Acarienii de iarbă - recunoașteți, tratați și preveniți mușcăturile

esențialul pe scurt

 • Acarienii de iarbă nu mușcă oamenii; Acarienii de toamnă
 • Lămâile feliate sau ceapa și alcoolul dezinfectează mușcătura
 • Chiar dacă mușcătura este foarte mâncărime, evitați să o zgâriați, deoarece poate duce la inflamații
 • Mușcăturile pot fi periculoase pentru copii și persoanele care suferă de alergii

Acarianul ierbii la oameni?

Zonele cu mâncărime lângă trunchi și zonele intime ale corpului nu sunt uneori diagnosticate corect imediat. Pe de o parte, acest lucru se datorează faptului că vinovatul se ascunde în spatele unui specific. Faptul că acarienii de iarbă sunt deseori blamați se datorează unei neînțelegeri pe scară largă a definițiilor. Pentru a rezolva problema: acarienii din iarbă sunt de obicei irelevanți pentru oameni.

citește și

 • Recunoașteți, tratați și preveniți infestarea fungică pe pășune
 • Buc: Detectați, tratați și preveniți o infestare cu molia de buș
 • Boli în prun: identificați, tratați, preveniți

Cauza reală a bolii este acarianul de toamnă, care are și alte câteva nume comune. Acestea includ, de exemplu, acarianul de iarbă de toamnă (în special confuz), acarianul de recoltare, acarianul de fân, păduchele de iarbă, mușcătura, păduchele de pământ sau păduchii de piersici.

Tabloul clinic pe care omul îl prezintă cu o infestare cu acarieni de toamnă se numește zgura de recoltare. De ce? Deoarece este un fenomen tipic al sezonului de recoltare și a fost probabil un efect secundar prea cunoscut, neplăcut, al fazei de fapt fericite, bogat înzestrate la sfârșitul verii și toamna în vremurile anterioare în cercurile țărănești. Alternativ, scabia de recoltare se mai numește scabie de fân, mușcătură de toamnă sau boală de agrișă.

De fapt, animalele, în special mamiferele precum șoarecii, alte rozătoare, câinii sau pisicile sunt parazitate de „acarianul de iarbă”. Practic, oamenii servesc dăunătorilor doar ca gazdă alternativă - ca să spunem așa, atunci când nu este disponibil nimic mai bun.

Digresiune

Acarienii sunt păianjeni

Apropo: Ca toți acarienii, acarienii din toamnă și din iarbă nu sunt insecte, ci arahnide. Acest lucru poate fi observat cu ușurință din cele opt picioare ale animalelor adulte. Dar fii atent: la fel ca insectele, larvele au doar șase picioare! De altfel, larvele sunt importante și pentru animale și oameni: deoarece acestea sunt cele care atacă pielea și provoacă mușcăturile mâncărime. În ciuda dimensiunilor lor mici, ele pot fi văzute cu ochiul liber.

Iată o imagine pentru a vă putea face o idee despre animale:

Acarian de toamnă

Iată o scurtă prezentare generală a modului de a distinge între acarienii de toamnă și de iarbă:

masa:

Acarian de toamnăAcarianul ierbii
Numele zoologicNeotrombicula autumnalisBryobio Gramineum
Denumiri comune alternativeAcarian de iarbă de toamnă, acarian de recoltare, acarian de fân, păduch de iarbă, mușcătură, păduch de sol, păduch de piersicNu
UiteLarve de până la 0,3 mm, ovale, de culoare portocalie pal; animale adulte cu dimensiuni de până la 2 mm, scut larg în spate, ochi dubliSemnificativ mai mici decât acarienii de toamnă, larvele au și șase picioare, adulții cu opt picioare
Relevanță pentru oameniParazitarea la sfârșitul verii / toamnei cu contact frecvent cu iarba, probleme severe de mâncărimeCel mult mușcături foarte ocazionale, acestea mănâncă mult mai puțin

Cum pot fi recunoscute „mușcăturile de acarieni din iarbă”?

Să aruncăm o privire mai atentă asupra răului inestetic, astfel încât să-l putem prinde de cap. Caracteristicile tipice ale mușcăturilor de acarieni de toamnă sunt următoarele:

 • mai multe gălbenușuri stacojii care apar în același timp, uneori unice, mai mari, uneori mai multe mici ca erupții cutanate
 • de preferință pe zone apropiate de trunchi, în zona genitală și în coturi interioare, de preferință cele cu pielea subțire și sub îmbrăcăminte strânsă. De exemplu, în zona inghinală și lombară, sub axile, în scobiturile genunchilor și scobitoarele brațelor sau pe încheieturi și glezne
 • mâncărimi deseori severe care pot dura până la 2 săptămâni

Comparația puricilor, a chinurilor, a acarienilor și a mușcăturilor de țânțari

Locurile caracteristice în care apar scabia de recoltă sunt punctele de atac ideale pentru larvele acarienilor de toamnă, deoarece aici au puțin strat corneean de străpuns și li se oferă un mediu plăcut umed și cald.

Furturile nu sunt înțepături, ci mușcături. Arahnidele nu au o înțepătură, ci mai degrabă își mușcă drumul prin piele cu piesele bucale pentru a ajunge la sucuri celulare hrănitoare și la limfă. Animalele nu suge sânge. Pentru a intra în alimentele lor, ele secretă o secreție de salivă atunci când mușcă, care dizolvă o parte din țesutul pielii. Eliberarea ulterioară, defensivă de histamină asigură mâncărimea.

Care este evoluția bolii?

Atribuirea pustulelor mâncărime acarienilor de toamnă nu este în întregime banală. Acest lucru se datorează și timpului necesar pentru a izbucni. Mâncărimea nu apare decât la aproximativ 24 de ore după mușcătură, de obicei pustulele apar puțin mai târziu.

Acest lucru se datorează faptului că larva poate crea doar așa-numita „piscină”, adică un canal către seva celulară și limfă, lucrând pielea de mai multe ori cu părțile lor bucale. În plus, căldura patului favorizează formarea furajelor, motiv pentru care se poate suspecta cu ușurință puricii sau bugii de pat ca vinovați. De multe ori nu este evident pentru profan că recolta de fân sau picnicul din luncă în weekendul trecut ar fi putut provoca „mușcăturile” care apar mai târziu.

Durata mâncărimii și a formării pustulare

Așadar, durează aproximativ 1-2 zile pentru ca boabele să se dezvolte. Dar, pentru unele lucruri, intră într-adevăr la treabă și apare mâncărime severă. Cu toate acestea, unii oameni reacționează și mai puțin violent la mușcături, motiv pentru care uneori rămân nedetectați. Mâncărimea, dacă este prezentă, poate dispărea după 3-4 zile, dar uneori poate dura până la 2 săptămâni.

Reacția variază în funcție de susceptibilitate

Puterea reacției persoanei mușcate depinde de starea pielii și de sensibilitatea generală. Oamenii cu pielea moale și subțire sunt oricum mai sensibili la paraziți. Dacă sunteți și predispus la alergii, veți elibera și mai multă histamină atunci când sunteți infectat și veți dezvolta o reacție de apărare mai intensă.

Zgârierea agravează disconfortul

mușcături de acarieni din iarbă

Modul în care se comportă mușcatul este, de asemenea, relevant pentru evoluția bolii. Oricine este familiarizat cu înțepăturile și mușcăturile de parazit știe că zgârierea nu face decât să înrăutățească lucrurile. Pentru că 1. distribuiți proteinele străine injectate și le măriți gama efectivă. Și 2. se pot forma răni mici cu zgârieturi intense, care la rândul lor pot forma un canal pentru infecții precum inflamația și alte boli secundare ale pielii.

Contramăsuri generale

Pentru a ameliora mâncărimea - după cum știm acum: previzibil -, puteți folosi mai întâi remedii și preparate casnice normale de la farmacie, care ajută și la mușcăturile de insecte. Exemple sunt:

 • Țineți lămâie feliată pe zona afectată pentru ameliorarea antiinflamatoare și iritante
 • Tratati cu ceapa taiata felii
 • Dezinfectați și răcoriți cu 70% alcool cosmetic, eventualii acarieni rămași sunt, de asemenea, uciși
 • Folosiți unguente anti-alergice, liniștitoare
 • Dacă este necesar, utilizați preparate de hidrocortizon (în doze mai mari, eliberate pe bază de prescripție medicală)

sfaturi

În plus, ar trebui să spălați toate articolele de îmbrăcăminte și lenjeria de pat pe care le-ați purtat în ultimele zile (de mai multe ori) pentru a elimina acarienii care ar putea trăi în continuare pe voi!

Când sunt „mușcăturile de acarieni din iarbă” deosebit de periculoase? Indicații și remedii

mușcături de acarieni din iarbă

De regulă, infestările cu acarieni de toamnă nu sunt chiar critice. Deoarece larvele animalelor se hrănesc cu gazda lor doar câteva zile și apoi coboară pentru a ajunge la următoarea etapă de dezvoltare cu hrana ingerată. Devin apoi o nimfă și apoi un acarian adult, care apoi se hrănește doar cu plante.

Limfedem

Infestarea poate deveni problematică atunci când apar boli secundare din cauza zgârieturilor intensive și a infecțiilor rezultate. Bacteriile precum streptococii pot pătrunde în vasele limfatice prin mici zgârieturi și pot provoca edem acolo. Acest lucru se manifestă prin umflături severe și trebuie tratat de un medic, în special pentru persoanele cu un sistem imunitar slab.

Alergici

Cei care tind în general la alergii dezvoltă, de asemenea, o reacție de apărare mai puternică la „mușcăturile de acarieni din iarbă” sau la mușcăturile de acarieni de toamnă. Mâncărimea este mai puternică datorită cantității mai mari de histamină eliberată și se pot forma vezicule pe pustule.

Contramăsuri:

Antihistaminicele pot fi deosebit de utile pentru persoanele care suferă de alergii. Acestea ameliorează reacția puternică de apărare și plângerile asociate mâncărimii și, astfel, previn și suprainfecțiile.

Copii mici

Problema cu copiii mici este adesea că sunt complet ignoranți și au încredere în lume și, prin urmare, pot prinde cu ușurință mușcăturile de acarieni în timp ce se joacă în iarbă. În plus, le este mai dificil să reziste la zgârierea intuitivă împotriva mâncărimii. Acest lucru duce la un risc mai mare de infecție, care la rândul său este mai periculos pentru juniori din cauza masei corporale încă scăzute și a apărării imune mai puțin dezvoltate.

Contramăsuri:

Deoarece copiii nu reușesc să adune disciplina rațională pentru a rezista la mâncărime, amelioratorii locali ai mâncărimii sunt inițial utili: Remediile casnice sub formă de 70% alcool cosmetic, suc de lămâie sau suc de ceapă, cu care zonele sunt tamponate, pot aduce ușurare. Asistența medicală este cu siguranță recomandată în paralel. Ca și în cazul persoanelor alergice, antihistaminicele pot reduce mâncărimea și riscul de infecție prin zgârieturi.

„Mușcăturile de acarieni din iarbă” la animalele de companie

După cum sa menționat deja, mamiferele sunt mult mai afectate de scabia recoltei decât oamenii. Șoarecii sunt cele mai populare pradă pentru larvele acarienilor de toamnă, dar câinii, pisicile și caii pot fi, de asemenea, victime.

Semnele unei infestări nu sunt practic diferite de ale noastre: animalul suferă de stare de rău și se zgârie, se linge și se scutură neîncetat. Și zgârierea poate duce și la zone deschise, inflamatorii la prietenii cu patru picioare. Acest lucru poate fi problematic, mai ales dacă vă mușcați capul sau ochiul.

câini

mușcături de acarieni din iarbă

Mulți câini adoră să sapă în pământ cu labele și boturile și își urmează instinctele. La sfârșitul verii și toamnei, acestea oferă larvelor de acarieni de toamnă eclozionate oportunități ideale de a sări deschise: boturile, labele și urechile sunt hanuri binevenite pentru timpul lor până la nimfă stydium.

Pisicile

Pisicile de crescătorie liberă cărora le place să se plimbe prin iarbă înaltă pot fi atacate și de acarienii de toamnă. Practic, aceiași indicatori și opțiuni de tratament se aplică aici.

remediu

Dacă observați semnele comportamentale de mai sus la câinele dvs., este o idee bună să îl testați pentru acarieni. Combinați blana împotriva cerealelor în zonele cu risc (urechi, labe) și țineți cont de animalele mici, roșii portocalii. Sunt mici, dar pot fi văzute cu ochiul liber. Pentru a le putea descoperi mai bine (acest lucru nu este ușor cu blana roșiatică), puteți, de asemenea, să întindeți un covor alb sub stația de pieptănare și să observați dacă există puncte roșii portocalii. Desigur, ar trebui să căutați și pustule pe piele.

Așa-numiții repelenți sunt recomandați ca măsură preventivă. Sunt disponibile sub formă de spray-uri sau pulberi și pot fi utilizate în sezonul de acarieni din toamnă între iulie și octombrie.

Ajutor

În primul rând, ar trebui să-ți duci prietenul cu patru picioare bine și, de asemenea, să-ți cureți bine păturile, pernele și coșurile. Dacă dragul tău suferă prea mult de mâncărime, poți folosi și unguente speciale pentru animale, care ameliorează mâncărimea.

De regulă, infestarea cu acarieni de toamnă la animalele de companie nu necesită cu adevărat tratament, deoarece larvele de acarieni cad din nou după 3-4 zile.

întrebări frecvente

Ce ajută la inflamația cauzată de „mușcăturile de acarieni din iarbă”?

Mușcăturile de acarieni de toamnă pot fi extrem de chinuitoare. Pălării pentru cei care se pot controla și nu se zgârie. Dar cei mai mulți dintre ei nu vor putea rezista ușurării acute. Dacă zgârierea este prea intensă, leziunile mici pot duce rapid la inflamație, ceea ce poate provoca și mai mult disconfort.

Roșeața, durerea și, mai ales, infecțiile secundare iminente pot fi cel mai bine atenuate sau prevenite prin dezinfectare. Alcoolul cosmetic (70% din farmacie) sau remediile vechi bune de uz casnic, cum ar fi jumătățile de lămâie feliate sau ceapa, sunt potrivite pentru acest lucru. Toate acestea au, de asemenea, un efect plăcut de răcire și, prin urmare, liniștitor. De altfel, cartofii crudi sunt, de asemenea, o opțiune care nu trebuie disprețuită. O compresă cu oțet diluat poate ajuta, de asemenea.

Infestarea cu acarieni din iarbă este contagioasă?

O infestare cu acarieni de toamnă nu este contagioasă în sens clasic. Pentru că nu este de fapt o infecție.

Cu toate acestea, o persoană infectată poate „furniza” teoretic o altă persoană cu paraziți. Este adevărat că larvele acarienilor de toamnă mușcă de obicei în piele o dată și cad din nou când și-au satisfăcut pofta de mâncare. Totuși, în anumite circumstanțe, se poate întâmpla ca indivizii să fie privați prematur de îmbrăcămintea sau așternutul. Dacă altcineva intră în contact cu materialele textile, poate deveni o nouă victimă a larvelor acarienilor.

Este acarianul ierburii sau mușcăturile de purici?

Pustulele grupate care sunt produse de acarienii de toamnă pot fi ușor confundate cu mușcăturile de purici. Pentru a obține claritate despre cine este vinovatul, puteți face mai întâi propriile investigații:

Practic, există un risc mai mare de infestare cu purici dacă sunteți proprietarul unui animal de companie. Dacă bănuiți că mușcăturile dvs. ar putea proveni și din purici, inspectați-vă prietenul cu patru picioare. Dacă găsiți și purici în el, ați obținut deja o claritate extinsă.

Cu toate acestea, ar trebui să consultați și dermatologul. Un diagnostic fiabil poate fi făcut aici pe baza unei anamneze amănunțite și a terapiei adecvate inițiate.