Microorganisme eficiente - domenii de aplicare, aplicare și multe altele

Ce sunt microorganismele eficiente?

Termenul „Microorganisme eficiente” (abreviat EM) înseamnă un amestec de microorganisme diferite cu proprietăți diferite. Acestea ar trebui să se completeze reciproc și să se hrănească parțial și cu produsele metabolice ale celorlalți microbi. Compozițiile soluțiilor de microbi diferă de la un producător la altul, deși ingredientele exacte sunt păstrate secrete și, prin urmare, nu pot fi urmărite.

citește și

 • Folosiți erbicide în grădină?
 • Asigurarea grădinii în siguranță pentru pisici - sfaturi pentru o protecție eficientă împotriva pisicilor
 • Mijloace eficiente de îndepărtare permanentă a buruienilor din rosturile pavajului

Soluțiile EM conțin practic drojdii, bacterii lactice și culturi bacteriene capabile de fotosinteză:

 • Drojdii : se hrănesc în principal cu zahăr și alți carbohidrați, precum și oxigen și eliberează antioxidanți, vitamine, enzime și acizi
 • Bacteriile lactice : Aceste bacterii sunt responsabile pentru procesele de fermentare tipice EM, în care amidonul și zahărul sunt transformate în acid lactic și acid acetic.
 • Bacterii fotosintetice : Aceste bacterii furnizează energie și, de asemenea, descompun toxinele precum dioxina și nitrații.

Microbii utilizați sunt atât aerobi (adică consumă oxigen), cât și anaerobi (adică consumă azot) și se completează reciproc. În cele din urmă, microbii aerobi produc azot și oxigen anaerob, astfel încât ambele specii se hrănesc una cu cealaltă.

Microorganisme eficiente din sol

Pentru ce sunt bune microorganismele eficiente?

Microorganismele eficiente sunt furnizate într-o soluție nutritivă și sunt diluate cu apă și aplicate direct pe plante sau pe solul grădinii. Tu ar trebui

 • îmbunătăți solul
 • întărește sănătatea plantelor
 • asigura randamente mai mari ale culturilor
 • accelerează procesul de descompunere în timpul compostării

Faptul că fondurile își respectă de fapt promisiunile depline conform producătorilor este o poveste diferită. Unii grădinari raportează efecte pozitive, în timp ce alții nu au găsit deloc efecte.

Descoperire și dezvoltare

Sistemul de microorganisme eficiente a fost dezvoltat în anii 1980 de către profesorul japonez de horticultură Teruo Higa, ale cărui teze pot fi găsite în cărțile pe care le-a scris:

 • O revoluție pentru salvarea pământului. (publicat pentru prima dată în limba germană 1993)
 • Viitorul a recâștigat. (publicat în limba germană 2002)
 • Microorganisme eficiente (EM). (publicat în limba germană 2005)

Sistemul a apărut în urma unor cercetări intensive pentru îmbunătățirea calității solului, care ar trebui readus într-un echilibru natural cu ajutorul microorganismelor naturale. Astăzi, EM este o întreagă ramură a industriei, care este, de asemenea, promovată intens în afara Japoniei și utilizată în principal în horticultura organică.

Plantele sănătoase pot crește numai pe soluri sănătoase.

Modul de acțiune

microorganisme eficiente

Există un întreg cadru teoretic de idei în spatele EM, a cărui afirmație principală este următoarea: Adăugarea de microorganisme eficiente promovează activitățile de îmbunătățire a solului tuturor microorganismelor. Conform învățăturii, microbii pot fi, de asemenea, împărțiți în trei grupe:

 • Microbi constructivi : sunt conținuți în soluții EM, ar trebui să promoveze viața solului și astfel să asigure o calitate mai bună a solului
 • microbi putrefactivi și bolnavi : afectează calitatea solului, deoarece promovează procesele de descompunere
 • Microbi oportunisti : reprezinta marea majoritate a tuturor microorganismelor din sol. Practic, sunt neutri si sustin microorganismele anabolice sau putrefactive, in functie de grupul care este in prezent mai activ.

Fundalul acestei învățături este că solurile sunt epuizate de agricultura (convențională) și de utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor și, privite microbial, sunt practic „moarte”. Calitatea solului poate fi îmbunătățită semnificativ doar prin revitalizare, motiv pentru care ar trebui introduse amestecuri constructive și, astfel, de promovare a vieții de microorganisme.

Acestea nu funcționează singure, ci aduc și microorganismele „adepți” neutre pentru a restabili echilibrul solului și a crea un mediu sănătos al solului. Pentru a face acest lucru, bacteriile dăunătoare putrefactive sunt combătute. Drept urmare, ciclurile naturale rulează din nou, iar plantele pot crește sănătos fără îngrășăminte artificiale și pesticide.

Acest articol arată cât de eficiente pot fi utilizate microorganismele:

Youtube

Se folosește în grădină

Microorganismele eficiente pot fi utilizate nu numai pentru a îmbunătăți solul, ci și pentru gospodărie și pentru a sprijini procesele de vindecare la oameni și animale. Numai această gamă largă de aplicații posibile ar trebui să facă unul suspect, deoarece niciun remediu - în special niciunul care a fost dezvoltat în primul rând pentru îmbunătățirea solului - nu poate fi folosit ca panaceu. Ceea ce este pozitiv pentru viața de pardoseală nu trebuie neapărat să se regăsească în agenții de curățare sau pe pielea umană.

Este adevărat că, de exemplu, pielea și intestinele sunt colonizate de o multitudine de microorganisme care fac o muncă valoroasă acolo. Cu toate acestea, acestea nu sunt aceleași tipuri de microbi, deoarece fiecare formă îndeplinește sarcini practic diferite. Din acest motiv, ne limităm în această secțiune la efectele presupuse pozitive ale EM asupra grădinii:

Produsele EM, care sunt disponibile fie ca soluții originale, fie ca produse finite, sunt fie diluate, fie utilizate nediluate. Soluțiile trebuie aplicate săptămânal în timpul sezonului de creștere între primăvară și toamna târziu. Pentru a face acest lucru, utilizatorul ar trebui să procedeze după cum urmează:

 1. Se toarnă soluția într-o udă.
 2. Completați soluția cu apă.
 3. Raportul exact de amestecare depinde de produsul specific.
 4. Plantele de apă și solul.

EM nu numai că îmbunătățește solul și întărește plantele, astfel încât îngrășămintele și pesticidele devin inutile, ci și combate bolile acute ale plantelor. În acest scop, utilizatorul ar trebui să aplice soluția într-o concentrație mai mare direct plantelor infectate.

microorganisme eficiente

Microorganismele eficiente întăresc sistemul imunitar al plantelor și, de asemenea, împiedică dezvoltarea mucegaiului. Ele pot fi utilizate nu numai în grădină, ci și pe peluze, în seră și chiar pe plante de interior. Unul dintre efectele pozitive este că sunt promovate și insecte benefice precum albinele, bondarii, fluturii și buburuzele.

Digresiune

Protecția naturală a culturilor de la marginea câmpului

În loc de amestecuri obscure de microbi, vă puteți baza, de asemenea, pe gunoi de grajd ieftin și ușor de făcut. Acestea furnizează plantelor dvs. substanțe nutritive valoroase și, de fapt, le întăresc apărarea - și acest lucru a fost chiar dovedit științific și fără a fi nevoie să vă deschideți portofelul. Pretinsele buruieni precum tansy, pelin, coada calului și urzici sunt deosebit de eficiente.

Tot ce trebuie să faceți este să procedați după cum urmează:

 1. Adună un kilogram de material vegetal proaspăt.
 2. Zdrobește acest lucru cu atenție.
 3. Umpleți-l într-o găleată de plastic.
 4. Umpleți-l cu zece litri de apă.
 5. Adăugați o mână de făină de rocă de bază.
 6. Acoperiți amestecul cu pânză de brânză sau iută.
 7. Puneți recipientul într-un loc întunecat și cald.
 8. Se amestecă zilnic amestecul.

Și aici, fermentația produce o infuzare eficientă, care este diluată 1:10 și aplicată pe plante și sol. Plantele absorb substanțele prin rădăcini și experimentează o întărire directă a sistemului imunitar - fără nicio suprastructură ezoterică. În loc de gunoi de grajd lichid (cu miros urât), puteți folosi și o infuzie în care materialul vegetal se înmoaie în apă doar o zi. Spre deosebire de gunoiul de grajd lichid, nu trebuie să diluați un astfel de lichid.

Pentru a păstra natura, ar trebui să evităm pe cât posibil substanțele chimice toxice din grădină. Protecția plantelor și a solului funcționează, de asemenea, într-un mod complet natural!

Microorganismele eficiente funcționează cu adevărat?

microorganisme eficiente

Practic, este foarte bine să fii sceptic cu privire la microorganismele eficiente. La urma urmei, diferitele remedii sunt vândute scump și comercializate cu înțelepciune. În multe forumuri, de exemplu, sunt distribuite „mărturii” extrem de pozitive ale presupușilor utilizatori, dar acestea se datorează de obicei marketingului viral - adică scriitorilor plătiți. Conform acestor „rapoarte de experiență”, microorganismele eficiente ar trebui să ajute împotriva oricărui lucru și a tot ceea ce, desigur, nu poate fi durabil din punct de vedere științific.

De fapt, în diferite studii științifice, presupusele efecte pozitive ale soluțiilor EM nu au putut fi dovedite sau doar într-o măsură limitată. În schimb, din punctul de vedere al oamenilor de știință, orice efect asupra solului nu se datorează microbilor, ci mai degrabă soluției nutritive foarte concentrate - în care se află microorganismele. Studiile în care au fost folosite și microorganisme eficiente cu apă distilată nu au arătat diferențe față de solul netratat.

Ca întotdeauna cu lucrurile atât de puternic jurate cerului, nu ar trebui să crezi tot ce ai citit. Încercați EM, dacă aveți dubii, ați furnizat grădina dvs. cu un îngrășământ scump. Dar poate că te ajută microorganismele eficiente?

Digresiune

Utilizați râme special pentru a îmbunătăți solul

În loc de soluții nutritive costisitoare, puteți folosi pur și simplu râme pentru a îmbunătăți solul. Acestea pot fi achiziționate de la comercianții cu amănuntul specializați. Puneți animalele în patul proaspăt dezgropat și slăbit, adăugați tăieturi proaspete și aveți răbdare.

Acest videoclip arată cum funcționează îmbunătățirea solului cu râme:

Youtube

Fabricare și produse

Produsele finite EM constau din microorganisme care au fost cultivate într-un proces în mai multe etape pe baza melasei de trestie de zahăr. Aici, melasa dulce este descompusă și microbii se înmulțesc. Aceasta creează o soluție nutritivă care conține microorganisme și este cunoscută sub numele de „EM activat” (EMa pe scurt). Spre deosebire de aceasta, așa-numita soluție originală este disponibilă ca EM-1. Pe lângă microorganismele „bune”, o astfel de soluție conține și:

 • diferite enzime
 • un amestec de vitamine
 • precum și aminoacizii.

Este de fapt mai puțin un aditiv pentru sol decât un îngrășământ foarte concentrat, al cărui efect real este mai puțin datorat microorganismelor pe care le conține decât nutrienților.

Acum sunt disponibile un număr mare de produse diferite, care sunt vândute în principal pe internet. Un litru de soluție costă de obicei între cinci și zece euro și este suficient pentru o medie de zece metri pătrați de suprafață. Având în vedere că este destinat să fie utilizat săptămânal pentru cea mai mare parte a anului, este o formă destul de costisitoare de fertilizare. Într-o grădină de 100 de metri pătrați ai nevoie de zece litri de soluție pe săptămână, ceea ce corespunde unui preț mediu de 75 de euro.

Având în vedere ingredientele extrem de concentrate, nu este surprinzător faptul că soluțiile din grădina de legume sunt recomandate în special pentru plante puternic consumatoare precum roșii, cartofi, varză sau broccoli. Aici, utilizatorii ar trebui să fertilizeze legumele cu 200 de mililitri de soluție în zece litri de apă la fiecare două până la patru săptămâni.

întrebări frecvente

Ce este Terra Preta și cum o poți face singur?

Pământul negru bogat în nutrienți, care este indispensabil pentru creșterea plantelor sănătoase, este cunoscut și sub denumirea de „Terra Preta”. Acesta este solul compost produs cu ajutorul unor microorganisme eficiente și cărbune activat. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea Liberă din Berlin, cărbunele previne leșierea unor substanțe nutritive importante din plante, cum ar fi fosfor, potasiu și azotat, în timpul procesului de compostare. Pământul negru terminat este apoi prelucrat în solul grădinii. Și așa funcționează:

 • Soluție EM stratificată, biochar și făină de rocă primară într-un recipient cu deșeuri proaspete de bucătărie și grădină
 • Utilizați numai deșeuri organice și nepreparate, cum ar fi resturi de fructe și legume, precum și tăieturi de plante și iarbă
 • Strat subțire și apoi compact

Pământul negru s-a format în șase luni și poate fi apoi îndepărtat cu ușurință din recipient.

Ce este Bokashi și este mai bogat în nutrienți decât compostul obișnuit?

„Bokashi” este termenul japonez pentru „material organic fermentat” și reprezintă astfel un tip de compost, care urmează să fie produs cu ajutorul microorganismelor eficiente și utilizat în cele din urmă ca îngrășământ în grădină. Materia primă este deșeurile obișnuite de bucătărie și grădină nefierte, care sunt înmuiate într-o soluție EM și fermentate în cele din urmă. Acest tip special de compostare împiedică dezvoltarea proceselor de putrefacție și nu mai trebuie să întoarceți „grămada de compost”. Un îngrășământ utilizabil este creat aici după aproximativ trei până la patru săptămâni. Deși se spune că Bokashi este mult mai bogat în nutrienți decât compostul normal, acest lucru nu a fost încă dovedit în studii.

Când și câtă soluție ar trebui să aplicați?

Dacă doriți să lucrați cu EM în grădina dvs., ar trebui să aplicați soluția de aproximativ patru până la șase ori pe an. O zi caldă cu temperaturi cuprinse între 15 și 20 ° C și un cer acoperit este ideal pentru aceasta. Microorganismele din soluție sunt sensibile la razele UV, motiv pentru care soarele nu este o idee bună atunci când se aplică. Ar trebui să planificați un litru de apă pentru irigații cu 20 de mililitri de soluție pe metru pătrat de sol.

Chiar ajută microorganismele eficiente împotriva melcilor?

Producătorii de soluții EM sunt, de asemenea, reclamați ca un remediu eficient împotriva melcilor. Motivul pentru aceasta este că fundul este plin de ouă de melc și animalele eclozează mai ales atunci când au loc procese putrefactive. Microorganismele eficiente ar împiedica procesul de putrefacție și, prin urmare, ar exista și mai puțini melci. Aceasta este, desigur, o prostie: nu veți avea mai puțini melci în grădina dvs. doar pentru că vă udați plantele cu EM. Același lucru se aplică și în cazul furnicilor, care nu pot fi alungate cu microorganisme eficiente: animalele dispar doar pentru că vărsați apă în structurile lor. Nu contează furnicilor dacă acesta conține sau nu microbi.

sfaturi

Tratamentul cu microorganisme eficiente ar trebui să ajute și împotriva afidelor, de exemplu pe trandafiri. Pentru a face acest lucru, pulverizați în mod regulat plantele infestate sau pe cale de dispariție cu soluția diluată în timpul sezonului de creștere.