Humus - ce se ascunde în spatele acestui pământ sănătos?

esențialul pe scurt

 • Humusul este un material organic descompus
 • Conținutul de humus din pământ variază de la 1 la 15%
 • Humustul este foarte bogat în substanțe nutritive și conține, printre altele, fosfor, azot și sulf

Ce este mai exact humusul?

La prima vedere, definirea humusului nu este dificilă: descrie de fapt doar porțiunea descompusă a materialului organic din pământ sau cea care se află în proces de descompunere. Omologul său sau stadiul său preliminar este detritusul - partea nedescompusă. Organismele vii alcătuiesc restul pământului mineral - biomasă.

citește și

 • Care este diferența dintre humus și compost?
 • Tot ce trebuie să știți despre solul de humus
 • Amestecați singur pământul din ghiveci

Cu toate acestea, atunci când analizăm procesul de descompunere a materialului organic, acesta începe să se complice. Deoarece granița dintre materialul descompus și cel necompus este plutitoare. Și asta se datorează în principal faptului că procesul de descompunere trece prin mai multe etape și „momentul morții” exact al materialului nu poate fi determinat cu precizie.

Procesul de descompunere produce două tipuri diferite de humus - nutrient și humus permanent. Aceste tipuri de humus diferă prin persistența lor, care este determinată de degradabilitatea componentelor lor. Humusul nutrițional este format din jumătate din carbohidrați rapid degradabili și cealaltă jumătate din lignină. Pe de altă parte, humusul permanent - care practic reprezintă doar o etapă ulterioară a descompunerii - poate dura mii de ani ca substanță organică stabilă.

Digresiune

Conținutul de humus din sol

Conținutul de humus este de obicei într-un interval destul de scăzut. Un sol mediu din Europa Centrală (adică solul argilos sau nisipos sau argilos) conține doar între 1 și 15% din acesta. O excepție o reprezintă solurile mlaștine (definite ca sol cu ​​cel puțin 30 de centimetri de strat de turbă), unde conținutul de humus poate fi de aproximativ 80%. Cea mai mare parte a humusului se află în sol.

Iată o prezentare generală a conținutului de humus din solurile din Germania pentru a ilustra valorile medii reale. Acesta provine din rezultatul unui studiu realizat de Institutul Federal pentru Geoștiințe și Materii Prime ca parte a proiectului „Conținutul materiei organice în solul vegetal din Germania”. Aproximativ 9.000 de date ale profilului solului din cele mai comune trei tipuri de utilizare a terenului în Germania - arabile, forestiere, forestiere și pajiști - au fost evaluate în perioada 1985-2005.

Teren agricolSilvicultură / silviculturăPajiști
Conținut de humus1-4%2-8%4-15%

Compoziția solului

Cum se face humus?

Deci, humusul este creat din material organic pe pământ - ce este exact asta? În primul rând, desigur, plantele și părțile de plante care nu mai sunt vii, cum ar fi lemnul mort, frunzele căzute sau rădăcinile rădăcinii. Dar, de asemenea, sunt incluse moștenirile animalelor, cum ar fi paltoanele, părul sau excrețiile.

În timpul descompunerii, materialul organic trece prin mai multe etape în care au loc diferite reacții biochimice și procese mecanice. Aceste etape sunt după cum urmează:

1. Faza preliminară

În faza preliminară de descompunere, doar substanțele proprii ale organismului reacționează între ele, de exemplu sub formă de oxidare sau hidroliză. Structura celulei rămâne intactă, ceea ce înseamnă că forma externă este păstrată.

2. Faza inițială

În faza inițială, pe lângă alte reacții biochimice, există și spălări mecanice, de exemplu, amino și alți acizi. Substanțele eliberate în acest proces atrag un număr mare de microorganisme care se hrănesc cu ele.

3. Faza de mărunțire

humus

În faza de mărunțire, materialul este - cine este surprins - mărunțit semnificativ. Și anume din așa-numita macrofaună, adică viermi, păianjeni, insecte și melci. Mănâncă părți din material, îl excretă într-un mod diferit și îl prelucrează în sol.

4. Faza de demontare și conversie

În cele din urmă, fragmentele sunt împărțite de enzime. În cele din urmă, se formează și substanțe anorganice, cum ar fi apa sau dioxidul de azot. În cele din urmă, acest proces creează materiale minerale și greu de descompus, cum ar fi lignina, care este în principal descompusă și transformată de ciuperci. Această așa-numită mineralizare (cvasi-formare a solului) este denumită și complexul argilă-humus, adică combinația de fragmente organice și anorganice. Mai presus de toate, substanțele humice formează o legătură cu mineralele argiloase și asigură formarea valoroasă a firimiturilor humusului, care asigură proprietățile sale de structurare a solului și de păstrare a apei și a nutrienților.

Din ce este făcut humusul?

Nu există un răspuns general la acest lucru. Deoarece compoziția materialului organic care se descompune pentru a forma humus este întotdeauna diferită - în funcție de speciile de plante și animale ale căror moșteniri se unesc local. (și, de asemenea, vârsta lor!)

Tipul de humus este măsurat în principal pe baza raportului său azot-carbon. Azotul este componenta valoroasă care promovează creșterea. În plus, humusul conține și fosfor și sulf, substanțe importante, de asemenea, care favorizează creșterea plantelor.

Înțeles humus

humus

Mai presus de toate, humusul are un rol de reglare a echilibrului apei, de construire a structurii și de promovare a fertilității pentru sol. În special, substanțele azot, sulf și fosfor pe care le conține sunt esențiale pentru creșterea plantelor. În plus, consistența sfărâmicioasă a humusului acționează ca o structură asemănătoare unui burete, care ajută efectiv solul să facă față deficiențelor și exceselor de apă. Aceasta înseamnă că apa din pământ este disponibilă pentru floră și faună pentru o perioadă mai lungă și inundațiile pot fi absorbite bine.

Structura sa poroasă face, de asemenea, humusul un filtru eficient pentru poluanți, cum ar fi reziduurile din pesticide.

În plus, humusul poate lega CO2 - și asta de mii de ani.

La ce se folosește humusul?

Humusul este utilizat în general pentru a îmbogăți solul grădinii cu substanțe nutritive, pentru a stoca apa sau pentru a preveni deshidratarea și pentru a proteja solul. Aceasta înseamnă în primul rând că organismele importante ale solului, în special microfauna, se simt deosebit de confortabile sub un strat protector de mulci și promovează cu sârguință îmbogățirea humusului.

Atunci când promovați humusul în grădina dvs., ar trebui să luați în considerare următoarele:

 • Aplicați compost sau mulci (99,99 € la Amazon *) înainte de iarnă pentru a vă proteja de frig și îndepărtați mai întâi stratul primăvara pentru a permite soarelui și căldurii să ajungă la sol
 • În special materialul compost întunecat este propice încălzirii primăverii a solului
 • este mai bine să utilizați propriul compost pentru îmbogățirea humusului, materiile prime pe care le puteți controla. Solul de humus din plantele de compostare sau din agricultura convențională este mai frecvent contaminat cu poluanți chimici, rășini, ciuperci și semințe de buruieni. Dacă faceți compost și astfel propriul humus și grădina în mod constant, fără a utiliza pesticide chimice, veți obține cel mai bun „humus organic”.
 • O inoculare suplimentară cu gunoi de grajd care conține azot (în special din urzici) în primăvară face ca aplicarea de mulci să fie și mai eficientă. Mai presus de toate, dă plantelor o răsucire inițială de creștere atunci când este semănată
 • Aplicați un strat de mulci suficient de gros, astfel încât buruienile să nu aibă nicio șansă de a cuceri zona.
humus

În afară de nutrienți și humus permanent, există multe alte distincții în cosmosul humusului. Se face o distincție în primul rând între compoziția materiilor prime și efectele rezultate. Diferite moșteniri de plante și animale conțin substanțe diferite, care au un efect corespunzător asupra solului.

Dacă doriți să faceți singuri humus, cel mai bun mod de a face acest lucru este prin compostarea horticolă obișnuită și încorporarea solului de compost în sol, unde humusul poate fi apoi creat cu ajutorul faunei și mineralelor locale din sol. Un strat nutritiv de humus este, de asemenea, creat pe partea superioară a solului, pur și simplu prin mulcire. În funcție de materiile prime din care este compus compostul, se creează un humus diferit. Frunzele sunt una dintre cele mai importante, deoarece materialele de mulci contribuie, de asemenea, la formarea humusului în natură. Practic, se pot afirma următoarele în acest sens:

 • Frunze de pomi fructiferi sau de fag plus tăieturi de gazon și alte materiale azotate (de exemplu gunoi de grajd): pentru plantele care au nevoie de nutrienți, în special legume
 • Frunze de stejar împreună cu scoarță și gravură pe lemn: pentru mulcirea sub plante iubitoare de acid, cum ar fi rododendroni sau tufișuri de boabe
 • Frunze de nuc, platan sau castan: foarte tanice și greu de putrezit, deci nepotrivite pentru mulci sau producerea de humus

Pentru gazon, mulcirea cu gazonul propriu este un mijloc adecvat de a crea humus natural direct pe loc. Studiile au arătat că peluzele care sunt tăiate în mod regulat cu o mașină de tuns iarba dezvoltă o plantă mai robustă și sunt mai rezistente la plantele concurente și la bolile de iarbă.

sfaturi

Dacă doriți să mulciți pentru a construi humus, merită să sfărâmați bine materialul de mulci înainte de a răspândi - de exemplu cu un tocător sau pentru gazon direct cu o mașină de tuns iarba. În acest fel, promovați etapele de descompunere și activitatea microorganismelor și enzimelor. În acest fel, solul dvs. de grădină beneficiază mai repede de efectul hrănitor, de asigurare a structurii și de reglare a echilibrului apei al humusului creat.

Când are sens promovarea humusului?

Practic, promovarea conținutului de humus în solul grădinii are întotdeauna sens. Mai ales, desigur, dacă cultivați o grădină de bucătărie din care doriți multă recoltă. Nu degeaba compostul, prin producția și aplicarea căruia promovați umificarea solului de grădină, este cunoscut și ca „aurul negru al grădinarului”. În general, un conținut de humus mai mic de 4% este considerat a fi scăzut - o mulțime de pământ arabil revoltat și epuizat este, de obicei, mult sub acesta. Solul de grădină ar trebui, în funcție de cât de mare sau de scăzut este densitatea sa, să aibă un conținut de humus de peste 4%.

Dacă nu sunteți sigur cât de mult are nevoie solul dvs. de grădină de un pulverizator de fertilitate permanent, puteți face un test foarte specific al solului pentru conținutul său de humus. Cu toate acestea, acest lucru necesită anumite echipamente, așa cum se arată în următorul videoclip:

Youtube

întrebări frecvente

Care este diferența dintre humus și compost?

Diferențierea este de fapt doar în origine: cu humus este inițiată de natură, cu compost de oameni. Oamenii își creează grămada de compost separat de solul natural (de exemplu, într-o magazie de compost sau pe o grămadă simplă) special pentru a-și îmbunătăți solul din grădină și se bazează pe ajutorul microorganismelor. Humusul, pe de altă parte, este o operă pură a naturii și formează în mod natural compuși cu minerale și microorganismele locale. Când compostul este încorporat în solul grădinii, acesta se transformă treptat în adevărat humus.

Cum poți face singur humus?

Practic, la acest lucru s-a răspuns deja cu întrebarea anterioară: humusul real este creat doar prin descompunerea naturală de către minerale și microorganisme locale din pământ. Puteți „face propriul” humus doar dând sarcina solului natural. Dacă aveți deja compost avansat disponibil în timpul descompunerii și îl prelucrați în sol, veți obține humus adevărat acolo unde doriți: în paturile de legume și flori sau în gazon.

De unde obțineți sol de grădină de humus în cantități mari?

Puteți produce cantități mari de compost pentru grădină în companii de gestionare a deșeurilor sau în plante separate de humus și sol. De regulă, solul valoros, bogat în nutrienți și care formează structura, este vândut ca sol de compost și nu ca sol de humus, deoarece, strict vorbind, se poate vorbi despre humus doar dacă a rămas în solul natural pentru o perioadă mai lungă de timp și unde se descompune în continuare. Puteți colecta sol de compost în fabricile de humus și pământ pentru prețuri cuprinse între 5 și 10 euro pe metru cub (nu în greutate). O taxă de transport adecvată este adesea datorată pentru o livrare individuală.

Unde puteți găsi sol de humus ieftin?

Magazinele mari de bricolaj precum Obi sau Hornbach oferă foarte ieftin sol cu ​​conținut de humus. Dar nu lăsați prețul mic să vă seducă. Deoarece și adesea ofertele sunt humus industrial din plante de compostare, care nu este nesemnificativ contaminat cu reziduuri de pesticide chimice, semințe de buruieni, spori de ciuperci și chiar plastic și cantități mici de metale grele care provin din coșuri bio stocate incorect. Complet gratuit și, cu o gestionare atentă a deșeurilor de grădinărit, și fără poluanți, vă puteți compost singuri humusul - prețul de aici este doar răbdare.

Cum recunoașteți humusul bun?

Pentru a distinge humusul bun de humusul mai puțin bun, puteți face pur și simplu teste senzoriale. Bazează-te pe nas, mâini și ochi. Humusul valoros se simte echilibrat, sfărâmicios și uniform umed, miroase plăcut lemnos și ciupercă și are o culoare clară și închisă. Humusul „industrial” ieftin, ambalat în plastic din magazinele de hardware, este adesea bogat în apă și chiar prea mare în nutrienți. Desigur, puteți câștiga mai mulți bani cu un conținut ridicat de apă, mai ales că pachetele de compost sunt vândute în greutate.

Humusul este potrivit pentru cultivare?

In orice caz. Humusul este o parte importantă a solului de cultivare, deoarece are o structură minunată sfărâmicioasă și aerisită și poate stoca multă apă, ceea ce este ideal pentru dezvoltarea rădăcinilor tinere. Puteți face cu ușurință solul de cultivare amestecând compost bine maturat, ca să spunem așa, humus în etapa preliminară cu nisip.