Dezgropați mărul - așa funcționează ușor

Un măr are rădăcini plate și fine

La prima vedere, poate părea mai ușor ca un măr să nu aibă rădăcini foarte adânci. Cu toate acestea, ca rădăcină superficială, mărul este cu atât mai amenințat dacă rădăcinile sale fine sunt tăiate neglijent. Rădăcinile fine ale părului din solul plat din jurul discului copacului oferă mărului nutrienți și umezeală de urgență. Dacă tăiați aceste rădăcini fine prea aproape de trunchi, arborele transplantat va avea o perioadă foarte dificilă de creștere și supraviețuire în noua locație.

citește și

  • Hibernează un măr
  • Cultivați un măr într-o oală
  • Întineri un măr bătrân în grădină

Nu transplantezi un copac bătrân

În general, este foarte dificil să transplantați cu succes un măr de peste zece sau cincisprezece ani. De aceea, de fiecare dată când este plantat un măr, ar trebui să se acorde atenție dimensiunilor ulterioare. Dacă oricum un măr mai vechi trebuie mutat, următorii factori sunt importanți pentru supraviețuire:

  • o perioadă ușoară și nu prea uscată în toamnă pentru a vă deplasa
  • udare adecvată în noua locație
  • săpând cu grijă rădăcinile
  • o tăietură puternică a vârfului copacului

Datorită formei rădăcinilor, săparea în jurul trunchiului arborelui este mai puțin adâncă, dar mai largă. Dacă înfășurați o prelată sau o pătură în jurul rădăcinii pentru transport ulterior, o veți proteja de prăbușirea excesivă a pământului pe măsură ce crește gradul de uscăciune.

Îndepărtați un măr cu fructe proaste

Dacă doriți să îndepărtați un măr vechi din cauza recoltelor slabe, ați putea încerca mai întâi să îl rafinați cu copulația unei crengi nobile. Dacă nici acest lucru nu ajută, puteți lăsa o bucată de trunchi de aproximativ un metru lungime când tăiați copacul, astfel încât să îl puteți folosi ca pârghie atunci când săpați rădăcina.

Sfaturi și trucuri

Dacă plantarea unui copac nou este planificată în aceeași locație ca arborele vechi, rețeaua rădăcină trebuie îndepărtată complet la excavare. În caz contrar, răsadul tânăr poate avea o creștere slabă.