Scarificarea manuală - așa se face

Când este cel mai bun moment pentru a te scarifica manual?

În ceea ce privește alegerea datelor, nu există nicio diferență între scarificarea motorizată și cea manuală. Aprilie și mai sunt cele mai bune momente pentru a curăța gazonele, mari și mici, de mușchi și buruieni. Temperatura solului nu mai scade sub 8 grade Celsius și nu a plouat în ultimele două zile.

citește și

 • Combaterea buruienilor din gazon - sfaturi pentru scarificarea corectă
 • Scarificarea corectă a gazonului - cât de adâncă ar trebui să fie?
 • Scarificarea gazonului după ploaie - este posibil?

Scarificarea manuală - Cum să o faci corect

Scarificatoarele manuale nu funcționează cu role cuțite rotative, cum ar fi dispozitivele motorizate. Construcția se bazează pe o serie de cuțite rigide din oțel de-a lungul unei axe care este instalată oscilând între două roți. În funcție de presiunea exercitată pe mâner, lamele pătrund în interior la diferite adâncimi pentru a pieptăna paia. Cum se scarifică corect manual:

 • Cu 10-14 zile înainte de scarificare, tunde gazonul la o înălțime de 4 până la 5 cm și fertilizează
 • La programare, tunde gazonul la o înălțime de 2 cm
 • Trageți scarificatorul de mână prin sward în benzi și în etape
 • Așezați între ele și îndepărtați tăieturile
 • Cu cât mușchiul este mai gros, cu atât este mai mare presiunea exercitată

Mai întâi scarificați manual gazonul pe lungime. Apoi lucrați suprafața în direcția transversală, astfel încât să se creeze un model de șah. Îndepărtați mușchiul și buruienile pieptănate. Pentru a îndepărta ultimele rămășițe de pe gazon, vă rugăm să conduceți mașina de tuns iarba cu dispozitivul de prindere a ierbii peste verde la cel mai jos nivel.

Re-însămânțare - finisajul perfect pentru scarificarea manuală

Manipularea atentă a swardului este avantajoasă pentru scarificarea manuală. Deși gazonul arată mai puțin dezordonat decât după cultivarea motorizată, pot apărea pete chele. Lacunele se închid mai repede odată cu suprainsămânțarea. Asa functioneaza:

 • Presărați semințe proaspete pe pete goale sau pe întreaga peluză scarificată
 • Se ceară subțire cu humus sau un amestec de nisip și sol de grădină
 • Rulați și irigați pentru un bun contact al solului cu semințele

Asigurați gazonul pieptănat și re-însămânțat împotriva călcării timp de câteva săptămâni. Dacă este uscat, stropiți zona devreme dimineața sau seara târziu, astfel încât răsadurile să nu fie supuse stresului de secetă.

sfaturi

Puteți ascuți scarificatoarele de mână, precum și dispozitivele motorizate. Se poate face ușor și în siguranță cu un fișier de măcinat. Combinația dintre piatra de ascuțit și pila are un mâner practic, astfel încât să puteți ascuți lamele cu precizie. Alternativ, puteți ascuți un scarificator manual folosind un burghiu (79,87 € pe Amazon *) cu un accesoriu flexibil.