Utilizările cimbrului - o prezentare generală

Ceea ce este mai puțin cunoscut, totuși, este puterea vindecătoare a cimbrului, în special cimbrul real. Acest lucru a fost deja recomandat de învățata stareță Hildegard von Bingen ca remediu pentru bolile căilor respiratorii și împotriva anumitor afecțiuni ale femeilor. Datorită efectului abortiv (cunoscut deja de moașele antice și medievale), cimbrul trebuie utilizat numai în doze mici de către femeile însărcinate, dar deloc ca plantă medicinală.

citește și

 • Cimbru - o planta culinara si medicinala bogata in specii
 • Pimpinelle - folosit ca plantă culinară și medicinală
 • Se toarnă cimbru - dar cu un sentiment al proporției

Cimbru în bucătărie

Planta mediteraneană are un gust caracteristic, foarte picant. Cimbru este ușor fierbinte și, de asemenea, puțin amar. Unele soiuri pot avea și un gust mai dulce. Atât intensitatea aromei, cât și aroma în sine depind de tipul de cimbru folosit și de zona de creștere. Cimbru de lămâie, de exemplu, are o notă puternică de lămâie. În general, cimbrul de munte este mai aromat decât cimbrul din câmpiile joase, în special cimbrul sălbatic cunoscut sub numele de quendel este destul de încântător.

Cu ce ​​merge cimbru?

Cimbru este folosit proaspăt sau uscat, în special în tocănițe și vase de cuptor. Cimbru uscat are o aromă mult mai mare decât componentele plantei proaspete. Puteți folosi atât frunzele, cât și florile. Cimbru merge bine cu:

 • Carne (tocană)
 • peşte
 • Legume de vară precum B. vinete, dovlecei, roșii, ardei
 • Cartofi (cartofi la cuptor, gratin de cartofi sau clătite de cartofi)
 • Tocane (tocană de fasole, linte, mazăre)

La începutul timpului de gătit, adăugați cimbru în vasul dorit, astfel încât aroma acestuia să se dezvolte pe deplin.

Utilizarea medicamentoasă a cimbrului

Planta aromată a fost votată Planta Medicinală a Anului în 2006 - și pe bună dreptate, deoarece timolul pe care îl conține, o componentă a uleiului esențial, are atât efect antibiotic, cât și dezinfectant. Cimbrul este practic un antibiotic natural care, datorită proprietăților sale de dizolvare a flegmei, este utilizat în principal pentru bolile respiratorii. În plus, cimbrul este utilizat și pentru afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, deoarece datorită taninurilor abundente și a substanțelor amare pe care le conține, bila și ficatul sunt activate și problemele digestive sunt ameliorate. Prin urmare, este foarte recomandat să adăugați întotdeauna cimbru la felurile de mâncare dificil de digerat cu carne și / sau varză.

Ceai de cimbru pentru răceli și tuse

Dacă aveți o tuse persistentă, uscată, pregătiți-vă un ceai de cimbru și beți zilnic aproximativ trei până la cinci căni. Dacă este posibil, îndulciți cu miere, deoarece acest produs natural are și un efect ușor antibacterian.

 • Tocăm 1 linguriță de cimbru uscat sau 8 până la 10 crenguțe de cimbru proaspăt (pe cană!)
 • Alternativ, puteți utiliza un amestec de cimbru și salvie (raport de aproximativ 3: 1)
 • Se toarnă cimbru dezbrăcat într-o strecurătoare de ceai
 • și opărește cu 250 de mililitri de apă clocotită
 • Lasă ceaiul să se absoarbă timp de aproximativ opt până la zece minute.

Sfaturi și trucuri

Cimbrul proaspăt este cel mai bine procesat după ce l-ați recoltat la prânz - acesta este momentul în care are cel mai mare conținut de uleiuri esențiale și alte ingrediente active.