Waschbärkot - Erkennen, beseitigen + Wissenswertes zu den Tieren

Das Wichtigste in Kürze

 • Waschbären nutzen immer dieselben Kotplätze, die als Latrinen bezeichnet werden. Hier koten auch andere Waschbären desselben Gebietes.
 • Der Kot von Waschbären sieht je nach Jahreszeit und Nahrung immer wieder anders aus. An bestimmten Merkmalen können Sie ihn jedoch von anderem Tierkot unterscheiden.
 • Ziehen Sie neben Beschreibungen auch Fotos zur Identifikation hinzu.
 • Tragen Sie bei der Entfernung Schutzkleidung, da Waschbärenkot mit Spulwürmern, ihren Eiern und anderen Krankheitserregern kontaminiert sein kann.
 • Machen Sie es den Waschbären im Garten so ungemütlich wie möglich. Verschließen Sie vor allem Mülltonnen und Kompostbehälter.

Waschbären legen Gemeinschaftstoiletten an

waschbaerkot

Typisch für Waschbären ist das Anlegen so genannter Latrinen. Dabei handelt es sich im Gemeinschaftstoiletten, die mehrere Waschbären eines Gebietes zusammen genutzt werden. Das bedeutet, wenn Sie Waschbärkot auf dem Dachboden oder im Garten finden, handelt es sich häufiger um größere Ansammlungen von Fäkalien – und die stammen nicht nur von einem Tier.

Lesen Sie auch

 • Waschbär-Kot erkennen und beseitigen
 • Schädlinge an Rosen erkennen und beseitigen
 • Teppichkäfer und Larven erkennen und beseitigen

Diese Latrinen werden übrigens nicht nur von einer Waschbärenfamilie besucht, sondern auch von anderen, nicht zur selben Gruppe gehörenden, Tieren. Grund für dieses Verhalten ist schlicht Kommunikation, denn über ihre Hinterlassenschaften tauschen sich Waschbären miteinander aus und erfahren so, wer sich derzeit noch alles in der Nähe aufhält. Deshalb werden Stellen, die einmal als Latrinen ausgesucht wurden, immer wieder genutzt – gründliche Reinigung und Geruchsbeseitigung ist daher immens wichtig, da Sie das Problem sonst nicht loswerden.

Waschbärkot stets an erhöhten Plätzen

Ein wichtiges Unterscheidungsmerkmal von Waschbärkot zu anderem Tierkot ist die Tatsache, dass die Kleinbären ihre Hinterlassenschaften stets an erhöhten Plätzen ablegen. So findet sich der Kot im Garten beispielsweise auf Ästen oder auch Brettern, auf dem Dachboden oder im Keller gegebenenfalls auf Schränken oder Regalen.

Waschbärkot erkennen – Typische Merkmale und Unterschiede

Identificarea fără echivoc a fecalelor raton este, de asemenea, dificilă, deoarece aspectul fecalelor se poate modifica semnificativ în funcție de compoziția alimentelor. Ratonii sunt omnivori care se hrănesc atât cu alimente de origine animală, cât și cu legume și, de asemenea, le place să caute alimente în deșeurile umane. Ca urmare, excrementele de raton conțin diferite adăugiri, cum ar fi: B. cireș și alte pietre fructifere, resturi de semințe de floarea-soarelui și coji de nuci, cochilii de gândaci etc.

O culoare roșiatică a excrementelor indică faptul că ratonul în cauză a mâncat fructe de padure. Animalele sunt foarte pasionați de fructele de tisa, care sunt otrăvitoare pentru oameni, pe care le pot mânca fără probleme și care nu prezintă semne de otrăvire. Deci, dacă excrementele sunt roz și există semințe în ele (ratonii nu mestecă semințele de tisă), atunci este cu siguranță excremente de raton.

Amprentă și excremente de raton

În caz contrar, puteți recunoaște excremente de raton după aceste caracteristici:

 • foarte asemănătoare ca formă și dimensiune cu excrementele câinilor mici
 • diferite nuanțe de maro posibile, în funcție de compoziția furajelor
 • conține o mulțime de păr (culori gri-alb), deoarece animalele se curăță bine cu limba
 • Reziduuri alimentare dependente de anotimp, inclusiv reziduuri nedigerabile întrețesute din deșeurile menajere
 • miros înțepător

Dacă amprentele caracteristice labe pot fi găsite și în jurul perimetrului fecalelor, carcasa este de fapt clară. Dacă bănuiți că unii ratoni au instalat o latrină în casa dvs., cel mai bine este să presărați făină pe o suprafață mare din zona în cauză - acolo puteți vedea clar din amprentele labei dacă un raton este cu adevărat la înălțimea în zona dvs.

Ratonii se găsesc în cea mai mare parte în așezări și grădini situate lângă pădure. Adesea, acoperișurile, vulpile și alți însoțitori de animale pleacă aici în căutarea hranei. Dacă nu sunteți sigur cum să identificați fecalele, următorul tabel vă poate ajuta să determinați cine a provocat-o.

Aspectul și dimensiunea excrementelor diferitelor animale
Specii de animaleLocație de depozitareformăconsistențăcolorareparticularități
Bursucmai ales în găuri din pământ, adesea sub copacicilindricuscat sau pulpos, în funcție de compoziția alimentelor, conține reziduuri alimentare nedigerabilediferite nuanțe de maro, în funcție de alimentele consumatesuprafață aspră și neuniformă
veveriţăpractic peste tot, fără excremente preferatecilindric, micferm și destul de uscat, conține în mare parte reziduuri alimentaremaro închis până la negruinodor
Vulpeca în locuri ridicate, de ex. B. movile de pământ, pe marginile paturilor sau pe pietre"cârnați" de până la zece centimetri lungime și până la doi centimetri grosimesolid, conține adesea resturi de alimentegri până la negruAtenție: poate conține ouă de vulpe tenie!
Aricipractic peste tot, defecă în timp ce mergecapăt cilindric, ascuțitconține adesea resturi alimentarenegru luciosnu formează „grămezi”, se întinde pe suprafețe mai mari
pisicăFecalele sunt îngropate în sol moale, slăbit sau în nisipÎn formă de cârnați, adesea în spiralănu conține resturi de alimente vegetale vizibilegri închis până la negrumiros intens, foarte neplăcut
jderdepune fecale direct pe solÎn formă de cârnați, adesea în formă de spirală, de până la zece centimetri lungime și doi centimetri grosimereziduuri alimentare solide, vizibilegri închis până la negrumiros intens, foarte neplăcut

Notă: Colecțiile mai mari de până la trei centimetri lungime, „cârnați” ușor curbați la mansardă sau la subsol pot fi, de asemenea, o indicație a unei infestări acute de șobolani. Deșeurile de șobolan au un miros intens și neplăcut de amoniac.

Îndepărtați deșeurile de raton

waschbaerkot

Desigur, excrementele de raton găsite nu pot rămâne pur și simplu în pod sau în grădină - mirosul va atrage aproape sigur alți urși mici din zonă care vor avea o întâlnire fericită cu tine. În plus, fecalele sunt contaminate cu agenți patogeni și paraziți și, prin urmare, trebuie îndepărtate din motive de igienă. Procedați după cum urmează pentru a îndepărta fecalele:

 1. Purtați haine vechi, plus încălțăminte, protecție pentru gură și nas și mănuși de unică folosință.
 2. Măturați excremente de raton cu o lopată sau ceva similar.
 3. Puneți fecalele într-o pungă de plastic și sigilați-le bine.
 4. Apoi aruncați atât punga de plastic umplută cât și îmbrăcămintea de protecție de unică folosință în deșeurile menajere.
 5. Acest lucru se aplică și cârpelor utilizate pentru curățare și A.
 6. Tratați zonele curățate cu un spray dezinfectant.
 7. Spălați-vă bine hainele la 60 ° C.
 8. Curățați și dezinfectați lopata și alte echipamente utilizate.

Chiar și după ce excrementele de raton au fost îndepărtate temeinic, mirosul neplăcut încă nu a dispărut. Puteți combate acest lucru cu agenți chimici de curățare sau oțet, pe care îl aplicați cu generozitate pe podea și permiteți-i să intre în vigoare. Dacă doriți, puteți acoperi și duhoarea cu odorizante. De altfel, aceste măsuri au, de asemenea, scopul de a face latrina de nerecunoscut pentru ratoni - astfel încât animalele trebuie să caute un alt loc care, sperăm, nu se află în proprietatea dumneavoastră.

Digresiune

Viermii rotunzi din deșeurile de raton sunt periculoși pentru oameni și animale de companie?

Deșeurile de raton pot conține mii de ouă de vierme rat (Baylisascaris procyonis), care sunt inofensive în sine. Cu toate acestea, viermii rotunzi se pot dezvolta din acesta și pot trăi în intestinul subțire al animalelor infectate. Deoarece oamenii și mamiferele mai mari sunt gazde false pentru această specie, viermii rotunzi nu se pot forma în cazul unei infecții (de exemplu, prin contactul cu fecale de raton infectate) - acestea sunt dependente de ratoni, la care se întorc la rândul lor prin gazde intermediare, cum ar fi rozătoarele și păsările. Aveți grijă însă: viermii rotoni de raton au fost depistați și la câini.

Alungă ratonii

waschbaerkot

„Ratonul este un băiat plin de viață, drăguț, care este foarte fericit cu marea sa agilitate și agilitate.” (Alfred Brehm)

Pentru ca dăunătorii să nu-ți facă o vizită din nou și din nou, ar trebui să-ți faci casa cât mai inaccesibilă, iar mâncarea oferită în grădină să fie cât mai puțin tentantă. Aceste măsuri ajută:

 • Aruncați resturile de mâncare numai în coșuri de gunoi care pot fi blocate corespunzător.
 • Acest lucru este valabil mai ales pentru alimentele nutritive, cum ar fi carnea, peștele și produsele lactate.
 • Acestea sunt deosebit de populare printre ratoni.
 • Nu puneți coșurile de gunoi (în special sacul galben) afară până imediat înainte de a le ridica.
 • Curățați regulat coșurile de gunoi.
 • Cântăriți tavanele cu o piatră mare.
 • Dacă compostezi, cel mai bine este să folosești un recipient de compost bine închis.
 • Nu lăsați hrană pentru pisici sau alte animale pe terasă sau în grădină.
 • Ratonii sunt, de asemenea, foarte pasionați de mâncarea de arici.

De altfel, urșii mici sunt artiști de alpinism excelenți, care pot intra în casă în multe feluri. Pentru a le bloca calea, aceste măsuri ajută:

 • Închideți clapetele pentru pisici.
 • Îndepărtați plantele de ecologizare a fațadelor sau de alpinism de pe peretele casei sau renunțați la plantare.
 • Tunde garduri vii în apropierea casei.
 • De asemenea, ramuri de copaci etc. care ajung în casă.
 • Furnizați burlane și jgheaburi de ploaie cu mâneci din tablă.
 • Închideți întotdeauna portițe în casă și pe acoperiș. B. plăci de acoperiș schimbate.

Desigur, nu ar trebui să hrănești animalele drăguțe - astfel le atragi doar în loc să le alungi. Cuvântul se învârte repede în cercurile ratonului unde există ceva gustos de mâncat!

Ce nu trebuie să faceți în niciun caz

Unii oameni își pierd răbdarea în fața coșurilor de gunoi răsturnate, au aruncat grămezi de compost, au prădat pomi fructiferi și mansarde murdare și încearcă să scape de urșii mici cu soluții finale. Acest lucru este de înțeles, dar ar trebui să respectați în continuare legile existente - sancțiunile sunt imense dacă sunteți prins! Aceste metode sunt strict interzise:

 • Ratonii nu trebuie uciși cu otravă așezată.
 • Montarea capcanelor este, de asemenea, interzisă fără permis de pescuit.
 • Acest lucru se aplică și capcanelor vii, cu condiția ca apoi să doriți să ucideți ratonul prins în ele sau să le eliberați într-un loc mai îndepărtat.
 • Capcanele vii sunt permise numai dacă animalul este eliberat din nou imediat în spatele liniei de proprietate.
 • La urma urmei, ar putea fi o mamă raton al cărei tânăr ar trebui să moară de foame.
 • Nu vă așezați niciodată câinele pe un raton - animalele sunt agresive și foarte defensive în cazul unui atac. Dacă aveți dubii, este mai probabil ca câinele dvs. să piardă.

Nu uitați că ratonii sunt animale sălbatice care pot fi foarte dureroase să se apere dacă este necesar!

Digresiune

De ce sunt drăguții ratoni o problemă în Germania?

Nici o întrebare: ratonii sunt animale drăguțe și s-au stabilit în Germania de-a lungul deceniilor. Cu toate acestea, din cauza lipsei dușmanilor, prădătorii se înmulțesc rapid - în fiecare an vânătorii ucid peste 100.000 de exemplare și totuși populațiile cunoscute sunt în creștere. Acest lucru devine o problemă pentru multe specii de păsări, dar și pentru lilieci și broaște țestoase, deoarece ratonii sunt prădători de cuib eficienți și contribuie astfel semnificativ la periclitarea acestor specii. Youtube

întrebări frecvente

De unde a venit ratonul?

Ratonul este originar din America de Nord. De la mijlocul secolului trecut, și-a început marșul triumfal prin Europa Centrală după ce animalele au fost abandonate sau au putut scăpa din incintele de vânat și fermele de blană. De altfel, câinele raton (de asemenea, Enok, Nyctereutes procyonoides) nu este originar din Europa Centrală. Originară din Asia, speciile s-au stabilit aici după ce animalele au scăpat din fermele de blană.

Unde stau ratoni în timpul zilei?

Ratonii sunt de obicei (cu excepția unor populații, de exemplu în Turingia) activi noaptea și în zori. În timpul zilei, urșii mici dorm ascunși în goluri de copaci sau în locuri înalte similare. Animalele apar în regiuni cu păduri de foioase și mixte și preferă apropierea apei.

Sunt ratonii periculoși?

Urșii mici - la fel ca jderii, șobolanii sau mușchii - pot deveni o adevărată neplăcere în grădină provocând daune grave. Dragii ratoni ar trebui tratați cu prudență, mai ales atunci când cresc pui: multe mame ratoni au atacat și mușcat oameni pentru a-și proteja urmașii. Principala problemă este însă faptul că excrementele animalului conțin agenți patogeni periculoși. Acestea infectează nu numai oamenii, ci și animalele de companie, de exemplu cu temutul tulburător.

Ratonii omoară și puii?

De fapt, ratonii au fost văzuți ucigând și mâncând găini. La urma urmei, sunt omnivori, pentru care, la fel ca vulpea, păsările de curte înseamnă o masă delicioasă și, prin urmare, binevenită.

Ce sunete scot ratonii?

Ratonii scot o varietate de sunete pe care animalele sociabile le folosesc pentru a comunica între ele. Urșii mici mârâie, obraz sau țipă.

Ratonii sunt protejați?

Nu, spre deosebire de multe alte animale sălbatice, ratonul nu se află sub protecția naturii, ci este supus legii vânătorii. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că puteți ucide (otrăvi) animalele după bunul plac, doar un vânător sau un controlor de dăunători în zonele de așezare este permis. De asemenea, este necesară o scutire.

sfaturi

Deșeurile voluminoase, materialele de construcție sau grămezile de scânduri rămase pe proprietate exercită, de asemenea, o atracție magică asupra ratonilor, la urma urmei, animalelor le place să folosească aceste locuri pentru a se ascunde și a dormi.