Urzică colorată - plantare, îngrijire, hibernare și multe altele

Plantați corect urzicile colorate

Plantați urzici colorate în pat numai când temperaturile sunt în mod constant peste 12-14 grade Celsius. Frumusețile cu frunze pot fi plantate în ghiveci tot anul, atât timp cât mutarea pe balcon are loc cel mai devreme la mijlocul lunii mai. Vă rugăm să acordați o atenție specială următoarelor aspecte:

 • Slăbiți temeinic solul așternut, înlăturați-l și îmbogățiți-l cu compost acid din frunze sau sol standard
 • Utilizați solul mlaștinos cu câteva bucăți de ghiveci ca drenaj peste deschiderea podelei în cutia de oală și balcon
 • Înainte de ghiveci, puneți rădăcina în apă fără var până când nu mai cresc bule de aer
 • Nu plantați o urzică colorată mai adâncă decât chiar sub prima pereche de frunze

citește și

 • Urzica colorată este otrăvitoare?
 • Urzica colorată înflorește?
 • Plantele de apartament populare: urzica colorată

După ce ați turnat multă apă pe grația tropicală, vă recomandăm un strat de mulci de frunze sau tăieturi de iarbă.

Sfaturi de îngrijire

Îngrijirea profesională a urzicii colorate se bazează în primul rând pe o cantitate amplă de apă și substanțe nutritive. Toate celelalte măsuri urmează acest lucru. Cum se face corect:

 • Se toarnă regulat și se pulverizează cu apă moale
 • Din mai până în septembrie, fertilizați săptămânal cu îngrășământ lichid pentru plante mlaștine
 • Trageți lăstari prea lungi în mod constant până la maximum 50 cm pentru o creștere stufoasă

Dacă coloana de mercur scade sub 15 grade toamna, puneți urzici colorate în oală sau în cutia de balcon. Reducerea cu una până la două treimi este acum un avantaj. În spațiile de iarnă luminoase și calde, se toarnă apă redusă și se aplică îngrășământ lichid diluat la fiecare 4-6 săptămâni.

Continuați lectură

Care locație este potrivită?

Alegerea locației joacă un rol cheie în cultivarea profesională. Pentru ca planta cu frunze tropicale să atingă zenitul floral, aceste condiții de bază sunt importante:

 • Locație luminoasă, însorită, fără soare aprins la prânz
 • Cald și protejat, de preferință cu umiditate ridicată
 • Temperatura minimă de 12-14 grade Celsius
 • Sol bogat în nutrienți, proaspăt umed, cu un pH neutru până la ușor acid

Deoarece Solenostemon nu poate tolera frigul, se mută cel mai devreme în balconul însorit în luna mai sau sunt plantați în pat.

Continuați lectură

De ce sol are nevoie planta?

Alegeți un substrat bogat în nutrienți ca substrat de ghiveci, deoarece acesta are pH-ul neutru până la ușor acid. Alternativ, este posibilă utilizarea solului standard pe bază de compost. Adăugarea de granulat de lavă (13,76 € pe Amazon *) sau argilă expandată (17,50 € pe Amazon *) asigură permeabilitatea dorită. Cultivat anual în patul de vară, îmbogățește solul bogat în humus, proaspăt umed, cu compost acid din frunze sau sol de rododendron, astfel încât urzica colorată să se dezvolte splendid.

Când este timpul de înflorire?

Din iunie până în octombrie paniculele de flori discret se ridică deasupra frunzișului magnific. Deoarece acestea contribuie puțin la aspectul decorativ, grădinarii experimentați au tăiat tulpinile. Datorită acestei previziuni, economisiți o urzică colorată efortul creșterii capetelor de semințe.

Tăiați urzica colorată corect

O tăietură la momentul potrivit oferă servicii valoroase, astfel încât urzica viguroasă multicoloră să-și păstreze obiceiul compact și să nu devină voluminoasă. Asa functioneaza:

 • De la bun început, tundeți întotdeauna planta pentru a sprijini creșterea stufoasă
 • Tăiați în mod consecvent paniculele de flori discret
 • Înainte de a vă muta în cartierele de iarnă, scurtați-le cu una până la două treimi

Ascuțirea continuă nu necesită neapărat utilizarea foarfecelor. Prindeți lăstarul chiar deasupra unei frunze sau nod de frunze între degetul mare și arătător și rupeți-l.

Se toarnă urzica colorată

Udă-ți urzica colorată din abundență și regulat. Frumusețea asiatică reacționează indignat la substratul uscat cu scurgerea frunzelor pe termen scurt. Pe balconul însorit sau pervazul luminos al ferestrei, acest lucru poate fi necesar în fiecare zi vara. În mod ideal, utilizați apă moale pentru a preveni creșterea pH-ului din sol. Răsfățați planta din frunze tropicale din când în când cu un spray ușor de apă fără var dimineața devreme sau seara.

Fertilizați urzica colorată în mod corespunzător

Cerințele nutriționale ale unei urzici colorate sunt la un nivel ridicat. Din mai până în septembrie, aplicați un îngrășământ lichid pentru plantele de mlaștină o dată pe săptămână în ghivece. Alternativ, aplicați un îngrășământ cu eliberare lentă sub formă de bețișoare, conuri sau granule în aprilie și iulie. Dacă Solenostemon iernează pe un pervaz cald, este suficientă o doză de îngrășământ lichid la fiecare 4-6 săptămâni.

Iernarea

Dacă temperaturile scad sub 15 grade Celsius toamna, puneți urzici colorate în cutia de oală și balcon. În cartierele de iarnă luminoase și calde sau pe pervazul însorit, plantele ornamentale cu frunze persistă până în primăvara următoare. Reglați alimentarea cu apă la cererea redusă. Se fertilizează la fiecare 4-6 săptămâni cu îngrășământ lichid diluat. În aprilie, repotezați frumusețile frunzelor iernate în substrat proaspăt și obișnuiți-vă treptat cu mai mult soare și temperaturi mai calde.

Continuați lectură

Propagați urzici colorate

Puteți înmulți cu ușurință o urzică colorată cu butași. Pentru a face acest lucru, tăiați butași cu o lungime de 10-12 cm la sfârșitul verii. Partea inferioară este defoliată, astfel încât butașii să poată fi așezați în ghivece cu substrat slab. O glugă din plastic creează un microclimat cald și umed care favorizează înrădăcinarea. Păstrați solul în permanență umed în scaunul ferestrei parțial umbrit și cald. Veți cultiva o plantă tânără vitală până în primăvara anului viitor.

Continuați lectură

Urzică colorată în oală

Utilizați solul mlaștinos sau solul standard ca substrat în oală pentru a îndeplini cerința pentru o valoare pH ușor acidă. Pentru a preveni apariția apei mai târziu, așezați o bucată de ceramică deasupra deschiderii din podea. În locul însorit și cald de pe balcon sau de pe pervaz, turnați urzica colorată din abundență și regulat cu apă moale. Din mai până în septembrie fertilizați săptămânal cu un îngrășământ lichid cu conținut scăzut de var. Îndepărtați în mod consecvent vârfurile prea lungi, deoarece de la 40-50 cm înălțime planta capătă un obicei rar. În timpul iernii, planta tropicală favorizează o locație luminoasă, cu temperaturi nu mai mici de 15 grade Celsius.

Este otrăvitor?

Urzica colorată este atribuită plantelor ușor otrăvitoare. Deoarece frunzele viu colorate ar putea tenta copiii și animalele de companie curioase să mănânce, planta ornamentală de frunze nu este ideală pentru grădina familiei. Grădinarii care sunt sensibili la uleiurile esențiale ar trebui să efectueze lucrări de plantare și întreținere cu mănuși de protecție.

Continuați lectură

Soiuri frumoase

Urzica colorată era cunoscută anterior sub numele său botanic Coleus blumeii. În taxonomia modernă, planta ornamentală cu frunze este denumită solenostemon. Deoarece această schimbare a fost foarte recentă, veți descoperi planta sub ambele nume în magazine.

 • Goldmarie: Un vis într-un galben auriu catifelat, moale, cu margini frunze verzui; Înălțimea de creștere 30-60 cm
 • Strălucire: acest hibrid Solenostemon se plasează în scenă cu frunze roșu carmin, galben pal; Înălțimea de creștere 30-50 cm
 • Apus: O varietate premium cu frunze roșiatice împodobite cu un centru galben auriu; Înălțimea de creștere 30-50 cm
 • Dragon negru: O frumusețe impresionantă cu frunziș roșu-violet și o margine întunecată, curbată; Înălțime de creștere 50 cm
 • Roz curcubeu: magnific festival de culori cu frunze roșii-arămii cu margini verzi, venate cu roșu carmin; Înălțime 40-60 cm