Glücksbaum ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire (arbore de sticlă australian)

Origine și distribuție

Vindem arborele de sticlă australian (bot. Brachychiton rupestris) sub numele comun Glücksbaum. Această specie, care aparține familiei sterculia și crește până la 25 de metri înălțime în habitatul său natural, este înrudită cu arborele de cacao, dar provine inițial din Australia. Arborele veșnic verde cu aspectul său bizar este deosebit de răspândit în statul australian Queensland - și s-a dovedit a fi extrem de util de mai multe ori de mii de ani. Planta suculentă stochează apă în portbagajul său, care poate fi folosită de excursioniști ca rezervor de apă potabilă în perioadele uscate sau în situații de urgență. În plus, părți din plante, cum ar fi semințe, frunze și rădăcini, sunt pregătite în mod tradițional ca hrană de către aborigenii indigeni.

citește și

 • Pot crește copacul norocos ca bonsai?
 • De ce copacul meu norocos pierde frunze?
 • Arborele meu norocos trebuie tăiat regulat?

Cu toate acestea, exemplarele disponibile ca plante de interior în această țară nu provin din Australia, ci în primul rând din reproducerea israeliană. Mai mult, piciorul elefantului, care este, de asemenea, popular ca plantă de casă, este cunoscut și sub numele de copac sticla, dar acest copac, care provine din pădurile uscate din America Centrală, este o specie suculentă din genul Beaucarnea din familia sparanghelului (bot. Asparagaceae).

utilizare

Datorită originii sale, copacul norocos nu este rezistent aici și, prin urmare, poate fi cultivat numai în ghivece. Planta poate fi păstrată foarte bine ca plantă de apartament pe tot parcursul anului, dar se simte și foarte confortabilă într-un loc însorit și uscat pe balcon sau terasă în lunile calde de vară.

Aspect și creștere

Corectul din punct de vedere botanic ca arborele de sticle cu frunze înguste (bot. Brachychiton rupestris) sau datorită originii sale cunoscut sub numele de arborele de sticle Queensland, aparține familiei nalbei (bot. Malvaceae). În plus față de specie, genul arborelui sticlă (bot. Brachychiton) include aproximativ 30 de alte specii de creștere și înălțime foarte diferite. În plus față de arborele sticlei, arborele flacără australian (bot. Brachychiton acerifolius) este, de asemenea, popular ca plantă ornamentală.

Copacul norocos suculent prezintă o creștere bizară, care se remarcă printr-un trunchi care are o grosime de până la aproximativ 3,5 metri - bineînțeles doar în starea sa naturală, deoarece, cu o cultură de găleată, copacul, care crește între zece și 25 de metri înălțime, rămâne semnificativ mai mic, la aproximativ doi metri . Cu toate acestea, poate deveni destul de mare în camera de zi, ceea ce se observă adesea doar la ceva timp după cumpărare: Deoarece plantele sunt plantate în ghivece deosebit de înguste și tratate cu agenți de inhibare a creșterii înainte de a fi vândute, în multe cazuri încep să crească energic după prima repopulare. a creste.

Frunze, flori și fructe

Frunzele verzi sunt simple sau împărțite și au una până la mai multe lame care pot avea până la unsprezece centimetri lungime și doi centimetri lățime. Florile de culoare crem apar în habitatul natural între septembrie și noiembrie, dar sunt rareori dezvoltate în cultura interioară. Fructele alungite se coc din noiembrie până în mai.

Toxicitate

Specia Brachychiton rupestris este considerată netoxică și, prin urmare, poate fi cultivată fără ezitare în gospodăriile cu copii mici și animale de companie.

Care locație este potrivită?

Regiunea de origine a arborelui sticlei este subtropicală până în Australia tropicală, unde poate ploua puternic în timpul sezonului ploios - dar aceasta este întotdeauna urmată de o perioadă lungă de uscare. Copacii pot rezista înghețurilor ușoare de până la minus șapte grade Celsius pentru o perioadă scurtă de timp. Copacul fericirii se simte cel mai confortabil într-o locație cât mai însorită, caldă și protejată de curenți și ploi reci. În apartament, copacul sticlă aparține direct unei ferestre însorite, care este orientată cât mai spre sud. Dacă, pe de altă parte, planta se află mai departe în interiorul camerei sau nu există o fereastră orientată spre sud, iluminarea suplimentară poate compensa lipsa de lumină.

Dacă doriți să cultivați planta în sufragerie iarna și în aer liber în lunile de vară, ar trebui să vă obișnuiți încet cu noua locație din grădină sau de pe terasă / balcon de la sfârșitul lunii mai. Nu le lăsați afară peste noapte, măcar mutați-le înapoi în sufragerie în primele câteva zile. În locuri foarte expuse, nu ar trebui să expuneți copacul fericirii la soarele aprins imediat - mai ales în jurul prânzului - deoarece acest lucru duce adesea la deteriorarea arsurilor solare. Și aici are sens să te obișnuiești cu noua locație treptat.

Substrat și drenaj

Solul cactus s-a dovedit a fi potrivit pentru nevoile speciale ale copacului fericit suculent. Dar le puteți amesteca și voi singuri din sol de humus și nisip grosier. În plus față de un substrat bine drenat, drenajul fiabil al ghivecelui este, de asemenea, important, deoarece planta, care este originară din regiunile aride, nu poate tolera apariția apei. Plantatorul ar trebui, prin urmare, să aibă o gaură de drenaj în partea de jos a vasului, astfel încât excesul de apă să poată fi îndepărtat prompt. În plus, puteți completa un strat gros de lut expandat de unu până la doi centimetri (17,50 € pe Amazon *) în partea de jos, care asigură drenajul necesar.

Udați copacul norocos

Principiul principal atunci când udăm arborele fericirii este: Mai bine să păstrăm uscat decât umed! La urma urmei, provine din plante din regiuni foarte uscate, motiv pentru care baza tulpinii, care are forma unei sticle, s-a dezvoltat ca rezervor de apă în cursul adaptării la mediu. Prin urmare, ar trebui să udați doar moderat în lunile fierbinți de vară și doar foarte puțin în timpul sezonului rece. În schimb, pomul de sticle poate rezista foarte bine perioadelor scurte de uscăciune, motiv pentru care practic nu este necesară întreținerea sărbătorilor. În zilele deosebit de fierbinți, veți face planta o favoare prin pulverizarea frunzelor sale dintr-un polenizator fin.

Fertilizați copacul norocos în mod corespunzător

Între aprilie și septembrie ar trebui să oferiți copacului fericirii la fiecare două săptămâni un îngrășământ lichid pentru plante verzi sau de interior, pe care îl dați împreună cu apa de irigare. Cu toate acestea, dozați nutrienții destul de moderat, deoarece supra-fertilizarea poate slăbi rapid arborele. După transplant în primăvară, nu este nevoie să fertilizați câteva săptămâni, cu condiția să utilizați substrat pre-fertilizat.

Tăiați corect copacul norocos

Arborele fericirii nu trebuie tăiat. Doar frunzele maronii pot fi îndepărtate cu grijă din când în când. Cu toate acestea, în principiu, este posibilă tăierea înapoi prin îndepărtarea vârfurilor lăstarilor din copac. Pe de altă parte, dacă o lăsați să crească fără a folosi foarfece, planta va începe uneori să înflorească după câțiva ani, arătând flori destul de roz în formă de clopot.

Continuați lectură

Propagați copacul norocos

Cel mai simplu mod de propagare a copacului fericirii este cu butași tăiați primăvara:

 • Tăiați vârfurile lăstarilor de aproximativ zece centimetri lungime.
 • Scufundați capetele tăiate într-o pudră de rădăcină.
 • Plantați butașii unul câte unul în ghivece cu mediu de creștere. (9,05 € la Amazon *)
 • Păstrați-l întotdeauna ușor umed.
 • Intindeți un film translucid peste oală.
 • Alternativ, puteți cultiva butașii sub sticlă.
 • Acest lucru menține aerul umed uniform, ceea ce favorizează creșterea rădăcinilor.
 • Totuși, ventilați zilnic.
 • Puneți tinerii copaci norocoși în solul cactusului imediat ce apar primii lăstari noi.

Alternativ, puteți cumpăra semințe de la magazine specializate și le puteți folosi pentru însămânțarea dvs. Cu toate acestea, este important să aveți răbdare și tact.

Iernarea

În lunile de iarnă, pomul de sticle beneficiază de o fază de odihnă la aproximativ 12-15 grade Celsius, timp în care se oprește din creștere și are nevoie doar de puțină apă. Prin urmare, reduceți încet cantitatea de apă din jurul lunii septembrie și, în cele din urmă, udați planta doar sorbe la un moment dat. Nu fertilizați deloc copacul norocos în acest timp și nu începeți cu noile îngrășăminte până când nu apar primele lăstari noi. Practic, este posibilă și o iarnă caldă în sufragerie, dar apoi se formează adesea lăstari subțiri, neputincioși.

Boli și dăunători

Copacul norocos este un adevărat copac pentru începători, la urma urmei, planta nepretențioasă nu vă va învinui pentru greșeli de îngrijire. Singura problemă este apariția apei, motiv pentru care ar trebui să umpleți întotdeauna un strat gros de drenaj pe fundul oalei atunci când repotați. Acest lucru constă în mod ideal din lut expandat sau pietricele. În plus, excesul de apă pentru irigare nu trebuie să rămână niciodată în oală sau farfurie. Dacă vârfurile frunzelor sunt maronii, umiditatea este prea scăzută. Puteți să-l măriți cu ușurință prin pulverizarea copacului fericirii cu un atomizor.

sfaturi

Copacul norocos poate fi, de asemenea, antrenat foarte bine pentru a deveni un bonsai. Ca atare, planta funcționează foarte bine, mai ales datorită rădăcinilor sale răsucite, care se dezvoltă prin atitudinea tipică în boluri de mică adâncime.

Specii și soiuri

În plus față de arborele australian pentru sticle, arborele pentru bani sau penny (bot. Crassula ovata) este adesea vândut sub numele de copac noroc. Această plantă cu frunze groase, care provine din Africa de Sud, este o plantă de casă populară, ușor de întreținut și poate crește până la un metru înălțime dacă este bine cultivată.

În exterior, destul de asemănător este piciorul elefantului (bot. Beaucarnea recurvata), care, totuși, provine din Mexic și este adesea denumit arborele de sticlă - dar nu este legat de arborele de sticlă australian. Piciorul elefantului este, de asemenea, foarte robust, durabil și planta ideală pentru începători.

Dacă sunteți în căutarea pentru ceva special, atunci arborele de flacără (bot. Delonix regia), cunoscut și sub numele de flamboyant, ar putea fi planta de apartament potrivită pentru dvs. Arborele, care provine din Madagascar, impresionează prin marea sa roșie aprinsă de flori, căreia îi datorează numele. Arborele de flacără australian (bot. Brachychiton bidwilii sau Brachychiton acerifolius) dezvoltă, de asemenea, o floare roșie magnifică și este foarte potrivit pentru o cultură de ghiveci.

Ceea ce au în comun toate speciile enumerate aici este că sunt suculente ușor de întreținut, care nu mor imediat, chiar dacă sunt absente mult timp.