Bufniță vegetală - recunoașteți și luptați cu succes

esențialul pe scurt

 • Omizile bufniței de legume sunt un dăunător căruia îi place să mănânce legume
 • Insectele au o lungime de până la 4,5 cm, verde strălucitor, maro, gri sau roz și au linii largi gălbuie sau albe pe laturi
 • Omizilor de bufnițe vegetale le place în special să mănânce roșii, salată verde, mazăre, varză, dar și fructe precum coacăze, flori ornamentale precum ciclamenul și chiar urzici
 • Bugurile prădătoare, Bacillus thuringiensis și uleiul de neem sunt eficiente împotriva bufnițelor vegetale

Recunoașteți bufnițele vegetale

Copiii adoră bufnița de legume, în timp ce grădinarii hobby tind să se teamă de ei. Bufnița vegetală este o insectă ale cărei omizi preferă să mănânce roșii în seră. Nu este neobișnuit ca frunzele să fie zimțate, iar fructele să prezinte urme și moșteniri. În caz de deteriorare superficială, puteți prelucra în continuare ardei și roșii. Spălați cu atenție urmele de gunoi de grajd și îndepărtați zonele deteriorate. În bufnița din legume, fructele de legume deteriorate nu se mai observă, iar copiilor le place creația colorată cu dip.

citește și

 • Repotarea palmei Phoenix - sfaturi și trucuri interesante
 • Patru specii interesante de balsam
 • Fapte interesante despre frunzele de salcâm
Ora principală de zborparticularități
Bufniță de legumeMai-iuniepete în formă de inel și rinichi
Bufniță de ierburi mutabilăAprilie-iunie, iulie-septembrielinie ondulată clară, se extinde în marginile aripilor
Bufniță de mazăreMai - augustmarcaje W nedistincte, punct V vizibil

caracteristici

bufniță de legume

Bufnițele vegetale se numără printre molii nocturne răspândite în Europa și pot fi observate de două ori pe an dacă condițiile meteorologice sunt ideale. Ele apar pentru prima dată între mijlocul lunii mai și sfârșitul lunii iulie. Următoarea generație zboară de la începutul lunii august până la mijlocul lunii septembrie. Anvergura aripilor lor este de aproximativ patru centimetri. Aripile frontale ale molilor adulte sunt de culoare maro-roșu, în timp ce aripile posterioare au o culoare de bază roșiatică deschisă. Există diferite variante de culoare. Ocazional, se pot observa exemplare cu aripi anterioare galben-roșii sau negre-maronii.

Mostre și desene:

 • linii transversale indistincte, dintre care unele lipsesc
 • linii gri și roșiatice, în formă de inel sau rinichi
 • desen W alb

dezvoltare

Femelele își depun ouăle de culoare verde pe plante furajere adecvate. Omizile eclozează după aproximativ o săptămână. Omizile năpădesc de cinci până la șase ori între septembrie și octombrie. După 30 până la 40 de zile, ei pupează sub pământ într-un cocon maro-roșcat închis, în care omizile iernează. Aceste omizi reprezintă prima generație. Omizele din a doua generație se dezvoltă între august și septembrie.

Ciclul de dezvoltare a bufniței vegetale

Omizi

Puii vorace, la fel ca molii adulte, sunt nocturne și se ascund la baza plantelor furajere în timpul zilei. Acest lucru face ca dăunătorii plantelor să fie dificil de identificat. Ocazional, omizile pot fi observate într-o poziție alungită pe frunze în timpul zilei.

Recunoașteți omizile:

 • Lungime de până la 45 milimetri
 • culoare variabilă a corpului: verde, maro, gri sau roz
 • pete albe fine
 • linie largă, galben pal până la alb
 • capul gălbui până la maro verzuie

Plantele furajere ale bufniței vegetale

Fluturelui îi place să iasă la lumină și poate fi observat pe diferite flori. Printre donatorii preferați de nectar se numără tija aurie canadiană, tufă, dostul comun de apă sau liliacul fluture. Omizile se hrănesc cu țesut vegetal. Nu se specializează în niciun fel de mâncare și mănâncă atât frunze, cât și fructe. Ele apar adesea pe roșii, ardei și salată.

Plantele furajere ale omizilor:

 • Legume : varză, mazăre
 • Tufișuri de fructe : coacăze, prunoane
 • Plante ornamentale : ciclamen, erică comună, toadflax
 • Buruieni : doc, urzică
Youtube

Luptați cu bufnița de legume

Omizile bufniței de legume provoacă daune mari atât în ​​cultivarea legumelor comerciale, cât și în grădinile private. Ca dăunător de câmp, specia este de mică importanță din cauza utilizării insecticidelor. Când vă cultivați propriile legume, ar trebui să evitați agenții chimici și să combateți dăunătorii biologic.

Control Caterpillar cu nematode

Viermii rotunzi sunt potriviți pentru combaterea dăunătorilor care preferă să trăiască în pământ și să se hrănească cu rădăcinile plantelor. De aceea nu își dezvoltă efectul deplin asupra omizilor bufniței vegetale. Ele pot fi folosite în continuare pentru a reduce densitatea populației. Dacă omizile atacă legumele rădăcinoase, cum ar fi morcovii, nematodele din specia Steinernema carpocapsae pot fi o măsură utilă.

Distrugeți fluturii cu o capcană de feromoni

Capcanele atrag molii masculi cu hormoni sexuali specifici speciei. Când încearcă să aterizeze, acestea se lipesc de suprafața lipită și nu mai pot scăpa. Deși masculii sunt împiedicați să se împerecheze prin această măsură, o infestare puternică de către bufnița vegetală nu poate fi eliminată cu nicio capcană de feromoni. Astfel de produse sunt adecvate pentru control și ar trebui utilizate numai în seră.

Dușmani naturali

bufniță de legume

Bugii prădători sunt vânători activi care așteaptă flori sau se târăsc printre vegetație și apucă diverse pradă. Insectele vii pot fi cumpărate în magazine specializate. Răspândiți bug-uri și larve de pradă în diferite puncte din seră, astfel încât insectele benefice să poată merge la vânătoare imediat. Depozitarea este posibilă, dar trebuie evitată. Cu cât aștepți mai mult înainte de răspândire, cu atât mai multe gândaci prădători pot muri din cauza lipsei de hrană.

Stocare corectă:

 • nu mai mult de o zi sau două
 • la temperaturi cuprinse între opt și zece grade Celsius
 • in intuneric

Digresiune

Acesta este modul în care vânează bug-urile prădătoare

Insectele nu se specializează în nicio pradă anume. Ei pradă artropode și insecte, care pot fi, de asemenea, semnificativ mai mari decât ei înșiși. Bugii prădători și nimfele lor dețin prada cu picioarele puternice și uneori păroase. Își bagă lungul proboscis în pradă pentru a injecta salivă. Acest lucru paralizează prada și descompune organele interne. Bug-urile prădătoare trebuie doar să aspire sucul.

Ulei de neem

Uleiul din arborele neem conține azadiractină, care are un efect insecticid. Se recomandă adesea că câteva picături de ulei de neem pot fi adăugate la apa de irigare. Plantele ar trebui să absoarbă ingredientele și să le transporte în frunze. Acestea au gust amar, astfel încât omizile caută alte plante furajere. Nu se știe nimic despre efectele acestei metode.

Cu toate acestea, uleiul de neem este utilizat cu succes ca insecticid de contact. Dacă pulverizați plantele afectate cu o soluție de apă și ulei cu doze mici, se dezvoltă un efect letal. Rețineți, totuși, că produsele care conțin extract de ulei de neem sunt recunoscute legal ca insecticide, iar anumite reglementări se aplică utilizării lor în grădinile private. Ingredientul nu funcționează selectiv și dăunează și insectelor benefice.

Produsele cu extracte de ulei de neem sunt considerate legal insecticide și ar trebui utilizate conform reglementărilor.

Bacillus thuringiensis

Bacteria apare în mod natural în sol și de multe ori trăiește în companie cu rădăcinile plantelor. Produce anumite substanțe toxice care sunt fatale pentru unele insecte. Aceste toxine sunt utilizate pentru a combate gândacii dăunători, pielea și păsările cu două aripi sau fluturii. Substanțele sunt ineficiente la plante și vertebrate.

Astfel funcționează bacteria:

 • secretă proteine ​​care se atașează la celulele intestinale
 • acestea creează pori în peretele celular
 • Celula intestinală este distrusă și organismul moare

sfaturi

Există diferite produse pentru pulverizare. Vă rugăm să rețineți informațiile din prospect, deoarece acești agenți sunt aprobați numai pentru anumite domenii de aplicare și plante.

Împiedica

Ar trebui să vă protejați plantele de omidele vorace, astfel încât dăunătorii să nu se răspândească. Culturile mixte ajută în general la menținerea dăunătorilor în mod natural. Există suficiente insecte benefice aici și multe plante degajă mirosuri respingătoare.

Borago officinalis

bufniță de legume

Borajul este o plantă din familia frunzelor răpitoare, care este folosită în bucătărie ca condiment sau legumă. Florile sale albastre sunt bogate în nectar și atrag albinele. Se spune că parfumul are un efect descurajant asupra bufnițelor vegetale, astfel încât fluturilor femele să fie împiedicați să depună ouă. Puneți câteva plante între roșii și urmăriți cum se comportă fluturii.

Plase de siguranță

Pentru ca molii să fie împiedicate eficient să depună ouă, ar trebui să puneți plase de protecție peste legumele lor. Verificați-vă plantele în mod regulat dacă nu există dăunători. Omizile pot fi ridicate manual și așezate pe o altă plantă furajeră din natură.

sfaturi

Puii sunt ucigași eficienți împotriva dăunătorilor. Zgârie pământul și ciugulesc omizele odihnite.

întrebări frecvente

Cât de comune sunt bufnițele vegetale?

Habitatele naturale ale bufniței vegetale includ câmpii inundabile, păduri de mlaștină și podele de vale. Cu toate acestea, este un adept cultural și este răspândit în Europa. Molii colonizează în principal peisajele cultivate, cum ar fi parcurile, grădinile sau terenurile în reziduu, cu plante furajere adecvate. Nu sunt specializați în anumite plante, ci se hrănesc cu specii din diferite genuri. Omizele pot fi adesea observate pe roșii și ardei.

Cum recunosc o infestare de către bufnița vegetală?

Omizele se hrănesc cu țesutul frunzei moi. Lasă urme de mâncare în frunze și atacă ocazional fructele sau rădăcinile plantelor vegetale. În timpul zilei, omizile se ascund la baza tulpinii sau se lăsă la soare pe o frunză. Sunt greu de observat datorită culorii lor verzi. Când sunt atinși, se îndoaie.

Ce pot face împotriva unei infestări cu bufnițe vegetale?

Protejați-vă plantele cu plase cu plasă strânsă, astfel încât molii femele să nu-și mai poată depune ouăle. Dacă găsiți omizi, colectați-le și așezați-le pe o cultură alternativă pentru furaje, cum ar fi urzica. Produsele care conțin extracte de neem trebuie utilizate cu precauție, deoarece nu sunt selective. Bugurile și nematodele prădătoare sau bacteriile speciale pot sprijini măsurile de control.

Cum se face o bufniță din legume

Roșiile formează corpul bufniței, care este umplută cu felii de castraveți. Boiaua le îmbracă ca aripi și cioc. Se amestecă crema de brânză cu usturoiul și menta și se toarnă în două recipiente de aceeași dimensiune. Cu o măslină în mijloc, bolurile acționează ca niște ochi