Fertilizarea roșiilor - cu ce, când și cum?

Când sunt fertilizate plantele de roșii?

La o săptămână după plantare în pat sau cadă, plantele de roșii primesc prima lor doză de îngrășământ. Elementele nutritive suplimentare sunt contraproductive creșterii în timpul însămânțării și înțepării. Scopul cultivării este ca plantele să dezvolte un sistem radicular luxuriant. Dacă găsiți mâncarea râvnită, ca să spunem așa, „la pragul vostru”, nici măcar nu începeți să o căutați.

citește și

 • Totul la momentul potrivit - fertilizați ciclamenul
 • Garantat fără substanțe chimice - fertilizați roșiile în mod natural
 • Rosiile prospera si la umbra partiala?

Îngrășăminte organice - în serviciul sănătății și naturii

În grădina de bucătărie domestică domină metodele naturale de aprovizionare cu nutrienți. De vreme ce efectele negative ale preparatelor chimice asupra sănătății și naturii au fost cunoscute, grădinarii amabili au favorizat îngrășămintele organice. Deșeurile vegetale și animale, care sunt prelucrate de microorganisme care lucrează din greu în sol, servesc drept bază pentru humusul valoros. Aici plantele de roșii își folosesc rădăcinile. Aceste tipuri de îngrășăminte s-au dovedit:

compost

Când sunt îngrămădite corespunzător, deșeurile verzi și resturile de bucătărie nefierte se transformă într-un bufet luxuriant de nutrienți cu azot, fosfor, magneziu și potasiu pe măsură ce putrezesc.

 • Lucrați compostul cernut în sol înainte de a planta roșiile
 • Administrați 2 litri pe metru pătrat la fiecare 14 zile până când încep florile
 • apoi creșteți dozajul la 3-5 litri, în funcție de tipul de roșie

Bărci de corn / masă de corn

Acestea sunt copite și coarne tăiate de la bovine sacrificate cu un conținut de azot de 10% sau mai mult. Cum se aplică așchii de corn ca îngrășământ pentru roșii:

 • ca doză 100 de grame pe metru pătrat de sol de grădină sau 100 de litri de substrat
 • amestecați în mod ideal cu compost cernut și lucrați în sol

Gunoi de grajd pe bază de plante - în special gunoiul de urzică și de țărână

Ideal pentru alimentarea roșiilor cu substanțe nutritive în paturi și sere. Gunoiul de grajd lichid poate fi realizat cu ușurință din părți de plante proaspete sau uscate.

 • Se amestecă gunoiul de urzică cu gunoiul de consolă și se diluează într-un raport de 1:10
 • Pulverizați direct pe rădăcini la fiecare 2 săptămâni
 • Apoi mulciți patul cu frunze de urzică și îndepărtați lăstarii de roșii

Mai multe îngrășăminte naturale pentru roșii minunate

Nu fiecare grădină oferă posibilitatea de a crea o grămadă de compost. La fel, nu orice grădinar hobby se poate împrieteni cu mirosul neplăcut al gunoiului de urzică. Ce bine că Mama Natură are pregătite alte îngrășăminte organice:

guano

(10,44 € la Amazon *) Nu sună deosebit de apetisant; excrementele păsărilor marine sud-americane asigură mult azot și fosfor. Balega păsărilor marine europene este prea mult udată de ploaie. Pentru utilizare, guano este transformat în îngrășământ lichid, bețișoare sau granule:

 • Aplicați o dată sau de două ori pe lună din mai până în iulie / august
 • este adecvată o doză de 2 litri la 10 metri pătrați

Gunoi

Vacile, porcii și caii oferă cea mai tradițională gunoi de grajd organic. Deșeurile de cai conțin în special celuloză pentru a întări pereții celulelor plantei. Trebuie remarcat faptul că gunoiul de grajd poate fi utilizat numai după 12 până la 18 luni de putrezire.

 • Se amestecă gunoiul de grajd compostat în așternut sau în pământ
 • Se servește în seră pentru cultivarea comună a roșiilor și castraveților ca sursă naturală de căldură

Fertilizați în mod natural roșiile în găleată

Îngrășămintele organice sunt în general excluse pentru plantele în ghivece. Acest lucru se aplică și roșiilor din ghivece sau cutii de flori. (13,18 EUR la Amazon *) Pentru ca consumatorii grei să nu fie nevoiți să moară de foame în spațiul strâns al plantatorului, îngrășăminte lichide organice sunt disponibile în magazinele specializate. Baza de date a Oficiului Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranța Alimentelor (BVL) publică în mod regulat toate pregătirile permise pentru grădina de alocare.

Recomandări de utilizare:

 • începe fertilizarea din a doua săptămână după plantare
 • Se administrează la fiecare 2 până la 3 săptămâni conform instrucțiunilor producătorului până la înflorire
 • se aplică săptămânal după setul de fructe
 • Nu turnați niciodată îngrășământ lichid pe substratul uscat

Dacă aveți dubii, dați doza mai mică plantelor de roșii. O insuficiență poate fi remediată mult mai ușor decât inversarea unei supradoze.

Recunoașteți și remediați deficitul de nutrienți la timp

În ciuda unei fertilizări echilibrate, pot exista totuși simptome de carență la roșii. În cele ce urmează vă prezentăm cele mai frecvente simptome și cum să le remediați:

 • o creștere slabă indică o lipsă de azot: fertilizați mai mult cu gunoi de grajd și coace
 • dacă roșiile devin negre de la baza florii, acestea suferă de putregaiul final al florilor: reduceți îngrășămintele cu azot, creșteți îngrășămintele cu calciu
 • frunzele tinere galbene indică o lipsă de fier, cupru sau zinc
 • frunzele galbene mai vechi indică lipsa de magneziu, prea puțin potasiu sau fosfor

Dacă există o lipsă de var în sol, acest lucru împiedică capacitatea rădăcinilor de a absorbi. Dacă vă udați în principal roșiile cu apă de ploaie, vă recomandăm fertilizarea regulată cu făină de piatră (14,95 € pe Amazon *) sau var de alge.

Sfaturi și trucuri

Gunoiul verde în anul precedent sau începutul primăverii este ideal pentru pregătirea solului. Amestecurile de semințe precum „bee friend”, „gălbenele” sau „gălbenele” îmbogățesc solul și previn bolile. În plus, plantele atrag în grădină bondari utili și alți polenizatori. Înainte de plantare, gunoiul de grajd verde este pur și simplu răcit sub.