Viespile pot provoca daune sub acoperiș? - Informatii utile

Doar anumite specii de viespi sunt relevante pentru zona acoperișului

Viespile care își construiesc cuiburile în apropierea oamenilor și, de preferință, în cavități întunecate și protejate sunt de obicei doar viespi și viespi germani și obișnuiți. Toate cele trei specii aparțin subfamiliei reale de viespi. Mai presus de toate, nemții și viespile obișnuite sunt, de asemenea, cei care nu se sfiesc să se ajute la mesele noastre în aer liber și pot fi destul de enervant.

citește și

  • Viespi din laurul cireșelor - insectele dăunează tufișului?
  • De fapt, pudra de cafea ajută împotriva viespilor?
  • Viespile ajută împotriva moliei de bușteni?

Dacă una dintre aceste specii a descoperit o nișă în ferma acoperișului pentru construirea unui cuib, acest lucru este de două ori problematic. O stare poate crește până la 7000 de animale - și mai ales într-o rețea de masă, insectele usturătoare pot fi destul de incomode și, eventual, chiar letale pentru cei alergici la insecticide și copii. Numai din acest motiv, un specialist ar trebui să ia în considerare îndepărtarea cuibului.

Posibile deteriorări ale țesăturii de construcție

În plus, viespile afectează structura clădirii atunci când își construiesc cuiburile. În special, următoarele materiale sunt expuse riscului:

  • Grinzi de lemn
  • Material de izolare

Viespile sunt constructori ocupați și au instrumente foarte puternice de mușcat. Cu acestea, ei roșesc materialul de construcție pentru structurile lor de fagure pe de o parte și au acces la spațiile goale care au fost blocate inițial. Ei pot lucra cu ușurință prin lemn și material izolant. Dar tencuiala, betonul și piatra sunt prea dure pentru ei.

Pagubele sunt cauzate în principal de îndepărtarea grinzilor de lemn și a izolației de sub acoperiș. Cu toate acestea, nu există niciun motiv să ne temem că o structură de acoperiș va fi grav instabilă și că funcția sa portantă va fi afectată. Cantitatea de material eliminat este mult prea mică pentru asta. Poate fi problematic dacă izolația este mușcată și punțile reci rezultate.

Măsuri adecvate

Casele vechi sunt deosebit de susceptibile la colonizarea viespilor sub acoperiș. Pe de o parte, aici există o mulțime de lemn, care tinde să fie putred, adică mai ușor de îndepărtat pentru viespi. Pe de altă parte, crăpăturile din tencuială și țiglele de acoperiș realizate manual, incomplet eșalonate, le oferă acces ușor la mansarde.

În special în cazul caselor vechi, se recomandă, prin urmare, să se întrețină în mod regulat pereții și acoperișul ca măsură preventivă și să se închidă orice punct slab în timp util înainte de primăvară.

Dacă este posibil, un cuib de viespi existent ar trebui mutat de un specialist. Închiderea intrărilor nu se pedepsește doar din cauza protecției speciilor de viespi, ci crește și daunele, deoarece animalele deschid apoi alte căi.

Toamna, când cuibul este orfan, ar trebui să curățați bine zona cu oțet și apă și să reparați zonele deteriorate. În acest fel, împiedicați și o regină să își întemeieze din nou starea în anul următor.