Recoltarea coacăzelor - cum să o faci bine

Nu toate fructele de padure se coc in acelasi timp

Când începe recolta de coacăze, depinde și ce soiuri ați plantat în grădină:

  • Coacăze albe
  • coacaze rosii
  • Coacăze negre

citește și

  • Când începe sezonul de recoltare a coacăzului?
  • Plantați coacăze la distanța corectă
  • Coacăze roșii - fructe de padure delicioase din propria noastră cultură

Primele coacăze roșii și albe se coc puțin mai devreme decât fructele negre de la sfârșitul lunii iunie. Recolta lor nu începe până la jumătatea lunii iulie.

Astfel puteți recunoaște coacăzele coapte

Când fructele au căpătat o culoare bogată și toate boabele de pe paniculă sunt uniform roșii, galbene sau negre, coacăzele pot fi recoltate.

Boabele sunt pline și nu sunt încrețite. Dă un miros plăcut. Când atingi paniculele, coacăzele îți cad în mână aproape singure.

Dacă aveți dubii, faceți un test gustativ. Dacă boabele roșii și albe au un gust dulce cu un ton ușor acru, acestea sunt coapte. Coacăzele negre au un gust destul de amar.

Cel mai bun moment pentru a alege

Alegeți tufișurile de două până la trei ori pe săptămână. Dacă boabele atârnă prea mult de tufiș, își pierd mult din aromă.

O dimineață însorită este cea mai bună pentru a culege când tufișurile sunt uscate. Boabele umede sau umede putrezesc mai repede.

Coacăzele sunt sensibile

Evitați să stoarceți fructele delicate în timpul recoltării. Este mai bine să tăiați sau să smulgeți întreaga paniculă.

Așezați cu grijă paniculele recoltate într-un coș și nu stivați prea multe una peste alta.

Punctele de presiune pe fruct duc la pierderea apei și permit fructelor de pădure să se strice mai repede. Coacăzul păstrează mai mult timp pe panicule și poate fi păstrat la frigider pentru o zi.

Sfaturi și trucuri

Nu numai oamenii, ci și păsările iubesc foarte mult soiurile de coacăz roșu. Pentru a putea recolta suficiente fructe de padure, ar trebui să întindeți o plasă peste tufișuri până cel târziu la începutul lunii iunie pentru a ține păsările departe. Protecția specială nu este absolut necesară pentru coacăzele albe și negre.