Grădina de legume - cel mai bun plan de creștere

Ce merge cel mai bine unde?

Când cultivați fructe și legume, este important să „ieșiți” cât mai mult posibil din spațiul disponibil. Acest lucru necesită o planificare precisă, care, printre altele, ia în considerare plantarea potrivită pentru condițiile de sol existente, dar și cea mai bună „temporizare” posibilă pe parcursul anului.

citește și

  • Planificați și creați o grădină de legume
  • Acesta este modul în care vă planificați grădina de legume - eficient pentru un randament mai mare
  • Pentru înflorire abundentă pe tot parcursul anului - planificați optim patul de flori

Alegerea tipurilor și soiurilor

Aceasta include, de exemplu, supravegherea locației la selectarea speciilor și a soiurilor. Unele plante au nevoie de soare plin și sol uscat pentru a prospera, în timp ce altele se simt mai bine la umbră parțială și cu un sol bogat în humus. În plus, diferitele soiuri ale unei specii diferă, de asemenea, și nu doar în ceea ce privește gustul și aspectul. Pentru o serie de legume, de exemplu, există soiuri care sunt potrivite doar pentru anumite perioade de creștere.

Date de însămânțare și plantare

Este esențial să respectați perioadele de însămânțare indicate pe sacii de semințe, deoarece însămânțarea sau plantarea mai devreme sau mai târziu vor afecta atât creșterea plantelor, cât și randamentul ulterior. Doar dacă doriți să preferați anumite legume precum roșiile, puteți face acest lucru fie la sfârșitul iernii pe pervaz, fie la începutul primăverii sub sticlă sau folie. Cu toate acestea, preferatul nu este potrivit pentru toate legumele.

Gândiți-vă la cantitățile de recoltă ulterioare!

În plus față de când și unde, cât de mult este relevant și atunci când plantați: Pentru a nu fi dezamăgiți vara cu randamentele mici, aveți nevoie de plantare adecvată. Următoarele se aplică aici:

  • Legumele precum varza, ceapa, ridichi etc. pot fi estimate destul de bine pe baza volumului de recoltă așteptat. Aici puteți conta pe o legumă pe plantă și puteți planifica cantitățile de plantare în consecință.
  • Acest lucru este mai dificil cu legumele din fructe, cum ar fi dovleceii sau multe ierburi: doar una până la trei plante pot provoca o adevărată inundație.
  • Pentru alte legume, cum ar fi cartofii, fasolea sau spanacul, aveți nevoie de multe plante (și, prin urmare, o suprafață mare de cultivare), astfel încât să iasă mai mult decât o masă modestă.

Pre- și post-recoltare, culturi ulterioare

Speciile cu o perioadă scurtă de cultivare pot fi folosite bine pentru a utiliza zona înainte sau după cultivarea unei culturi principale. Cu toate acestea, puteți să semănați din nou aceste specii (inclusiv salate, spanac, ridichi, mărar și chervil) la fiecare două până la patru săptămâni și să le savurați proaspete pe tot parcursul anului.

Rotația și rotația culturilor

Cu toate acestea, în timpul recoltării pre și post, acordați o atenție deosebită celor ce se cultivă în același loc unul după altul. Unele plante nu se armonizează deloc, altele se completează perfect. Rotația culturilor are o influență decisivă asupra sănătății și vitalității plantelor. Același lucru este valabil și pentru cultura mixtă.

sfaturi

Legumele perene, cum ar fi sparanghelul sau rubarba, precum și ierburile perene și căpșunile economisesc unele considerații de planificare timp de cel puțin câțiva ani. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că multe dintre aceste specii tind să se răspândească rapid și, prin urmare, trebuie ținute întotdeauna sub control.