Zid de piatră naturală - utilizare, auto-construcție, fundație și multe altele

esențialul pe scurt

 • Atunci când planificați un zid de piatră naturală, este necesar să luați în considerare scopul și construcția zidului. Costul și materialele necesare depind dacă pereții independenți sau de susținere trebuie să fie construiți cu sau fără lianți.
 • Pietrele moi sunt puțin mai ieftine decât pietrele dure. Alegerea blocurilor de beton poate reduce costurile. Cheltuieli suplimentare apar pentru fundație și chituire.
 • O fundație este necesară pentru toți pereții. Acestea pot fi cărămidate și chituite cu mortar sau așezate uscate. O acoperire de perete este necesară în unele cazuri.
 • Pe lângă elementele de construcție suplimentare, cum ar fi ferestrele sau iluminatul, pereții din piatră naturală pot fi înfrumusețați cu plante.

Ce să ia în considerare înainte de a construi

zid de piatră naturală

Pereții din piatră naturală pun accentele și oferă un habitat pentru animale și plante. În același timp, își asumă o varietate de sarcini. Practic, nu este dificil să construiești un perete din materiale naturale. Cu toate acestea, unele considerații sunt necesare în prealabil.

citește și

 • Cum se construiește un pat ridicat simplu folosind gips-carton
 • Ridicați un zid de piatră ca ecran de confidențialitate
 • Construiți un ecran de confidențialitate din piatră în grădină

O prezentare generală a posibilităților:

 • Grădină : Perete pentru plante iubitoare de căldură și rezistente la secetă
 • Panta : armătură cu o înălțime de un metru din calcar de coajă
 • Pat ridicat : margine de pat din granit sau gresie
 • Marginea proprietății : zid de piatră naturală înconjurător, în poziție liberă ca ecran de confidențialitate
 • Terasă : zid de piatră naturală pe pantă pentru a compensa diferitele niveluri ale solului
 • În interior : zidărie de gresie expusă în sufragerie

Cu sau fără un fond de ten?

Cu o fundație, pereții sunt, în general, mai stabili, astfel încât să nu se scufunde în pământ și astfel să împiedice peretele să se rupă. Prin urmare, nu ar trebui să construiți un zid fără o fundație. Dar cu pereții de piatră uscată, puteți face fără o fundație în straturi de sol fără îngheț. Pentru ca pietrele individuale să nu se așeze prea mult, este suficientă o suprafață suficient de stabilă din pietriș și pietriș. Scăderea mică este inofensivă cu această metodă naturală de construcție.

Digresiune

Tipuri de ziduri de piatră uscată

Aceste structuri sunt cea mai veche formă de construcție din piatră, deoarece stivuirea pietrelor libere creează obiecte multifuncționale. Au fost ridicate de sine stătător ca limite de pășune sau ca suport pentru formarea de terase utilizabile în agricultură pe versanți abrupți. A treia formă de zid de piatră uscată este peretele de căptușeală, care amintește de un zid de susținere. Își asumă funcții de placare sau protecție împotriva eroziunii.

 • Friesenwall : Stivuirea bolovanilor rotunzi care sunt compactați cu sol de gazon
 • Peretele ciclopului : model neregulat al îmbinării, fără îmbinări orizontale, tipic regiunii mediteraneene
 • Zidul Tanca : stratificarea pietrelor de câmp libere, tipice Insulelor Baleare
 • Premuiceva staza : traseu de drumeție bazat pe principiul neregulat al zidului de piatră uscată
Zid de piatră naturală: diferite tipuri de pereți

De sine stătător sau de sprijin?

Susținerea pereților grădinii asigură terasamente care sunt expuse riscului de alunecări de teren. Acestea compensează diferite niveluri de înălțime și sunt relativ largi și masive, deoarece trebuie să reziste la o presiune mare. Construcția acestor variante este semnificativ mai complexă în comparație cu un zid de piatră naturală de sine stătător. În timp ce pietrele sunt stivuite doar una peste alta în structurile exterioare, așa-numiții pereți de terasament trebuie umpluți cu pietriș rezistent la îngheț. Acestea necesită o etanșare la interior, astfel încât să nu pătrundă scurgeri din sol.

Zid de piatră uscată sau zid de mortar?

Un perete de piatră uscată este varianta mai naturală, deoarece pietrele de lectură sunt în mare parte stivuite aici. Pentru ca această construcție să fie stabilă chiar și fără un agent de legare, trebuie date trei aspecte referitoare la material:

 • folosiți numai pietre cu o greutate mare mare
 • acestea necesită o suprafață aspră și neuniformă
 • pietrele cu o formă neregulată care se îmbină sunt ideale

Cu zidăria de mortar, pietrele sunt conectate prin mortar astfel încât să se creeze o structură stabilă. Pietrele naturale care au fost tăiate la dimensiuni și ale căror dimensiuni se potrivesc sunt mai potrivite pentru aceasta. Neregulile cauzate de zidărie pot fi uniformizate prin chituire.

Zid de piatră uscatăZid de mortar
materiale adecvateGresie, calcar, granitaproape toate pietrele naturale care au fost tăiate la dimensiune
Cheltuieli de timpînalt, deoarece pietrele trebuie stivuite cu precizierelativ rapid
scopHabitat pentru speciile iubitoare de căldură, pentru plantareFixarea pantelor, scaunele sau scările
nepotrivit caScaun sau scăriObiect de plantare
Cap de peretelipsită de sens, apa de ploaie se scurge în articulațiiar trebui să fie modelate corespunzător pentru a permite scurgerea apei

Materiale și prețuri

zid de piatră naturală

Costurile suportate pot fi estimate aproximativ, deoarece variază foarte mult de la persoană la persoană. În principiu, este mai ieftin să obțineți pietre naturale direct din carieră. Livrările sunt costisitoare, deoarece costurile suplimentare trebuie plătite pentru transport. Tabelul următor vă oferă o prezentare generală a costurilor materiale pentru pietrele obișnuite.

ArtăPrețuri pe tonăColorare și textură
granitPiatră tareaproximativ 80 până la 150 de eurocristale de cereale uniforme sau inegale
bazaltPiatră tareîn jur de 200 până la 700 de euroantracit până la negru, rareori cu stropi
Calcar de coajăPiatra moaleaproximativ 100 până la 200 de eurodepozite maronii până la cenușii
GresiePiatra moaleîn jur de 50 până la 100 de eurotonuri calde de portocaliu și maro, mediteraneene
calcarPiatra moaleîn jur de 120 de euroincluziuni fosile, suprafață poroasă

Costuri adiționale

În plus față de costurile materiale pentru zidul de piatră naturală, trebuie să calculați costurile suplimentare. Acestea privesc instrumente și materiale de construcție pentru fundație. Aici ar trebui să calculați cu costuri cuprinse între 100 și 150 de euro pe metru pătrat, deși acest preț poate fi mai mare în funcție de materialul preferat sau de costurile pentru muncitorii calificați, echipamente și unelte.

Chituire - cu ce?

zid de piatră naturală

Mortarul este necesar pentru un zid de piatră naturală betonată. Pietrele moi, cum ar fi gresie sau calcar, necesită mortar care este mai moale decât stânca. O structură permeabilă este importantă, astfel încât apa să poată pătrunde și gresia să nu reziste. O dimensiune a bobului de aproximativ doi milimetri este ideală. Cu acest mortar trebuie să calculați cu costuri de aproximativ trei euro pe kilogram. Roca tare poate fi cimentată cu un amestec de mortar pe bază de ciment. Aici prețul este de aproximativ 60 de cenți pe kilogram.

Digresiune

Chituirea cu ciment trass

Rocile sedimentare naturale sau pietrele magmatice care sunt măcinate fin și utilizate ca agent de legare se numesc trass. Astfel de amestecuri de mortar au proprietăți impermeabile și sunt utilizate acolo unde materialul este expus la niveluri ridicate de umiditate, cum ar fi susținerea pereților de terasament. Eflorescența, ca și în cazul cimentului convențional, este evitată. Cimentul Trass se caracterizează prin flexibilitatea sa, care este reținută chiar și după uscare. Deci nu există riscul formării fisurilor în articulații. În plus, pietrele naturale nu se decolorează.

Comparație: piatră naturală sau piatră de beton?

Pe lângă pietrele naturale, există acum și variante din beton care sunt modelate pe cărămizi naturale. Blocul de beton este o opțiune ieftină în comparație cu piatra naturală. Vă puteți aștepta la costuri începând cu aproximativ 40 de euro pe metru pătrat pe metru pătrat.

Asta vorbește pentru un bloc concret:

 • Uite : șlefuit neted, din lemn sau din pietre naturale
 • Proprietăți : robuste, durabile, rezistente și rezistente la îngheț
 • Caracteristici speciale : disponibile cu sau fără etanșare

Construiți un zid de piatră naturală

Dacă doriți să construiți un gips-carton, nu aveți nevoie de materiale pentru lipire sau lipire, cum ar fi cimentul și betonul. Aici pietrele sunt pur și simplu îngrămădite slab. Arată diferit cu un zid de beton cu pietre naturale. Dacă doriți să construiți singură această variantă, trebuie să vă calculați cu o sarcină de lucru mai mare.

Construiește fundația

zid de piatră naturală

Fiecare perete de grădină are nevoie de o fundație, deoarece aceasta conferă structurii stabilitate. Dacă intenționați un zid de până la jumătate de metru înălțime sau un zid de piatră uscată, este suficient un strat de pietriș de 40 de centimetri adâncime. Pereții de mortar sau proiectele de construcție care vor fi mai înalte obțin o stabilitate optimă cu o fundație de beton de cel puțin 80 de centimetri adâncime. Această adâncime este necesară pentru ca fundația masivă să nu fie suflată de îngheț iarna.

Cum se construiește o fundație concretă:

 1. Definiți cursul peretelui cu știfturi de lemn și linii directoare
 2. Săpați un șanț de 20 centimetri lățime de-a lungul ghidajului
 3. Umpleți șanțul până la 60% cu pietriș rezistent la îngheț
 4. Comprimați materialul din nou și din nou
 5. se toarnă restul de 40 la sută
 6. Așezați primul strat de piatră în timp ce mortarul este încă umed

Caracteristică specială: betonarea pereților din piatră naturală cu înclinare

Multe ziduri de piatră uscată sunt umplute cu pământ în interior. Cu această variantă, este logic că fundația din beton este înclinată ușor spre interior. În acest fel, apa se poate scurge mai bine. Dacă utilizați exclusiv materiale naturale precum pietriș și piatră zdrobită, nu este nevoie să acordați atenție pantei.

Construirea unui zid independent de piatră naturală - Instrucțiuni

Așezarea pietrelor în formă naturală necesită un pic de îndemânare, deoarece suprafața neuniformă vă va scoate rapid din aliniament. Pentru a evita înclinarea, ar trebui să ridicați o formă de scânduri. Acest lucru permite două straturi de piatră naturală să fie stivuite una peste alta. Apoi, trebuie să așteptați câteva zile pentru ca mortarul să se usuce. Carcasa este realiniată la fiecare pas de lucru. Dacă peretele dvs. ar trebui să fie mai lat, puteți umple interiorul cu un amestec de pietriș grosier și beton slab. În cele din urmă, prelucrați cele mai frumoase pietre ca o coroană de perete.

Chituirea zidului de piatră naturală

Obiectele din cărămidă sunt lipite pentru a crea un finisaj estetic. Acesta este cazul, de exemplu, cu paturi de flori și fixări de pantă. De asemenea, puteți stabiliza structurile non-zidărie prin apăsarea mortarului în spațiile dintre cărămizi.

 • Umeziți bine peretele, astfel încât chitul să nu se fixeze prea repede
 • Folosind o mistrie, trageți chitul peste îmbinări de jos în sus
 • Mortarul trebuie apăsat uniform adânc în articulații
 • Lucrați excesul de masă în articulații cu un burete
 • După ce chitul s-a fixat, frecați articulațiile la o înălțime uniformă
Youtube

Așezarea la uscat a unui zid de piatră naturală plantabilă - fixarea pietrelor

O carcasă este de asemenea utilă cu această variantă, astfel încât să puteți alinia corect pietrele. Așezați pietrele astfel încât să se potrivească perfect și să se încadreze. Dacă intenționați să plantați peretele mai târziu, umpleți îmbinările cu nisip argilos sau sol sărac în nutrienți. Interiorul este umplut cu piatră zdrobită sau pietriș și compactat. În cele din urmă, proiectați partea superioară a peretelui cu un strat de 20 de centimetri de sol vegetal. Aici puteți planta mai târziu plante deasupra și târâtoare.

sfaturi

De asemenea, puteți face fără nisip ca mortar, de exemplu dacă proiectați un zid de piatră uscată fără umplutură de pietriș. Tot ce trebuie să faci este să așezi pietrele una peste alta. Asigurați-vă că peretele se îngustează ușor spre partea de sus.

Acoperirea zidului de piatră naturală

zid de piatră naturală

Pereții betonați care nu au o coroană neregulată trebuie protejați împotriva apei de ploaie cu un capac de perete în conformitate cu standardul DIN 1053. Dacă renunțați la această măsură de construcție, apa de ploaie poate pătrunde și uda peretele. După câțiva ani, stabilitatea zidului ar fi în pericol. Acest design nu este obligatoriu dacă peretele dvs. are o pantă.

Forme de învelitoare:

 • instalare ușoară cu capace din tablă
 • Sunt disponibile și învelitori din piatră naturală
 • Cărămizile de călugări și călugărițe creează un caracter mediteranean

Componente suplimentare

Pereții din piatră naturală pot sta singuri sau pot fi înfrumusețați cu diverse elemente de construcție. O fereastră integrată conferă zidurilor de intimitate ridicată un caracter mediteranean. O cascadă din pietre naturale arată deosebit de naturală. De asemenea, sunt posibile garduri și elemente de iluminat. Imaginația nu cunoaște limite.

Fixați gardul pe peretele de piatră naturală

Dacă doriți să construiți un gard pe perete după aceea, aveți nevoie de baze de stâlpi. Acestea trebuie să fie bine conectate la perete, astfel încât gardul să fie stabil. Puteți fie să fixați bazele stâlpului cu o diblă, fie să le lipiți în poziție. Pentru aceasta este necesar să faceți găuri în piatra naturală cu un burghiu de zidărie. Pentru varianta adezivă aveți nevoie de ciment cu rășină sintetică sau adeziv special care se întărește masiv și oferă o menținere pe termen lung.

Integrarea iluminării

Elementele de iluminare așezate în zidărie arată deosebit de frumoase. Pentru aceasta puteți utiliza spoturi încastrate care sunt turnate cu rășină epoxidică. Materialul este impermeabil și protejează tehnologia. Dacă este posibil, puteți pune și pietre artificiale între pietrele naturale. Acestea pot fi decupate sau deschise înainte ca zidul să fie construit, astfel încât să puteți introduce LED-uri după cum doriți.

sfaturi

Pentru a putea extinde iluminarea, dacă este necesar, ar trebui să îmbinați pietrele artificiale cu silicon.

Cum să plantați un zid de piatră naturală

Plantele înfrumusețează zidăria care oferă un substrat pentru creștere și nu au fost chituite sau tencuite. Dacă pietrele rămân în mare măsură vizibile și nu sunt complet crescute, creați un contrast estetic. Acest habitat pune condiții extreme asupra creșterii plantelor, astfel încât nu toate speciile sunt potrivite pentru plantare. Selecția plantelor care cresc pe și pe pereții de piatră uscată este imensă, în ciuda condițiilor extreme.

Important de reținut:

 • nu plantați prea dens
 • Alegeți plante rezistente la secetă
 • Plantele târâtoare pot face față cantității limitate de sol

Lăsați spațiu în articulații

zid de piatră naturală

Puteți plasa plante în goluri în timpul construcției sau le puteți integra după ce gips-cartonul a fost finalizat. În acest din urmă caz, trebuie să vă asigurați că îmbinările sunt suficient de largi în timpul construcției. Majoritatea plantelor se descurcă bine atunci când decalajul are o lățime de aproximativ două degete. Există specii care pot face față și cu mai puțin spațiu. Dacă articulația este suficient de adâncă, două până la trei plante în câțiva centimetri au suficient spațiu pentru a crește.

Instrucțiuni pentru plantare:

 • Împărțiți rădăcinile mari, scurtați rădăcinile dacă este necesar
 • Așezați speciile cât mai adânc posibil în articulații, astfel încât să se poată ancora
 • Umpleți golurile cu substrat
 • apă bine, dar procedați cu atenție

Plantarea peretilor

Partea de sud a peretelui este încălzită de lumina soarelui în timpul zilei și stochează această căldură până când este eliberată din nou noaptea. Pietrele funcționează ca o încălzire naturală și oferă ierburi mediteraneene precum lavanda, rozmarinul și cimbrișorul un habitat optim.

Plante pentru soare:

 • plante perene verticale: clopote albastre, sunătoare și garoafe
 • Specii care formează covoare: perne albastre și flox de covor
 • Plante deasupra: planta gypsophila, scorțișoară și sedum

Speciile iubitoare de umiditate se simt ca acasă în zone mai umbrite. Există suficient spațiu aici pentru mușchi și ferigi, cum ar fi feriga în ghivece. Saxifrage de mușchi, Waldsteinia, toadflax și cress de stâncă sau pintenul de lark înflorit devreme oferă accente de culoare. Aceste plante prosperă în mod ideal la umbră parțială.

Plante pentru partea superioară a peretelui

Plantele veșnic verzi și arbuștii de pernă sunt ideali pentru platoul de pe zidărie. Se amestecă plante perene verticale, cum ar fi floarea de pernă și lână, cu specii târâtoare sau agățate. Pernele andine, speciile Delosperma sau boabele de argint sunt ideale. Acestea stochează umezeala sub pernele lor dense și compensează astfel fluctuațiile puternice favorizate de schimbarea temperaturilor.

Numeroase plante sunt specialiști care se adaptează la amplasarea extremă a pereților de piatră uscată.

întrebări frecvente

Cum pot curăța un perete de piatră naturală?

Curățarea depinde de gradul de murdărire și de materialul utilizat. Gresia și calcarul sunt sensibile și trebuie curățate ușor cu un burete moale și apă. Puteți înmuia murdăria încăpățânată cu un amestec de apă și săpun de caș. În cazul în care mușchii, algele și lichenii s-au răspândit deja, le puteți răci cu un băț de lemn de esență tare sau cu atenție cu o spatulă. Puteți folosi o perie mai dură pentru pietre dure. Articulațiile trebuie curățate anual cu un produs de curățare de înaltă presiune (85,90 EUR la Amazon *), astfel încât să nu se așeze mușchi.

Ce trebuie să iau în considerare la renovare?

Înainte de fiecare renovare, există o curățare amănunțită. Se testează unul după altul pentru a determina care este procedura adecvată pentru materialul disponibil. Nu se îndepărtează niciun material în timpul curățării chimice, ceea ce este important pentru pietrele moi. Împrăștierea mai dură trebuie de obicei îndepărtată cu metode umede sau de sablare.

Pentru a preveni contaminarea reînnoită, se recomandă o acoperire cu cristale fine de ceară. Dacă doriți să restaurați chitul, trebuie să răzuiți cât mai mult materialul vechi din goluri. Mortarul special de restaurare este potrivit pentru a compensa imperfecțiunile mai mari.

Are sens să tencuiem zidul de piatră naturală?

Tencuiala poate face să dispară pietrele naturale îmbătrânite. Timpul își lasă urmele, mai ales pe pereții exteriori, astfel încât creșterea mușchiului se instalează sau pietrele se schimbă încet. Este mai ușor decât tencuirea dacă acoperiți peretele grădinii. Există diverse opțiuni rezistente la intemperii din piatră naturală sau plastic.

Care curs comun este cel potrivit?

Îmbinările încrucișate trebuie evitate, deoarece nu pot rezista presiunii pietrelor stratificate sau a pământului din spatele lor. Lacunele eșalonate care slăbesc imaginea generală sunt mai bune. Acestea pot fi proiectate regulat sau neregulat. În designul uniform, toate pietrele de pe un nivel au aceeași înălțime. Se creează mai multă varietate utilizând pietre cu forme și dimensiuni diferite.