Liliacuri - recunoaște și tratează bolile (Syringa)

flori

Dacă liliacul nu este în floare, nu există întotdeauna un agent patogen în spatele acestuia. În majoritatea cazurilor locația este prea întunecată sau planta nu obține suficiente substanțe nutritive. O posibilă înmuiere (cauzată de exemplu de udarea prea frecventă sau de prea multă ploaie) poate fi în spatele ei. În aceste cazuri, o schimbare de locație sau o aprovizionare cu material fertilizant ajută.

citește și

  • Atac fungic în liliac - ce să faci?
  • Frunze maro pe liliac - care este motivul?
  • Liliacul are pete maronii pe frunze - cauze și eliminarea lor

frunze

În multe cazuri, bolile devin vizibile pe frunze, deși alte părți ale plantei, cum ar fi ramuri și trunchiuri, pot fi, de asemenea, afectate ulterior.

  • Frunzele devin galbene

Dacă liliacul capătă frunze galbene, există de obicei probleme de localizare în spatele ei: Fie planta este prea întunecată, prea umedă (umezeală) sau îi lipsesc substanțele nutritive. Repetați-le sau asigurați-le cu îngrășământ adecvat.

Frunzele sunt de culoare verde deschis

Frunzele de culoare verde deschis cu vene frunze de culoare verde închis sunt o indicație clară a unei carențe de fier. Puteți trata așa-numita cloroză oferind un îngrășământ de fier. De asemenea, ar trebui să verificați locația, deoarece acest fenomen apare mai ales pe soluri nepotrivite pentru liliac. Orice mulci (de exemplu cu mulci de scoarță) ar trebui, de asemenea, îndepărtați.

Frunzele au pete maronii

Petele maro pe frunzele de liliac pot arăta foarte diferit și, prin urmare, au cauze diferite. Majoritatea ciupercilor se află în spatele ei: Ascochyta syringae (pete mari, cu margini maronii), Gloeosporium syringae (foarte mari, pete maronii), Heterosporium syringae (pete gri-maronii cu suprafața catifelată) și Septoria syringae (pete galbene-maronii). Mai mult, bacteria Pseudomonas syringae cauzează inițial pete de frunze de culoare deschisă până la maro închis și în cele din urmă împușcă putrezirea. Măsuri adecvate în toate cazurile: Îndepărtați sau tăiați părțile infectate ale plantei, îndepărtați frunzele căzute și pulverizați liliacul cu coada-calului de câmp. Dacă infestarea este severă, un spray de cupru din centrul grădinii vă va ajuta.

Frunzele au un strat albicios

Ciupercile de mucegai sunt destul de frecvente la liliac. Practic nu sunt necesare măsuri speciale, dar puteți preveni o infestare prin pulverizarea cozii de cal sau usturoiului primăvara. Părțile bolnave ale plantei sunt tăiate și eliminate.

Lăstari, ramuri și trunchi

Fenomenele de ofilire la liliac pot avea, de asemenea, cauze foarte diferite. De exemplu, boala lila cauzată de bacteria Pseudomonas syringae și boala ofilirii cauzată de ciupercile Verticillium sunt frecvente. În ambele cazuri, ar trebui să tăiați imediat părțile bolnave ale plantei adânc în lemnul sănătos și să aruncați tăieturile în deșeurile menajere sau să le ardeți.

rădăcină

De asemenea, trebuie să aveți grijă cu ciupercile de miere, cărora le plac foarte mult liliacul vechi și cauzează putrezirea rădăcinilor. În caz de infecție, singurul lucru care vă va ajuta este să curățați copacul și să mâncați ciupercile.

sfaturi

Multe dintre simptomele descrise nu trebuie neapărat să fie cauzate de agenți patogeni. Unelor dăunători le place, de asemenea, să se hrănească cu liliaci.