Melcul tigru - toate informațiile despre organismul benefic (melcul tigru)

esențialul pe scurt

 • Melcul tigru sau melcul tigru arată ca un melc, dar este o insectă benefică care mănâncă melci în grădină.
 • Caracteristic este marcajele colorante care îi dau numele, prin care specia poate fi ușor recunoscută.
 • Melcii tigru sunt nocturni și, prin urmare, nu pot fi descoperiți decât foarte rar. Sunt omnivori și, de asemenea, se hrănesc cu materiale vegetale moarte, cârdați, alge și ciuperci.
 • Puteți cumpăra animalele în magazine specializate - de exemplu la o fermă specială pentru zăpadă - și le puteți muta special în grădină. Cu toate acestea, acestea nu sunt potrivite ca singură măsură împotriva melcilor.

Melcul tigru - o insectă benefică vorace în grădină

melc tigru

Oricine vede melcul tigru - sau melcul tigru - pentru prima dată probabil îl va clasifica mai întâi ca nudibranh și, astfel, ca un dăunător. Opusul este cazul, deoarece molușca cu aspectul caracteristic este legată de melcii bine-cunoscuți, dar îi place și să îi mănânce. Animalele sunt foarte eficiente și chiar vânează exemplare care sunt mai mari decât ele. Melcilor tigri le place, de asemenea, să mănânce

 • Ciuperci
 • părți de plante moarte
 • Carion
 • Ouă de melc

citește și

 • Melci tigru - viața în secret
 • Plante utile pentru insecte
 • Sfaturi utile pentru greblarea frunzelor

Melcii tigru, cu toate acestea, rareori merg la verde proaspăt. Animalele au o nevoie mare de proteine, mai ales când sunt tinere și ajung la maturitate sexuală numai dacă își pot satisface nevoile. În scopuri experimentale, tinerii melci tigri hrăniți pur vegetarieni au fost primiți imediat.

Ergo, este o idee bună să aduci câțiva melci tigru în grădină împotriva ciumei nudibranhilor. În acest scop, puteți colecta animalele în păduri și parcuri sau le puteți cumpăra de la dealeri specialiști.

Digresiune

Este melcul tigru otrăvitor?

Melcii tigru nu sunt otrăvitori. Deci, nu trebuie să vă faceți griji dacă câinele sau pisica mănâncă accidental unul dintre aceste exemplare. Cu toate acestea, ar trebui să vă abțineți de la atingerea melcilor - nu pentru că ar putea fi otrăvitoare, ci pentru că acest lucru pune animalele într-un stres extrem și le dăunează. La urma urmei, melcii tigru ar trebui să se descurce bine în grădina dvs., astfel încât să poată mânca cu nerăbdare alte melci.

Recunoașteți melcul tigru și distingeți-l de alte specii

„Melcul tigru mănâncă melc - ați mai văzut asta? Aceste moluște preferă să mănânce alte nudibranhii și, prin urmare, sunt foarte utile. "

De regulă, melcii tigru se pot distinge cu ușurință de alte nudibranhii datorită aspectului lor caracteristic. Specia își poartă numele dintr-un motiv, la urma urmei, corpul ușor este împodobit cu un model izbitor cu pete negre și dungi. Spre deosebire de nume, acest lucru amintește mai mult de modelul tipic de leopard.

Melcul tigru din profil:

 • Denumire latină : Limax maximus
 • Denumiri alternative : melc tigru, melc mare, melc mare lipitor
 • Origine : inițial sudul Europei
 • Distribuție : aproape la nivel mondial în climă moderată, adesea în Europa
 • Apariție : habitate umede și destul de calde, are nevoie de umiditate pentru respirație
 • Dimensiune : animalele adulte au în medie 13 centimetri, până la 20 de centimetri posibil
 • Colorare : diferită, mai ales maro deschis, gri deschis sau gălbui, cu partea inferioară de culoare crem
 • Model : pete negre sau maro care se pot condensa în dungi reale
melc tigru

Pe lângă acestea, însă, există și soiuri fără pată, de o singură culoare, întunecate și albe, care sunt foarte rare. Acestea din urmă sunt melci tigru cu albinism. De asemenea, tipicul melcului tigru este corpul conic, care este strâns rotunjit la marginea din spate. Scutul mantei acoperă aproximativ o treime din lungimea corpului, dar există o caracteristică specială aici: melcii tigru au un scut cremos lung de aproximativ 13 până la 15 milimetri, care este rămășița evolutivă a unei cochilii.

Pentru a vă face mai ușor să o distingeți de alte melci, am creat o prezentare generală pentru dvs. în acest moment.

Slug negruLimac spaniolSlug pe teren umedSlug de câmp gri
Nume latinArion aterArion vulgarisDeroceas reticulatumDeroceras agreste
Denumiri alternativeSlug mare, mare slug negruSlug roșu, slug mare, nasturțiumNuSlug de câmp de o singură culoare
mărimea10-13 centimetri7-12 centimetri4 până la 6 centimetri3 până la 4 centimetri
colorarenegru profund cu talpă întunecatădiferite, mai ales roșiatice până la maro deschisdiferite, mai ales maro deschis până la cremdiferite, mai ales gri deschis
Musterniciunul, monocromniciunul, monocromîntunecat, reticulatNu
Culori alternativerar maro închis sau gride asemenea, exemplare maro închis până la negrude asemenea, maro închis până la gri ardezie, uneori lipsă modelul netsunt posibile și culori gălbuie până la maro închis

Un lucru pe care toți nudibranhii îl au în comun este că toți au nevoie de un habitat destul de umed, cu numeroase locuri ascunse, pentru a supraviețui.

Mod de viață și reproducere

Melcii tigru sunt nocturni și preferă să iasă din ascunzătoare în jurul miezul nopții. Aceasta înseamnă că rareori veți vedea animalele - la urma urmei, acestea se ascund în timpul zilei și vânează doar noaptea. Deci, puteți avea deja vânătorul de melci în grădina dvs. și nu știți nimic despre asta.

Animalele sunt hermafrodite, deci au atât caracteristici sexuale masculine, cât și feminine. La împerechere, doi indivizi își schimbă pachetele de semințe și astfel se fertilizează reciproc. Cu toate acestea, auto-fertilizarea a fost deja observată la exemplarele capturate, astfel încât aceste melci nu sunt dependente de un partener pentru reproducere.

Depunerea ouălor și dezvoltarea animalelor tinere

melc tigru

Perioada de ouat ulterioară durează aproape un an, timp în care un singur melc depune până la patru ambreiaje cu câte 100 și 300 de ouă fiecare. Prima depunere a ouălor are loc de obicei între iulie și august din primul an, al doilea, totuși, nu până în iunie sau iulie din anul următor. Ouăle sunt destul de mici, cu o dimensiune medie de patru până la cinci milimetri. Melcii tigru mici, încă albi și puțin vizibili, clocesc după aproximativ 19 până la 25 de zile, adică aproximativ trei săptămâni. Se întunecă treptat pe parcursul dezvoltării lor și dezvoltă tiparul tipic până la maturitatea sexuală la aproximativ un an și jumătate. Primele pete și dungi apar la aproximativ o săptămână după eclozare.

Toxele de tigru trăiesc în jur de doi ani și jumătate până la trei ani, cu condiția să nu fi fost victime ale unui prădător sau ale unei boli. Ghearele sunt, de asemenea, foarte sensibile la paraziți și prădători, cum ar fi gândacii, nematodele și acarienii. Prin urmare, melcii tigru ies doar din câteva ouă. Cu toate acestea, puteți crește în mod specific rata de reproducere prin reproducere în terariu și astfel puteți asigura o mulțime de descendenți pentru propria grădină.

Digresiune

Comportamentul neobișnuit la împerechere

Melcii tigru prezintă un comportament de împerechere foarte interesant: hermafroditele - adică fiecare animal este atât bărbat, cât și femelă - se împerechează unul în jurul celuilalt, atârnând în aer și atârnând doar de un fir de mucus lung de până la 40 de centimetri. Cu toate acestea, va dura ceva timp pentru a ajunge la acest punct. În primul rând, un animal se târăște după cel ales timp de ore întregi. Dacă în cele din urmă este convins de această expresie de interes, melcii se înconjoară reciproc și, în cele din urmă, se mută într-un loc mai înalt pentru actul propriu-zis.

Cum să așezi melcul tigru în grădină

În habitate adecvate, melcii tigru sunt fideli locației lor și formează colonii reale în timp. Pentru a vă putea așeza și păstra animalele în grădina dvs., este important să înființați adăposturi adecvate. Animalele nocturne se retrag în aceasta în timpul zilei. Ideali în acest scop sunt:

 • pete umede, umbrite sub tufișuri și alte plante lemnoase
 • Așezați aici cărămidă goală și scânduri vechi de lemn
 • duș-le cu frunze și tufă
Habitatul unui liliac tigru

Deoarece animalele sunt întotdeauna în jur de cinci până la zece metri în jurul adăpostului, ar trebui să creați adăpostul cât mai aproape posibil de paturile pe cale de dispariție sau în centrul grădinii de bucătărie. Mai mult, este logic să creăm mai multe „cuiburi” pentru a acoperi suprafețe mai mari. Dacă le oferiți melcilor tigru condiții bune de viață - adică o grădină gestionată în mod natural, cu suficiente spații umede - se vor reproduce bine și vor forma o populație stabilă în timp. De asemenea, puteți hrăni exemplare nou stabilite, pentru care ar trebui să utilizeze alimente bogate în proteine. Acestea includ, de exemplu, ciuperci precum ciupercile de la supermarket, pe care le tăiați în felii și le distribuiți când locuiți.

sfaturi

Pentru a stabili melci tigru în grădină, ar trebui să evitați peletele de melci. Aceasta ucide nu numai melcii, ci și melcii utili.

Acest articol arată ce altceva poate ajuta împotriva nudibranhilor vorace din grădină.

Youtube

Poți cumpăra și melcul tigru?

Dacă doriți să stabiliți piciorul de tigru în grădina dvs., puteți cumpăra animalele în magazinele online specializate sau de la dealeri specialiști. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru începe primăvara, când este mai cald afară și nopțile geroase sunt mai puțin probabile. În funcție de regiune, puteți achiziționa Schnegel între mijlocul lunii martie și mijlocul lunii aprilie și până în octombrie și îl puteți pune în grădină. Animalele cu sânge rece își petrec iarna bine ascunse sub grămezi de frunze, în compost sau în lemn putred.

Cu toate acestea, ai nevoie de multă răbdare, mai ales dacă ai în grădina ta tone de nudibranhii. Pentru a le combate eficient cu ajutorul melcilor tigru, ai avea nevoie și de multe dintre ele. Cu toate acestea, nu le puteți cumpăra pe toate, ci achiziționați unele dintre animale, care apoi se reproduc treptat datorită îngrijirii și întreținerii dvs. Cu toate acestea, poate dura câțiva ani până când o populație eficientă de melci să crească din aceasta. În plus, factorii pe care nu îi puteți influența (cum ar fi vremea) pot avea un efect decimant sau benefic asupra populației dvs. de melci tigru.

În orice caz, melcii tigru nu sunt singurii luptători de melci, deoarece omnivorii mănâncă și alte alimente și nu vânează constant alte specii. Pentru un control eficient, ar trebui să vă bazați, așadar, pe un amestec de melci tigru, alți prădători și alte măsuri, desigur, netoxice.

Melc tigru în acvariu?

Melcul tigru descris în acest articol este un locuitor în grădină și nu se simte deosebit de confortabil într-un acvariu plin cu apă (indiferent dacă este apă dulce sau sărată). Dimpotrivă, locuitorii de la țară s-ar îneca pur și simplu acolo. Cu toate acestea, unii melci acvatici de pradă sunt denumiți și melci de tigru datorită coajei lor de culoare izbitoare. Cu toate acestea, numele corect este Clea helena. Uneori, aceste animale sunt disponibile și în magazine sub numele Raubturmdeckelschnecke sau Helene.

întrebări frecvente

Poți confunda melcul tigru?

Practic, nu este posibil să confundați melcii tigru „normal” de culoare cu alte melci. Diferențierea este problematică numai cu indivizii rare de culoare monocromă întunecată, care uneori pot arăta foarte asemănător cu melcul negru (Arion ater). O diferențiere este posibilă prin talpă, care este de obicei deschisă la melcii tigru și întunecată în cazul melcilor. Cel târziu, atunci când așezați un suspect de melc tigru negru lângă un alt nudibranh, puteți face o distincție exactă - mai devreme sau mai târziu, melcul tigru își va ciuguli specificațiile, în timp ce limacul - ca vegetarian - nu.

De asemenea, este posibil să-l confundați cu nudibranhia, deoarece acest tip de limac are, de asemenea, o culoare maro deschis până la cenușiu și are un model net caracteristic - uneori trebuie să vă uitați foarte atent.

Melcul tigru are dușmani naturali?

melc tigru

Deși melcul tigru este unul dintre dușmanii naturali ai altor nudibranhii, el nu este el însuși sigur de prădători. Multe păsări și mamifere precum arici și șopârle, dar și broaște, broaște, viermi, șopârle și șerpi se bucură de melcii mari și ușor de prins. În plus, insectele și paraziții precum ciupercile pot fi periculoase pentru ouă.

Cum pot lupta în continuare cu slugul spaniol?

Cel mai bun remediu pentru nudibranhii vorace, cum ar fi limacul negru și limacul spaniol, este încă o grădină naturală, care este invitată pentru toate tipurile de organisme benefice, cum ar fi păsările cântătoare, mierle, corbi, magpi, arici, șopârle, gândaci solizi, broaște, broaște și viermi încet. De asemenea, puteți proteja paturile de grădină cu plante deosebit de amenințate, luând măsuri de siguranță adecvate. Acestea includ un gard de melc sau mulcirea solului cu material grosier, cum ar fi paie sau scoarță tocată. Chiar și într-un pat ridicat, plantele sunt de obicei adăpostite în siguranță.

Melcul tigru mănâncă de fapt și melci cu coajă?

În general, melcul tigru vânează în primul rând alte nudibranhii. Melcii scoici, cum ar fi tapiseria de grădină sau chiar melcii mari romani, de obicei nu prezintă niciun interes - la urma urmei, se pot retrage rapid la casa lor și sunt astfel cel puțin în siguranță de rudele prădătoare (dar nu de păsări, arici și altele asemenea). Numai când aceste animale sunt moarte, ele devin interesante pentru melcul care curăță.

sfaturi

De altfel, melcului roman îi place să mănânce ouă de melci, motiv pentru care sunt bineveniți și în grădină. În orice caz, melcii cu coajă afectează puțin paturile și plantele - spre deosebire de melcii fără coajă.