Specii de iedera - o privire de ansamblu asupra celor nativi pentru noi

Există nenumărate specii de iederă în întreaga lume

Există un număr mare de specii de iederă la nivel mondial, care sunt, de asemenea, reprezentate în diferite soiuri. Iedera formează întotdeauna frunze verzi, care, în funcție de soi, pot fi pestrițe, adică cu pete galbene sau albe.

citește și

  • Iedera - un afiș dorit
  • Îndepărtați rădăcinile de iederă de pe pereții casei
  • Există iederă fără rădăcini lipicioase?

Toate speciile de iederă găsite în Europa sunt rezistente. Doar soiurile pestrițe nu tolerează înghețul, precum și iedera de o singură culoare și, prin urmare, ar trebui cultivate în locuri protejate sau ca plantă de apartament.

Specii de iederă native

Patru tipuri de iederă joacă un rol în Europa Centrală:

  • Hedera helix
  • Hedera helix Goldheart
  • Hedera hibernica
  • Hedera colchica

Astfel diferă speciile de iederă autohtone una de alta

Hedera helix, numită și iederă comună, este deosebit de robustă și crește oriunde există suficientă umiditate a solului. Această specie este absolut rezistentă. Hedera helix Goldheart diferă de iedera obișnuită datorită inimii galbene aurii din mijlocul frunzei. Are nevoie de mai multă lumină, deoarece acesta este singurul mod în care culorile se dezvoltă corect. Goldheart nu tolerează bine temperaturile reci și, prin urmare, este cultivat în locuri protejate sau într-o cadă.

Hedera hibernica mai este numită iedera irlandeză. Acest tip de iederă are frunze mai mari și nu este la fel de rezistent. Rădăcinile adezive sunt mai puțin puternice decât cele din Hedera helix. Dacă doriți să înverziți o fațadă, ar trebui să plantați mai bine iederă irlandeză.

Hedera colchica - iedera caucaziană - are rădăcini aderente destul de slabe. Prin urmare, acest tip este mai puțin potrivit pentru pereții ecologici, deoarece planta se relaxează cu ușurință în condiții meteorologice nefavorabile, cum ar fi furtunile. La aproximativ zece metri, Hedera colchica nu este la fel de înaltă ca celelalte specii de iederă.

Iedera roșie este un tip specific de iederă?

Uneori frunzele iederii devin roșii. Aceasta nu este o altă specie de iederă. Culoarea roșie este cauzată de moleculele de zahăr din frunze.

Unele soiuri de iederă devin roșii toamna când temperaturile scad. Frunzele de iederă roșie sunt un semn că soiul este deosebit de rezistent.

Lumina directă a soarelui poate provoca, de asemenea, frunzele de iederă să capete o culoare roșiatică. Cu toate acestea, doar frunzele aflate în lumina directă a soarelui sunt afectate. Frunzele care cresc pe același lăstar la umbră au culoarea verde normală.

Deosebit otrăvitor: sumac american otrăvitor

În America iederea este una dintre cele mai otrăvitoare plante. Sumacul otrăvitor conține o otravă puternică de contact care poate provoca arsuri severe la nivelul pielii.

sfaturi

Toate speciile de iederă sunt otrăvitoare. Toxinele sunt conținute în toate părțile plantei. Boabele sunt deosebit de periculoase, deși nu se dezvoltă până când iedera nu este mai veche.