Yarrow - există riscul confuziei!

Pericole specifice datorate probabilității de confuzie cu șarpanta

Este încă relativ inofensiv să-l confundați cu așa-numita spumă de pajiște, deoarece aceasta este, de asemenea, una dintre plantele comestibile. Situația este diferită dacă, în locul șarpei, un doppelganger otrăvitor, cum ar fi cucuta pătată sau hogweed-ul uriaș din Caucaz, este tăiat pentru a fi folosit în bucătărie, ca plantă medicinală sau pentru buchete uscate. La urma urmei, aceste două plante pot provoca daune grave sănătății nu numai dacă sunt consumate accidental. Adesea doar atingerea acestuia este suficientă pentru formarea de blistere extrem de neplăcute pe piele.

citește și

  • Confuzia nu poate fi exclusă - aceste plante arată similar cu hogweed
  • Recunoaște șarpanta în natură și în grădină
  • Epoca de glorie a șarpei

Curuta patata

Cicuta maculată (Conium maculatum) este de fapt semnificativ mai mare decât șarpanta cu o înălțime de statură de până la doi metri. Cu toate acestea, există încă riscul confuziei cu exemplarele mai tinere ale plantei care nu și-au atins încă înălțimea maximă. Curuta patata poate fi identificata prin petele rosiatice de pe tulpini. În plus, planta răspândește un miros înțepător și neplăcut pentru oameni, care amintește vag de urina șoarecelui. Posibilele reclamații la consumul părților din plante se datorează alcaloizilor pe care îi conțin:

  • dificultăți la înghițire
  • Arsură în gură
  • Paralizia nervoasă și insuficiența respiratorie

Hogweed-ul uriaș

Un alt doppelganger extrem de otrăvitor cu un risc real de confuzie atunci când colectează șarpanta este hogweed-ul uriaș (Heracleum mantegazzianum). Aceasta a fost introdusă din zona Caucazului și s-a răspândit pe scară largă în multe peisaje naturale. Chiar mai mult decât cu cucuta pătată, simplul contact cu pielea cu această plantă înseamnă pericol. Hogweed-ul uriaș diferă semnificativ de coada șoricelului datorită frunzelor sale, dar datorită florilor albe umbelate, uneori pare a fi asemănătoare copiilor. Dacă planta este atinsă cu mâinile goale, se pot dezvolta răni care durează săptămâni, care se agravează atunci când sunt expuse la lumina soarelui.

sfaturi

Pentru a recunoaște șarpanta fără îndoială, ar trebui să aruncați o privire atentă asupra imaginilor și, dacă este posibil, să aveți un expert care să o arate în natură. În general, în grădină și în excursiile în natură cu copiii, deviza este că plantele necunoscute sau incert identificabile nu trebuie atinse și mai ales nu consumate.