Zamioculcas ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire (primăvara norocoasă)

Origine și distribuție

Abia de la începutul anilor 2000, Zamioculcas a cunoscut o creștere ca plantă de apartament necomplicată. Pur și simplu nu a fost cultivată în acest scop înainte, chiar dacă specia a fost descoperită și descrisă încă din secolul al XIX-lea. Locuința plantei, care aparține familiei Araceae, este Africa Centrală și de Est, unde specia este răspândită, în special în Kenya, Tanzania și Zanzibar. Acolo planta crește în principal în poalele împădurite ale zonelor înalte și în zonele joase unde predomină subsolul stâncos.

citește și

 • Zamioculcas este mulțumit de sol uniform
 • Zamioculcas are frunze maro - cauze și contramăsuri
 • Zamioculcas preferă o locație luminoasă

Prin natură, Zamioculcas este obișnuit cu seceta extremă și se poate lipsi de apă timp de săptămâni sau luni. Alternanța dintre fazele uscate și ploile abundente este tipică regiunii de origine, în care planta poate absorbi rapid umezeala - și apoi supraviețui din nou secetei.

utilizare

Zamioculcas poate fi păstrat doar ca plantă de casă sau în grădinile de iarnă, deoarece, ca plantă iubitoare de căldură, tipic africană, nu trebuie expusă la temperaturi sub 16 ° C. Planta se simte cel mai confortabil la temperaturi de 20 ° C și peste și, datorită rezistenței sale la secetă, poate tolera, de asemenea, căldura de vară și aerul de încălzire de iarnă fără probleme. În lunile calde de vară, puteți așeza planta într-un loc parțial umbrit sau umbros pe balcon sau terasă, cu condiția ca temperaturile să nu scadă sub 20 ° C noaptea. În plus, ar trebui să fie uscat, astfel încât Zamioculcas, care sunt foarte sensibile la excesul de umiditate, să nu fie expuse la ploaie continuă.

Aspect și statură

Din punct de vedere botanic, Zamioculcas este una dintre plantele erbacee, care însă nu corespunde aspectului său real. Pana norocoasă veșnic verde dezvoltă rizomi groși și cărnoși în subteran, din care răsar tulpini de frunze îngroșate și pot crește până la un metru înălțime. Aceste pețiole sunt frunzele reale ale Zamioculcas: Ele sunt în formă de club, îngroșate și acoperite cu numeroase frunze rigide, puternice, pinnate. Toate părțile supraterane ale plantei sunt de culoare verde închis lucios și sunt un bun indicator al luminozității locației: frunzele devin verde închis intens în locații mai întunecate.

În general, planta arată puternic și crește destul de dens odată cu înaintarea în vârstă, motiv pentru care împărțirea ocazională a rizomului este o idee bună: Acest lucru nu numai că vă oferă o a doua plantă, ci și împiedică aruncarea ghivecelui de plante prin presiunea rădăcinilor. Practic, Zamioculcas crește destul de încet, dar poate avea câteva decenii și, prin urmare, foarte mare.

Flori și perioadă de înflorire

Un Zamioculcas păstrat în cultura interioară produce foarte rar o floare. Cu toate acestea, acest lucru este oricum nespectaculos: așa cum este tipic pentru familia arum, floarea este formată dintr-un bulb gros, albicios, de numai câțiva centimetri înălțime. Este posibil să vă puteți bucura de o floare numai dacă plantele se simt complet acasă în locația lor și sunt disponibile condiții optime. Pentru a face acest lucru, totuși:

 • permanent în jurul valorii de 25 ° C temperatura ambiantă
 • umiditatea nu este nici prea mare, nici prea uscată (cum ar fi în camere încălzite iarna)
 • a fost aleasă o locație luminoasă, dar nu plină
 • este fertilizat și udat în mod regulat
 • S-a avut grijă să se asigure o oală suficient de mare
 • planta nu este prea umedă
 • a fost completat un substrat pe bază de compost de înaltă calitate

Lăstarul de flori, ca și lăstarii de frunze, crește, de asemenea, direct din rizom, dar devine maxim 30 de centimetri înălțime. Inițial, o bracteă acoperă floarea, dar după ce a încolțit, se îndoaie și expune bulbul alb. La rândul său, aceasta durează câteva săptămâni înainte ca aceasta să se usuce și să devină maro. Semințele, posibil formate, pot fi folosite practic pentru a răspândi Zamioculcas, dar acesta este un efort dificil și pentru profan cu greu reușit.

Toxicitate

Ca orice plantă de arum, Zamioculcas este otrăvitor atât pentru oameni, cât și pentru animale de companie. Planta veșnic verde conține substanțe iritante pentru piele, cum ar fi acidul oxalic și oxalatul de calciu, care extern pot duce la umflarea și înroșirea membranelor mucoase și a pielii. Cu toate acestea, otrăvirea este foarte rară, deoarece efectul sub formă de senzație de gură arzătoare se instalează imediat și, prin urmare, corpul este avertizat în prealabil. Asigurați-vă că, de exemplu, nu vă pătrunde în ochi nici o seva, deoarece acest lucru poate fi foarte incomod. În acest caz, clătiți bine ochii cu apă clară și caldă. Cu toate acestea, vizita unui medic nu este de obicei necesară.

Care locație este potrivită?

În ceea ce privește locația sa, Zamioculcas este satisfăcător de frugal. Practic, planta poate face față oricărui spațiu, atâta timp cât nu se află la o fereastră orientată spre sud. Planta de apartament ușor de întreținut nu poate rezista la soare, dar se simte totuși cel mai confortabil într-un loc luminos. Dacă nu există nici un astfel de lucru, pur și simplu a pus „Zamie“ în umbră - se descurcă bine chiar și cu puțină lumină, dar apoi creste mult mai lent și dezvoltă frunze izbitor întuneric.

În orice caz, căldura este mai importantă decât intensitatea luminii, deoarece Zamioculcas nu ar trebui să fie mai rece decât 16 ° C. Temperaturile cuprinse între 20 și 25 ° C, de care planta se poate bucura pe balcon în lunile calde de vară, sunt ideale pentru creșterea sa.

Continuați lectură

Substrat

Solul standard disponibil comercial, care poate fi pre-fertilizat, este suficient ca substrat. Pana norocoasă este potrivită și pentru solul de plante verzi, plante de interior sau palmier. Planta de apartament se simte cel mai confortabil în sol cu ​​o proporție mare de compost. Pentru o permeabilitate mai bună, amestecați în granule de lut sau perlit (32,90 € la Amazon *) în substrat. Aveți grijă să nu mențineți planta prea umedă - dacă substratul devine mucegăit, „Zamie” este prea umed și are nevoie de o oală nouă și substrat proaspăt cât mai curând posibil. Dacă preferați hidroponia în loc de cultivarea solului, efortul de întreținere deja redus este redus și mai mult.

Plantați corect Zamioculcas

Dacă ați cumpărat un Zamioculcas nou, cel mai bine este să-l transplantați în substrat proaspăt. Vă puteți da seama dacă planta are nevoie de o oală nouă prin pătrunderea în rădăcină a recipientului: dacă nu mai există spațiu acolo, este timpul pentru un recipient mai mare. Acest lucru ar trebui să fie cât mai larg posibil, deoarece rădăcinile se extind în principal în lățime. O gaură de scurgere pe fundul vasului este, de asemenea, esențială, prin care excesul de apă se poate scurge rapid. Pentru a preveni îngrămădirea sa, acoperiți solul cu un strat de cioburi. Adăugarea de lut expandat (17,50 € pe Amazon *) sau perlit asigură o permeabilitate mai bună a substratului.

Se toarnă zamioculcas

Zamioculcas stochează umezeala în tulpinile lor frunze groase și cărnoase, pe care le folosesc pentru a supraviețui perioadelor secetoase în patria lor din Africa de Est. Aceasta o face o plantă suculentă care trebuie udată doar puțin - dar totuși nu ar trebui să se usuce tot timpul. Udați întotdeauna „Zamie” atunci când substratul s-a uscat bine - puteți determina acest lucru cu „testul de lovitură” pentru vase de lut. Bateți ușor oala cu încheieturile. Dacă lutul rezultat sună gol, este timpul să se toarnă. Utilizați apă de la robinet bine stătută, la temperatura camerei sau apa de ploaie colectată. Apa de irigare în exces trebuie îndepărtată cu promptitudine.

Din când în când puneți Zamioculcas sub duș și le clătiți cu un jet de duș blând și călduț. Dușul ucide mai multe păsări cu o singură piatră: Pe de o parte, îndepărtați praful acumulat de pe frunze și, pe de altă parte, creșteți umiditatea, astfel încât dăunătorii, cum ar fi acarienii, să nu aibă nicio șansă când este uscat.

Nu se pot oferi informații specifice cu privire la cantitatea turnată. Practic, Zamioculcas are nevoie de tot mai multă apă în lunile de vară decât iarna. Cât și cât de des apă de fapt depinde de luminozitatea din locație, de temperatura ambiantă și de mărimea plantei.

Continuați lectură

Fertilizați corect Zamioculcas

Ca orice plantă în ghiveci, Zamioculcas depinde, de asemenea, de un aport regulat de substanțe nutritive. Fertilizați aproximativ la fiecare patru săptămâni cu un îngrășământ de plante verde lichid, cu doze mici, care se administrează împreună cu apa de irigare. Alternativ, puteți oferi plantei și îngrășământ pe termen lung primăvara - de exemplu sub formă de băț sau con - astfel încât fertilizarea să nu poată fi uitată în lunile de vară. Opriți fertilizarea în timpul iernii.

Plantele proaspăt conservate în solul pre-fertilizat trebuie fertilizate cel mai devreme după opt săptămâni, la fel ca exemplarele infectate cu dăunători sau exemplarele bolnave care sunt alimentate din nou numai cu nutrienți după ce s-au recuperat. Plantele sunt ca oamenii în acest sens: probabil mănânci mai puțin dacă ești în pat cu o răceală febrilă.

Continuați lectură

Tăiați corect zamioculcas

Chiar dacă pana norocoasă crește încet, ea poate deveni destul de ridicată și, mai presus de toate, extinsă de-a lungul anilor. Cu toate acestea, nu tăiați planta, altfel vor rămâne pete inestetice. Zamioculcas nu răsare din butuc, rămâne adesea câțiva ani. În schimb, pur și simplu împărțiți plantele care au crescut prea mari.

Uneori trebuie să folosiți oricum un cuțit sau foarfece, deoarece lăstarii bolnavi sau morți trebuie îndepărtați cât mai repede posibil. Tăiați tulpini de frunze uscate sau putrezite direct la bază și, de preferință, aruncați tăieturile cu deșeurile menajere.

Continuați lectură

Împărțiți și repotați

Rareori trebuie să repotezați Zamioculcas; spre deosebire de multe alte plante în ghiveci, penei norocoase îi place să fie în ghivece înghesuite și are nevoie doar de una nouă atunci când rădăcinile sale amenință să crească din plantator. De obicei, acesta este cazul la fiecare trei ani sau cam asa ceva. Cu această ocazie, puteți împărți, de asemenea, plante mari în două sau mai multe plante individuale și le puteți planta separat. Acesta este cel mai rapid și mai simplu mod de a multiplica planta atractivă. Cel mai bun moment pentru această măsură este primăvara și ar trebui să udați plantele mai intens timp de câteva săptămâni după repopulare.

Zamioculcas se propagă

Mai mult decât atât, penei norocoase pot fi înmulțite cu butași de frunze, pe care le puneți pur și simplu cu partea tăiată în jos într-o oală cu sol de ghiveci, mențineți substratul întotdeauna ușor umed și așezați recipientul într-un loc ușor de aproximativ 25 ° C. Cel mai bine este să cultivați tăierea într-o seră interioară, deoarece rădăcinile se formează mai ușor atunci când aerul este lovit. Cu toate acestea, aveți nevoie de multă răbdare până când frunza a prins efectiv rădăcinile și se dezvoltă o nouă lăstare: acest proces poate dura până la un an. Chiar și după aceea, noua plantă crește foarte încet. Pe lângă pliantele individuale, pețiolii de până la 20 de centimetri lungime, cu mai multe pliante, sunt de asemenea potrivite pentru reproducere.

Continuați lectură

Boli și dăunători

Zamioculcas este o plantă de apartament robustă care rareori se îmbolnăvește sau este infestată de dăunători. Practic, singura problemă o reprezintă acarienii păianjen, care apar adesea în locuri uscate și calde. Puteți păstra această molimă de pe gât dând planta ocazional.

Zamioculcas primește frunze maro, ce să faci?

Dacă Zamioculcas devine brusc frunze maro, de obicei există greșeli în spatele acestuia. Află dacă poți

 • se toarnă prea mult sau prea puțin
 • fertilizați prea mult sau prea puțin
 • temperatura ambiantă este prea mare sau prea scăzută
 • umiditatea este prea mare sau prea scăzută.

De îndată ce cauza a fost stabilită, luați măsuri adecvate.

Zamioculcas primește frunze galbene, ce să faci?

Frunzele galbene de pe panica norocoasă, pe de altă parte, sunt o indicație clară a unei locații prea umede. În acest caz, repotezați imediat planta în substrat proaspăt și uscat și tăiați orice rădăcini putrezite sau lăstari de frunze. Se toarnă Zamioculcas mai puțin sau mai puțin în viitor.

sfaturi

Tulpinile frunzelor pot avea un metru lungime și uneori chiar mai lungi. Pentru a le preveni să se agațe sau chiar să se îndoaie din cauza greutății proprii, le puteți lega cu o bandă de bast sau ceva similar pentru a le stabiliza.

Specii și soiuri

Practic, o singură varietate de Zamioculcas este disponibilă în magazine, deși o variantă pestriță poate fi admirată și în Grădina Botanică din Berlin. Cu toate acestea, acest lucru este foarte rar și poate fi apoi achiziționat pentru mulți bani. Pe de altă parte, este îndoielnic dacă Zamioculcasul negru „Corb” care este oferit ocazional este de fapt un soi independent. Pețiolurile și pliantele foarte întunecate ale acestei variante sunt, de fapt, dezvoltate și de fiecare pană norocoasă normală - atâta timp cât este suficient de întunecată. O locație întunecată și, astfel, puțină lumină duce automat la frunze de culoare închisă la această specie.