Făinarea pe măr - identifică și combate

Ciupercă mică cu daune mari

Ciuperca de făinare, cunoscută și sub denumirea științifică Podosphaera leucotricha, nu este temută în mod nejustificat de grădinarii pasionați. Acest lucru se datorează în primul rând vitezei masive cu care ciuperca se poate răspândi pe un copac sau în vecinătate după infecția inițială. Dacă există o răspândire extinsă a plexului fungic pe frunze și vârfuri de trage de măr, aceasta poate duce uneori la un eșec total al recoltei sau al întregului copac.

citește și

  • Făinarea pe pătrunjel - recunoașteți și preveniți
  • Identificarea și combaterea făinării pe plantele de dovlecei
  • Recunoașteți și luptați împotriva dăunătorilor de pe măr

Recunoașteți făinarea ca o boală a mărului

Făinarea poate fi recunoscută prin următoarele simptome pe copac și pe fructele mărului:

  • dintr-un topping fainos pe ramuri
  • prin pete albe, făinoase pe frunze
  • cu crăpături reticulate în culoarea fructului

La o inspecție mai atentă, primele semne ale unei infecții primare cu făinare pot fi deja văzute cu tăierea de iarnă. Ciuperca care hibernează pe muguri și vârfuri de lăstare face ca solzii mugurilor să iasă puțin. Zonele infestate trebuie tăiate întotdeauna în lemn cât mai curând posibil și ceva ar trebui îndepărtat din copac. Materialul tăiat poate fi compostat în propria grădină fără probleme. Primăvara, există semne de mucegai cu o acoperire făinoasă pe muguri, lăstari tineri și pe frunze. Dacă nu sunt tratate, aceste zone se răspândesc rapid într-un timp foarte scurt și infectează treptat întregul copac.

Luați-vă cu ciuperca de mucegai

Tratamentul făinării în măr este practic posibil cu fungicide, dar din cauza cheltuielilor mari și a afectării fructelor și a grădinii cu fungicide, aceasta este doar o ultimă soluție pentru salvarea copacilor în cazul unei infestări severe. Mult mai central în grădinile private sunt măsurile preventive și izolare printr-o tăietură vizată. De aceea ar trebui să aruncați în mod regulat o privire atentă la mării tăiați de iarnă și să tăiați orice infestare într-un stadiu incipient.

Sfaturi și trucuri

Dacă infecția primară este întreruptă generos într-un stadiu incipient, infecția secundară se poate răspândi mult mai puțin rapid în timpul fazelor de vânt și ploaie de vară.