de ciuperci de mucegai poate fi șters cu ușurință și afectează doar partea superioară a frunzei. Pe măsură ce stadiul progresează, frunzele se îndoaie și prezintă necroză. Planta începe să-și facă griji, dacă este puternic infestată, moare parțial.

Controlul făinării

Făinarea trebuie controlată în mod consecvent pentru a preveni răspândirea bolii:

 • Îndepărtați părțile infectate ale plantei și aruncați-le în gunoiul menajer. Acest lucru împiedică răspândirea sporilor fungici.
 • Presărați hortensia cu bulion de coadă de cal, bulion de usturoi sau tansy.
 • Microorganismele conținute în lapte sau zer vă sprijină în combaterea făinării și ajută planta să-și dezvolte rezistența. Zonele afectate trebuie tratate de mai multe ori cu lapte diluat sau zer.
 • Organisme benefice, cum ar fi buburuzele sau fluturele, mențin ciuperca la distanță. Prin urmare, aplicați numai fungicide și insecticide în grădină care protejează aceste animale.
 • În cazul unei infestări severe, de multe ori rămâne doar clubul chimic. La aplicarea fungicidelor, respectați cu strictețe dozajul indicat pe ambalaj.

Ciuperci la fața frunzelor

Cu această boală fungică, frunzele devin galbene și se formează pete maronii de diferite dimensiuni. Țesutul frunzelor decolorate se subțiază și este în cele din urmă respins de plantă. În plus față de umiditatea ridicată, cauzele ciupercii petelor de frunze sunt în multe cazuri o cantitate redusă de substanțe nutritive.

Măsuri de control

 • Îndepărtați toate frunzele infectate și aruncați-le cu deșeurile menajere. Chiar și frunzele căzute trebuie colectate și distruse în mod constant pentru a preveni reinfectarea.
 • Subțierea hortensiei în mod regulat, astfel încât frunzele să se usuce rapid.
 • Verificați starea de alimentare a hortensiei și fertilizați dacă este necesar.
 • În cazul unei infestări severe, pulverizați Hortensia cu un fungicid adecvat.

Putregai de muguri Botrytis (mucegai gri)

Puteți recunoaște această boală prin învelișul gri deschis, pufos, care acoperă mugurii. Mucegaiul cenușiu este promovat de umiditatea ridicată și apare, de exemplu, dacă hortensia din casă nu este suficient de aerisită în timpul iernii.

Prevenire și control

 • Iernuiți hortensia într-o cameră rece, ventilați-o cel puțin o dată pe zi.
 • Verificați umiditatea în mod regulat.
 • Tăiați părțile infectate ale plantei.
 • Dacă infestarea este severă, tratați hortensia cu un fungicid.

Boli ca urmare a erorilor de îngrijire sau a simptomelor de carență

Bolile cauzate de condițiile greșite de cultură pot fi de obicei combătute fără probleme, iar hortensia se recuperează rapid.

Cloroza

În această boală, frunzele devin galbene de la vârf și devin maronii în etapele ulterioare. Dacă această afectare apare pe frunzele mai vechi, hortensia nu are potasiu, magneziu, azot și, în cazuri rare, fosfor. Cu toate acestea, dacă deteriorarea frunzelor se manifestă pe frunzele proaspăt încolțite, hortensia nu are în principal fier. Mai rar, lipsa de cupru sau zinc este responsabilă de cloroză.

Deficitul de fier apare adesea atunci când există exces de calciu în sol. De aceea, hortensiile de culoare roz sau roșu sunt mai des afectate de această boală. Acestea depind de o valoare a pH-ului solului mai mare de 6 pentru a-și dezvolta culoarea florii. Pentru a schimba solurile ușor acide în gama de bază, acestea trebuie să fie calcate frecvent, iar hortensia nu mai poate absorbi suficient fier.

remediu

 • Pentru a fi sigur ce substanțe nutritive lipsește hortensia, se recomandă o analiză a solului.
 • Acidificați solurile supracalcificate cu compost de frunze, turbă sau sol de rododendron.
 • În caz de deficit de fier, administrați îngrășământ foliar Ferramin.
 • În viitor fertilizați cu un îngrășământ special de hortensie cu conținut de fier.

Sfaturi și trucuri

Dacă hortensia crește foarte slab și formează inflorescențe mici, este infectată cu virusul hortensiei. Din păcate, această boală cauzată de micoplasmă sau viruși nu poate fi tratată și prevenirea nu este posibilă. Planta trebuie eliminată și nu trebuie să plantați alte hortensii în același loc.