Tăierea viței de vie - tutorial cu instrucțiuni, imagini și videoclipuri

Lucruri de știut despre creștere

Pentru a începe cu tăierea perfectă a viței de vie, vă invităm la o scurtă excursie în elementele de bază botanice. Tipul și întinderea tăieturii pot fi mai bine evaluate dacă sunteți familiarizați cu următoarele aspecte:

 • Vița de vie este cățărătoare, tufișuri de boabe cu o creștere puternică de până la 10 metri înălțime
 • Cultivarea în grădină și pe balcon necesită un ajutor pentru alpinism
 • Florile și fructele prosperă în lăstarii din acest an, care provin dintr-un cadru de lungă durată
 • Mugurii au fost plantați în anul precedent
 • Perioada de înflorire se extinde de la mijlocul lunii mai până la mijlocul lunii iulie
 • Paniculele hermafrodite de flori se transformă în boabe asemănătoare strugurilor până toamna

citește și

 • Cum poate fi combătută efectiv mucegaiul de viță de vie?
 • Când este timpul de plantare pentru viță de vie?
 • Vița de vie prosperă chiar și pe balcon - așa funcționează

Este necesară o structură-cadru din lemn vechi, care are cel puțin doi ani, pentru ca bastoanele de fructe să poată crește. Iarna, grădinarul selectează lăstari sănătoși, cu grosime medie (6-10 mm în diametru) din lemnul anual, care sunt la distanță de 10 până la 20 de centimetri pe latura cadrului. La baza sa se află mugurii din vara anterioară, care vor înflori și se vor fructifica anul acesta.

Tipuri de tăieturi și curmale

Vița de vie își găsește drumul în grădina hobby-ului ca un lăstari singuratic sau un mic smoc de ramuri. Tunderea capătă o funcție cheie, astfel încât viță de vie formată, cu randament ridicat se dezvoltă din ele. Tufele de boabe au primul contact cu foarfecele de tăiere în ziua plantării. Aceasta este urmată de o creștere de trei ani, care duce la o fază de întreținere continuă. Următoarea prezentare generală rezumă tipurile recomandate de tăiere pentru creșterea decorativă și productivă:

Tipul tăiatScop / ocaziecea mai bună întâlnire
Tunderea plantelorSelecția liniei principale, prolog pentru educațieîn ziua plantării
Educațieeducație clară pe spalier2 la 3/4 An în februarie
Croială de varăCreați comandă, optimizați aprovizionarea cu lumină a strugurilorLa mijlocul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie
Tunderea de iarnăsubțierea, promovarea lemnului de fructeFebruarie până la începutul lunii martie
Desfrânareizbucni lăstari de apă stearpePrimăvară-vară
Tăiere conicăRevitalizează vița de vie îmbătrânităSfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii februarie

Tăiați în ziua plantării

Cel mai bun moment pentru plantarea viței de vie este de la mijlocul lunii mai până la mijlocul lunii aprilie. Înainte ca tufișurile tinere de boabe să fie scoase la vânzare, acestea au trecut printr-o fază de rafinare. Un orez nobil este altoit pe o bază robustă de o mână pricepută. La plantare este esențial să vă asigurați că punctul de altoire îngroșat este la cel puțin 10 centimetri deasupra solului. În ultima etapă de plantare, o viță de vie primește prima tăietură. Cum se face corect:

 • Legați cea mai puternică lovitură de o tijă de sprijin
 • Important: legați și tija rădăcinii (între rădăcina de rădăcină și capul de altoire)
 • Rupeți sau tăiați lăstarii rămași

Toți strugurii sunt mulțumiți de un disc de plantare cu un diametru de 50 până la 100 de centimetri. Cel puțin o adâncime de dimensiune a plăcii în jurul discului radicular trebuie să fie permeabilă la apă. Un strat de mulci de frunze, tăieturi de iarbă uscate sau mulci de scoarță este foarte binevenit pe o viță de vie proaspăt plantată.

Digresiune

Cordon - formă de spalier potrivit pentru începători

Cordonul este progenitorul tuturor formelor de spalier pentru plantele cățărătoare. Începătorilor în cultivarea viței de vie le place să cadă înapoi pe varianta de antrenament necomplicată . Un cordon este alcătuit dintr-un trunchi scurt, ale cărui picioare le ridici orizontal pe ambele părți. Sistemele de frânghie, structurile de rețea sau firele simple pe care le întindeți între două stâlpi pentru a conecta tijele de vin la ele funcționează ca elemente de urcare. Pentru a înverzii o fațadă înaltă de un metru, un cordon este îndreptat în sus în straturi. Distanța ideală între două etaje este de 60 de centimetri.

Cultivați vița de vie clar

În primul an, vița de vie ar trebui să dezvolte un trunchi lung, puternic și bine lemnos. Rupeți alte fotografii de la punctul de procesare. Dezlegați continuu lăstarul principal, astfel încât să crească. La sfârșitul verii, viitorul portbagaj are o grosime de aproximativ creion și o lungime de doi până la trei metri. În cazul în care forma de antrenament aleasă nu necesită un trunchi lung, tăiați filmarea înapoi la 100 până la 150 de centimetri în august. Dacă se dorește un trunchi lung, nu este nevoie să vă reduceți vara. În februarie a anului următor, începe pregătirea pentru cordon, care în condiții normale se extinde pe trei până la patru ani. Iată cum să o faceți corect:

 • Structură cu 1 trunchi vertical și 1 sau 2 picioare orizontale
 • Lăstarii de schelă se prelungesc anual cu 7 secțiuni de muguri, maxim 100 cm
 • În cazul construcției podea cu podea, distanța minimă între 2 etaje: 60 cm

Dacă vița de vie provine dintr-o pepinieră competentă, primul lemn de fruct se formează în timpul creșterii. Lăstarii laterali cresc din mugurii ramurilor orizontale ale schelelor. Tăiați-le în două muguri în iarna următoare, astfel încât să înflorească și să rodească pentru prima dată. În paralel cu lucrările de tăiere, ar trebui să legați în mod regulat ramurile de schelă și ramurile laterale de spalier.

Ridicarea unei viță de vie

Tunderea de iarnă - instrucțiuni pas cu pas

La începutul celui de-al patrulea an educația este completă. În februarie, se dă începutul pentru tăierea anuală principală de iarnă. Aceasta vizează în principal menținerea bastonelor de fructe tinere, cu randament ridicat. Cum să vă tăiați vița de vie iarna:

 • Tăiați lăstarii laterali de-a lungul picioarelor la 2 ochi
 • Lăsați câte o lovitură laterală pe nod pe coapsă ca o mugură de fructe
 • Distanța ideală între doi lăstari de fructe este de 10-20 cm
 • Tăiați ramurile excesive de fructe la bază
 • Tăiați ușor în diagonală, astfel încât seva să se scurgă ușor

Așa cum arată ilustrația de mai jos, când tăiați iarna, acordați prioritate acelor lăstari care sunt cel mai aproape de lăstarul principal sau trunchiul . Apropierea de cadru este mai importantă decât direcția de creștere. Este de o importanță secundară dacă ramura fructului tăiat îndreaptă spre stânga, dreapta sau în sus. Toate tijele rămase care ies dintr-un nod sunt tăiate la bază, fără cioturi.

Tunderea viței de vie

fundal

Respectați tehnica corectă de tăiere

Cheia succesului în tăiere este tehnica de tăiere competentă. Când ridicați în lungime lăstari de schelă orizontale sau terminați tăierea lemnului de fructe de iarnă, accentul se pune pe muguri. Aplicați foarfecele de tăiere aproape de un ochi. Vă rugăm să nu tăiați într-un mugur sau să lăsați un ciot lung. O ușoară înclinare a foarfecelor asigură faptul că seva curge în direcția dorită și nu îneacă muguri adânci.

Croiala de vară asigură ordinea

În timpul verii, noile ramuri de fructe cresc din mugurii vânturilor. În paralel cu progresul creșterii, legați aceste lăstari vertical de cadru. În condiții normale, 10-15 frunze s-au dezvoltat pe fiecare coadă legată până la mijlocul verii. Nu este necesară o cantitate atât de mare de frunze pentru a furniza strugurii. Mai mult, tot mai lungi, frunzele cu frunze dense aruncă umbre pe fructe. Vara, viticultorii care folosesc hobby-uri folosesc din nou foarfecele de tăiere și țin lucrurile ordonate. Cum se face corect:

 • Cel mai bun moment este între mijlocul lunii iunie și mijlocul lunii iulie
 • Tăiați o ramură de fruct la a patra sau a șasea frunză deasupra ultimului strugure
 • Scurtați lăstarii care nu fructifică și perturbatori cu două treimi sau tăiați complet
 • Vița de vie se defoliează în zona de struguri

Șiruri proaspete încolțesc apoi din mugurii de sub interfețe. Cu cât vița este mai tânără, cu atât noul lăstar este mai puternic. Pentru ca lăstarii și frunzele să nu consume energie valoroasă a plantelor, acestea trebuie îndepărtate în mod regulat. Dacă rămâneți continuu pe tocurile lăstarilor, le puteți rupe cu ușurință în stare erbacee. Este important de reținut că un număr suficient de cel puțin patru frunze rămâne deasupra ultimului strugure.

Tunderea viței de vie vara

Izbucniți lăstari de apă și instincte usturătoare

Nu aveți nevoie de foarfece pentru o măsură continuă ca parte a îngrijirii inciziei. Soiurile populare tind să inunde numeroase turnări de apă din ochii adormiți în lemnul vechi pe tot parcursul sezonului. Mai mult, lăstarii înțepători răsar din axilele frunzelor, așa cum sunt cunoscute din cultivarea roșiilor. Nu sunt de așteptat flori sau struguri de la aceste ramuri. Dimpotrivă, tipurile nedorite de lăstari privează vita de vie de substanțe importante de rezervă și vor să crească ramurile fructifere pentru a ajunge la lumină. Puteți pune capăt acestei agitații cu următoarea strategie:

 • Îndepărtați periodic lăstarii de apă din lemn vechi și fără rădăcini de flori recunoscute
 • Prindeți împușcătura lemnoasă între degetul mare și arătător
 • Întrerupeți împușcătura de pe ramura schelei în timp ce apăsați pe lateral cu degetul mare
 • Faceți același lucru cu lăstari înțepători care răsar din axilele frunzelor

Începând cu primăvara, verificați vița de vie în mod regulat pentru a observa lăstari de apă și lăstari înțepători. Cu o lungime de 10 până la 30 de centimetri, ramurile sterile sunt mai ușor de îndepărtat. Dacă un glonț a scăpat din atenție și este deja lignificat, tăiați-l la bază.

Întineriți vița de vie veche

O viță de vie ca ansamblu floral poate trăi câteva sute de ani. Cu toate acestea, acest lucru nu se aplică pentru acționări sau picioare individuale ale schelelor. Eliminările de pe structura trunchiului tind să devină din ce în ce mai noduroase după ani de zile. Aderențele dense împiedică răsărirea lăstarilor proaspeți. În acest moment, întinerirea locală aduce un nou impuls creșterii. Cum se înlocuiește cu succes o unitate de schele depășită:

 • Cel mai bun moment este între sfârșitul lunii noiembrie și sfârșitul lunii februarie
 • Tăiați lăstarii morți de schelă pe un con de 15 cm pe tulpina principală sau pe rădăcina
 • În anii următori, micșorați diferența ridicând un tânăr puternic, orizontal
 • În mod ideal, coapsele mai în vârstă provin dintr-un instinct vital mai tânăr
 • Important: derivare tăiată pe tenoni scurți deasupra furculiței lemnului vechi și nou

Vița de vie nu tolerează o tăietură de întinerire, așa cum se practică frecvent la alte arbuști. Este caracteristic viței de vie că copacii lemnoși greu formează lemn înfășurat pe suprafețe tăiate supraaglomerate. Fluxul masiv de seva contribuie, de asemenea, la faptul că tăieturile mari nu se închid sau se închid încet și agenții de închidere a rănilor nu aderă. Punerea unei vițe de vie vechi complet pe baston se termină de obicei într-un eșec total.

întrebări frecvente

Vița de vie este autofertilă?

Vița de vie este de obicei auto-roditoare. O singură plantă este suficientă pentru recoltarea strugurilor suculenți. Randamentul culturilor crește considerabil atunci când socializați două sau mai multe soiuri de struguri.

Am achiziționat o viță de vie cu trei lăstari pe care vreau să o ridic până la balcon cu un singur trunchi. Care este cel mai bun mod de a continua cu antrenamentul de tipar?

Selectați cea mai puternică lovitură și legați-o de o tijă de sprijin. Tăiați celelalte două lăstari la nivelul solului. Când lăstarul rămas a atins înălțimea planificată, lăsați-l să crească încă 50 de centimetri. Apoi tăiați trunchiul în jumătate. Aplicați foarfeca chiar deasupra unui ochi. Din acest moment, vița de vie se va ramifica și poate fi antrenată conform planificării.

Dacă plantez viță de vie pentru ecologizarea pereților în cadă, cât de mare ar trebui să fie recipientul?

O găleată trebuie să se potrivească întotdeauna cu dimensiunea plantei. Prin urmare, luați în considerare în avans cât de mult se poate răspândi o viță de vie. Prin urmare, dimensiunile pentru căzi adecvate variază de la 20 la 50 de litri. Dacă planificați ecologizarea unei pergole sau a unei fațade maiestuoase, este posibil să fie un pic mai mult volum. Este important ca rădăcina să se dezvolte nestingherită pentru a furniza masa frunzelor.

Fațada casei noastre este verde, cu viță de vie magnifică și este acum în renovare. Cum pot supraviețui vița de vie?

Cea mai bună opțiune pentru rezolvarea problemei este mutarea viței de vie. Subtiați bine vița de vie pentru a reduce masa plantei. Apoi slăbiți șirurile de pe cadrul de urcare pentru a le așeza pe pământ. Este uimitor cât de flexibile sunt chiar și buștenii groși și cât de ușor este să le împăturiți. În mod ideal, un spalier temporar va fi disponibil până la finalizarea lucrărilor de renovare sau pur și simplu puteți fixa șireturile pe schele.

Am dori să creștem noua noastră viță de vie sub formă de evantai. La ce trebuie să acordați o atenție deosebită?

Spre deosebire de cordonul cu una sau două brațe, forma ventilatorului are de obicei cinci picioare. În primul rând, ridicați trunchiul la o înălțime de 50 până la 60 de centimetri plus cinci muguri. Deasupra celui de-al cincilea mugur, scurtați lăstarea principală. Acest lucru creează un gem de seva care se termină în lăstare de la cinci ramuri laterale. Îndepărtați lăstarii din punctul de altoire pentru a concura cu trunchiul, precum și cu lăstarii laterali în exces. Pentru a crea un ventilator aerisit, elegant, fixați picioarele individuale pe spalier la o distanță de 50 până la 60 de centimetri.

Am dori să ne ecologizăm pergola de 80 cm lățime cu viță de vie. Cum functioneazã?

Mai întâi ghidați lemnul trunchiului viței de vie în sus. Odată ajuns în partea de sus, ridicați schela paralelă cu spatiul și legați regulat șireturile. Lăsați o lovitură laterală la fiecare 10-15 centimetri. Scurtați aceste lăstari laterali la 2 ochi în fiecare iarnă. O structură stabilă se realizează dacă în fiecare an se adaugă între 3 și 6 lăstari noi laterali la extensia orizontală a trunchiului.

Ar trebui să-mi tund viile toamna sau primăvara?

Viile sunt în suc devreme și pot „sângera” abundent din tăieturi. Prin urmare, este recomandabil să efectuați tăierea strugurilor în timp ce sucul se odihnește. Cel mai bun moment pentru tăierea principală este imediat după perioada principală de îngheț din februarie. Puteți tăia vița de vie în toamnă. Cu toate acestea, există riscul ca vânturile să se usuce sau să înghețe complet iarna.

Strugurele meu „Lakemont” a crescut frumos și are deja struguri mici pe ambele ramuri. Aș vrea să ridic vița orizontal pe peretele casei noastre. Cum faci asta?

Toleranța bună de tăiere a viței de vie permite o gamă largă de opțiuni de creștere, inclusiv fațada verde orizontală. Când tăiați un tendril, noi lăstari laterali vor răsări de la 10 la 20 de centimetri sub tăietură. Le atașați la spalier conform propriilor idei. Singura premisă este o distanță suficientă de aproximativ 50 de centimetri. Tăiați lăstarii laterali la 2 muguri la sfârșitul lunii februarie. La sfârșitul lunii iunie, fructele tăiate provin de la una până la cinci frunze deasupra ultimului strugure. Cu această ocazie, îndepărtați ramurile ofensive și sterpe. În august, căutați frunze care umbresc un strugure de îndepărtat.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Frustrația este mare atunci când vița de vie se transformă într-o pădure impenetrabilă. Nu există nici o urmă a strugurilor tânjite în toată lumea. La fel de devastator pentru vinificatorul hobby când o viță de vie străveche moare după tăierea de întinerire. Pentru a salva cititorii acestui tutorial de astfel de dezamăgiri, următorul tabel listează cele mai frecvente trei erori de tăiere cu sfaturi pentru prevenirea cu succes:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
fără tăiere părinteascăcreștere necontrolată, confuzăCresterea unei vițe de vie ca un cordon
niciodată expusrețea densă, impenetrabilă de lansete, puține flori și fructepruneți viguros în fiecare februarie
viță de vie vie pusă pe bățEșec totalîntineri local vie viță de vie
Youtube

sfaturi

Fiecare rădăcină de viță de vie este unică. Dacă o viță de vie este epuizată după mulți ani, nu aruncați rădăcinile ei. Cu puțină imaginație, puteți folosi firele bizare de rădăcină pentru un decor senzațional. Pur și simplu atașați o bucată de spumă florală și decorați-o cu flori de sezon - iar exemplarul dvs. unic este gata.