Tăierea ardeilor - tutorial cu instrucțiuni, sfaturi și trucuri

Ardei degresati

La tăierea plantelor de roșii, tăierea este un program horticol obligatoriu. Boiaua este mai tolerantă față de măsură și vă lasă decizia. Lăstarii laterali sterpi, așa-numiții lăstari zgârciți, sunt îndepărtați cu scopul de a obține un randament mai mare de flori și un număr corespunzător mai mare de fructe. Lăstarii nedoriti pot fi recunoscuți prin poziția lor într-o axilă a frunzei, furculița lăstarului principal și lăstarului de fructe. Cum să economisiți în mod corespunzător plantele de ardei:

 • Cel mai bun moment este dimineața, când vremea este uscată
 • Folosiți degetul arătător și degetul mare pentru a apuca un curmudgeon la capătul inferior
 • Scoateți mini-trage sau rupeți-l în lateral
 • Important: cu cât ești mai mic, cu atât procedura este mai blândă

citește și

 • Acesta este modul în care ardeii verzi devin roșii - metode dovedite de coacere a ardeilor
 • Ardei în creștere - așa reușește marca auto-realizată
 • Cultivarea și îngrijirea ardeilor în seră

Ați prescris tăierea regulată plantelor dvs. de ardei? Apoi se lucrează la planul de întreținere încă din faza de plantă tânără. Rămâi pe călcâie până când apar primele fructe. Experiența în cultivarea ardeilor arată că, fără tăiere, se dezvoltă o plantă densă și stufoasă, cu masă mare de frunze și puține fructe. Acolo unde lăstarii laterali sterili nu ramifică nutrienți pentru ei înșiși, sunt disponibile cu atât mai multe materiale de rezervă pentru creșterea fructelor suculente de boia.

sfaturi

Înțepătura continuă este o sabie cu două tăișuri. În primul rând, calitatea recoltei se îmbunătățește. În schimb, intervenția afectează stabilitatea unei plante de ardei. Fără lăstari zgârciți, plantele devin mai subțiri și mai puțin stufoase, astfel încât sunt amenințate de vânt. Puteți preveni deteriorarea plasând o tijă de sprijin lângă unitatea principală.

Izbucnește floarea regală

Înflorirea regelui este un ghimpe în grădinari cu boia, cu scopul unei plante cu randament ridicat. Termenul poetic se referă la floarea din prima oră, care se află în centrul primei ramuri ramificate. Planta pompează o mare parte din rezervele sale de energie în direcția florii sale regale, astfel încât mugurii să rămână în urmă. Puterea câștigătoare beneficiază semnificativ atunci când nici o floare de regal nu leagănește sceptrul floral. Iată cum să o faceți corect:

 • Îndepărtați prompt floarea superioară a unei plante de ardei
 • Apucați baza florii cu două degete
 • Fie deșurubați, strângeți sau rupeți floarea regală

Pentru ca planta de ardei să nu lipsească de puterea următoarei creșteri, dați un îngrășământ organic la fiecare două săptămâni. Compostul, așchii de corn și gunoiul de grajd sunt potrivite. După sfârșitul perioadei de înflorire, scurtați intervalele de fertilizare la opt zile, astfel încât ardeii voluminoși și aromatici să se dezvolte din numeroasele seturi de fructe.

Recoltează primii ardei pe jumătate coapte

Ți-a scăpat timpul pentru a sparge floarea regală? Apoi aveți a doua oportunitate de a optimiza ramificarea cu lăstari de fructe și numărul de flori. Pentru a face acest lucru, recoltați primul fruct devreme când este încă verde și pe jumătate copt. Planta de ardei interpretează intervenția ca o pierdere a ovulelor sale și se apucă imediat să lucreze pentru a produce mai multe flori și fructe pentru o descendență mare.

fundal

Îndepărtați bobocul superior - distribuiți vigoarea mai uniform

Reacția unei plante de ardei la îndepărtarea florii regale poate fi prezisă în mod fiabil, deoarece se aplică o lege importantă a creșterii. Datorită observațiilor precise în creșterea plantelor, cunoștințele despre promovarea vârfurilor, cunoscute în jargonul tehnic drept dominanță apicală, sunt datorate acesteia. Mugurii cu vârfuri de lăstari primesc în mod disproporționat mai mulți nutrienți decât mugurii poziționați mai jos. Spargând floarea regală a unei plante de ardei, provocați o alocare mai uniformă a substanțelor de rezervă. Drept urmare, mai mulți flori de fructe răsar cu flori, care se transformă în fructe clare.

Nu culege ardei coapte

Foarfecele sunt folosite doar în etapa finală de creștere a ardeilor. Jupuirea și îndepărtarea florii regale necesită dexteritate. Între timp, fructele coapte atârnă de tulpini rezistente care rezistă oricărei încercări de a le culege. Pentru o recoltă pricepută, foarfeca ar trebui, așadar, să fie la îndemână. În mod ideal, așezați lamele în mijlocul tulpinii fructului. Vătămarea plantelor este exclusă. În plus, ardeii vor dura mai mult dacă o bucată mică de tulpină este lăsată pe fruct.

Tăiați înainte de a pune

Un alt motiv pentru tăierea plantelor de boia este iarna viitoare. Ca plante tropicale, ardeii grași nu tolerează temperaturile înghețate, astfel încât în ​​regiunile noastre sunt cultivate mai ales anual. În habitatele lor, plantele se dezvoltă ca plante perene, de care grădinarii pot profita și pot organiza iernarea în spatele sticlei. Ca parte a preparatelor, tăierea puternică joacă un rol cheie. Cum să tăiați în mod corespunzător plantele de ardei gras înainte de ambalare:

 • Cel mai bun moment este toamna, când temperaturile sunt în jur de 10 grade Celsius
 • Curățați și dezinfectați bine foarfecele cu mecanism de bypass
 • Reduceți toate lăstarii cu jumătate la două treimi
 • Lăsați cel puțin două perechi de frunze pe lăstar

După tăiere, dezgropați o plantă de așternut pentru a planta într-o oală cu sol vegetal. Dacă trebuie să vă mulțumiți cu spațiul limitat în trimestrele de iarnă, puteți reduce o minge de rădăcină supradimensionată cu până la o treime. Dacă ardeii tăi prosperă oricum în găleată, preparatele se limitează la o tăietură radicală înainte de a le pune deoparte.

Digresiune

Nu tăiați niciodată fără mănuși

Capsaicina se găsește sub diferite forme în boia. Este un alcaloid care oferă gustul ascuțit. La ardeiul vegetal, cantitatea de capsaicină nu merită menționată, în timp ce alte sfere precum ardeiul iute sau ardeiul iute sunt recomandate. Acest lucru nu se aplică doar palatului. Contactul imediat cu pielea poate declanșa reacții alergice și chiar simptome de arsură. În cel mai rău caz, alcaloidul intră în ochi și mucoase, ceea ce provoacă un disconfort considerabil. Nu vă dedicați ardeilor dvs. până nu ați îmbrăcat mănuși de protecție și haine cu mâneci lungi.

Tăiați ardeii gata de mâncare

Cu pielea lor colorată și pulpa gustoasă, ardeii își protejează adevărata comoară, semințele. Din punctul de vedere al bucătăriei, semințele ar putea fi îndepărtate din planul floral al fructului. Pentru a tăia o păstăi gata de mâncare, aceasta este de obicei mai întâi împărțită, apoi tăiată în benzi sau cuburi mici. Apoi începe munca de curățare la locul de muncă, deoarece semințele enervante s-au răspândit pe o suprafață mare. Nu trebuie să fie. Cum să tăiați corect un ardei gras:

 • Așezați ardeii pe o scândură
 • Tăiați partea superioară și inferioară cu un cuțit ascuțit de bucătărie
 • Puneți păstăia în poziție verticală
 • Tăiați pielea cu pulpa de sus în jos

Începând de la tăierea verticală, scoateți viața interioară bogată în semințe a păstăi cu lama cuțitului. Un avantaj deosebit al acestei metode: semințele din camerele lor rămân conectate la țesutul deschis la culoare și sunt îndepărtate dintr-o dată.

Youtube

întrebări frecvente

Sunt lăstarii înțepători ai unei plante de ardei potrivite pentru înmulțire?

În cultivarea comercială și privată, semănatul domină ca o formă comună de propagare a plantelor de boia. Acest lucru nu contrazice încercarea traseului vegetativ cu butași. În loc să aruncați neglijent lăstari rupți pe grămada de compost, puneți-i într-o oală cu pământ. Puneți o pungă de plastic cu un băț de lemn ca distanțier și mențineți substratul ușor umed în orice moment.

Ardeii sunt duri?

Ardeii sunt originari din regiunile tropicale ale lumii. Oriunde prevalează temperaturi plăcute pe tot parcursul anului, plantele prosperă ca arbuști perene. Plantele de boia nu sunt concepute pentru temperaturi sub îngheț, astfel încât nu este posibilă iernarea în grădinile din Europa Centrală. Dacă termometrul scade la 10 grade Celsius, ardeii nu mai cresc și se sting treptat. Dacă nu vă feriți de efort și aveți un spațiu de iarnă luminos, fără îngheț, puteți ghida plantele exotice prin sezonul rece din spatele sticlei.

Este posibil să crești ardei pe balcon?

Ca grădinar de balcon, nu trebuie să vă descurcați fără ardei proaspeți, crescuți în casă. Plantele prosperă splendid în cada mare, cu condiția să li se permită o locație însorită, caldă și adăpostită. Ca consumatori grei, plantele de boia de ardei au nevoie de un sol bogat în nutrienți, îmbogățit în mod ideal cu compost. Prinderea necesară este asigurată de o tijă spirală de care se pot agăța lăstarii principali și lăstarii de fructe. Punctul esențial din programul de îngrijire este o aprovizionare adecvată cu apă și substanțe nutritive. Plantele evaporă umezeala abundentă, în special în zilele toride de vară, astfel încât udarea regulată este importantă.

Plantele de ardei gras sunt autofertile sau ar trebui ca o a doua plantă să fie în pat?

Majoritatea soiurilor de ardei cultivate acasă sunt autofertile datorită florilor hermafrodite cu organe de reproducere feminine și masculine. O singură plantă este suficientă pentru o recoltă bogată. Într-o locație fără vânt sau într-o seră, este recomandabil să agitați planta din când în când, astfel încât polenul să fie distribuit uniform.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Dacă lăstarii zgârciți câștigă stăpânirea într-o plantă de ardei, calitatea și randamentul fructelor scad de-a lungul drumului. Este similar cu o plantă atunci când floarea regală are cuvântul floral. Există o mulțime de curățenie în bucătărie atunci când pur și simplu împărțiți un fruct. Următorul tabel ar dori să vă protejeze de erori tipice de tăiere și conține sfaturi pentru procedura corectă:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
niciodată epuizatmasa frunzelor ridicată, randament scăzut al recolteiInstincte zgârcite izbucnesc continuu
Permiteți înflorirea regalăpuțini lăstari de fructe, flori și fructe de boiaÎndepărtați floarea regală
Ardeiul roșu sfertdistribuție extinsă a semințelorTăiați capacul și baza, curățați semințele

sfaturi

Plantele de ardei iute beneficiază de tăiere constantă, cum ar fi rudele lor mai blânde, ardeii și roșiile. Începe la o înălțime de 35 până la 40 cm. Scoateți din axilele frunzelor toate lăstarii înțepători din nas, care concurează cu lăstarii fructelor pentru nutrienți, apă și lumină.