Veveritele hibernează? - Fapte interesante despre odihna iernii

esențialul pe scurt

 • Veveritele nu hibernează, ci își reduc activitățile pentru a folosi cât mai puțină energie
 • Iarna, veverițele caută mâncare cam la fiecare două zile
 • Toamna, veverițele adună provizii și le sapă pentru iarnă
 • Dacă doriți să ajutați veverițele să supraviețuiască, le puteți oferi hrană iarna

Veveritele hibernează?

Iarna este adesea o provocare pentru veverițe, animalele se pregătesc pentru sezonul rece în lunile de vară și toamnă. În ciuda unor bune precauții, supraviețuirea lor nu este întotdeauna garantată. Trebuie să-și părăsească Kobel-ul la fiecare două zile pentru a mânca și a defeca.

citește și

 • Hrănirea veverițelor - Tot ce trebuie să știți
 • De ce, când și cum hibernează aricii?
 • Veverița Kobel în grădină - sfaturi și fapte interesante

Cum supraviețuiesc veveritele iarna:

 • Temperatura corpului iarna: 37 grade Celsius
 • blana groasă de iarnă protejează împotriva degerăturilor
 • se îndoaie astfel încât corpul să fie acoperit de coadă
 • Kobel rezistent la apă este izolat cu mușchi, frunze și pene
hibernare veveriță

Iarna rigidă, hibernare sau hibernare?

Oprirea automată a proceselor metabolice este ascunsă în spatele condițiilor rigide de iarnă. Acest lucru este cauzat de scăderea temperaturilor în timpul iernii și apare la animalele cu sânge rece, cum ar fi peștii și reptilele. Aceste organisme își adaptează temperatura corpului la temperatura din mediul lor. Iarna, temperatura corpului scade, iar animalele îngheță.

Unele creaturi la aceeași temperatură, cum ar fi lilieci, arici și marmote, intră în hibernare. De asemenea, își încetinesc procesele metabolice. Temperatura corpului scade și bătăile inimii și respirația devin, de asemenea, mai lente. Se poate întâmpla ca animalele să se trezească scurt iarna. Cu toate acestea, nu consumă alimente în timpul hibernării.

Veveritele sunt active și în lunile de iarnă. Cu toate acestea, își mențin activitatea la un nivel minim, astfel încât să nu irosească prea multă energie. Această hibernare este o formă de hibernare care este întreruptă de faze scurte de veghe. Metabolismul este redus în aceste perioade de odihnă, dar temperatura corpului este menținută. Acest lucru duce la o necesitate crescută de energie, astfel încât rozătoarele trebuie să mănânce alimente în timpul iernii.

Youtube

Când hibernează veverițele?

Când animalele intră în hibernare depinde de condițiile meteorologice. Când temperaturile geroase și ninsoarea apar încă din noiembrie, animalele se retrag în cuiburile lor de dormit. Acest lucru se poate schimba în decembrie sau nu se poate întâmpla deloc. În lunile blânde de iarnă, când solul nu este nici înghețat, nici acoperit de o pătură de zăpadă, animalele nu trebuie să își reducă activitatea. Hibernarea durează până în februarie în iernile severe. De obicei, primele activități de împerechere pot fi văzute încă din ianuarie.

Mancare iarna

Toamna, veverițele își acumulează proviziile pentru iarnă. Dacă nu găsesc suficientă hrană, animalele pot muri de foame în lunile grele de iarnă. Îngroparea proviziilor se observă preponderent la veverițele care trăiesc în pădurile de foioase și mixte din Europa Centrală. Veveritele din pădurile de conifere boreale nu prezintă acest comportament, deoarece există suficiente conuri de pin și molid disponibile pentru a se hrăni animalele.

Creați ascunzișuri

În Europa Centrală rozătoarele își ascund proviziile colectate în pământ. Ei aleg adesea un loc lângă rădăcinile copacilor, astfel încât să-l poată găsi mai ușor iarna. Uneori folosesc și fisuri în scoarță sau furculițe ca cămară. În schimb, mâncarea nu este păstrată niciodată în Kobel. Simțul mirosului joacă un rol important în găsirea ascunzătorilor. Cu toate acestea, se întâmplă adesea ca veverițele să nu găsească toate ascunzătorile. Semințele germinează în primăvara următoare.

Acesta este modul în care veverițele își îngroapă mâncarea:

 1. Gaura labei
 2. Puneți nuci și semințe în ea
 3. Acoperiți aprovizionarea cu sol
 4. apăsați cu labele și botul
hibernare veveriță

Spectrul alimentar

Veveritele sunt omnivore care nu se specializează în niciun fel de mâncare. Mănâncă atât alimente vegetale, cât și animale. Dacă nu își pot găsi iar ascunzătoarele iarna și nu pot fi găsite alte conuri, mănâncă lăstari și muguri de copaci sau ciuperci. Veveritele pot digera multe ciuperci care sunt otrăvitoare pentru oameni.

Digresiune

Dentiția și aportul de alimente

Veverițele țin mâncarea cu labele din față. Cântarele de acoperire ale conurilor sunt ținute pe loc cu dinții și rupte. Aproximativ 100 de conuri de pin sunt prelucrate în acest fel în fiecare zi. Aici iau aproximativ 100 de grame de mâncare. Necesarul zilnic al unei veverițe este în medie de 35 până la 80 de grame.

Nucile sunt deschise în câteva secunde prin rozătoare care găuresc o gaură în coajă cu incisivii lor inferiori. De îndată ce acest lucru este suficient de mare, ei așează incisivii inferiori ca o pârghie și aruncă o bucată de coajă. Acest comportament nu este înnăscut, astfel încât animalele tinere trebuie să învețe mai întâi să crape nuci.

Așa poți proteja veverițele

Distracție extraordinară urmărind veverițele în grădină. Puteți oferi animalelor un loc de dormit și să crească puii și să înființați o stație de hrănire. Cu cât animalele găsesc mai multe case, cu atât se simt mai confortabil.

KobelLoc de hrănire
înălţimecel puțin cinci metridoi-trei metri
funcţieProtecție împotriva dușmanilor, odihnă-tecurățare convenabilă
locații adecvatetrunchi înalt de copac, furculiță a unei ramuriBalcon, gard viu, rădăcini ale copacilor
AliniereOrificiul de evacuare indică portbagajulPlatforma alimentară cu o vedere clară

Construiește Kobel

Dacă doriți să le oferiți în mod special animalelor un loc de dormit, puteți construi singur un goblin. Este important ca locuința să fie realizată din lemn netratat și robust. Glazurile naturale (59,87 € la Amazon *) protejează lemnul de intemperii și îl fac mai durabil. Un Kobel trebuie să fie rezistent la apă și să ofere protecție împotriva vântului și a frigului. Cu toate acestea, materialul trebuie să fie capabil să respire, astfel încât umezeala care a pătruns să poată scăpa din nou și să nu devină mucegăită.

A hrani

hibernare veveriță

Veveritelor le place să accepte amestecuri de furaje care sunt de fapt destinate păsărilor. Pentru a nu exista concurență, puteți susține animalele cu o gamă variată de alimente. Ghinde, fagi, semințe de floarea-soarelui și de dovleac sunt acceptate cu bucurie. Stafidele și alte fructe uscate sau morcovi și porumb nu sunt respinse.

Nu trebuie să oferiți fructe și legume proaspete iarna, deoarece alimentele pot copleși tractul digestiv. Evitați amestecurile de nuci și fructe uscate sărate sau condimentate, deoarece acestea nu sunt tolerate. Arahidele sunt, de asemenea, inadecvate din cauza ingredientelor lor.

sfaturi

Puneți întotdeauna mâncarea în același loc sub un copac sau oferiți nuci și fructe în cutii cu alimente. O farfurie în fața ferestrei este potrivită și ca masă.

De ce hrănirea are sens

Dacă agricultura este intensificată și grădinile private sunt ordonate, aprovizionarea cu alimente pentru rozătoare este redusă drastic. Din cauza lipsei de habitate, animalele sunt împinse în zonele urbane, dar și aici există o lipsă de hrană. Prin urmare, este logic să susțineți animalele cu alimente.

Pe hrana de iarnă:

 • Decembrie-ianuarie : stratul de zăpadă ridicat și înghețul împiedică accesul la ascunzătoare
 • Ianuarie-februarie : femele cu cerințe energetice mari
 • Martie-aprilie : primele animale tinere caută hrană

apă

Rozătoarele trebuie să ingereze apă și iarna, dar acest lucru este dificil de gestionat în zonele urbane asfaltate. De aceea, așezați un vas umplut cu apă lângă mâncare, astfel încât animalele să nu moară de sete în zilele de iarnă uscate și însorite. Recipientul trebuie curățat zilnic, altfel bacteriile și virușii se vor răspândi rapid.

Asigurați posibile surse de pericol! Butoaiele de ploaie (149,95 € la Amazon *) sunt adesea o capcană mortală și ar trebui acoperite.

Anul veveriței

Veveritele trăiesc în baldachin și sunt diurne. Ei construiesc mai mulți goblini, pe care îi folosesc pentru a se odihni și a dormi, ca refugiu și cuib pentru creșterea tinerilor. Anul veveriței începe în ianuarie sau februarie, când masculii fac primele încercări de abordare și caută femele dispuse să se împerecheze.

Tinerii se nasc la începutul anului după o perioadă de gestație de 38 de zile. Mama uneori își îngrijește descendenții până la vârsta de opt săptămâni. Atunci animalele trebuie să aibă grijă de ele însele, pentru că veverițele sunt singuratice. În cazuri rare, se poate observa un comportament social. Când iarna este chiar după colț, animalele se retrag în kobelii lor protejați și calzi.

Proiectați grădina aproape de natură

Dacă ai ocazia, ia în considerare lăsarea naturii a unor zone ale grădinii. În acest fel, se pot dezvolta colțuri sălbatice și se pot crea habitate diverse în care veverițele se simt confortabil. Au nevoie de copaci bătrâni și garduri vii dens ramificate, care să furnizeze materiale de construcție și hrană pentru cuiburi.

sfaturi

Veverițelor le place să ciugulească pe tufe de fructe de pădure sau plante de căpșuni.

Faza de odihnăFaza de activitate
vegetațieAlune și nuciPomi fructiferi, tufe de fructe de pădure, gard viu de fructe sălbatice
LocuinteZona de dormitStație de alimentare, stație de udare
alteAbțineți-vă de la îngrijirea copacilor și peluzelorFurnizați mușchi, frunze și bucăți de scoarță

întrebări frecvente

Veveritele hibernează?

Veveritele sunt animale calde care nu hibernează. Numai în lunile grele de iarnă își reduc activitatea și intră în hibernare. Temperatura corpului nu este redusă aici.

Unde hibernează veverițele?

Rozătoarele folosesc cuiburi ca refugiu. Acești kobeli sunt construiți etanși și echipați cu izolație termică. Se află în vârful copacilor și oferă protecție sigură împotriva prădătorilor.

De ce nu veverițele hibernează?

Animalele nu își pot opri metabolismul atât de mult încât corpul intră în hibernare. Veveritele trebuie să mănânce chiar și iarna, deoarece menținerea temperaturii corpului necesită energie.

Cât timp hibernează veverițele?

Durata hibernării depinde de vreme. Dacă primele înghețuri și ninsoare apar din noiembrie încoace, veverițele se retrag. De îndată ce temperaturile cresc din nou și zăpada se topește, rozătoarele sunt din nou active.