Lucky Chestnut ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire (Pachira)

origine

Pachira acuatica este adesea numită pur și simplu Pachira în Europa Centrală. Un nume banal banal este, de asemenea, castanul norocos - pentru că în învățăturile Feng Shui, pachira acuatica, ca multe alte plante, are și o semnificație simbolică ridicată: se presupune că aduce fericire și prosperitate.

citește și

 • Sfaturi pentru îngrijirea Pachira aquatica (castan norocos)
 • Locația potrivită pentru castanul norocos
 • Pachira aquatica (castanul norocos) nu este otrăvitor

Cu toate acestea, zona lor de origine nu este Orientul Îndepărtat, unde Feng Shui își are rădăcinile. Din contră, din punctul nostru de vedere provine din direcția opusă, și anume din America Centrală. Acolo populează regiuni tropicale din Mexic până în țările nordice din America de Sud, cum ar fi Brazilia și Peru. În patria lor, pachira prosperă la înălțimi impresionante de până la 20 de metri.

În latitudinile noastre, castanul norocos poate fi păstrat doar în cultura camerei. Planta tropicală nu este desigur rezistentă la îngheț. Cu temperaturi calde de viață și umiditate bună, totuși, poate fi ușor cultivat în interior tot timpul anului.

Originea cuvintelor cheie:

 • Are o mare importanță în Feng Shui - simbol al norocului și prosperității
 • Gama naturală: America Centrală și de Sud tropicală
 • Poate fi păstrat aici în cultura camerei pe tot parcursul anului

creştere

Castanul norocos crește ca un copac cu baza de trunchi ușor îngroșată, în care poate stoca apă excelentă. În habitatul său original, poate atinge o înălțime de 20 de metri. Cu toate acestea, în cultura locală a camerei, aceasta are de obicei doar 2 metri înălțime - ceea ce este, desigur, enorm pentru un spațiu normal de locuit.

Deasupra trunchiului cu scoarța sa maroniu-deschis-gri, pachira cu frunzele sale mari și ornamentate formează o coroană cuprinzătoare, asemănătoare unei umbrele.

În centrele de grădină, castanele norocoase sunt deseori oferite cu un trunchi împletit.

Prezentare generală a caracteristicilor de creștere:

 • Pachira crește ca un copac cu o bază trunchi îngroșată, care stochează apa
 • În zona de origine până la 20 m înălțime, aici mai degrabă doar 2 m înălțime
 • Exemplarele disponibile în magazinele specializate au adesea un trunchi împletit

frunze

Frunzele sunt probabil cea mai esențială trăsătură decorativă a Pachira pentru cultura camerei din Europa Centrală. Deoarece florile sunt extrem de rare în această țară. În ceea ce privește aspectul, frunzele amintesc oarecum de cele ale castanilor - de unde și porecla de „castan norocos”. Pachira nu este în niciun caz legată de castane, ci de copacul baobab.

Frunzele norocoase de castan sunt destul de lungi și în formă de evantai. Fiecare pliant are 5 până la 9 frunze simple, de formă alungită-ovală, îndreptate spre față. Textura sa este ușor pieleoasă și strălucitoare, iar culoarea este verde intens.

Proprietățile lamei pe scurt:

 • Amintește de frunzele de castan
 • Pinnat cu degetele lungi, de 5-9 ori în formă de deget
 • Frunze unice alungite-ovale, îndreptate în față
 • Verde închis, piele, strălucitor

flori

Norocosele castane înfloresc foarte rar în cultura interioară din Europa Centrală. Pur și simplu nu sunt suficiente condiții de lumină, temperatură și umiditate aici.

Dar cu siguranță merită să te străduiești pentru o floare. Deoarece este destul de spectaculos: cu sepalele sale lungi și înguste, în galben crem și cu panoul ridicat de stamine galben cremoase care se ridică din centru și devin roșii la vârfuri, arată extrem de exotic și magnific.

Dintr-o privire:

 • Formarea florilor este extrem de rară aici
 • Aspect extrem de superb, cu o formă mare, asemănătoare unui penaj, în galben și roșu cremos

fructe

Fructul, care provine dintr-o floare de pahira polenizată, are o formă eliptică cu o piele lemnoasă și poate avea până la 15 centimetri în diametru. Semințele tale sunt comestibile.

Care locație este potrivită?

La fel ca majoritatea plantelor tropicale, castanul norocos are nevoie de o locație luminoasă pe tot parcursul anului, fără lumina directă a soarelui și umiditate ridicată. Cel mai bine îl puteți așeza într-un scaun luminos la fereastră, unde este protejat de plante de apartament învecinate, cu frunze mari sau de un dispozitiv de umbrire subțire. Asigurați-vă că umiditatea este cât mai mare posibil. Este recomandabil să alimentați planta cu o ceață fină din dispersorul de apă din când în când.

Temperatura ambientală optimă pentru Pachira este convenabilă la un spațiu de loc confortabil de 18-20 ° C. Dacă este posibil, marcajul de 12 ° C nu trebuie să fie micșorat.

Vara îți poți pune și castanul norocos afară pentru o vreme. Apoi, ca și în interior, ar trebui protejat de soare direct și de vânt și ploaie.

Cerințele site-ului dintr-o privire:

 • Condiții tendențial tropicale: luminoase, fără lumina directă a soarelui, umede
 • Temperatura confortabilă: 18-20 ° C, temperatura minimă 12 ° C
 • Vara poate fi expus și într-un loc ferit de soare, vânt și ploaie

Continuați lectură

De ce sol are nevoie planta?

Castanul norocos are o nevoie moderată de nutrienți. Puteți să le puneți într-un substrat realizat din flori convenționale sau sol de ghiveci în containere. Cu toate acestea, ar trebui să fie relativ permeabil, deoarece rădăcinile pachira sunt destul de sensibile la înmuiere. Amestecarea în puțin nisip este de obicei suficientă în acest scop.

Fertilizați castanul norocos în mod corespunzător

Puteți fertiliza pachira moderat în lunile de vară. Pentru a face acest lucru, utilizați un îngrășământ lichid universal într-o doză mică. În primul an ar trebui să vă abțineți de la adăugarea de nutrienți suplimentari.

Udați castanul norocos

Deoarece castanul norocos poate stoca multă apă în portbagajul său, udarea constantă nu este absolut necesară. Dar ar trebui să udați în mod regulat, mai ales în lunile de vară. Este important doar ca cantitatea de apă să nu fie niciodată prea abundentă - pachira nu tolerează deloc apariția apei. Deci turnați cu atenție și așteptați întotdeauna până la următoarea udare până când substratul se usucă din nou.

În plus față de udare, ar trebui să dați pachira un duș cu dispersorul de apă din când în când. Pentru aceasta, totuși, ca și pentru udare, utilizați apă cât mai caldă și fără var.

În lunile de iarnă, reduceți udarea la înghițituri regulate, mici.

Reguli de udare pe scurt:

 • Pachira necesită o cantitate moderată de apă
 • Depozitează mult în portbagaj - mai puțin risc de uscare decât putrezirea rădăcinilor din cauza înundării
 • Se toarnă regulat în doze mici
 • În plus, pulverizați peste
 • Folosiți apă fără var la temperatura camerei
 • Apă mai puțin iarna

Repot

În funcție de locație și condițiile de îngrijire, pachira poate prezenta rate de creștere diferite. De obicei, oala devine prea mică și prea strânsă pentru ea după aproximativ doi ani. Cel mai bine este să vă repotați primăvara. Nu sunt multe la care să fii atent.

Continuați lectură

Tăiați corect castanul norocos

Castanul norocos nu prea are nevoie de nici o tăiere specială. Crește foarte bine format și nu scapă de sub control. Nici nu trebuie să tăiați frunzele ofilite, ele pot fi pur și simplu smulse cu mâna.

Cu toate acestea, având în vedere spațiul limitat disponibil în spațiile normale de locuit, poate fi necesar să se reducă. Poate tolera scurtarea coroanei și apoi va încolți din nou, dar conturul ei poate suferi.

Continuați lectură

Propaga castanul norocos

Ați dori să dați cuiva un castan norocos sau să înlocuiți o plantă care a crescut prea mare cu una tânără? Atunci cel mai bun mod de a vă propaga pachira este prin butași. Cultivarea semințelor este, de asemenea, posibilă, dar, desigur, durează mai mult.

Butași

Pentru propagarea butașilor unei pachira, cel mai bine este să tăiați butași cu o lignificare incipientă primăvara. Puteți pur și simplu să lăsați acest lucru să prindă rădăcini într-un pahar cu apă. Dacă lăstarul nu este lemnos, un substrat în creștere din turbă și nisip este mai potrivit pentru înrădăcinare. Păstrați acest lucru uniform umed, în mod ideal sub folie, și așezați jardiniera într-un loc luminos. Poate fi un pic dificil să mențineți temperatura ideală a podelei la o temperatură caldă de 25 până la 30 ° C - o mini-seră încălzită (6,96 € la Amazon *) vă poate ajuta aici. Cu toate acestea, poate dura câteva săptămâni pentru ca rădăcinile să se dezvolte.

Cultivarea semințelor

Cu greu veți obține propriile semințe de la Pachira, dar le puteți obține cu ușurință în magazine specializate. Semințele trebuie înmuiate în apă timp de aproximativ 24 de ore înainte de plantare. Apoi, așezați-le în jardiniere cu mediu de creștere și așezați-le într-un loc luminos la o temperatură ambiantă de 22 până la 24 ° C. Și aici este recomandabil să acoperiți totul cu folie pentru a asigura un microclimat uniform umezit și protejat.

Continuați lectură

Boli

Pachira este în general robustă împotriva bolilor. Cu toate acestea, este mult mai sensibil la erorile de îngrijire. Mai presus de toate, condițiile de iluminare greșite și alimentarea cu apă greșită îl pot afecta.

Locație prea întunecată

Dacă condițiile amplasamentului sunt prea întunecate, castanul norocos își poate arunca frunzele. Asigurați-vă că aveți suficientă lumină pe terenul dvs. pe tot parcursul anului. Desigur, fără lumina directă a soarelui.

Prea multă lumină solară

În orice caz, trebuie să protejați castanul norocos de soarele direct. În habitatul său original, este protejat de acoperișul înalt al vegetației pădurii tropicale, astfel încât să primească multă strălucire, dar fără lumină directă a soarelui. Frunzele lor sunt, prin urmare, sensibile la arsură. Deci, așezați-le pe pervaz în adăpostul altor plante cu frunze mari sau umbriți fereastra cu o țesătură ușoară și subțire.

Mai ales dacă doriți să puneți Pachira afară pe terasă vara, ar trebui să vă obișnuiți și cu lumina suplimentară care este cu siguranță afară. Cel mai bine este să le așezați la o copertină la început, iar plantele de umbrire ulterioare sunt, de asemenea, suficiente.

Îndepărtarea apei

Castanul norocos poate răspunde la apariția apei cu frunzele care se îngălbenesc și, într-un stadiu avansat, cu vărsarea frunzelor. În cel mai rău caz, rădăcinile se pot putrezi și ele. În acest caz, trebuie să repotați planta imediat. Procedând astfel, îndepărtați toate părțile rădăcinii putrezite cât mai bine posibil și așezați rădăcina într-un substrat proaspăt.

sudoare

Dacă castanul norocos emană un lichid din frunzele sale, nu vă faceți griji. Ea doar transpira. În acest caz, trebuie să aveți grijă deosebită să nu se înghesuie apa.

Prea aer uscat

Aerul prea uscat este adesea cauza când castanul norocos își varsă frunzele. În plus, un mediu prea uscat crește riscul de infestare cu dăunători. Nu uitați să faceți duș regulat cu dozatorul de apă!

Protecție preventivă

Pentru a întări permanent castanul norocos și a-l face mai robust împotriva bolilor, este bineînțeles necesară o îngrijire adecvată cu lumină adecvată, căldură și apă uniforme și umiditate ridicată.

Dar ceea ce este, de asemenea, recomandabil este să desfaci trunchiul adesea împletit al unui exemplar cumpărat. Structura împletită este decorativă, dar reduce efectul protector al scoarței. Devine mai subțire și, prin urmare, are o rezistență mai mică. Punctele de contact din răsucirile strânse oferă, de asemenea, un teren de reproducere pentru dăunători și ciuperci și cresc riscul de boli în condiții de mediu nefavorabile. Dacă pachira este lăsată să crească liber, va deveni cu siguranță mai robustă.

Continuați lectură

Dăunători

De regulă, pachira este rareori atacată de dăunători. La fel ca în cazul tuturor plantelor tropicale iubitoare de umiditate, aerul ambiental excesiv de uscat poate atrage ocazional acarienii păianjen sau gâfâi.

purici de plantă

Acarienii sunt unul dintre cei mai comuni paraziți ai plantelor de interior. Acarienii pot fi de obicei văzuți cu ochiul liber - în funcție de specie, au o culoare verzuie sau gălbuie până la roșiatică. O indicație clară a populației este totuși pânzele fine cu care acoperă frunzele plantei lor gazdă.

Cel mai bun mod de a scăpa de acarienii păianjen este cu apă. În primul rând, acestea sunt periate mecanic de pe frunze. În cele din urmă, înfășurați planta umedă într-o pungă de folie pe care o închideți bine în partea de jos. Sub aceasta, acarienii mor în decurs de o săptămână.

Gunoaie

Acești paraziți își primesc numele din bilele pufoase pe care le secretă pe plantele gazdă atunci când alăptează. De asemenea, sunt ușor de observat acolo. Ar trebui să lupți rapid cu păduchii, astfel încât să nu aibă șansa să-și clocească larvele. În plus, ele secretă miere când suge planta, a cărei acoperire pe plantă poate duce la așezarea ciupercii de funingine.

După ce ați îndepărtat cea mai grosieră colonizare mecanic, ștergându-l cu o cârpă umedă, tratați pachira, de preferință cu o curățare prin pulverizare realizată dintr-un amestec de apă-caș săpun-alcool (proporții 1 l-15 ml-15 ml). Aplicați acest tratament la fiecare 2 până la 3 zile până când populația s-a evaporat vizibil.

Sfatul 1:

Pachira este, de asemenea, potrivit ca o unitate de birou în anumite condiții. Aici poate asigura un climat de cameră mult mai sănătos. Cu toate acestea, ar trebui păstrat în hidroponie, în special în spațiile de birouri puternic încălzite - acest lucru asigură o alimentare adecvată și, mai presus de toate, regulată cu apă și chiar și în operațiunile de birou stresante, face mai puțin dacă nimeni din echipă nu are capul pentru udare.

Sfatul 2:

De asemenea, puteți cultiva o pachira ca bonsai. Practica obișnuită sugerează că acestea sunt vândute în comerțul cu plante comerciale cu un trunchi împletit. Dacă vă place structura destul de împletită, puteți continua să o folosiți pe măsură ce o cultivați.

Castanul norocos este de fapt foarte maleabil, deci puteți folosi metodele obișnuite de bază, cum ar fi tăierea sârmei și a frunzelor, pentru a crea forme speciale, înstrăinate. Se recomandă ca pachira să nu crească prea repede și să păstreze obiceiul tipic de mini copac bonsai cât mai mult timp. Pentru a le pune pe o piatră de lavă conform tradiției hawaiene.

sortează

Pachira aquatica nu are în circulație soiuri speciale.