Trandafir de câine ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire și plantare (trandafir de câine)

Origine și utilizare

Trandafirul de câine (bot. Rosa canina) își poartă numele - ceea ce înseamnă ceva de genul „trandafir comun” - datorită răspândirii sale pe scară largă în toată Europa și chiar în nord-vestul Africii. Practic, acest popular trandafir de câine crește aproape oriunde și este practic imposibil de rupt. De fapt, speciile pot deveni foarte vechi, așa cum dovedește faimosul tufiș de mileniu - un punct de reper al orașului Hildesheim. Acest lucru a fost plantat când eparhia a fost fondată la începutul evului mediu și chiar a răsărit din nou după câteva săptămâni după un incendiu provocat de un bombardament în timpul celui de-al doilea război mondial.

citește și

  • Plantați trandafirii de câine în mod corespunzător
  • Garoafe: plantare și întreținere
  • Bujor de arbust: plantare și îngrijire

Aspect și statură

Chiar dacă faimosul tufiș de o mie de ani are acum o înălțime de peste zece metri și, datorită mijloacelor de urcare, urcă pe peretele corului din Hildesheim Mariendom, acest lucru nu corespunde creșterii naturale a speciei. Exemplarele normale ating înălțimi de creștere între doi și trei metri și sunt aproximativ la fel de largi . Specia cu creștere foarte rapidă crește ușor în poziție verticală și se dezvoltă ramuri care depășesc cu vârsta. Trunchiul trandafirului extrem de rezistent este, de asemenea, acoperit cu numeroase spini mari.

Flori și perioadă de înflorire

Florile mici și simple, dar foarte numeroase ale trandafirului câinelui apar timp de aproximativ 14 zile între sfârșitul lunii mai și începutul / mijlocul lunii iunie. Au un diametru de până la doi centimetri, au un miros ușor și sunt de obicei roz. La fel ca toți trandafirii sălbatici, trandafirul câinelui este, de asemenea, o plantă nutritivă importantă pentru insecte, deoarece - cu excepția fluturilor - toate insectele se hrănesc cu polenul lor.

fructe

Toamna, pe de altă parte, atât păsările, cât și oamenii se bucură de șolduri comestibile, care sunt foarte bogate în vitamina C. Acestea sunt așa-numitele fructe nuci colective care se coc doar foarte târziu în octombrie și noiembrie. De multe ori rămân pe tufiș până în primăvară și sunt o sursă valoroasă de iarnă pentru hrana păsărilor. Când sunt coapte, oamenii pot prelucra fructele sălbatice roșii portocalii puternice în gemuri, jeleu și lichior, precum și ceai uscat.

Toxicitate

Trandafirii sălbatici descriși aici ca trandafiri de câine sunt toți netoxici și, prin urmare, pot fi plantați în siguranță în grădină.

Care locație este potrivită?

În natură, trandafirul câinelui poate fi adesea găsit în locații parțial umbrite până la umbroase, dar încă luminoase, cum ar fi de-a lungul cărărilor și marginile împădurite, în pădurile ușoare, precum și pe terasamente, pajiști și pășuni. Practic, specia se dezvoltă în plin soare, precum și în locuri umbrite de lumină, dar adesea crește într-o locație mai întunecată.

sol

Practic, trandafirul câinelui se simte confortabil pe orice sol, atâta timp cât nu este prea umed. Indiferent dacă este nisipos, humus sau argilos - trandafirii de câine sunt foarte adaptabili. Cu toate acestea, specia se dezvoltă cel mai bine pe substraturi proaspete până ușor uscate, cu o valoare neutră a pH-ului. Planta tolerează, de obicei, foarte bine fluctuațiile ocazionale din gama bazică sau acidă.

Plantați trandafirii de câine în mod corespunzător

Acest trandafir de câine crește la câțiva metri înălțime și la fel de lat într-un timp scurt, motiv pentru care trebuie să acordați atenție distanțelor adecvate pentru un gard viu, un grup sau o plantare solitară. Planificați aproximativ două până la trei plante pe metru pătrat și asigurați-vă că solul este slăbit adânc înainte de plantare - trandafirul câinelui este unul dintre rădăcinile profunde și are nevoie de un subsol corespunzător bine înrădăcinat. Adăugați mult compost la excavare, udați trandafirul sălbatic bine după plantare și îngrămădiți-l ușor în jurul tulpinii principale.

Continuați lectură

Udare și fertilizare

Practic, nu trebuie să udați și nici să fertilizați trandafirul câinelui, deoarece planta nepretențioasă obține tot ce are nevoie de ea însăși.

Tăiați corect trandafirii câinelui

De asemenea, nu sunt necesare măsuri de tăiere. Ar trebui să-l țineți sub control cu ​​foarfeca numai dacă arbustul crescut devine prea mare. În plus, o tăietură ocazională de întinerire poate favoriza înflorirea. Pentru a face acest lucru, scurtați lăstarii mai vechi primăvara, iar ramurile uscate și ofilite ar trebui, de asemenea, îndepărtate în mod regulat. Nu tăiați niciodată lăstarii de anul trecut, deoarece florile se vor forma pe acestea.

Propagați trandafirii câinilor

Trandafirii de câine sunt ușor de propagat din semințe sau butași. Este, de asemenea, recomandabil să săpați barierele radiculare, dacă este necesar - specia formează numeroase alunecări radiculare, care contribuie, de asemenea, la reproducere.

Iernarea

Deoarece acest trandafir de câine este extrem de rezistent, nu sunt necesare măsuri speciale de protecție pentru iernare.

Boli și dăunători

Rosa canina este în mare măsură rezistentă la bolile obișnuite ale trandafirului. Numai unii dăunători, cum ar fi viespea biliară a trandafirului, gândacul de frunze de grădină sau gândacul de trandafir auriu, pot deveni problematici.

sfaturi

Trandafirul de câine este, de asemenea, rar întâlnit ca specie pură în natură, deoarece se încrucișează cu ușurință cu alte specii de trandafiri - în special cu Rosa tomentosa sau Rosa gallica). Prin urmare, există numeroase variante și secțiuni ale speciilor în comerț, care, însă, diferă doar puțin.

Specii și soiuri

Pe lângă trandafirul de câine descris aici, care este probabil cel mai răspândit trandafir de câine, există și alte specii de trandafiri sălbatici care sunt originare din diferite regiuni ale Germaniei. Pe de altă parte, popularul Rosa rugosa - trandafirul de cartofi sau de mere - foarte numeros din punct de vedere al soiurilor este văzut critic de unii grădinari. Specia, care provine din Asia de Est, este considerată un neofit care deplasează trandafirii sălbatici nativi. Cu toate acestea, majoritatea plantelor cultivate în grădinile noastre se încadrează și în această categorie.

Cele mai frumoase specii de trandafiri sălbatici pentru grădină:

Büschelrose / Vielblütige Rose (bot. Rosa multiflora)

Acest trandafir sălbatic se caracterizează prin numeroase flori mici, albe, care sunt dispuse în formă de ombelă și apar între iunie și iulie. Florile delicate dau un miros puternic de miere, care este foarte atractiv pentru albine. Speciile cu creștere rapidă (rata de creștere de până la 75 de centimetri pe an) pot avea o înălțime de până la trei metri și la fel de largă. Pentru o plantare de gard viu trebuie plantate trei-patru plante pe metru pătrat.

Trandafir de vin / trandafir scoțian (bot. Rosa rubiginosa)

Trandafirul puternic înțepător formează garduri vii dense, impenetrabile. Arbustul cu creștere rapidă (rata de creștere de până la 60 de centimetri pe an) are o înălțime de până la 350 de centimetri și o lățime de 250 de centimetri. La început crește în poziție verticală, dar mai târziu se dezvoltă lăstari puternici. Florile mici, roz, în formă de cupă, apar între iunie și iulie. Valoroasa plantă nutritivă pentru albine este, de asemenea, un lemn valoros de protecție a păsărilor. Plantați maxim două pe metru pătrat pentru un gard viu.

Pike rose / Rotblättrige Rose (bot. Rosa glauca)

Trandafirul știucă în creștere vertical și destul de stufos are o înălțime de până la 250 de centimetri și o lățime de 130 de centimetri. Florile mici de culoare roz deschis, înflorite din abundență între iunie și iulie și formează numeroase șolduri până toamna.

Trandafir de câine alpin (bot. Rosa pendulina)

Această specie distinctivă de trandafir sălbatic, originară din regiunile alpine, are numeroase păstăi de până la zece centimetri în mărime, roz-purpuriu aprins. Acestea apar încă din luna mai și continuă până în iunie. Specia ajunge până la un metru și jumătate înălțime și la fel de lată.

Trandafir târâtor / trandafir de câmp (bot. Rosa arvensis)

După cum sugerează și numele, este o specie târâtoare sau, dacă i se dă ocazia, o specie cățărătoare. Ca acoperire a solului, trandafirul târâtor crește până la 50 de centimetri înălțime, ca plantă cățărătoare poate atinge o înălțime de până la doi metri. Florile mici, albe, apar în iulie.

Trandafir de scorțișoară (bot. Rosa majalis)

Această specie foarte robustă și nesigurantă - crește pe aproape orice sol și poate rezista chiar la inundații scurte - crește până la 160 de centimetri înălțime, se răspândește foarte repede în grădină prin alergători și inspiră cu florile sale de culoare închisă până la violet-roz, care pot fi admirate între mai și iunie.

Trandafir auriu chinezesc (bot. Rosa hugonis)

Acesta este un trandafir sălbatic din Asia, care este cultivat în principal datorită culorii galbene pal a florilor sale, care apar la începutul lunii aprilie. Arbustul crește până la doi metri înălțime și poate fi plantat ca solitar sau sub formă de gard viu. Trandafirul auriu este destul de rezistent, dar are nevoie de o protecție ușoară împotriva înghețului.

Trandafir cu frunze lucioase (bot. Rosa nitida)

Rosa nitida are o înălțime de doar 70 de centimetri, dar atrage imediat ochiul cu frunzele sale lucioase, de culoare verde închis și florile roz strălucitoare. Specia foarte neexigentă se dezvoltă aproape peste tot - chiar și pe soluri umede și acide - dar este cea mai potrivită pentru fixarea terasamentelor și a pantelor datorită alergătorilor săi puternici.

Trandafir de cartofi / trandafir de mere (bot. Rosa rugosa)

Această specie originară din Asia de Est - care este uneori denumită și trandafir japonez - se bucură de o popularitate crescândă în grădinile germane. Rosa rugosa crește până la 150 de centimetri înălțime, 100 de centimetri lățime și, spre deosebire de majoritatea speciilor de trandafiri sălbatici care înfloresc o singură dată, înflorește continuu din iunie până în octombrie. Specia este foarte robustă și există și câteva soiuri interesante.

Dune rose / Bibernellrose (bot. Rosa pimpinellifolia)

Specia, uneori denumită și trandafir de coastă, este răspândită pe coasta de nord a Germaniei. Arbustul, care are o înălțime de până la un metru și jumătate și o lățime de doi metri, are nevoie de o locație sterpă, calcaroasă, este foarte insensibil la secetă și se reproduce cu numeroși alergători. Florile mici, de culoare alb-gălbuie, apar în perioada mai-iunie.