Molid infestat cu dăunători - cum să reacționeze corect

Ce dăunători atacă molidii?

Molidii au dușmani cu totul speciali: gândacii din coajă, păduchii de molid și molii de sitka. O infestare trebuie luată întotdeauna foarte în serios, deoarece și copacii vecini sunt afectați rapid. În plus, șansa de a-ți salva molidul este dată doar la începutul unei infestări.

citește și

  • Ajutor, molidul meu devine maroniu!
  • Molidul este susceptibil la boli?
  • Ajutor, molidul meu își pierde acele!

Posibili dăunători la molid:

  • Gândacii de scoarță, în special tipografii și gravori de cărți
  • Pădușul de bilă de molid
  • Păduchiul de molid Sitka sau păduchiul de molid tub

Cum recunosc o infestare cu dăunători?

Puteți recunoaște o infestare cu păduchiul de molid Sitka, cunoscut și sub numele de păduchiul de molid, cu așa-numitul test knock. Țineți o cârpă albă sub o ramură și atingeți-o. Păduchii, dacă sunt prezenți, cad bine vizibili pe cârpă. Acum acționează repede, altfel molidul tău va muri.

Rar vei vedea gândaci de coajă pe molidul tău, dar vei vedea urmele creaturilor vorace. Primele semne sunt mici grămezi maronii de praf la poalele copacului, așa-numitul praf de foraj. Apoi aruncați o privire mai atentă la molid, s-ar putea să descoperiți și găurile. Cu toate acestea, acestea sunt în cea mai mare parte în zona superioară a coroanei.

Puteți recunoaște păduchele biliar de molid după micile gălele pe care păducul le depune pe molid. Ele au doar aproximativ cinci milimetri înălțime și seamănă cu un ananas ca aspect.

Dacă ace de molid devin maronii sau cad, atunci este aproape prea târziu pentru ajutor.

Ce pot face împotriva dăunătorilor?

Dacă păduchiul de molid sitka sau gândacul de scoarță este puternic infestat, de obicei nu puteți face nimic pentru a salva copacul. Ar trebui tăiat astfel încât dăunătorii să nu se răspândească la alți copaci. Același lucru este valabil și pentru o infestare cu gândaci de scoarță. Agenții de pulverizare care conțin ulei de parafină ajută la păduchii de molid.

sfaturi

În grădina aproape naturală, păduchii biliari de molid sunt decimați de insecte benefice, cum ar fi gărgărițele și viespile parazite (14,59 EUR pe Amazon *).