Îngrășăminte cu fosfați - pericole, utilizări și alternative

esențialul pe scurt

 • Există numeroase îngrășăminte fosfat cu niveluri variate de fosfat între 5 și 52%.
 • Acestea trebuie utilizate numai dacă există o lipsă dovedită de fosfat în sol sau plante.
 • Îngrășămintele cu fosfat conțin metale grele precum cadmiul și cromul, care sunt depozitate în plante și animale, precum și în sol și în apele subterane.
 • O analiză a solului trebuie efectuată înainte de utilizare, iar dozajul poate fi redus prin adăugarea de gunoi de grajd.

Ce este îngrășământul cu fosfați?

Fosforul (P) împreună cu azotul (N) și potasiul (K) formează cele trei substanțe nutritive principale care sunt esențiale pentru creșterea plantelor și care sunt, prin urmare, cele mai importante componente din fiecare îngrășământ complet și NPK. Uneori poate exista o lipsă de fosfor, care afectează semnificativ formarea florilor și a fructelor, precum și creșterea sănătoasă a plantelor ornamentale și utile. În acest caz, un îngrășământ special cu fosfor poate ajuta.

citește și

 • Mantia doamnei - efect, aplicare și utilizare
 • Îngrășământ de urzică: efect, producție, utilizare
 • Îngrășăminte complete: tipuri, compoziție și aplicare corectă

Îngrășămintele cu fosfat constau din sărurile acidului fosforic (H3PO4). Deoarece fosforul pur este doar slab solubil în apă, acesta trebuie mai întâi procesat chimic înainte de a putea fi folosit ca îngrășământ. Diferiti acizi descompun fosfatul de calciu necesar. Abia atunci substanțele nutritive sunt disponibile plantelor.

Compoziție și proprietăți

"La nivel global, se extrage mai mult uraniu în fosfat decât se folosește în reactoarele nucleare".

îngrășământ fosfat

Fosforul brut necesar pentru îngrășământul cu fosfor este obținut în principal prin extracția din depozite naturale care s-au format din depozite ale fostelor animale marine vechi de milioane de ani. Multe dintre aceste zăcăminte sunt situate în țările din Africa de Nord, precum și Africa de Sud, Iordania, China și Rusia. Cel mai mare producător de fosfat din lume este Arabia Saudită. În plus, fosfatul de rocă este extras din rămășițele păsărilor marine, cunoscute sub numele de guano. (10,44 € la Amazon *)

Plantele preiau fosforul procesat prin rădăcini, prin care îngrășământul este cel mai bine disponibil la o valoare de pH cuprinsă între 6 și 7. Diverse îngrășăminte foliare cu fosfor sunt disponibile în magazine, dar ajută doar pentru o perioadă scurtă de timp - partea leului din nutrienți este în cele din urmă absorbită de rădăcini.

Digresiune

Făină Thomas - un îngrășământ fosfat ieftin, dar problematic

Așa-numita făină Thomas este un îngrășământ fosfat foarte ieftin, care, totuși, nu ar trebui să fie utilizat datorită proporției sale ridicate de metal crom - metalul greu se depune în sol și în plante și, de asemenea, intră în apele subterane. Făina Thomas este un produs rezidual din topirea minereului de fier și, prin urmare, este foarte poluată.

Efecte și efecte

Fosforul este o componentă importantă a fiecărei celule vegetale. Elementul este esențial pentru funcționarea metabolismului la toate plantele ornamentale și utile. Prin urmare, un deficit de fosfor, care este determinat fie de o depresie de creștere a plantelor, fie, mai des, de o analiză a solului, ar trebui remediat imediat. Utilizarea unui îngrășământ cu fosfor, dacă este aplicat corect, are următoarele efecte:

 • Rădăcinile cresc mai adânc, astfel încât plantele pot fi mai bine aprovizionate
 • se susține formarea mugurilor și a florilor
 • Susținerea diviziunii celulare și astfel creșterea frunzelor și a lăstarilor
 • Sprijinirea rezistenței la boli și dăunători

Pentru ca îngrășământul cu fosfor să funcționeze optim, ar trebui să îl folosiți înainte de utilizare

 • efectuați o analiză a solului
 • și aplicați îngrășământul cu fosfor numai dacă analiza arată o deficiență
 • apoi efectuați un test de pH

Dacă solul este prea acid (valoarea pH-ului sub 5,5), acesta trebuie introdus mai întâi în intervalul optim între 6 și 6,5 prin calciuire. Dacă rezultatul este mai mare de 7, este mai bine să alegeți un îngrășământ fosfat solubil în apă.

Atenție însă: fertilizarea cu fosfați nu afectează doar plantele, ci afectează în mod direct solul și apele subterane. O proporție prea mare de fosfat din apă poate fi recunoscută prin creșterea excesivă a algelor, iar plantele acvatice și organismele acvatice precum pești, melci, midii și crabi mor din cauza lipsei de oxigen. Acest efect poate fi adesea observat în corpurile de apă care se află în regiuni puternic cultivate. Acesta este motivul pentru care fertilizarea cu fosfat trebuie efectuată numai dacă este cu adevărat inevitabilă.

Îngrășământ fosfat: intervenția umană în ciclul fosforului

Digresiune

Atenție, foarte toxic!

îngrășământ fosfat

Îngrășămintele cu fosfați sunt indispensabile, în special în agricultura industrială, pentru a obține cele mai mari randamente posibile. Cu toate acestea, aceste îngrășăminte sunt, de asemenea, foarte problematice, deoarece sunt puternic contaminate cu metale grele toxice, în special uraniu și cadmiu. Prin utilizarea unui astfel de îngrășământ, aceste toxine intră inevitabil în hrana noastră prin plante și animale. În prezent, nu există conținut legal maxim de uraniu în Germania, ci doar o recomandare din partea Ministerului Federal al Alimentației și Agriculturii. Aici valoarea maximă este de 50 miligrame de uraniu pe kilogram de îngrășământ fosfat.

Tipuri de îngrășăminte cu fosfat

Numeroase îngrășăminte cu fosfor sunt disponibile pe piață în special pentru grădinile casnice și hobby. Pe lângă îngrășămintele cu fosfor pur, puteți alege și îngrășăminte complexe cu un conținut ridicat de fosfor. Exemple tipice sunt îngrășămintele universale sau complete, precum și îngrășămintele NPK, deoarece în aceste produse cele trei substanțe nutritive principale azotul, fosforul și potasiul formează cele mai importante și, prin urmare, cele mai mari componente în ceea ce privește cantitatea.

Tabelul următor vă oferă o prezentare generală a îngrășămintelor comune cu un singur component și cu mai multe componente.

Tipul de îngrășământConținutul de fosfațiProprietăți specialePreț
Superfosfat18 la sutăgranule solubile în apă, cu NPKaproximativ 1,10 EUR pe kilogram
Superfosfat cu sulf18 la sutăgranulat solubil în apă, conține și sulfaproximativ 3,40 EUR pe kilogram
Potasiu fosfat / potasiu Thomas8 la sutăÎngrășământ cu potasiu cu un conținut ridicat de fosfor, precum și magneziu și alte oligoelementeaproximativ 2,10 EUR pe kilogram
Îngrășământ bogat în potasiu cu fosfat, cu efecte pe termen lung15 la sutăÎngrășământ PK cu magneziu și sulfaproximativ 1,30 EUR pe kilogram
P 20 îngrășământ fosfat lichid20 la sutăConcentrat, care trebuie diluat cu apă, potrivit și pentru fertilizarea foliarăaprox.4 EUR per 100 mililter
Îngrășământ lichid Phosphor Plus7 la sutăÎngrășământ suplimentar cu fosfor și potasiu pentru plantele cu floriaproximativ 13,50 EUR pe litru
Thomaskali8 la sutăîngrășământ granulat PK cu magneziuaproximativ 0,90 cenți pe kilogram

Pentru grădina de casă și hobby, îngrășămintele multicomponente care conțin atât fosfor, cât și alți nutrienți sunt de obicei complet suficiente. Îngrășăminte cu fosfați, cu un conținut foarte mare de fosfați, de exemplu

 • Diammon fosfat (DAP) cu un conținut de 46% fosfat
 • Fosfat monoamonic (MAP) cu un conținut de 52% fosfat

cu toate acestea, sunt utilizate în principal în agricultură. Dacă aveți nevoie de un îngrășământ cu un conținut ridicat de fosfați pentru grădina dvs. de acasă, este mai bine să alegeți așa-numitul superfosfat. Acesta conține fosfat de calciu și acid sulfuric, conținutul de fosfat fluctuând între 16 și 22%, în funcție de producător.

Aplicare corectă

îngrășământ fosfat

Îngrășămintele cu fosfați necesită o manipulare adecvată pentru a evita posibila supradozare și, prin urmare, expunerea inutilă la metalele grele. Nu este vorba doar de doza corectă, bazată pe nevoi, ci și de timpul și metoda de aplicare.

timp

Când efectuați fertilizarea cu fosfați depinde în primul rând de produsul specific pe care doriți să îl aplicați:

 • Îngrășăminte fosfat solubile în apă : cum ar fi B. Superfosfatul vine ca îngrășământ de bază pe pământ primăvara. Alegeți îngrășăminte granulate, deoarece acestea vor fi eliberate mai repede.
 • Îngrășăminte cu fosfați cu o proporție mare de fosfați de rocă : se aplică toamna. Sunt potrivite în special pentru soluri acide / soluri cu o valoare scăzută a pH-ului

Îngrășămintele lichide care conțin fosfat sunt practice, deoarece pur și simplu le adăugați în apa de irigație și udați plantele direct cu ea. Le puteți utiliza și în timpul sezonului de creștere.

Doze și efecte

video: Youtube

Îngrășămintele cu fosfat trebuie aplicate cât mai aproape de rădăcini, deoarece acesta este singurul loc în care își dezvoltă efectul. Spre deosebire de fertilizarea cu azot, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la deteriorarea rădăcinii. Și așa este fertilizat:

 • Vă rugăm să rețineți instrucțiunile producătorului cu privire la dozare și utilizare.
 • Dozajul depinde, de asemenea, de conținutul specific de fosfat din solul de grădină.
 • Recomandăm în jur de 30 până la 60 de miligrame de îngrășământ fosfat pe metru pătrat pentru superfosfat.
 • Presărați îngrășământul fosfat direct pe discul rădăcinii plantei care urmează să fie fertilizată.
 • Folosiți un împrăștiător pentru a fertiliza uniform suprafețe mai mari, cum ar fi peluze.
 • Lucrați în granule la suprafață.
 • Apă viguros, astfel încât îngrășământul să se dizolve și să se strecoare în sol.

Reduceți doza aplicând îngrășământ organic sub formă de compost sau gunoi de grajd în același timp. Gunoiul de grajd, în special, permite reducerea cantității de îngrășământ cu până la 40 de miligrame pe metru pătrat. Când utilizați compost, aveți nevoie de 15 miligrame mai puțin îngrășământ fosfat pe metru pătrat.

întrebări frecvente

Există alternative la îngrășămintele cu fosfat?

îngrășământ fosfat

Da, fertilizează-ți grădina cu gunoi de grajd. Acesta conține o proporție ridicată de fosfat natural (similar cu excrementele păsărilor marine), dar este nevoie să se obișnuiască pentru unii grădinari. Asigurați-vă că gunoiul de pasăre, în special, trebuie să fi putrezit bine înainte de a-l răspândi! În caz contrar, agronomii din întreaga lume caută alternative la îngrășămintele minerale cu fosfor - este timpul ca depozitele globale de fosfor să se încheie treptat.

Ai nevoie chiar de îngrășăminte speciale cu fosfor în grădină?

Nu, utilizarea îngrășămintelor cu fosfor în grădinile casnice și hobby este practic superfluă - cu excepția unei deficiențe confirmate de un eșantion de sol - mai ales dacă grădina este fertilizată în principal cu gunoi de grajd și compost. Multe semne presupuse ale unei deficiențe de fosfor la plante pot fi, de asemenea, urmărite în alte cauze, motiv pentru care ar trebui să evitați fertilizarea, dacă este posibil, doar din cauza proporției ridicate de poluanți.

Cum pot efectua o analiză a solului?

Din moment ce o lipsă suspectată de fosfor nu trebuie fertilizată la suspiciune, trebuie efectuată în prealabil o analiză a solului. Desigur, nu faci asta singur. Luați probe de sol din diferite locuri din grădina dvs. și le trimiteți la un institut specializat pentru analiza solului. Veți primi apoi o evaluare și informații despre îngrășăminte.

sfaturi

Dacă creșterea algelor din acvariu sau iazul de grădină este prea mare, ar putea fi de vină un conținut excesiv de mare de fosfor. Puteți determina cu ușurință acest lucru cu un test de apă fosfat disponibil în comerț. Un așa-numit produs „PhosphateMinus” oferă un remediu pentru prezența contaminării cu fosfat.