Recoltarea lavandei - când este cel mai bun moment?

Recoltați lavanda înainte ca aceasta să înflorească cu adevărat

Ceea ce contează ca o grămadă de lavandă este ceea ce se potrivește confortabil în pumnul tău închis. Lavanda ar trebui recoltata inainte de a ajunge la inflorire completa. Puteți spune când să recoltați când florile din mijlocul paniculelor s-au deschis deja, în timp ce alți muguri rămân închiși. Acesta este de obicei cazul între mijlocul lunii iulie și începutul lunii august. Florile de lavandă ar trebui să fie tăiate cel mai bine la soarele amiezii, deoarece orice umezeală de dimineață se va fi evaporat până atunci. Frunzele umede, în special, pot face ca lavanda să devină mucegăită în loc să se usuce.

citește și

  • Când este cel mai bun moment pentru a planta lavandă?
  • Când înflorește lavanda?
  • Când se taie lavanda

Lavanda este tăiată în timpul recoltării

Când recoltați lavanda, nu este nevoie să o tăiați din nou - la urma urmei, este unul și același proces. Cu toate acestea, nu ar trebui să tăiați inflorescențele mai târziu de începutul lunii august, deoarece atunci lavanda are nevoie de puterea sa pentru a supraviețui iernii. Lavanda care este tăiată vara dezvoltă adesea o a doua floare, care, în latitudinile noastre, lavandei nu are timp din august încoace - suprafețele tăiate ale lăstarilor îndepărtați apoi pur și simplu înghețează.

Recoltați corect lavanda

Iată cum puteți recolta lavanda:

  • În primul rând, aruncați o privire atentă asupra plantei dvs. de lavandă. Unde este tufișul deja lignificat, de unde încep lăstarii verzi?
  • Folosind un cuțit ascuțit sau foarfece, tăiați tulpinile chiar deasupra părții lemnoase, astfel încât să scurtați lavanda cu aproximativ o treime.
  • Lavanda este tăiată imediat, astfel încât să aibă o formă uniformă.
  • Tunderea este importantă, astfel încât să se poată forma flori noi.
  • Lavanda care nu este tăiată devine lignificată de-a lungul anilor și formează din ce în ce mai puține flori.

Lavanda uscata

Pentru uscare, legați lavanda împreună în ciorchini și legați-le strâns cu o bandă elastică. În cele din urmă, agățați ciorchinii cu capul în jos într-un loc cald, uscat și mai ales întunecat - o mansardă sau o magazie de grădină (7,70 € pe Amazon *) sunt ideale. Alternativ, puteți întinde tulpinile pe grile - este important doar ca aerul să circule bine. Radiația solară nu trebuie să fie ridicată, altfel uleiurile esențiale sensibile se vor evapora. Lăsați tulpina să se usuce. Florile sunt bine uscate imediat ce pot fi ușor decojite.

Sfaturi și trucuri

Nu numai florile, ci și frunzele delicate de lavandă pot fi folosite pentru a condimenta numeroase feluri de mâncare, în special inimioase. Dacă este posibil, folosiți doar frunzele foarte tinere, deoarece cele mai în vârstă au o aromă destul de neplăcută, săpună.

IJA