Albinele și viespile se înțeleg? - dușmani sau prieteni?

Ce este o albină, ce este o viespe?

Diferențierea dintre albine și viespi nu este la fel de banală pe cât s-ar putea crede. Nu este vorba de două genuri clar separate într-o anumită familie de insecte. Albinele, pe de altă parte, sunt mai degrabă un fel de separare de grupul mare de insecte, viespile - acestea s-au dezvoltat evident din întâmplare din grupul de viespi excavatoare. În orice caz, albinele, precum și toate speciile de viespi sunt clasificate în ordinea himenopterelor și aparțin subordinei viespilor taliei.

citește și

  • Diferența dintre viespi și albine
  • Viespile polenizează și florile?
  • Cum ajută busuiocul împotriva viespilor

Dar ce anume face albinele dintre viespi atât de speciale? Iată principalele diferențe:

  • Aspect: Albinele nu au o talie tipică de viespe, sunt mai păroase
  • Albinele (inclusiv larvele) au o dietă pur vegetariană
  • Albinele produc miere
  • Albinele pot intepa o singura data in viata

Război și pace între viespi și albine

În natură, fiecare specie de animal trebuie să urmărească cum supraviețuiește. Nu există loc aici pentru prietenii emoționale - cel mult pentru relații de afaceri profitabile în care una beneficiază de cealaltă în sensul unei situații de câștig-câștig. Altfel, toată lumea ar face bine să privească alte specii cu un scepticism auto-susținut.

De asemenea, au fost observate comportamente de atac și, uneori, crude, între unele specii de viespi și albine. Ca vegetarieni, albinele sunt în mare parte victimele viespilor carnivore. Albinele nu sunt deloc neajutorate - viespile pot avea un puternic caracter ofensator, dar albinele sunt bine în defensivă.

Unele specii de viespi (care aparțin viespilor) sunt tâlhari de miere și pătrund în cuiburile de albine pentru a jefui. Ca strategie de apărare, albinele au dezvoltat o metodă de înconjurare care sufocă viespea.

Mai ales pentru viespi, cea mai mare specie de viespe care trăiește în Europa Centrală, albinele sunt uneori chiar în meniu. Ca vânători de insecte, în general mănâncă și himenoptere înrudite. Cu toate acestea, acest lucru nu reprezintă un pericol pentru populația coloniilor de albine, deoarece albinele sunt prea defensive pentru a constitui o parte esențială a prăzii lor. 90% din dieta din carne a viespilor este încă specie de muște.