Tăierea lavandei - când este momentul potrivit?

De ce trebuie să tăiați lavanda?

Din punct de vedere botanic, lavanda este un subarbust. Ca atare, planta cu creștere puternică - multe tipuri de lavandă pot crește până la un metru înălțime și la fel de largă - tind să se lignifice de jos odată cu înaintarea în vârstă. Acolo unde lavanda este deja lignificată, nu cresc frunze și flori noi. În limbajul grădinăritului, acest fenomen se numește „chelie”. Cu o îngrijire bună, tufișurile de lavandă pot trăi până la vârsta de cel puțin 10, uneori chiar de la 20 la 30 de ani - și apoi, netăiate, par destul de goale. Numai tăierea regulată împiedică lavanda să facă acest lucru și se asigură că încolțesc noi lăstari și flori în fiecare an.

citește și

  • Nu tăiați lavanda decolorată prea târziu
  • Când este cel mai bun moment pentru a planta lavandă?
  • Lavanda s-a estompat - Este momentul potrivit pentru a tăia?

Totul depinde de momentul potrivit

În Germania, copacii și tufișurile sunt tăiate de obicei toamna. Cu toate acestea, pentru lavanda sensibilă, o tăietură de toamnă este fatală, întrucât o privește de puterea de a ierni. Inflorescențele decolorate oferă în special plantei o anumită protecție împotriva frigului. Este mai bine să tăiați lavanda la începutul primăverii, înainte ca primii lăstari noi să înceapă să crească. De îndată ce planta începe să înflorească din nou - ceea ce poate fi cazul lavandei în ghiveci în luna mai - este deja prea târziu pentru un topiar. Ergo, ar trebui să-ți tai lavanda în martie, cel târziu în aprilie, dacă vremea o permite. O perioadă mai caldă, fără îngheț, dar cu mult soare este ideală.

Tăierea s-a estompat?

Dacă tăiați înapoi inflorescențele decolorate în iulie, dar nu mai târziu de începutul până la jumătatea lunii august, vă veți încuraja lavanda să înflorească a doua oară. Cu toate acestea, dacă este posibil, nu ar trebui să tăiați mai târziu, deoarece altfel planta nu se poate matura - și există o mare probabilitate că va muri iarna.

Tăiați corect lavanda

Când tăiați lavanda, asigurați-vă că aveți în vedere următoarele puncte:

  • Tăiați cu un instrument ascuțit și curat, de preferință foarfece de gard viu sau trandafir.
  • Capacul întregului tufiș cu cel puțin jumătate.
  • Cu toate acestea, nu tăiați lemnul vechi, altfel lavanda nu va mai răsări.
  • De asemenea, ar trebui să lăsați câțiva centimetri de „lemn verde” - adică lăstari tineri - pe, astfel încât tufa să poată răsări din nou.

Poți întineri lavanda lignificată?

Întinerirea lavandei puternic lignificate este un efort dificil. În cea mai mare parte, tufișurile tăiate puternic nu supraviețuiesc unei astfel de măsuri, deoarece lavanda răsare foarte rar din lemnul vechi. Împărțirea plantelor foarte vechi nu este de obicei posibilă din cauza lignificării grele. Este mai bine să înmulțiți planta cu butași și să o luați de la capăt. De data aceasta, cu toate acestea, ar trebui să acordați atenție unui topiar obișnuit.

Sfaturi și trucuri

Lavanda poate fi adesea crescută minunat ca un copac, deși tăierea regulată și corectă este cu atât mai importantă în acest caz.

IJA