Web Moth - Cunoașteți mai bine omizile de țesut

esențialul pe scurt

 • Deteriorarea cauzată de molii de pânză este destul de moderată și de obicei dispare din nou după lăstarii celei de-a doua frunze
 • Molii web nu sunt otrăvitori; tocmai opusul moliei procesionare de stejar, care totuși nu formează pânze
 • O infestare poate fi conținută cu capcane cu feromoni, prin colectare sau tăiere

Dăunători sau utile?

Moliile web sunt considerate dăunători ai copacilor, deoarece apar uneori în număr mare și nu este neobișnuit ca aceștia să dezbrace copaci întregi. În general, nu există niciun pericol pentru copacii infectați de la molii de pânză, deoarece aceștia se pupă de obicei înainte de a lăsa a doua frunză. Mulți copaci și tufișuri vor începe din nou să formeze frunze după 21 iunie, astfel încât să nu poată fi văzută nicio urmă a pagubelor inițiale. Un beneficiu ecologic al fluturilor și al omizilor este că acestea oferă hrană altor animale.

citește și

 • Ce face molia web pe cireșul de pasăre?
 • Viespi comune - mod de viață și manipulare sensibilă
 • Totul despre greierii casei: mod de viață, reproducere și control

Feriți-vă de infestarea permanentă a pomilor fructiferi:

 • Reproducerea în masă atunci când dușmanii naturali sunt absenți
 • Plantele fructifere sunt aruncate
 • fructele deja dezvoltate ajung la dimensiuni mai mici
 • rezistență redusă la influențele mediului

Molii de web nu deteriorează copacul, chiar dacă deseori au dezbrăcat standuri întregi. La sfârșitul verii, fantoma s-a sfârșit din nou.

Sunt molii de web otrăvitoare?

molie păianjen

Nici fluturii, nici omizile nu sunt otrăvitoare sau periculoase pentru animale de companie și oameni. Se specializează exclusiv în plante și, spre deosebire de molia procesionară a stejarului, nu au peri otrăvitori. Acest fluture trece prin cicluri de dezvoltare similare și prezintă moduri de viață comparabile cu molii web. Cu toate acestea, firele înțepătoare pot provoca mâncărime și alergii severe.

Molia procesionară de stejar nu dezvoltă pânze. Omizile trăiesc gregar în adunări neprotejate pentru a merge la mâncare. Există, de asemenea, alte diferențe între molia de pânză și molia procesionară de stejar care sunt ușor de recunoscut.

Profilul moliei procesionare din stejar:

 • Aripile anterioare cenușă lucioasă spre gri maroniu cu două benzi transversale
 • Aripi posterioare cu franjuri întunecate, polenizare alb-gălbuie și cenușie
 • Omizi cu o linie superioară întunecată, câmpuri păroase catifelate și negii cu părul lung roșu-maroniu

Ce se poate face împotriva moliilor web?

Remediile împotriva molilor web au o perioadă de acțiune extrem de limitată. Dacă omizele au dezvoltat deja pânze, pulverizarea nu va face prea mult. Structurile fine sunt atât de dense încât nu pot intra picături înăuntru. Pesticidele sunt eficiente numai atunci când omizile din ouă își lasă ambreiajul și se târăsc liber pe lemn.

Bacillus thurigiensis

Această bacterie s-a dovedit a fi un agent de control eficient împotriva larvelor molii de păianjen. Îl ingerează cu mâncarea lor, așa că intră în tractul digestiv. Aici își desfășoară efectul otrăvitor pentru larve. Omizile nu mai mănâncă și pier. Veți avea succes numai dacă utilizați agenți care conțin această bacterie între mijlocul lunii aprilie și mijlocul lunii mai. Omizile sunt sensibile doar în prima etapă larvară.

Utilizați spray-uri numai în caz de urgență

Un agent de control pe bază de substanțe chimice, de obicei, nu funcționează selectiv, dar dăunează și insectelor benefice, precum buburuzele sau mazărea. În cazul mărilor infestați, se recomandă pulverizarea cu lăstari. Arborele este tratat complet cu un agent care conține ulei de parafină. Cu toate acestea, perioada de aplicare joacă un rol important. Dacă injectați prea devreme, omizile sunt încă în faza de repaus și sunt protejate de scutul lor. O pulverizare târzie dăunează copacului dacă acesta este deja în mugur.

Pulverizări aprobate pentru arbori ornamentali:

 • Neem dăunător organic
 • Calyso fără dăunători
 • XenTari fără Caterpillar (pentru meri)

Scapă de el în mod natural

Ar trebui să preferați controlul biologic, astfel încât să nu provocați daune suplimentare. Deoarece copacii se recuperează de obicei, controlul țintit nu este de obicei necesar. În schimb, asigurați-vă că dușmanii naturali din grădină sunt încurajați. Dacă omizile reapar în fiecare an, unele măsuri vă vor ajuta.

Colectare

molie păianjen

Cea mai ușoară modalitate de combatere a acestuia este să verificați în mod regulat dacă există o infestare. Adunați omizile imediat ce le găsiți. Pânzele fine pot fi măturate cu o mătură. Înainte de a face acest lucru, puneți o cârpă sub lemn, astfel încât să puteți îndepărta omizi. Pentru a împiedica omizele trecute cu vederea să se târască înapoi în copac, ar trebui să le asigurați trunchiului cu inele de lipici. Omizile se lipesc de el și pier.

Alte metode:

 • Tăiați ramurile ușor afectate
 • Îndepărtați pânzele subțiri cu jet de apă tare
 • Nu aruncați resturile pe compost, ci în deșeurile menajere

Apa fierbinte

Pentru a salva omizi o moarte agonizantă din cauza lipsei de hrană, puteți turna apă fierbinte peste ele. Această măsură este ecologică și asigură că omizele mor imediat. De asemenea, distruge omizile în straturi protejate de ouă pe care le puteți răpune copacii înainte de iarnă.

Capcană cu feromoni

Puteți cumpăra capcane atractive în magazinele care conțin feromoni speciali. Fluturii zboară în capcană și se lipesc când se așează pe suprafețele lipite. Acest lucru previne împerecherea animalelor, astfel încât numărul de ouă este redus. Deoarece feromonii sunt specifici speciilor, trebuie să alegeți capcana feromonică potrivită.

Digresiune

împerechere

Femelele caută plante alimentare adecvate, astfel încât descendenții lor să poată găsi condiții ideale de viață. Ele se bazează pe parfumurile care emană de la plantele gazdă. Odată ce au adulmecat planta potrivită, se așează pe frunze. Bărbații își folosesc și simțul mirosului pentru a depista o femeie capabilă să se împerecheze. Aceasta secretă un feromon pentru a atrage atenția asupra sa.

Tunderea

Dacă ați observat o infestare vara, ar trebui să tăiați copacul înapoi chiar înainte de iarnă. Verificați ramurile dacă nu există gheare de ouă și omizi care iernează. Decupajele nu trebuie aruncate pe compost, ci duse la cea mai apropiată instalație de eliminare a deșeurilor.

sfaturi

Ramurile infestate pot fi, de asemenea, tăiate în timpul verii, cu condiția ca rețelele să nu fi acoperit încă întregul copac.

Reglarea naturală

Molii web nu au niciun avantaj dacă se reproduc în masă. Dacă condițiile meteorologice conduc la răspândirea necontrolată, apar adversarii naturali. Acestea conțin stocurile și asigură astfel un echilibru natural. Dacă un fel are dușmani, se va preveni automat o ciumă. Prin urmare, controlul chimic al dăunătorilor este necesar în câteva cazuri.

molie păianjen

Resurse alimentare reduse

Pe măsură ce se dezvoltă tot mai multe omizi, aprovizionarea cu alimente devine din ce în ce mai redusă. Se dezvoltă stresul foamei, din care mor multe omizi înainte de ultima pupație. Omizile, care au trecut ultima etapă de dezvoltare, trăiesc ca așa-numitele femele de foame. Sunt mai mici decât femelele normale și au fertilitate limitată. Reproducerea ulterioară a molilor este apoi din ce în ce mai limitată.

Boli

Populații deosebit de mari sunt de asemenea conținute de paraziți și agenți patogeni. Acești dușmani naturali apar doar atunci când populațiile de omizi s-au extins deja în masă. Dacă se dezvoltă o umiditate ridicată în rețelele suprapopulate, virusurile și bolile se răspândesc. Viermii rotunzi și ciupercile sunt, de asemenea, implicate în reglarea naturală a moliei web. Dacă astfel de agenți patogeni sunt preluați în ultima fază a dezvoltării, omizele mor în câteva zile.

Astfel se manifestă o viroză:

 • Corpul omidei se umflă
 • larvele izbucnesc la atingere
 • Lichidul care conține viruși este distribuit pe web și provoacă infecții suplimentare
 • masele maro uscate recunoscute

specii

Numele german indică plantele gazdă preferate ale speciilor respective. Așa apare molia de păsări de cireș pe cireșul de pasăre. Ocazional se folosesc și sinonime, deoarece molii au în vedere câțiva copaci. Moliile de prune sunt uneori denumite molii de pâine. Patru specii sunt deosebit de comune în grădini.

Plantele gazdăForewinghabitatNume stiintific
Pfaffenhütchen molie webPfaffenhütchen, bucșă de fus japonezalb, franjuratBiotopuri cu soluri calcaroaseYponomeuta cagnagella
Molie web AppleMăr de crab, măr cultivatalbLiveziYponomeuta malinellus
Molie de prunePrunc, păducel, păducel, prună, cireșalb-cenușiuaproape toți biotopii cu plante gazdăYponomeuta padella
Molie de pânză de cireșCireș de pasăre obișnuit, rareori cireș sau cătinăalb argintiuPăduri riverane, maluri de pârâu cu tufișuri și copaci, grădini, parcuriYponomeuta evonymella
Molie de păducelPăducel, păducel, cotoneaster, sloe, măralb cu dungi maroniiBorduri de arbust, grădiniScythropia crataegella

caracteristici generale

Molii web sunt o familie din fluturi care include aproximativ 900 de specii în întreaga lume. Există în jur de 116 specii în Europa, cu molii albe tipice care se încadrează în clasificarea inferioară a Yponomeuta. Acest gen nu are un nume oficial german.

Youtube

Cum să recunoașteți molii web

Molii adulți au adesea aripi anterioare albe, negre sau întunecate. Aripile posterioare par gri. Molii web au o anvergură a aripilor de până la 25 de milimetri. Forma fluturilor atunci când și-au închis aripile este tipică. Acestea amintesc de un acoperiș abrupt.

Web unic:

 • constă din nenumărate fire subțiri de napolitane
 • poate fi decojit în benzi lungi
 • are o rezistență la rupere extrem de mare
 • Daunele sunt reparate într-un timp foarte scurt

alimente

Omizile se hrănesc cu țesut vegetal. În principal mănâncă frunze și ace din interior. Unele larve se hrănesc și cu muguri și flori. Omizile pot fi văzute pe plante din 50 de familii diferite. Colonizează în principal ierburi dulci și copaci de foioase. Peste 80% din consumul de alimente are loc în ultima etapă larvară, care se trăiește în iunie. În această fază, omizile pot mânca un copac complet gol.

Dușmani naturali

Moliile web se află în meniul diferitelor animale. Păsările cântătoare insectivore sunt printre cei mai importanți prădători. O pereche de șoareci alimentează aproximativ 10.000 de specii diferite de omizi către descendenți. Păsările nu doar vânează larve, ci și pradă molii adulte.

Dușmanii moliilor web vizează în principal proteinele, deoarece omizile sunt extrem de bogate în proteine. Până la terminarea pânzelor de protecție, larvele sunt consumate de gândaci, viespi și muște. Dar există, de asemenea, numeroase insecte care trăiesc parazit și astfel limitează răspândirea moliei păianjen.

EischmarotzerLarve, paraziți pupespecializat în molii web
Viespea minereuXXda
Lacet verdeXNu
Melodie captivantăXNu
FurnicileXNu
Viespi paraziteXda
Caterpillar zboarăXda

dezvoltare

Femelele își depun ouăle într-un aranjament asemănător țiglelor pe lăstari tineri și crenguțe. Acoperă ambreiajul cu o secreție care se întărește rapid și protejează ouăle. Durează câteva săptămâni pentru ca primele larve să clocească. O omidă trece prin patru până la cinci etape înainte de a se transforma într-un fluture complet crescut. Mărimea lor crește odată cu fiecare etapă larvară și se schimbă și culoarea.

Programări importante:

 • Molii zboară între iunie și august
 • Împerecherea și ovipoziția din iulie până în august
 • faza de hrănire intensivă din iunie a anului următor

Etape

Larva nou eclozată are o nuanță gri deschis până la crem. Hibernează sub scutul său protector în prima etapă larvară și apoi își părăsește casa în primăvara următoare. Apoi, omizile încep să mănânce. Pentru a se proteja de ploaie și prădători, ei construiesc o pânză fină. Animalele trăiesc aici social, astfel încât uneori sute de larve pot fi observate într-o rețea. Pânzele sunt din ce în ce mai lărgite și în etapa finală amintesc de un voal alb. Datorită acestei structuri asemănătoare unui voal, molii au primit numele comun german.

Transformarea într-un fluture:

 • Mâncarea este oprită cu patru până la cinci zile înainte de ultima pupație
 • Omide de 20 de milimetri lung pupate
 • Coconii atârnă vertical în rețeaua densă a adunării
 • după zece până la 20 de zile fluturele eclozează

Ciclul de dezvoltare al unei molii web

Unde apar molii web

Existența plantelor lor gazdă este o condiție prealabilă pentru răspândirea diferitelor specii. Fiecare specie de molie păianjen s-a specializat într-o gazdă, astfel încât sunt atacați doar anumiți copaci sau ierburi. Acestea apar în mod natural de-a lungul malurilor râurilor și râurilor, în garduri vii sau păduri și la marginile pădurilor. Numeroși copaci și pomi fructiferi cresc în grădini sau parcuri, motiv pentru care molii se găsesc și în așezări și orașe.

Familii de plante preferate

Molii de prune, măr și cireșe de pasăre sunt responsabili de infestarea pomilor fructiferi, cum ar fi cireșii sau mării. În timp ce aceste specii se găsesc în principal pe plante de trandafiri, molia de salcie locuiește numai în salcii. Pe lângă molia păianjenului excentric, molia păianjenului de cătină se găsește și pe tufișurile axului. Molia web Sedum trăiește pe plante cu frunze groase. De obicei, nu există molii web în apartament.

 • Rozacee : măr, prună sau prună, cireș, pară, struguri, păducel, prunjă, cireș de pasăre
 • Familia fusului: Euonymus europaeus
 • Plante de salcie : salcie albă, osier, salcie galbenă, salcie cenușie
 • Familia cu frunze groase : unt mare

Apariția în masă

Este din ce în ce mai comun ca rețelele să acopere rânduri întregi de copaci și grădini. Omizele rotesc singuri bănci și mese sau stâlpi de gard. 2017 a fost un astfel de an. În Berlin Hasenheide și pe Olchinger See, numeroși copaci și tufișuri au fost acoperiți de voalurile fine, care au stârnit frica în oameni.

molie păianjen

vreme

Lunile de iarnă deosebit de blânde cu puțină zăpadă promovează supraviețuirea omizilor în prima etapă larvară, care iernează sub scutul lor de protecție întărit. Când lunile de vară sunt deosebit de calde și uscate după iernare, există o activitate sexuală crescută la molii adulte.

Aceasta previne reproducerea în masă:

 • perioade de precipitații abundente
 • temperaturi nocturne sub douăsprezece grade Celsius
 • condiții de vânt

Grădină aproape de natură

Moliile web apar adesea acolo unde habitatul este foarte unilateral. Aleile cu o specie de copac și peluze sau livezi cu puțină diversitate oferă o mulțime de hrană pentru omizi. Asigurați-vă grădina cât mai variată posibil. Cu cât creezi mai multe habitate, cu atât mai mulți dușmani naturali vor fi atrași.

Lemn uscat

Lemnul mort și rădăcinile noduroase sau cioturile de copac sunt un habitat ideal pentru insectele foarte specializate. Larvele diferiților gândaci sau himenoptere se retrag în mediul umed care predomină sub scoarța putredă. Aici sunt protejați de prădători și se pot dezvolta netulburat.

Morman de pietre

Șopârlele cu sânge rece se simt deosebit de confortabile atunci când găsesc pete însorite în grădină. Au nevoie de fisuri și crăpături în care să se poată retrage în caz de pericol. Șopârlele se hrănesc cu diverse insecte, astfel încât molii de web ajung, de asemenea, în stomac.

Copaci sălbatici

Sloe, păducel și pară de rocă oferă condiții optime de hrănire pentru unele molii web. De asemenea, păsările se simt ca acasă în garduri vii, în creștere sălbatică, deoarece găsesc un adevărat tratament în omizi și fluturi. Asigurați-vă că gardurile vii constau din diferite tipuri de lemn.

sfaturi

Liliecii vânează, de asemenea, molii de web. Susțineți mamiferele zburătoare cu cutii de lilieci și flori de insecte.

întrebări frecvente

Cât de vechi au molii web?

Femelele adulte au o durată de viață de aproximativ 60 de zile. Masculii mor după împerechere. Omizile eclozează în același an și hibernează înainte de a se transforma într-o molie complet crescută în anul următor.

De ce mănâncă molii web în principal în iunie?

În acest moment, omizile se află în a cincea etapă. Frunzele sunt încă suficient de fragede și conțin o cantitate deosebit de mare de compuși de azot. Acestea sunt ușor de utilizat și oferă omizi nutrienți importanți.

Moliile web dăunează copacului?

Deși omizile pot mânca copaci complet goi, plantele lemnoase sănătoase se recuperează rapid după deteriorarea frunzelor. Omizile produc cantități mari de fecale care cad la pământ și sunt repartizate rapid acolo. Acest lucru face ca compușii de azot pierduți să fie disponibili copacului, creând un fel de ciclu de nutrienți. O infestare devine periculoasă numai dacă omizele se hrănesc cu același copac în fiecare an. Acest lucru slăbește în special pomii fructiferi.

Trebuie combătute molii de web?

În multe cazuri nu este necesar să se controleze molii. Natura însăși a dezvoltat mecanisme pentru a contracara răspândirea în masă. Lunile ploioase de vară și umiditatea ridicată sunt dăunătoare insectelor. Dacă omizile apar în masă, niciun agent chimic nu poate ajuta. Spook-ul se termină automat după lunile de vară. Temperaturile înghețate în timpul iernii înseamnă că multe omizi de ouă îngheață până la moarte.

Trebuie să raportez molii web?

Dacă descoperiți o infestare cu copaci în care se află molia web, nu este nevoie să vă faceți griji. Insectele nu trebuie raportate deoarece populațiile lor sunt reglementate de adversari naturali. Cu toate acestea, ar trebui să fie raportată molia procesionară de stejar, deoarece omizele sale au păr otrăvitor.