Humus și compost - în ce se deosebesc?

Humusul ca strat de sol omogen

Stratul superior al solului din habitatele naturale, care constă din reziduuri organice descompuse, este considerat humus. Organismele solului procesează rămășițele animale și vegetale și produc un substrat omogen, bogat în substanțe nutritive. Fauna de jos are nevoie de umiditate, aer și căldură pentru a transforma substanțele. Dacă condițiile nu sunt corecte, apare putrefacția. Un strat de humus pe sol stochează apa și furnizează plantelor substanțe nutritive.

citește și

  • Compost cu mucegai - de ce compostul este mucegăit?
  • Care este diferența dintre gutuiul de mere și gutuiul de pere?
  • Diferența dintre trandafirul de primăvară și trandafirul de Crăciun

Solurile humus nu sunt create peste tot. Fauna solului este influențată de raportul carbon-azot. Există un dezechilibru în favoarea carbonului pe solurile pădurilor de conifere. Deșeurile cu ace acidifică solul, motiv pentru care nu există aproape deloc organisme din sol aici. În pădurile de foioase raportul este echilibrat, iar fauna solului produce un strat gros de humus.

Compostul ca o compoziție eterogenă

Spre deosebire de humus, compostul nu s-a descompus încă complet. Substratul este o compoziție de deșeuri vegetale, care este procesată în humus prin acțiunea organismelor solului. În general, solul de compost matur este denumit și compost. Substratul de compost conține adesea părți de plante putrede și lignificate, astfel încât numai părți ale acestuia conțin humus omogen cu o structură fină de firimituri.

În timp ce humusul este creat în habitate naturale fără intervenția umană, compostul este produs activ. Există compost proaspăt care conține cantități mici de reziduuri organice descompozabile. Acest substrat stimulează activitatea organismelor solului. Compostul gata conține cantități mari de humus pur și părți mici de substanțe care sunt greu de descompus. Este procesat încet de fauna solului și este o sursă de nutrienți care curge lent.

Utilizarea compostului

Humusul are un raport echilibrat de calciu și fier, potasiu și aluminiu, magneziu și mangan, fosfor și sulf, azot și carbon. Un compost bine maturat care a fost depozitat cel puțin un an este comparabil cu humusul pur. Nu este folosit doar ca îngrășământ, ci are un efect pozitiv asupra solului.

Compostul provoacă aceste efecte:

  • Promovarea structurii firimiturilor
  • Îmbunătățirea echilibrului apei și aerului
  • Creșterea capacității tamponului
  • Maximizați stabilitatea agregatului