Gândac german - cunoaște și luptă cu succes

esențialul pe scurt

 • Gândacii se pot combate cu momeală, agenți pe bază de hormoni și spray-uri de contact
 • Momelele otrăvitoare sunt cel mai eficient remediu pentru gândaci
 • Fisurile și colțurile infestate pot fi clătite cu apă fierbinte la 60 ° C; care ucide ouă și animale
 • Pentru a preveni infestarea, trebuie să se asigure că este curată

Luptați cu gândacul german

Măsurile individuale sunt de obicei nereușite dacă gândacii s-au răspândit deja în apartament. Metodele trebuie efectuate continuu pe o perioadă lungă de timp până la înfrângerea ciumei. Cu toate acestea, metodele de control chimic ar trebui lăsate la îndemâna unui profesionist, astfel încât să nu vă afecteze inutil sănătatea. Nu trebuie să călcați pe insecte, deoarece puteți trage pachetele de ouă pe tălpile pantofilor.

citește și

 • Viespea germană - viața pentru statul bunăstării
 • Boli care pot afecta un stejar german
 • Molii de făină în bucătărie - ce să faci?
efectDisponibil gratuit
Gel anti-răzuireMomeală hrănitoareda
Mijloace bazate pe hormoniafectează creșterea și fertilitateaNu
Pulverizări și gazeContactează otravăda

Recunoașteți o infestare

Puteți folosi capcane speciale pentru a prinde și a identifica insectele. Acest lucru este important, astfel încât să puteți lua măsurile corecte și să evitați distrugerea speciilor inofensive. Există capcane speciale de lipici care au fost prevăzute cu un agent de atracție. Gândacii sunt atrași de acesta și rămân la suprafață. Această metodă nu este potrivită pentru combaterea și este utilizată doar pentru control. Dacă observați o infestare suficient de devreme, șansa ca aceasta să fie conținută rapid este mare.

Primele semne:

 • Fărâmițele de excrement care arată ca praf fin de cafea
 • Molecule pe sol
 • mirosuri urâte în bucătărie sau cămară
gandac german

Pregătiri

Înainte de a lua măsuri de combatere a acestuia, ar trebui să curățați cu atenție ascunzătorile afectate. Aspiră firimiturile de excremente, reziduurile peeling și pachetele de ouă de pe nișe și aruncă sacul aspiratorului ca măsură de precauție. Dacă materialul permite, ar trebui să curățați crăpăturile cu cel puțin 60 de grade de apă fierbinte. Acest lucru distruge pachetul de ou rămas, deoarece nu pot rezista căldurii. Asigurați-vă că toate bazele alimentare sunt eliminate. Numai astfel măsurile de control pot avea succes.

Ce ar trebui sa faci:

 • Congelați alimentele
 • curățați toate suprafețele și spațiile
 • Verificați dispozitivele și mobilierul din interior

Momeală otrăvitoare

O metodă eficientă de combatere a dăunătorilor este de a crea otrăvuri alimentare sub formă de cutii de momeală. Atunci când este utilizată corespunzător, această metodă implică riscuri scăzute pentru oameni și mediu și asigură o izolare eficientă a dăunătorilor. În trecut, se foloseau otrăvuri alimentare, cum ar fi silicofluorosodiu sau borax, la care se adăugau substanțe de momeală, cum ar fi zahărul. Astăzi se utilizează otrăvuri de contact bazate pe gammexan sau DDT. Aceste substanțe nu trebuie să pătrundă în mediu, deoarece sunt toxice pentru multe organisme.

S-a constatat că multe momeli disponibile în comerț sunt complet ineficiente. Gândacii ar prefera să moară de foame decât să mănânce otrava.

Pământ de diatomee

Ca o măsură suplimentară, puteți răspândi pământ de diatomee în fața ascunzătorilor. Pulberea constă din resturi fosile de diatomee și acționează ca o otravă de contact. Dacă pulverizați trasee de drumeții și locuri ascunse cu pulberea, dăunătorii îl vor șterge pe măsură ce migrează. Se lipeste de corp si asigura ca insectele se usuca.

Acid boric

Acest acid este utilizat împotriva gândacilor datorită efectului său insecticid. Există indicații mai frecvente că un amestec de acid boric, margarină și zahăr poate fi folosit ca remediu de casă. Cu toate acestea, ar trebui să stați departe de acest lucru, deoarece acidul boric vă poate afecta și sănătatea. Substanța este considerată toxică pentru reproducere și poate provoca malformații la embrion.

Piretru

Această substanță este obținută din florile diferitelor specii de Tanacetum și era deja cunoscută de vechii romani ca un agent eficient de combatere a insectelor. Au numit-o „pulbere de insecte persane” dintr-un motiv. Piretrul este folosit ca otravă de contact. Afectează sistemul nervos al insectelor și asigură blocarea canalelor de sodiu. În consecință, dăunătorii mor. Cu toate acestea, piretrul nu este selectiv, de asemenea pune în pericol insectele benefice și este toxic pentru pești.

Împiedica

gandac german

Dacă observați gândaci în casa dvs., aceștia sunt deseori dăunători. Insectele rareori depășesc traseele dintre un restaurant învecinat și clădirile rezidențiale. Puteți preveni răspândirea dăunătorilor luând câteva măsuri de precauție.

sfaturi

De asemenea, ar trebui să vă căutați temeinic bagajele pentru a descoperi rapid pasagerii din țările calde de vacanță. Gândacii nu sunt neobișnuiți în țările din sud.

curăţenie

Deoarece dezvoltarea gândacilor depinde în mare măsură de aprovizionarea cu alimente și de condițiile de umiditate, ar trebui să acordați atenție curățeniei sporite. Curățați temeinic crăpăturile greu accesibile și asigurați-vă că există o ventilație bună pentru a împiedica colectarea apei în crăpături și nișe. Ventilarea frecventă prin explozie reglează umiditatea din aerul camerei.

 • Clătiți imediat vasele murdare
 • Scoateți deșeurile organice din apartament în fiecare zi
 • Ștergeți imediat reziduurile alimentare
 • Curățați temeinic baia
 • Curățați zilnic bolurile pentru animale de companie

Faceți spațiile de locuit neatractive

Deoarece gândacul german se simte deosebit de confortabil în fisuri, ar trebui să le închideți bine. Dacă dăunătorii nu găsesc spații între ei, nu pot folosi zone adecvate de ouă. De asemenea, golurile sub uși sau între ferestre ar trebui să fie sigilate, astfel încât animalele să nu poată intra în apartament.

 • Păstrați materialele închise în recipiente din sticlă, ceramică sau plastic
 • Evitați pungile din carton sau hârtie
 • Evitați înmuierea în ghivece cu flori

sfaturi

Nu luați acasă ambalaje uzate, cum ar fi cutii de banane, din supermarket. Pachetele cu ouă s-ar putea ascunde aici.

Caracteristici

Botanistul și naturalistul suedez Carl von Linné a descris prima dată această specie și i-a dat numele științific Blattella germanica. Cu toate acestea, numele speciei nu are nimic de-a face cu aria sa naturală. Gândacul german este cunoscut sub multe nume și este, de asemenea, cunoscut sub numele de gandacul domestic sau gândacul șvab. Este unul dintre gândaci și a fost poreclit gândac. În limba engleză, termenii gândac german și gândac Croton sunt obișnuiți.

Așa se numesc gândacii în diferite părți ale Germaniei:

 • Sudul Germaniei : „Prusia”
 • Nordul Germaniei : „Swabia”
 • Germania de Vest : „franceză”
 • Germania de Est : „ruși”

Recunoașteți insectele

Gândacii ating o lungime a corpului cuprinsă între 13 și 16 milimetri. Sunt de culoare deschisă până la maro închis și au două dungi longitudinale negre pe pronot. Masculii și femelele pot fi identificate prin aspectul lor. Acestea din urmă sunt mai închise la culoare decât omologii lor masculini. De asemenea, aveți un abdomen mai larg, care este rotunjit la capăt.

particularități

Gândacul german are aripi, dar nu le poate folosi pentru a zbura. Uneori, doar masculii ușori pot fi văzuți alunecând. Animalele tinere nu au încă aripi. În schimb, gândacul este un bun alergător. Puteți parcurge o distanță de până la 29 de centimetri pe secundă. Această proprietate face dificilă prinderea insectelor.

 • insectele stau în zone reci pentru a mânca
 • limita inferioară de temperatură la patru grade Celsius
 • suportă o temperatură maximă de 42 de grade Celsius

confuzie

Specia poate fi ușor confundată cu gândaci cu aspect similar, care nu sunt întotdeauna considerați un dăunător stash. Speciile care se numără printre gândaci sunt îngrijorătoare. Gândacul de chihlimbar aparține gândacilor din pădure și nu poate supraviețui în clădiri. Cea mai vizibilă caracteristică distinctivă între acest gândac de pădure și gândacul german este pronotumul. Gândacul de chihlimbar are un pronot monocrom fără dungi longitudinale.

Gândaci în comparație:

 • Gândac german : de culoare deschisă până la maro închis, incapabil să zboare
 • Gândac oriental : de culoare închisă, incapabil să zboare
 • Gândac american : de culoare roșu-maroniu, capabil de zbor

Mod de viață și dezvoltare

Acest gândac este nocturn și petrece 75 la sută pe zi în locuri ascunse inaccesibile. Ei ies din nișele lor doar noaptea pentru a ingera alimente sau pentru a se împerechea. Dacă o insectă se plimba în timpul zilei, aceasta indică o populație mare de insecte în ascunzătoare.

Digresiune

Așa trăiește gândacul chihlimbar

Acești gândaci de lemn trăiesc în mod natural în tufișuri scăzute și în grădini. Acestea se găsesc adesea sub ghivece de flori sau în compost vara, deoarece se hrănesc cu material vegetal în descompunere. Spre deosebire de gândacul german, această specie preferă lunile uscate de vară cu temperaturi calde. Animalele diurne se pierd doar ocazional în apartamente.

Comportament social

În timpul zilei, gândacii se târăsc în crăpăturile înalte de aproximativ cinci milimetri. Aici sunt protejați optim de inamici. Prezintă un comportament vizibil, deoarece formează agregări de la mai multe animale. Aceste comunități apar atunci când animalele secretă feromoni prin fecale. Substanțele au o funcție de reglare și dizolvă agregatele din nou, dacă este necesar.

dezvoltare

Gândacul german produce recipiente pentru ouă numite oothecae, de culoare deschisă până la maro mediu. Acestea acționează ca un fel de cocon și protejează organismele în creștere de influențele externe ale mediului. Adesea, gândaci mari cresc împreună cu larvele într-o ascunzătoare. Deoarece condițiile din clădiri fluctuează cu greu, pot apărea mai multe generații într-un an.

împerechere

Gândacii se împerechează la doar câteva zile după ultima năpârlire. Femelele gata să se împerecheze secretă parfumuri în intestine prin intermediul glandelor, care sunt excretate cu excrementele. Acestea au un efect atractiv asupra masculilor în concentrații scăzute. Dacă sunt turnate în doze mari, jocul de împerechere este declanșat.

Pachete de ouă

Prima ooth se produce după aproximativ 14 zile. Pe parcursul unei vieți, o femelă poate dezvolta între patru și opt pachete de ouă, fiecare conținând între opt și 50 de ouă. În timpul dezvoltării embrionare, femela transportă recipientele pentru ouă pe corp, astfel încât să poată asigura descendenților săi umezeală și substanțe nutritive. În acest timp activitatea lor este foarte limitată.

Depunerea ouălor

Când dezvoltarea embrionară este completă și larvele sunt pe cale să clocească, femela caută o sursă de apă. Bând, crește presiunea fluidului din corp, astfel încât ootheca să fie respinsă. Larvele eclozionate nu se pot deplasa departe și sunt dependente de condițiile de umiditate din ascunzătoare. Rămân aici pentru următoarele trei zile pentru a-și pierde pielea pentru prima dată.

Etape

Larvele trec prin mai multe etape până când gândacul este complet dezvoltat. Între etapele individuale, nimfele se năpădesc și cresc în dimensiune. Primele două etape au o rază de activitate foarte limitată și nu se deplasează din ascunzătorile lor. Ele pot fi recunoscute prin pieptul lor maro închis până la negru. Partea din spate este prevăzută cu o dungă maro deschisă care se luminează în etapele ulterioare ale dezvoltării.

Ciclul de viață al unui gândac german

Apariție

Dăunătorii apar în latitudini moderate, prin care sunt puternic legați de oameni aici. În sălbăticie, specia se poate răspândi numai în condiții calde și umede. Preferă habitate cu o temperatură de 20 grade Celsius. Se știe puțin despre aria lor naturală.

Spații de locuit tipice în aer liber:

 • Depozite de deșeuri roșii
 • Cabane de vite la ferme
 • grădini zoologice

Industrie

Gândacul german este cea mai comună specie întâlnită în bucătăriile mari, restaurante și hoteluri. Dăunătorii atacă în principal încăperile în care alimentele sunt procesate sau în care temperatura și umiditatea sunt foarte ridicate. Drept urmare, spălătoriile și spitalele sunt adesea afectate. În centrele comerciale moderne există nenumărate ascunzișuri și o gamă variată de alimente, astfel încât astfel de facilități sunt deosebit de expuse riscului.

Casă și apartament

Gândacii sunt aduși în apartamente prin ambalarea de alimente, paleți și cutii pentru băuturi. Veți găsi, de asemenea, ascunse bune în aparatele electrice uzate. Dăunătorii se răspândesc apoi în jurul apartamentului, unde colonizează nișe adecvate lângă surse de hrană și umiditate. Insectele au nevoie de goluri cu o dimensiune minimă de cinci milimetri. Larvele se pot târâ în crăpături de un milimetru înălțime.

Gândacii se ascund aici:

 • în spatele chiuvetelor și frigiderelor
 • în ramele ușilor și în spatele mulajelor
 • în cavitățile din spatele plăcilor și în îmbinările peretelui
 • între rame și oglinzi
gandac german

nutriție

Specia este unul dintre omnivori. Nu s-a specializat într-o anumită aprovizionare cu alimente, dar depinde de alimentele ușor de utilizat. Prin urmare, nu se poate hrăni cu lemn, hârtie sau piele. Când alimentele sunt puține, insectele mănâncă specificați răniți sau capsule de ouă. Aprovizionarea cu alimente are o influență decisivă asupra activității insectelor. Dacă există suficientă umiditate, gândacul poate supraviețui fără hrană timp de până la trei luni.

Iată ce mănâncă gândacii:

 • alimente cu zahăr și amidon
 • mâncare putridă
 • alimente de origine animală

digestie

Mâncarea predominant pe bază de plante este zdrobită cu piesele bucale mușcătoare-mestecătoare. De asemenea, au dinți în anumite organe digestive, așa-numitele gizzards. Există, de asemenea, bacterii speciale care pot descompune celuloza.

Este gândacul german periculos?

Gândacul este considerat a fi un produs stocat și joacă un rol care nu poate fi neglijat în transmiterea agenților patogeni. O infestare de către specie poate afecta oamenii și animalele de companie.

Efect nociv

Consumul de daune produselor alimentare este la fel de minor ca și urmele de textile, piele și hârtie. Pe de altă parte, contaminarea alimentelor cauzate de fecale, secreția secrețiilor glandei salivare și conținutul de gușă nu trebuie subestimate. Alimentele contaminate pot fi recunoscute printr-un miros urât. Nu mai sunt potrivite pentru consumul uman și pot reduce, de asemenea, randamentul de carne și lapte în ferme.

Vectorii bolii

Diferite boli precum tuberculoza, antraxul și salmoneloza pot fi transmise prin excrețiile gândacilor. Gândacul german este o gazdă intermediară pentru viermii rotunzi. Gândacii au alergeni care intră în aerul camerei prin excremente și reziduuri de năpârlire. Acestea pot provoca simptome de astm într-o măsură mai mare decât alți factori declanșatori tipici.

întrebări frecvente

Gândacul german poate zbura?

Specia dezvoltă aripi complet dezvoltate, dar nu poate zbura. Gândacii germani se mișcă în principal prin târâtoare. Sunt extrem de agili și intră imediat în ascunzătorile lor de protecție noaptea imediat ce aprinzi lumina. Ocazional, animalele pot fi observate planând. Cu toate acestea, doar masculii ușori și mici pot aluneca, deoarece femelele cad pur și simplu la pământ datorită greutății lor.

Gândacul german are palpatoare?

Antenele sunt deosebit de vizibile în gândacul german, deoarece pot avea o lungime de până la 1,5 centimetri și constau din numeroase verigi individuale. Ca animale nocturne, dăunătorii depind de acesta, deoarece aceste antene preiau funcția organelor senzoriale. Sunt folosite pentru orientare pe întuneric, în timp ce ochii sunt mai degrabă subordonați.

Cât durează să se dezvolte de la ou până la gândac?

Pentru ca gândacii să se dezvolte din pachetele de ouă, temperatura și umiditatea trebuie să fie corecte. Mai ales în primele etape larvare, organismele nu pot să se miște. O sursă de apă din apropiere și temperaturile calde favorizează dezvoltarea acestora. În condiții optime, organismele trec prin toate etapele larvelor în decurs de 40 de zile. De obicei, însă, dezvoltarea durează două-trei și rareori șapte luni.

Valori de ghid:

 • La 30 de grade Celsius, dezvoltarea durează două luni
 • La 21 de grade Celsius, insectele au nevoie de șase luni pentru a se dezvolta pe deplin

Cati ani are gandacul german?

Durata de viață a dăunătorilor depinde de aprovizionarea cu alimente și de condițiile de mediu. Gândacii se simt deosebit de confortabili la temperaturi calde de 20 grade Celsius și peste și umiditate ridicată. Dacă găsesc suficientă mâncare, speranța lor medie de viață este cuprinsă între 100 și 200 de zile.

Gândacul german are nevoie de mâncare?

Gândacii sunt dependenți de reziduurile alimentare pe care oamenii le lasă în urmă. Cu toate acestea, insectele se pot descurca fără hrană pentru un anumit timp. Adulții și etapele larvare mai vechi pot muri de foame până la 40 de zile dacă au surse suficiente de apă. Animalele nu supraviețuiesc mult fără umezeală. Ai nevoie de locuri umede și calde lângă surse de apă.

Ce se poate face împotriva gândacilor din grădină?

Este foarte posibil să găsiți grupuri de gândaci în grădină. Habitatele adecvate sunt tufișuri dense, cum ar fi iedera. Insectele se găsesc și pe compost. Cu toate acestea, nu trebuie să vă faceți griji, deoarece speciile sălbatice nu sunt dăunători alimentari depozitați. Adesea este gândacul chihlimbar, care este foarte asemănător cu gândacul german. Aruncați o privire mai atentă asupra pronotului. Numai când are două dungi negre evidente este un gândac german.