Tăierea plantelor de roșii - tutorial cu instrucțiuni, sfaturi și trucuri

Lăstarii zgârciți afectează calitatea recoltei

Plantele de roșii, cum ar fi vița de vie și ardeii, formează lăstari laterali în axila frunzelor, care sunt numiți lăstari zgârciți la horticultori. Lăstarii zgârciți se dezvoltă târziu, formează o mulțime de masă frunzelor și cu greu flori. Pe de altă parte, lăstarii nazali necesită energie valoroasă a plantelor, ceea ce duce în cele din urmă la roșii mici.

citește și

 • Îngrijirea plantelor de roșii - cum ar trebui să fie
 • Cum să tăiați trandafirii cățărători într-un mod exemplar - tutorial pentru începători
 • De ce plantele de roșii își lasă frunzele?

Grădinarii de roșii cu slăbiciune pentru fructele mari ar trebui să își epuizeze regulat plantele. Oricine elimină această măsură din planul de îngrijire se confruntă cu lăstari laterali excesiv de lungi, care coboară, care transportă roșii sărace. De parcă nu ar fi fost de ajuns, numeroasele frunze pun fructele de coacere la umbră, ceea ce afectează și calitatea recoltei.

Roșii pe tulpini în mod regulat

Roșiile care sunt cultivate într-un singur lăstar beneficiază în primul rând de tăierea regulată. Măsura de îngrijire nu este obligatorie pentru soiurile stufoase, ramificate și roșiile de balcon. Lăstarii zgârciți pot fi identificați prin poziția lor, deoarece încolțesc dintr-o axilă a frunzei. Furca lăstarului principal și a lăstarului lateral al fructelor se numește axila frunzelor. Cum să economisiți corect plantele de roșii:

 • De două ori pe săptămână din mai până în septembrie
 • Puneți mănuși subțiri pentru a vă proteja împotriva sevei
 • Țineți etanșeitatea între degetul mare și arătătorul la bază
 • Îndoiți-vă într-o parte până când pețiolul se rupe

Îndepărtați lăstarii înțepători cât mai curând posibil . Atâta timp cât o lovitură laterală nedorită este încă moale , două degete sunt suficiente pentru a o sparge. Dacă ați ratat întâlnirea ideală, este mai bine să tăiați lăstarii cu un cuțit ascuțit și dezinfectat. Vă rugăm să aveți mare grijă să nu deteriorați țesutul vegetal al lăstarului principal și al lăstarului de fructe.

Youtube

Primii lăstari înțepători după 4 săptămâni

În primele trei până la patru săptămâni, majoritatea plantelor de tomate se abțin încă de la creșterea lăstarilor zgârciți. În condiții ideale, lăstarii din axilele frunzelor pot fi așteptați mai devreme. Din a patra săptămână după plantare, verificați roșiile dacă nu există lăstari înțepători la fiecare trei până la patru zile. Înțepătura funcționează fără efort atâta timp cât lăstarii sunt încă mici cu o înălțime de cinci până la opt centimetri.

fundal

Stripping-ul redirecționează fluxul de suc

Tunderea plantelor de tomate folosește legea finanțării de vârf. Ca urmare, plantele pompează o mare parte din substanțele lor de rezervă în direcția mugurilor de vârf. Acolo unde domnește dominanța apicală, mugurii de jos se pierd în mod regulat. Chiar și un instinct zgârcit are un mugur dominant care necesită nutrienți valoroși. Eliminând lăstarul, redirecționați fluxul de suc către lăstarul de fructe lateral, unde se formează roșii superbe.

Lăstarii principali tăiați dacă nu există suficient spațiu

Doar câțiva grădinari de casă își pot oferi plantelor de roșii un spațiu nelimitat. Zonele de proprietate constant mai mici și grădinăritul urban la modă pe balcon necesită măsuri strategice care reglementează creșterea plantelor. Soiurile cu statură scurtă nu sunt întotdeauna o opțiune ideală pentru grădinarii de roșii. Roșiile premium cu adevărat suculente prosperă pe plante expansive. Practica obișnuită de grădinărit este o tăiere țintită pentru a menține creșterea maiestuoasă a roșiilor băț și friptură de carne în limite. Cum se face corect:

 • Legați planta de roșii de o tijă de sprijin
 • Mergeți până la înălțimea dorită
 • Reduceți filmarea principală

Când trebuie tăiat exact un lăstar principal, depinde în primul rând de cât de înaltă este permisă creșterea plantei de roșii. Măsura de tăiere are sens atunci când s-au format cel puțin trei până la patru lăstari de fructe laterale cu rădăcini de flori.

sfaturi

Din august, florile noi vor fi îndepărtate cu promptitudine. Atât de târziu în sezon, nu există nicio șansă ca florile să se transforme în roșii suculente și să se coacă. Pentru ca o plantă de roșii să nu investească substanțe nutritive valoroase în florile de la sfârșitul verii, ar trebui să spargeți deja mugurii.

Tăiați frunzele aproape de sol

Potrivit unui studiu recunoscut, frunzele din treimea superioară a unei plante de tomate ating aproximativ 80% din fotosinteză . Pentru a reduce consumul de energie și a încuraja creșterea tomatelor voluminoase, frunzele din zona inferioară ar trebui îndepărtate. Un alt argument în favoarea măsurii este că riscul de boală este redus semnificativ. Planta de roșii prosperă mai aerisit și atunci când udă, nu atinge frunzișul de apă cu agenți patogeni în bagaj. Cum să tăiați corect frunzele pe plantele de roșii:

 • Îndepărtați toate frunzele de lângă pământ pe plantele tinere până la o înălțime de 25 până la 35 cm
 • Curățați frunzele bolnave cu pete și depuneri albe cât mai curând posibil
 • De preferință, rupeți o foaie și nu o tăiați
 • Prindeți baza frunzei cu degetele
 • Îndoiți-vă încet într-o parte până când pețiolul se sparge

Dacă vă temeți de deteriorarea lăstarului principal atunci când rupeți o frunză mare cu o tulpină puternică, vă rugăm să folosiți foarfece. Înainte și după tăierea unei plante de tomate, lamele trebuie curățate cu atenție și dezinfectate cu alcool procentual. Datorită acestei măsuri de precauție, preveniți în mod eficient transmiterea agenților patogeni.

Digresiune

Frunzele îndeplinesc sarcini importante

În afară de frunzele apropiate de pământ și bolile, frunzele unei plante de roșii nu trebuie reduse. Fiecare frunză are o contribuție importantă la fotosinteză, deoarece este pătrunsă cu clorofilă valoroasă, elixirul vieții fiecărei plante din regatul natural. În plus, frunzele servesc ca baldachin natural pentru fructe. Chiar dacă roșiile doresc un loc însorit, fructele pot prinde arsuri solare. Pe coajă se formează pete gri deschis, care sunt suprafețe ideale pentru atacul dăunătorilor și sporilor fungici.

Nu tăiați roșiile de tufiș și balcon

Până în prezent, roșiile lipite au furnizat aproximativ 70% din recolta mondială. Cu toate acestea, în grădina privată de bucătărie, roșiile de tufiș și cocktail sunt în creștere. Plantele de roșii cu creștere arbustivă ocupă puțin spațiu, fac fără un ajutor pentru urcare și sunt extrem de ușor de întreținut.

Grădinarii de casă apreciază că nici frunzele apropiate de pământ, nici lăstarii înțepători nu trebuie îndepărtați aici. Creșterea stufoasă, bogat ramificată, face de asemenea inutilă scurtarea lăstarului principal. Dimpotrivă, roșiile de tufiș și balcon nu trebuie tăiate niciodată. După cum ne învață legea finanțării de vârf, soiurile de roșii deja mici încetează să crească în înălțime atunci când o tăietură îndepărtează mugurele dominant.

întrebări frecvente

Pot cultiva noi plante de roșii din lăstari zgârciți?

În fiecare instinct zgârcit există potențialul unei plante de roșii magnifice. Având în vedere perioada scurtă de vegetație din regiunile noastre, lăstarii zgârciți pe care îi izbucnești până la sfârșitul lunii iunie sunt în primul rând potrivite. Alegeți lăstari puternici cu frunze multiple fără flori. În paharul întunecat cu apă curată, înrădăcinarea durează aproximativ o săptămână. Apoi puneți fiecare tăietură în pat sau într-o găleată cu sol de roșii.

Am plantat roșii sălbatice în grădina mea aproape naturală. Ar trebui să maximizez aceste plante de roșii sau nu?

Roșiile sălbatice, la fel ca popularul „Marmură roșie”, se separă abundent. Pe parcursul verii, noi inflorescențe se formează continuu, oferindu-vă numeroase roșii de marmură. Dacă ar fi să maximizați aceste plante de tomate, recolta ar fi semnificativ mai mică. Recomandarea noastră: lăsați să crească roșiile sălbatice.

Frunzele de pe planta noastră de roșii sunt acoperite cu pete maronii. O peluză albicioasă de ciuperci poate fi văzută pe partea inferioară. Ce sa fac?

Simptomele descrise indică o etapă incipientă a bolii târzii și a putregaiului brun. Ca măsură imediată, ar trebui să întrerupeți toate frunzele vizibile bolnave și să le aruncați cu deșeurile menajere. Pentru a preveni alte plante de roșii de a contracta boala, vă rugăm să acordați o atenție deosebită curățeniei instrumentului de tăiere. Curățați lamele cu apă fierbinte și dezinfectați-le cu spirit sau sagrotan.

Roșiile mele de carne de vită ar trebui să crească cât mai liber și mai netăiate. Ce ajutoare pentru alpinism sunt recomandate pentru a reduce tăierea și tăierea la minimum?

Plantele de tomate nu au organe de atașament și sunt dependente de un ajutor de urcare. Tijele spiralate din oțel zincat s-au dovedit a fi bune în practică. Forma sinuoasă garantează o stabilizare excelentă a gârlelor și, în același timp, asigură o creștere inundată de lumină. Alternativ, grădinari de roșii le place să folosească tuburi de bambus și bețe de lemn cu un diametru de 20 de milimetri sau mai mult. În seră, frânghiile groase atașate la tavan servesc ca un ajutor de urcare pentru economisirea spațiului pentru roșiile puternice de friptură de vită.

Plantele noastre de roșii sunt victime ale frigului oilor și înghețate până la moarte. Există perspective de salvare?

Condițiile meteo bruște au permis ca termometrul să scadă sub punctul de îngheț chiar la începutul lunii iunie. Plantele de roșii tinere sunt neajutorați în frig. Lăstarii atârnă neagră, frunzele își schimbă culoarea și marginile frunzelor se rostogolesc. Înainte de a arunca o plantă de roșii congelată, dați-i posibilitatea de a se regenera. Pentru a face acest lucru, tăiați toate părțile afectate ale plantei și așteptați un timp. Dacă apar lăstari proaspeți, planta de tomate a suferit daunele cauzate de frig. Dacă nu crește din nou, planta înghețată este eliminată.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Fără o tăietură regulatoare, roșiile puternice și roșiile de carne de vită se transformă în tufișuri dense cu draperii de fructe rare. Cu toate acestea, dacă vă tăiați roșiile din tufiș și viță de vie, vă veți lupta cu plantele mici. Această prezentare generală rezumă omisiunile comune la tăierea tomatelor și oferă sfaturi pentru o prevenire în cunoștință de cauză:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
Roșiile de miză nu se taie niciodatăcreștere extinsă, roșii puține și slabemaxim de două ori pe săptămână
Lăstarul principal de roșii Bush a fost scurtatfără creșterea înălțimii, randament scăzut al recolteiNu tăiați roșiile din tufiș
foarfece murdare folositeRăspândirea bolilor de roșiiCurățați și dezinfectați lamele meticulos

sfaturi

Tăieturile de roșii sunt materialul ideal pentru mulci. Nu aruncați neglijent lăstari dezbrăcați și tăiați frunze pe grămada de compost. Pur și simplu tăiați în bucăți ușoare și răspândiți pe pământ sub o plantă de roșii. În cursul descompunerii, mulciul natural de roșii eliberează substanțe nutritive valoroase la rădăcini.

Capac de coacere tomate 3,88 EUR Cumpărați la baldur