Putregaiul cartofilor - cum să recunoașteți și să tratați putregaiul brun

esențialul pe scurt

 • Boala apare nu numai la cartofi, ci și la roșii și alte noptiere.
 • Este cauzată de ciuperca dăunătoare Phytophthora infestans și apare mai ales după vreme umedă.
 • Temutul mușchi de tuberculi nu apare neapărat împreună cu mușchiul târziu, deoarece numai părțile supraterane ale plantei pot fi afectate.
 • Alegeți soiuri de cartofi cât mai rezistente pentru o cultură, prin care cartofii timpurii sunt în general mai puțin sensibili.

Cauze și răspândire

Pe vreme caldă și umedă, cartofii sunt infectați, în principal, de temutul rău târziu (numit și putregaiul cartofului, chiar dacă boala afectează nu numai cartofii) între începutul lunii iulie și sfârșitul lunii august - precum și până la sfârșitul toamnei. Boala apare de obicei numai în legătură cu ploaia, pe timp uscat, de obicei nu există pericol. Agentul cauzal al acestei boli fungice este ciuperca dăunătoare Phytophthora infestans, care este de obicei transmisă de vânt, unelte de grădină necurate, semințe infectate sau igienă precară. Se lipeste de frunzele umede și poate pătrunde pe aceste suprafețe - deoarece sunt umflate și moi - mai ușor în plantă.

citește și

 • Recunoașteți și tratați posibile boli ale ulmului
 • Recunoașteți și combateți bolile și dăunătorii din cartofi
 • Cum să recunoaștem și să tratăm bolile maxilarului

Phytophthora infestans deseori iernează în cartofii lăsați în urmă sau depozitați pe câmp, care la rândul lor - folosiți ca semințe de cartofi în anul următor - reprezintă o sursă reînnoită de infecție. Sporii fungici se formează la temperaturi de aproximativ 16 ° C și pe timp umed mai mult de zece ore. Acestea sunt apoi transmise de vânt, de exemplu către plantele vecine. De altfel, ciuperca poate supraviețui și în pământ după ce sporii săi s-au infiltrat acolo cu apa de ploaie. Din acest motiv, o suprafață permanent umedă poate duce, de asemenea, la izbucnirea bolii.

Deteriora

pacoste

"Un singur cartof de semințe infectat este suficient pentru a distruge recolta unui întreg suprafață."

Infecția cu putregaiul cartofului se manifestă prin următoarele simptome:

 • Îngălbenirea frunzelor la începutul infecției
 • apoi formarea petelor de frunze cenușii sau maronii
 • Formarea peluzelor fungice alb-cenușii pe partea inferioară a frunzelor
 • Toți cartofii mor în câteva zile
 • Infestarea tuberculilor nu are loc întotdeauna în același timp cu boala târzie
 • tuberculii infectați au pete gri, scufundate
 • Rumenirea tuberculilor sub piele

Lucrul insidios despre putregaiul tuberculilor este că cartofii infectați par sănătoși mult timp și încep să putrezească doar atunci când sunt depozitați mult timp. Din acest motiv, nu ar trebui să stabiliți chirii de pământ și altele asemenea în apropierea zonelor de cultivare și niciun tubercul nu ar trebui să rămână pe câmp după recoltare.

Combate putregaiul cartofilor

Youtube

Dacă putregaiul cartofului a atacat plantele, tăiați imediat frunzele și aruncați-le. În niciun caz nu aruncați părțile de plante infectate pe compost, deoarece sporii fungici pot rămâne acolo pentru o perioadă foarte lungă de timp. În anul următor, acestea pot provoca o nouă infecție. Este mai bine să aruncați frunzele în deșeurile generale. Tuberculii înșiși pot rămâne în sol cel puțin trei săptămâni după îndepărtarea frunzelor.

Digresiune

Plantează cartofi în alt loc în fiecare an

Deoarece sporii de ciuperci persistă în sol și în rămășițele vegetale pentru o perioadă foarte lungă de timp, ar trebui să schimbați în fiecare an zonele de cultivare pentru plante de umbră, cum ar fi roșiile și cartofii. Acest lucru este valabil mai ales dacă a apărut o infecție în anul precedent. În schimb, plantați gălbenele (gălbenele) în pat, deoarece acestea curăță solul.

Preveniti eficient putregaiul cartofilor

pacoste

Cu toate acestea, cea mai importantă măsură de combatere a putregaiului cartofului este prevenirea eficientă. Următoarele sfaturi vă vor ajuta să conțineți boala:

 • Asigurați-vă că respectați distanțele de plantare recomandate și nu plantați cartofii prea aproape.
 • Nu plantați cartofi și roșii (și alte plante de umbră de noapte) în imediata apropiere.
 • Schimbați aria de cultivare anual și păstrați rotația culturilor.
 • Nu turnați niciodată de sus, turnați întotdeauna direct pe pământ.
 • Dacă este posibil, apă dimineața devreme, astfel încât umezeala să se usuce rapid după aceea.
 • Udarea seara favorizează totuși infestarea fungică.
 • Fertilizați moderat și evitați în special supra-fertilizarea cu azot.
 • Susțineți sistemul de apărare al plantelor cu gunoi de grajd auto-fabricat (de exemplu coada calului sau ceai de usturoi) și făină de piatră. (14,95 € la Amazon *)

Apropo, pre-germinarea tuberculilor, pe care o puteți poziționa în boluri plate sau cutii de ouă într-un loc ușor și fără îngheț la începutul primăverii, are, de asemenea, un efect preventiv bun împotriva putregaiului cartofului. Sub influența luminii, germenii scurți, verzi, răsar din ochii bulbilor după câteva săptămâni. Această pre-germinare oferă plantelor un avans în ceea ce privește creșterea, astfel încât acestea să se maturizeze mai devreme și infestarea cu boala fungică poate fi prevenită într-un stadiu incipient.

Digresiune

Aceste soiuri de cartof sunt rezistente la putrezirea cartofului

Nu există soiuri care să fie cu adevărat rezistente la putregaiul cartofului datorită diversității agentului patogen. În schimb, puteți utiliza tulpini care sunt tolerante sau insensibile la boală și sunt mai puțin susceptibile de a fi infectate. Acest lucru se aplică mai ales cartofilor din soiurile „Annabelle”, „Bettina”, „Caprice”, „Donella”, „Granola”, „Lolita” și „Mariola”, dar și unor soiuri comerciale.

întrebări frecvente

Mai poți mânca tuberculi infectați cu putregaiul cartofilor?

pacoste

Deoarece ciuperca Phytophthora infestans, care provoacă boala, produce toxine cancerigene în metabolismul său, nu este recomandabil să folosiți chiar și tuberculi de cartof ușor infectați. De asemenea, tăierea zonelor maronii nu este de nici un folos în acest caz, deoarece firele invizibile de ciuperci trag încă prin cartofi. Prin urmare, îndepărtați și aruncați tuberculii infectați și nu le consumați. Nici acestea nu trebuie hrănite animalelor.

Este putrezirea cartofului și putregaiul târziu și putregaiul brun la roșii aceeași boală?

Măcinarea târzie care apare la tomate și putregaiul cartofilor sunt de fapt cauzate de același agent fungic fungic Phytophthora infestans. Prin urmare, este aceeași boală, motiv pentru care nu ar trebui să cultivați plante de umbră în apropierea una de alta sau în același pat unul după altul.

vârf Îngrămădirea cartofilor protejează, de asemenea, o anumită cantitate de buruieni împotriva putrezirii. Cel mai bine este să faceți acest pas la începutul verii.