Cobbler palm - plantare, întreținere, multiplicare și multe altele

Sfaturi de îngrijire

Ca aproape nicio altă plantă de casă, palma de ciocolată iertă cu bunăvoință una sau cealaltă greșeală de începător. Planta de frunziș ornamental se dovedește a fi recunoscătoare pentru următorul program de îngrijire:

 • Se toarnă moderat cu apă moale
 • Aplicați îngrășământ lichid la fiecare 14 zile din aprilie până în octombrie
 • Tăiați frunzele complet ofilite până la 3 cm
 • Repetați cel mult la fiecare 4-5 ani la începutul primăverii

citește și

 • Palmă de ciubuc: netoxică pentru oameni și animale
 • Palmă cobbler - una dintre cele mai ușor de întreținut plante verzi
 • Există palmieri interiori care au nevoie de puțină lumină?

Dacă palma măcelarului a rămas în locul parțial umbrit de pe balconul aerisit, curățați planta înainte de primul îngheț. Din noiembrie până în martie, planta de apartament se odihnește la o temperatură rece de 8-10 grade Celsius și cu o cantitate redusă de apă. Nu există fertilizare în această fază.

Continuați lectură

Care locație este potrivită?

Planta de apartament își datorează numele palmei de cizmar și a măcelarului din faptul că, în trecut, a prosperat chiar și în atelierul slab al cizmarului sau pe tejgheaua slabă a măcelăriei. Frumusețea asiatică este în centrul atenției în toate condițiile imaginabile de lumină și temperatură. Frunzele decorative ar putea suferi doar de arsuri solare în lumina directă a soarelui. Plantei îi place să se afle în locul călduros pe jumătate umbrit de pe balconul de vară. De preferință, își petrece bine-meritata hibernare pe pervazul răcoros de lângă fereastra de nord a casei, la 10-12 grade Celsius.

De ce sol are nevoie planta?

Calitatea pământului contribuie în primul rând la o creștere sănătoasă. Alegeți ca un substrat un sol de ghiveci bun pe bază de compost sau un sol special de palmier cu un pH de 5,5 până la 6,5. Această valoare poate fi găsită pe ambalaj. Pentru a oferi condiții premium de palmier, amestecați singur solul în ghiveci. Următoarea rețetă se bazează pe ani de experiență:

 • 4 părți de sol standard (TKS1) sau sol de ghiveci normal
 • 2 părți de sol argilos
 • 1 parte nisip de cuarț
 • 1-2 părți granulat de lavă (13,76 € la Amazon *) sau lut expandat

Verificați pH-ul amestecului cu o bandă de testare. Dacă rezultatul este peste 6,5, adăugați sol frunziș sau turbă pentru a scădea pH-ul.

Tăiați corect palma cizmarului

Chiar dacă palma de ciubuc nu dezvoltă un trunchi, totuși arată creșterea tipică a palmei. Astfel singurul punct de vegetație este în vârful plantei. Dacă-ți ataci draga ta verde aici cu foarfeca, el va înceta indignat să crească. Cum să tăiați corect palma unui măcelar:

 • Nu tăiați niciodată vârful unei palme de ciubuc
 • Nu îndepărtați frunzele maro până când nu sunt complet ofilite
 • Folosiți un cuțit sau foarfece pentru a tăia pețiolul la 3 cm

Înainte de a utiliza instrumentul de tăiere, acesta trebuie dezinfectat cu un procent ridicat de alcool. Orice tăietură deschide ușa către virușii vicleni, sporii fungici și dăunătorii din interiorul plantei.

Udați palma cizmarului

Udați palma de ciubuc foarte ușor pe tot parcursul anului. Se udă numai după ce cele două treimi superioare ale substratului s-au uscat. Folosiți numai apă de robinet veche sau apă de ploaie colectată pentru a preveni creșterea pH-ului din substrat. După 20-30 de minute, vă rugăm să verificați coasterul pentru a turna excesul de apă.

Fertilizați în mod corespunzător palma cobblerului

În aprovizionarea cu nutrienți a palmelor de măcelar, ciclul de 14 zile din timpul sezonului de creștere sa dovedit a fi excelent. Aplicați un îngrășământ comercial de palmier sub formă lichidă din aprilie până în octombrie. Vă rugăm să rețineți că îngrășământul lichid nu trebuie aplicat pe substratul uscat. Mai întâi umeziți pământul cu apă limpede, apoi adăugați îngrășământul în apa de irigare. Nu mai dați îngrășăminte din noiembrie până în februarie.

Iernarea

Palma de ciubuc nu este rezistentă la îngheț. Goliți planta în timp util toamna, astfel încât să-și poată petrece perioada de repaus în cartierele sale de iarnă. Un scaun de fereastră parțial umbrit la 8-10 grade Celsius este ideal. De asemenea, este posibilă o scară neîncălzită, o grădină rece de iarnă sau un garaj fără îngheț. Apă moderat, astfel încât rădăcina să nu se usuce. Opriți fertilizarea din noiembrie până în martie.

Înmulțiți palma de cizmar

Puteți înmulți palma robustă a cizmarului la începutul primăverii împărțind rizomii. Tăiați firele de rădăcină cu cel puțin 2 frunze. Le plantați individual sau în grupuri mici în substrat sărac, bine drenat și ușor acid. În scaunul parțial umbrit al ferestrei vă puteți îngriji pupilele ca plante adulte. Singurul lucru care se elimină este îngrășământul, care în această fază afectează înrădăcinarea. Odată ce plantele tinere și-au înrădăcinat complet recipientul de creștere, repotezați-le în solul palmier și începeți programul normal de îngrijire.

Cum transplantez corect?

Transplantați o palmă de ciocolată la fiecare 4-5 ani în primăvară, deoarece plantei de apartament îi place să rămână netulburată. Folosiți o găleată spațioasă pentru puternica minge de rădăcină. Câteva cioburi de ceramică deasupra apei de scurgere previn efectiv deteriorarea apei. Umpleți solul de palmier sau amestecul dvs. până la o treime din înălțimea vasului. Folosește-ți pumnul pentru a face o adâncitură în pământ. Apoi puneți palma măcelarului și scuturați solul scurs. Adâncimea de plantare trebuie menținută cât mai precis posibil. În cele din urmă, se toarnă planta de frunze ornamentale cu apă moale.

Palmierul pentru cizmar este otrăvitor?

Palma pentru cizmar nu este aproape sigur otrăvitoare. În absența dovezilor științifice și a sfaturilor întemeiate în literatură, vă recomandăm totuși să purtați mănuși dacă sănătatea dumneavoastră este predispusă la alergii.

Continuați lectură

Frunze brune

Frunzele maronii sunt un simptom inconfundabil al apei. Udarea prea frecventă și intensă are ca rezultat această deteriorare clasică a palmelor pietruite. Repetați planta afectată în substrat proaspăt și uscat. În viitor, nu puneți apă moale pe rădăcină până când solul nu este uscat de două treimi.

Frunze galbene

Cu frunze galbene, palma de cizmar semnalează o deficiență de nutrienți din cauza unui exces de var. O valoare ușor acidă a pH-ului este de o importanță fundamentală pentru ca rădăcinile să ajungă la alimentele din substrat. Dacă se toarnă apă tare de la robinet, varul din ea fixează fierul vital. Rezultatul este clorozarea frunzelor cu frunze îngălbenite. Prin urmare, ar trebui să apăsați numai cu apă moale, caldă în cameră.