Taierea chiparosilor - cand, cat si cat se face?

Tăiați chiparoșii

Chiparosii pot atinge cu ușurință o înălțime de zece metri și mai mult. În cazul unei garduri vii, acest lucru nu este de dorit, mai ales că gardurile vii care sunt prea înalte pot duce rapid la probleme cu vecinii.

citește și

  • Tăierea chipurilor în formă - sfaturi pentru tăierea topiară
  • Udați chiparoși în mod regulat
  • Chiparii sunt otrăvitori pentru oameni și pisici

Dacă un chiparos nu este deloc tăiat, în timp va deveni chel în interior. Acest lucru este de obicei dorit pentru un copac solitar, dar nu pentru un gard viu, deoarece după un timp nu mai este opac.

Deoarece chiparoasele sunt doar parțial rezistente, ar trebui tăiate cel puțin o dată pe an ca plante tinere. Acest lucru face ca ramurile să fie mai robuste și să reziste mai bine la îngheț. În plus, scurtarea stimulează formarea de lăstari noi, astfel încât un gard viu devine mai dens și unui chiparos i se dă o formă plăcută ca un singur copac.

Când este cel mai bun moment pentru a tăia?

Cel mai bun moment pentru tăierea chiparoșilor este chiar înainte sau după faza de creștere. Cu o reducere unică pe an, puteți folosi foarfece fie în primăvară, în august sau la începutul lunii septembrie. Practic, puteți scurta încă chiparoși iarna.

Pentru tăiere, alegeți o zi care

  • fara gheata
  • nu prea însorit
  • nu prea ploios

este. La lumina puternică a soarelui, interfețele se usucă și devin maro inestetic. Dacă umiditatea este prea ridicată, există riscul ca apa să pătrundă prin interfețe în lemn și ramurile să putrezească.

Tăiați chiparoșii corect

Trebuie să aveți grijă când tăiați chiparoși. Arborele nu iartă o tăietură greșită. Evitați tăierea directă în lemnul uzat. Chiparosul rămâne gol în aceste locuri.

Puteți îndepărta complet crenguțele uscate sau bolnave în orice moment. Ramurile sănătoase, pe de altă parte, trebuie scurtate cât mai puțin posibil. Pentru ca un gard viu de chiparos să nu ajungă prea sus, îl puteți tăia. Ramurile laterale nou apărute acoperă rapid petele chele.

Dacă este posibil, tăiați chiparoși cu foarfece electrice care au lame de forfecare foarte ascuțite. Dacă foarfecele sunt contondente, lăstarii se rup. Rănile pot provoca pătrunderea germenilor în copac. Este întotdeauna tăiat de sus în jos, altfel ramurile se vor îndoi de foarfece.

Scurtați corect gardurile de chiparos

Ar trebui să tăiați un gard viu de chiparos pentru prima dată încă din al doilea an după plantare. Acest lucru face plantele mai rezistente și mai puțin sensibile la îngheț. De asemenea, se ramifică mai bine atunci.

Tăiați gardul viu chiar dacă acesta nu a atins încă înălțimea finală dorită. Pentru a face acest lucru, scurtați copacii de mai sus cu aproximativ o treime din creșterea anuală.

Deoarece chiparoasele cresc rapid, interfețele sunt acoperite pe parcursul anului. Dacă tăiați gardul viu cu o treime de fiecare dată când îl tăiați, înălțimea dorită va fi atinsă în câțiva ani.

Cum se taie chiparoșii în formă

Majoritatea speciilor de chiparos au o formă subțire sub formă de coloană. Dar pot fi tăiate și în anumite forme. Forma norului este deosebit de populară.

Pentru a aduce chiparosul într-o anumită formă, este recomandabil să utilizați șabloane sau plasă de sârmă de-a lungul cărora se efectuează tăierea.

Chiparii trebuie să fie formați de două ori pe an, primăvara și august. Puteți tăia oricând ramuri mici proeminente.

Asigurați-vă absolut că nu deteriorați niciodată lemnul vechi al chiparosului.

Tăiați chiparosul ca un bonsai

Unele specii de chiparoși pot fi îngrijite și tăiate foarte bine ca bonsai. Aceasta include:

  • Chiparos Arizona
  • Cypress albastru Arizonica
  • Chiparos Monterey
  • Chiparos de aur

Tunderea chiparoșilor ca bonsai are loc continuu, cu mai multe tăieturi o dată în primăvară și o dată la sfârșitul verii.

Folosiți unelte curate

Deși chiparoșii sunt destul de robusti, ocazional suferă de boli fungice sau dăunători. Pentru a preveni transferul agenților patogeni către sau prin chiparoși, utilizați numai instrumente de tăiere pe care le-ați curățat bine în prealabil. De asemenea, ar trebui să curățați foarfeca cu atenție după scurtarea lor.

Din păcate, chiparoșii sunt otrăvitori în toate părțile plantei. Un risc real de otrăvire există numai dacă părți ale plantei sunt consumate de fapt. Oamenii sensibili nu pot tolera seva care scapă la tăiere. Pielea ta reacționează la aceasta cu inflamație. Prin urmare, purtați întotdeauna mănuși atunci când tăiați chiparoși.

Nu lăsați garniturile întinse atunci când copiii sau animalele de companie folosesc grădina.

sfaturi

Unele specii de chiparos, cum ar fi chiparosul Leyland, cresc foarte repede. Acestea trebuie tăiate de două ori pe an pentru a le menține în formă și a nu se înălța prea mult. Prima croială se face primăvara, a doua în august sau septembrie.