Copaci otrăvitori - O listă cu cei mai comuni și otrăvitori

Ce arbori și arbuști nativi sunt otrăvitori?

Unii copaci care sunt adesea plantați în grădinile noastre sunt foarte otrăvitori.Consumul de părți toxice ale plantelor lor poate avea consecințe grave asupra sănătății și poate duce chiar la moarte. Pe de altă parte, alte specii sunt doar ușor otrăvitoare; contactul poate provoca eczeme neplăcute (cu contactul cu pielea) sau tulburări ale tractului gastro-intestinal. Cât de otrăvitor este un copac și componentele sale variază foarte mult de la persoană la persoană. Gradul de otrăvire depinde, printre altele, de cantitatea de părți vegetale consumate, precum și de mărimea și greutatea otrăvitului. În special copiii mici sunt expuși riscului, motiv pentru care ar trebui să stați departe de următorii copaci.

citește și

  • Efeutute este o plantă de apartament otrăvitoare
  • Oleander - frumusețea otrăvitoare
  • Atenție, efeututul este foarte otrăvitor pentru un copil!

Boxe comune (Buxus sempervirens)

Lemnul de foioase veșnic verde este deosebit de popular ca plantă de gard viu și ca topiar. Frunzele în special, dar și alte părți ale plantei, sunt otrăvitoare. Acestea conțin alcaloid ciclobuxină D. Otrăvirea se manifestă prin nervozitate, vărsături, diaree și crampe. În cazul otrăvirii severe, moartea poate rezulta din insuficiență respiratorie.

Laburnul comun (Laburnum anagyroides)

Acest arbust sau copac mic încântă cu florile sale frumoase primăvara: Ciorchini de flori galbene strălucitoare atârnă de ramurile proaspete cu frunze verzi. Cu toate acestea, toate părțile ploii aurii sunt extrem de toxice, în special semințele și frunzele conțin citizina alcaloidă. Intoxicația se manifestă prin dureri abdominale, precum și greață și vărsături. Pot apărea crampe, tulburări cardiovasculare și somnolență sau chiar pierderea cunoștinței. Este posibilă moartea prin paralizie respiratorie.

Euonymus european (Euonymus europaeus)

Fructele roșii aprinse ale arbustului sau ale copacului mic aduc în special copiii la gustare. Cu toate acestea, acestea (și în special semințele pe care le conțin) și toate celelalte părți ale plantei sunt extrem de toxice. Lemnul, cunoscut și sub denumirea de tufiș, conține, printre altele, glicozidul cardiac evonosid, care poate provoca următoarele simptome: vărsături și diaree, colici, somnolență până la leșin, comă.

Tisa europeană (Taxus baccata)

Tisa este probabil cel mai otrăvitor dintre copacii nativi. Lemnul, scoarța, semințele și acele coniferelor veșnic verzi conțin mai mulți alcaloizi, cum ar fi taxina. Acestea pot provoca greață, vărsături și diaree, leziuni hepatice și renale și moarte din cauza paraliziei respiratorii. Efectele tisei japoneze înrudite (Taxus cuspidata) sunt foarte asemănătoare.

Holly comun (Ilex aquifolium)

Boabele și frunzele arborelui veșnic verde sunt, de asemenea, foarte toxice datorită teobrominei alcaloide pe care o conțin, precum și glicozidelor și coloranților otrăvitori. Fructele conțin și triterpene, frunzele saponine. Intoxicația se manifestă ca diaree severă și poate fi fatală la copii.

Arborvitae (Thuja occidentalis)

Copacii vieții sunt adesea folosiți pentru a crea garduri vii, dar sunt otrăvitori datorită tuonei monoterpene pe care o conțin. Aceasta se află în principal în vârfurile și conurile ramurilor și are un puternic efect iritant asupra stomacului. Pot apărea crampe și inconștiență, precum și leziuni hepatice și renale.

sfaturi

Desigur, această listă nu poate fi completă; există pur și simplu prea multe plante ornamentale otrăvitoare pentru asta. Dacă suspectați otrăvire, vă rugăm să contactați imediat un medic. În plus, nu faceți persoana să vomite și nu îi dați să bea lapte. În schimb, apa trebuie băută cu înghițituri mici.