Șobolanii din grădină - cum să lupți împotriva dăunătorilor

esențialul pe scurt

 • Șobolanii din grădină sunt notificați. Această obligație de raportare se aplică și în cazul în care există doar o suspiciune justificată.
 • Sfaturile pentru șobolani în grădină sunt găuri, cuiburi, excremente de șobolani, străzi de mers pe jos și urme de roade.
 • Puteți alunga sau lupta împotriva șobolanilor izolați fără otravă. Dacă șobolanii aleargă în grădină în plină zi, un controlor profesional de dăunători va rezolva problema.

Trebuie să raportezi șobolani în grădină?

Conform secțiunii 2 din Legea privind protecția împotriva infecțiilor, șobolanii sunt dăunători periculoși pentru sănătate, care pot transmite mai mult de 100 de boli la oameni. Din acest motiv, șobolanii din grădină trebuie să se înregistreze în Germania. Mai mult, trebuie raportată infestarea șobolanilor cu bunuri imobile de toate tipurile, precum și pe nave și alte mijloace de transport. Următoarea prezentare generală rezumă cine este obligat să raporteze în caz de urgență:

 • Proprietarul proprietății
 • Proprietari de case și apartamente
 • Proprietarii și chiriașii de imobile rezidențiale sau spații comerciale
 • Administratori de companii condominiale
 • Beneficiarii (chiriașii) terenurilor
 • Proprietarii sau utilizatorii autorizați ai navelor

citește și

 • A scăpa de șobolani în compost - sfaturi și trucuri
 • Martenele mănâncă șobolani?
 • Lupta împotriva hawkweed-ului în grădină - sfaturi despre cum să-l combateți

Nu există un termen limită pentru raportarea infestărilor cu șobolani. Cu toate acestea, cetățenii sunt chemați să raporteze șobolanii suspectați în grădină sau casă. Șobolanii în sensul acestei reglementări sunt șobolanii de casă (Rattus rattus) și șobolanii bruni (Rattus norvegicus). Oricine nu își respectă obligația de raportare comite o infracțiune administrativă care se pedepsește cu amendă.

Cum să raportați corect infestările cu șobolani

șobolani-în-grădină

Biroul local de ordine publică este responsabil pentru șobolanii din grădină. Infestarea cu șobolan poate fi raportată autorităților fie oral, fie în scris. Notificarea ar trebui să conțină cel puțin următoarele informații:

 • Numele persoanei raportoare
 • care proprietate este afectată
 • Numele și adresa proprietarului proprietății, proprietarului și, dacă este cazul, administratorului
 • dacă și când proprietarul proprietății a fost informat

Informații suplimentare sunt utile. Anunțați ofițerii exact pe ce indicii se bazează suspiciunea dvs. urgentă, cum ar fi excrementele șobolanilor și găurile suspecte. Dacă șobolanii se plimbă deja prin grădină în plină zi, folosiți aceste informații pentru a sprijini urgența luării unor măsuri adecvate.

Locatarii unei proprietăți sunt, de asemenea, obligați să transmită proprietarului informațiile despre infestarea dăunătorilor. Dacă v-ați îndeplinit obligația de raportare, biroul de ordine publică va iniția cu promptitudine măsuri de investigare a riscurilor. Autoritatea competentă poate stabili întinderea infestării cu șobolani de către proprii săi oficiali sau poate comanda o companie specializată.

Digresiune

Șobolani - periculoși și dispuși să se reproducă

Numeroase specii de animale au făcut saltul de la dăunători la beneficii în grădină. Asta nu se aplică șobolanilor. Începând cu Evul Mediu, rozătoarele ne-au făcut viața dificilă ca purtători de amenințare a bolilor precum ciuma, holera, dizenteria, toxoplasmoza și infecția cu hantavirus care pune viața în pericol. Zgomotul ne contaminează alimentele cu fecale puturoase și urină. Șobolanii sunt nocturni și timizi. Dacă fiarele se simt încolțite, devin agresive și mușcă. Dorința lor de a reproduce este record. Reproducerea are loc aproape tot timpul anului, cu o medie de 8 pui pe așternut și 6-8 litri pe an și femelă. Șobolanii bruni sunt maturi sexual după 2 până la 3 luni, șobolanii de casă după 3 până la 4 luni.

Recunoașterea șobolanilor din grădină - sfaturi

șobolani-în-grădină

Unde trăiesc șobolanii în grădină? Dacă știți răspunsul la această întrebare, puteți depista dăunătorii într-un stadiu incipient. Șobolanii sapă găuri ca intrări în vizuinele lor, folosesc întotdeauna aceleași pasarele și roagă aproape toate materialele. Tabelul următor indică semne tipice ale prezenței șobolanilor în grădină:

Găuri și cuiburiExcremente de șobolanTrotuareRoade semne
Mătreaţă0,5-1 cm (șobolan domestic)Poteci de grădinăpe muguri de flori
garaj1-2 cm (șobolan brun)de-a lungul pereteluipe frunze
Deckingrepartizat uniform (șobolan de casă)murdărie călcatădin lemn
Gramada de ingrasamantîngrămădit (șobolan brun)Puneți sigiliul în prafpe cabluri, conducte
Grătar de copacduhoare readin plastic
Capacul conductei de scurgere

Informațiile de mai sus ți-au întărit suspiciunea că o problemă de șobolan se profilează în grădina ta? Apoi, vă rugăm să citiți următoarele informații detaliate.

Descoperiți găuri și cuiburi

Șobolanii din grădină preferă să construiască lucrări de terasament cu cel puțin două intrări. Aceste intrări sunt întotdeauna deschise și duc la un cazan de sufragerie și la unul sau mai multe cămară. Fiecare intrare poate fi recunoscută ca o gaură rotundă cu un diametru de 3 până la 5 centimetri. Coridoarele principale din spate au o înălțime de 8 până la 9 centimetri, lățime de 11 până la 12 cm și sunt ovale. Un cuib de șobolan brun, sau un cuib de șobolan sălbatic, este format din frunze, iarbă, resturi de hârtie și alt material moale. Următoarea prezentare generală rezumă unde pot fi găurile indicatoare în grădină:

 • Remiză și garaj: pe marginea unui perete sau a unui perete de lemn la o distanță de câțiva centimetri
 • Decking: de-a lungul marginilor punții
 • Recipient de compost: găuri rotunde până la ovale roase în fund sau în capac
 • Grătar de copac: deschideri între rădăcini de copac și tufiș
 • Capacul de scurgere: chiar lângă capacul de scurgere, adesea cu urme de roade pe capacul însuși

Dacă murdăria s-a acumulat în fața găurilor sau dacă pânzele de păianjen atârnă în fața unei intrări, șobolanii au părăsit cuibul. Dacă nu mai există alte deschideri pe podeaua grădinii, potirul a trecut pe lângă tine și turbulența șobolanilor a continuat.

Identificați excrementele de șobolan

șobolani-în-grădină

Majoritatea fecalelor de șobolan pot fi identificate de la distanță printr-un miros puternic de amoniac. În grădină la aer curat, duhoarea este mai puțin intensă decât în ​​clădiri. În caz de îndoială, următoarele proprietăți dezvăluie că este vorba de excremente de șobolan:

 • maro până la negru-maro
 • de formă cilindrică
 • capete contondente (șobolan brun)
 • formă de spirală întineritoare (șobolan de casă)

Excrementele proaspete și strălucitoare de șobolan sunt un simptom al infestării actuale. Dacă găsiți doar fecale uscate și sfărâmicioase în grădină, monștrii au părăsit proprietatea. Vă rugăm să aveți grijă în timpul evaluării. Chiar și atunci când sunt uscate, excrementele de șobolan sunt infecțioase pentru o perioadă de timp dacă inhalați particule suspendate.

Recunoașteți pistele

Șobolanii nu văd bine. Din acest motiv, rozătoarele preferă să se deplaseze pe rute bine cunoscute. În grădină, acest lucru are avantajul că există trasee regulate care sunt ușor de văzut. Sunt tipice urmele înguste, bine călcate. Mai mult, șobolanii lasă deseori pași inconfundabili în grădină constând din labele din față cu patru degete și labele din spate cu cinci degete cu un deget de la mijloc foarte lung. În plus, șobolanii nu își ridică cozile lungi atunci când aleargă. Acest comportament creează o pistă de tragere între amprente.

Alocați corect semne de roșire

Ca omnivori, șobolanii sunt echipați cu dinți puternici. Puține materiale pot rezista dinților incisivi. Ca rezultat, există multe daune plantelor din grădină. Primăvara, șobolanii flămânzi urcă rapid trunchiurile copacilor pentru a înțelege muguri de flori și frunze. Acest lucru duce la pierderi fatale de recoltă pe pomi fructiferi. Micul fruct care coace toamna este ciugulit fără milă.

La șobolani, dinții incisivi cresc necontenit. Acest lucru îi forțează pe purtătorii de blană să roască chiar și atunci când de fapt nu le este foame. Rezultatul este daune materiale considerabile, în special lemnului, cablurilor, țevilor, uneltelor de grădinărit, caselor de păsări sau mobilierului de grădină. Două caneluri paralele sunt semne tipice de roade ale șobolanilor.

Șobolani în grădină - ce să faci?

șobolani-în-grădină

Proprietarii de grădini private sunt obligați în mod legal să raporteze infestarea cu șobolan la biroul de ordine publică. Această cerință de raportare există, astfel încât municipalitatea să poată utiliza mai multe momeli otrăvitoare în zonele publice din vecinătate. Cu toate acestea, măsurile de control al șobolanilor din propria grădină sunt responsabilitatea grădinarului pasionat. În funcție de presiunea de infestare, există diverse opțiuni pentru a scăpa de șobolani în grădină. Următorul tabel oferă o prezentare generală:

A evacuaLuptați fără otravăLuptă
terebentinăCapcană vieRodenticide
gunoi de pisici folositCapcană de prindereCombaterea dăunătorilor
Pudra de chiliPrădători
Vitriolul de fier

Soluțiile inteligente pentru un control eficient al șobolanilor în interior și în aer liber sunt în avans. Rentokil este un pionier pe piața germană cu stația brevetată de momeală pentru șobolani AutoGate. Furnizorul austriac Smarthygiene face un pas mai departe cu inovatorul său SmartWiseBox pentru controlul șobolanilor fără otravă. Efortul de monitorizare, instalare și supraveghere a fost până acum prea costisitor pentru utilizatorii privați. Oferta se adresează companiilor din industria alimentară și altor meserii de risc care pot face față costurilor ridicate. Este de sperat că soluțiile modificate pentru utilizatorii privați nu vor întârzia să apară.

Alungă șobolanii în grădină

Pentru grădinarii naturali hobby, primele semne ale șobolanilor din grădină sunt un motiv bun pentru descurajarea fără otravă. Șobolanii pot vedea foarte prost, dar miros cu atât mai bine. Mijloacele eficiente vizează mirosul fin al lor pentru a scoate șobolanii cu succes din grădină. Asa functioneaza:

 • Terebentină : înmuiați cârpele vechi cu terebentină și puneți-le în grădină
 • Deșeuri pentru pisici : umpleți deșeurile de pisici uzate în pungi permeabile la aer și plasați-le strategic
 • Pudră de chili: presărați praf de chili sau piper pe străzi (reîmprospătați după fiecare ploaie)
 • Vitriolul de fier : Distribuiți vitriolul de fier (sare verde) pe zonele suspecte

Vă recomandăm să utilizați alternativ cele patru remedii. În acest fel, șobolanii din grădină nu se pot obișnui cu un anumit miros și apoi îl ignoră.

sfaturi

Când șobolanii intră în grădină, animalele își urmează pur și simplu instinctele naturale în căutare de adăpost și hrană. Grădinarii naturali de hobby nu îi condamnă pe intruși la o moarte agonizantă. Pesticidul frecvent reclamat, fabricat din terci cu tencuială de Paris, provoacă dureri digestive severe, cu o lungă agonie și este privit în grădinile prietenoase cu animalele.

Luptați șobolanii din grădină fără otravă

Youtube

Eficacitatea mirosurilor ca agent de respingere împotriva șobolanilor este tremurată. Până în prezent, succesul nu a fost dovedit în niciun studiu serios. Când luptați șobolanii în grădină fără otravă, dar cu rezultate vizibile, următoarele trei opțiuni intră în atenție:

Capcană vie

Puteți cumpăra o capcană vie pentru șobolani în magazine specializate sau o puteți construi singur. Construcția prinde animalele fără a le afecta. Șobolanul este eliberat la o distanță sigură de cel puțin un kilometru de locurile locuite. Cum să controlați corect șobolanii din grădină cu o capcană vie:

 • Locație : pe alee sau lângă site-uri cu excremente de șobolan
 • Momeală : unt de arahide, Nutella, bucăți de brânză sau slănină
 • Verificare : la fiecare 8-12 ore

Este important să rețineți că pentru un proces prietenos cu animalele este important să se furnizeze suficientă apă și furaje pentru transportul la locul de eliberare.

șobolani-în-grădină

Capcană de prindere

În cazul în care utilizarea capcanelor vii este exclusă, capcanele clasice de tip snap pun capăt șobolanilor din grădină. Experții de la Agenția Federală de Mediu susțin această metodă de control în loc să își asume riscurile otrăvirii șobolanilor. Pentru un succes maxim, experții sfătuiesc să nu tensionați capcana și momeala pentru câteva zile. Deci șobolanii suspecți se pot obișnui. Capcanele de prindere ar trebui să fie plasate în stațiile de adăpost pentru a proteja copiii și animalele de companie.

Angajați prădători

Nu te poți obișnui cu contactul strâns cu șobolanii din capcanele vii sau cu forța brută a capcanelor? Apoi, obțineți un sprijin puternic din regnul animal. Aceste animale le place să mănânce șobolani în grădină:

 • pisică
 • câine
 • Bufniță, în special bufniță vultur
 • Jder de fag
 • Hawk, buzzard

Când câinele și pisica miros un șobolan, instinctul natural de vânătoare este trezit imediat. Pentru ca animalele de companie să scape de dăunători, ar trebui să poată sta în grădină câteva ore în fiecare zi și noaptea, dacă este posibil. Dacă grădina naturală are o cutie de cuib (8,76 euro la Amazon *) pentru bufnițe, inamicii șobolanilor vor veni singuri. Jderul vă întâmpină cu căldură cu grămezi de pietre și garduri vii amestecate ca locuri de retragere, în loc să sperie creaturile cu mirosuri. Dacă șoimul sau șoimul găsesc un biban în grădină ca punct de vedere, prădătorii fac o scurtă activitate a șobolanilor nepăsători care se aventurează în afara cuibului în timpul zilei.

Luptați șobolanii din grădină cu experți în dăunători

Dacă șobolanii se războiesc în grădină în plină zi, este prea târziu pentru remedii blânde. Este adesea suprapopularea acută care îi obligă pe șobolani să hrănească pentru hrană chiar și în lumina zilei. O populație mare de șobolani reprezintă un risc ridicat pentru sănătate pentru întreaga zonă și lasă puțin spațiu de manevră chiar și pentru grădinarii pasionați prietenoși cu animalele.

Agenția Federală de Mediu recomandă insistent împotriva experimentelor îndrăznețe cu otravă de șobolan, așa-numitele rodenticide. Momelile alimentare conțin substanțe active care inhibă coagularea sângelui în corpul șobolanilor. Ca urmare, animalul va sângera până la moarte în termen de 3 până la 7 zile de la ingestie. Dacă alte animale mănâncă momeala sau un șobolan mort, precum câini, pisici, iepuri, arici sau căprioare, vor muri și ca urmare. Pericolul mortal pe care îl reprezintă rodenticidele pentru copii nu poate fi imaginat.

Un luptător profesionist de dăunători este calificat să controleze în condiții de siguranță și fiabilitate șobolanii din grădină. După contact, specialistul inspectează mai întâi grădina și clădirile adiacente. Apoi, el creează un plan bine gândit de combatere a dăunătorilor, exact adaptat condițiilor cadru locale. Dacă planul prevede utilizarea momelii otrăvitoare, acestea vor fi plasate în cutii de momeală rezistente la manipulare. Datorită unui control competent al șobolanilor, veți scăpa de ciumă într-un timp scurt, cu siguranță garantată pentru dvs., familia dvs., animalele de companie și animalele din grădină care merită protejate.

întrebări frecvente

Vecinul nostru are șobolani în grădină și nu-i pasă. Ar trebui să raportăm infestarea cu șobolan la biroul de ordine publică?

De îndată ce se observă o infestare cu șobolani mai puternică pe un site, obligația legală de raportare intră în vigoare. Această obligație este valabilă și dacă este un spațiu public sau o proprietate învecinată. Dacă este mai mult decât un singur exemplar, vă rugăm să nu ezitați să contactați biroul de reglementare cu această observație.

Ce mănâncă șobolanii în grădină?

Șobolanii sunt omnivori cu dinți incisivi puternici. Odată ce animalele s-au cuibărit în grădină, nici o plantă nu este ferită de fiare. Șobolanii preferă să jefuiască alimentele cu găini, rațe și pești. Deșeurile de bucătărie aruncate pe grămada de compost sunt un pământ de lapte și miere pentru rozătoare. Chiar și atunci când șobolanii nu sunt flămânzi, vor continua să mănânce pentru a măcina dinții incisivi în continuă creștere. În acest caz, scândurile de lemn, gălețile din plastic, cablurile, țevile și mobilierul de grădină trebuie să creadă în ea.

Șobolanii s-au așezat în grădina mea închiriată. Infestarea dăunătorilor îmi dă dreptul la o reducere a chiriei împotriva proprietarului?

Deoarece șobolanii sunt un pericol pentru sănătate, în calitate de chiriaș aveți, în general, dreptul la o reducere a chiriei până când proprietarul a remediat defectul. Măsura în care puteți reduce chiria depinde în mare măsură de condițiile generale. Infestarea cu șobolani în imediata apropiere a fermelor și a porcilor este evaluată diferit față de un apartament din oraș. Discutați cu proprietarul pentru a găsi o soluție comună și portabilă. Alternativ, ar trebui să solicitați sfatul unui avocat.

Se pot folosi rodenticide preventiv împotriva șobolanilor?

Nu, nu este permisă folosirea momelii otrăvitoare, așa-numitele rodenticide, sub suspiciune. O infestare cu șobolan trebuie să fi fost stabilită în prealabil, astfel încât otravă de șobolan să fie utilizată în conformitate cu legea. În cazuri excepționale, controlorilor de dăunători certificați li se permite să folosească momeală permanentă care nu este direct legată de o infestare acută cu șobolani. Cu toate acestea, utilizatorilor privați li se refuză această excepție.

Cum puteți preveni șobolanii din grădină?

Dacă urmați câteva reguli de bază importante, veți fi scutiți de șobolani în grădină. Nu aruncați resturile de alimente pe compost. Păstrați o igienă strictă atunci când aruncați deșeurile, cum ar fi depozitarea gunoiului în recipiente bine închise. Șobolanii își găsesc adesea drumul în grădină prin canale defecte. Puteți preveni infestarea șobolanilor prin verificarea regulată a sistemului de conducte și repararea promptă a celor mai mici daune. În acest context, nu trebuie să clătiți niciodată resturile de alimente în toaletă, astfel încât șobolanii de canalizare să nu vă observe nici măcar proprietatea.

Sunt capcanele lipicioase un mijloc eficient, favorabil bunăstării animalelor împotriva șobolanilor din grădină?

Nu. Utilizarea capcanelor de lipici împotriva șobolanilor este extrem de discutabilă din punctul de vedere al bunăstării animalelor. Chiar și cu controale zilnice expui animalele la o agonie de nedescris. Șobolanii prinși intră într-un stres atât de mare, încât diferite victime au mușcat extremitățile în suferință. Din acest motiv, capcanele lipicioase împotriva șobolanilor sunt interzise în Germania și Austria.

sfaturi

Descoperirile fecalelor animale sunt rareori atribuite șobolanilor din grădină. Adesea este moștenirea aricilor sau jderelor. Mărimea excrementelor oferă o indicație importantă despre cine cavortează în grădină. Deșeurile de arici au lungimea de 3 până la 6 centimetri, iar cele de jder de 8 până la 10 centimetri lungime.