Tăiați liliacurile de vară - toate tipurile de tăiere sunt explicate clar

Tipul potrivit de tăiere pentru fiecare obiectiv - tabel cu date

Flori generoase, creștere bună, viață lungă și întinerire - toleranța bună la tăiere a liliacului de vară îndeplinește aproape orice cerere a grădinarului. Tabelul următor rezumă toate tipurile de tăieturi cu cele mai bune date:

citește și

 • Frunze galbene pe buddleia - cauze și măsuri
 • Buddleia necesită cea mai mare distanță posibilă de plantare
 • Creșterea liliacului de vară pe an - cât de mare devine?
Tipul tăiatStabilirea obiectivelorîntâlnire
Secțiunea corpuluiconstruiți un cadru stabilîn primăvara primilor 3 - 4 ani în picioare
Conservare tăiatăabundență optimă de flori, viață lungă, formă frumoasă de arbustDe la jumătatea lunii februarie până la începutul lunii martie
Îngrijirea florilorperioadă lungă de înflorirede mai multe ori în timpul verii
Tăiere conicăRevitalizează buddleia în vârstăIarna târziu până pe 1 martie
Îngrijirea tăierii pentru panicule și buddleiaConservarea abundenței florale de varăDe la mijlocul lunii februarie până la începutul lunii martie și după perioada de înflorire
Creșterea trunchiurilor înalte (buddleia comună)Structură către un trunchi înalt, cu coroane rotunde, bogat în floriDe la mijlocul lunii februarie până la începutul lunii martie și după perioada de înflorire

Tăiați Buddleia numai atunci când nu îngheță și nu există soare aprins pe ramuri. Alte arbuști de grădină pot fi tăiate până la -5 grade Celsius. Lemnul fragil de liliac fluture, pe de altă parte, trebuie tăiat la temperaturi peste punctul de îngheț. Vremea umedă este un obstacol în calea îngrijirii florilor, mai ales vara. Lemnul umed afectează vindecarea rănilor și servește drept poarta de acces perfectă pentru boli sau dăunători. Dacă este necesar, amânați tăierea de întreținere la o dată ulterioară, cu vreme uscată și acoperită.

fundal

Gândește-te la lumea animalelor când o tai

Datele recomandate pentru tăierea liliacurilor de vară nu sunt doar din motive de creștere. Măsurile de anvergură, cum ar fi tăierea de conservare și întinerire, sunt reglementate de lege pentru a proteja păsările care se reproduc. Legea federală pentru conservarea naturii stipulează că între 1 martie și 30 noiembrie sunt permise doar reduceri ale creșterii din acest an și pentru îngrijirea florilor. Subțierea, așezarea pe băț și tăieturi radicale similare trebuie efectuate în afara perioadei de grație. Indiferent de momentul în care se tund un arbust sau un copac, trebuie să se asigure că animalele sălbatice nu sunt în niciun fel deranjate de măsură.

Construiți liliacuri de vară cu un cadru stabil

Un cadru stabil favorizează structura armonioasă a liliacului dvs. de vară. Prin urmare, în primii trei până la patru ani, acordați o atenție specială celor mai puternici trei până la cinci lăstari de sol , așa cum se ilustrează în figura de mai jos. Cum să efectuați tăierea perfectă a corpului:

 • În primul an de așteptare, selectați 3 până la 5 lăstari de sol ca cadru și tăiați la 30 de centimetri
 • Tăiați toți lăstarii rămași la bază
 • Extindeți angrenajele schelei anual cu 15-20 centimetri între al doilea și al patrulea an
 • Scurtați lăstarii laterali pe cadru la conuri cu 1 până la 2 perechi de ochi

În mod implicit, rezistența la îngheț a buddleiei scade considerabil pe măsură ce lăstarii săi de pământ îmbătrânesc. Din acest motiv, începeți în al patrulea an cu reducerea continuă a arbuștilor. Alegeți o lansare anuală promițătoare la sol, scurtați-o la 30 de centimetri și scoateți din faza inițială cea mai slabă tragere de schelă.

Tunderea Buddleia

sfaturi

Dacă plantați liliaci de vară ca mărfuri cu rădăcină goală, inițiați formarea unui cadru stabil cu o tăietură de plantă. Pentru a face acest lucru, tăiați toate lăstarii la jumătate după plantare sau între noiembrie și martie. Prin plasarea foarfecelor chiar deasupra unei perechi de ochi, favorizați înmugurirea ulterioară.

O tăietură puternică de întreținere promovează abundența pomposă a florilor

Un buddleia germinează ramuri lungi primăvara și înflorește pe ele vara. În consecință, niciun mugur valoros nu poate fi victima tăierii. Dimpotrivă, numărul și dimensiunea paniculelor de flori crește cu cât vă tăiați mai mult de lemnul decolorat din anul precedent. După tăierea de construcție, întreținerea tăieturii continuă după cum urmează:

 • Tăiați lăstarii de la sol care aparțin cadrului la jumătate sau cel puțin la 100 cm
 • Începând cu al patrulea an, scurtați cel mai vechi lăstar la sol la 10 cm
 • Ca înlocuitor, tăiați un lăstar tânăr și puternic la o înălțime de 30 cm
 • Radically prune toate ramurile laterale veștejite din anul precedent , la 2 până la 4 muguri

Nu este nevoie să vă faceți griji dacă rămâne un cadru de lăstari scurți la sol cu ​​cioturi de ramură chiar mai scurte din liliacul de vară tăiat, așa cum se arată în figura de mai jos. Schimbul anual de tineri cu bătrâni între lăstarii de schele servește pentru întinerirea continuă și previne în mod eficient îmbătrânirea prematură.

Tăiați Buddleia

Digresiune

Tunderea moderată previne obiceiul voluminos

Tăierea riguroasă a buddleiei este o sabie cu două tăișuri. Dacă tăiați bucăți scurte, veți obține optimul în ceea ce privește abundența florilor. Cu toate acestea, este de așteptat o creștere rară, neatractivă și formarea de noduri inestetice. Adoptând o abordare mai moderată a tăieturii, îi vei oferi liliacului fluture o siluetă mai atrăgătoare. În mod ideal, variați înălțimile de tăiere, scurtând lăstarii bine așezați cu o treime. Doar ramurile care interferează cu imaginea de ansamblu sunt tăiate la fel de energic pe cât recomandă instrucțiunile pentru tăierea întreținerii.

Eliminați în mod consecvent ceea ce s-a estompat

Dacă paniculele maiestuoase de flori s-au ofilit în mijlocul verii, mai mulți muguri așteaptă pe lăstarii laterali. Pentru ca un buddleia să nu investească energie în formarea fructelor capsule, curățați inflorescențele ofilite. Tăiați paniculele decolorate înapoi la cea mai apropiată lovitură laterală . Dacă continuați să aveți grijă de flori în mod regulat, lemnul ornamental își va păstra rochia pitorească de flori până în toamnă.

Curățarea continuă previne auto-însămânțarea nedorită, care a câștigat reputația unei plante invazive în unele regiuni. Ca măsură de precauție, nu aruncați flori ofilite pe compost, astfel încât vântul să nu răspândească semințele în jurul grădinii.

Întinerirea împiedică bătrânețea - așa funcționează

Dacă grădinarului îi lipsește înlocuirea regulată a lăstarilor învechite, liliacul de vară va îmbătrâni în cel mai scurt timp. Tufișul se transformă într-o pădure densă de ramuri și crenguțe puțin înflorite. Tragedia florală nu este un motiv pentru curățare. Datorită toleranței la tăiere și forței de înmugurire, puteți întineri arbustul înflorit. Cum se face corect:

 • Cel mai bun moment este la sfârșitul iernii până la 1 martie
 • Îndepărtați din timp toate lemnele moarte
 • În mod ideal, obțineți lăstari de pământ îmbătrâniți dintr-un lăstar lateral tânăr în zona inferioară
 • Tăiați filmul lateral tânăr la 30 cm ca noul film principal
 • Scurtați lăstarii în sol la 30 cm
 • Tăiați ramurile laterale rămase pe butuci cu 2 ochi

Dacă nu există lăstari la sol, prognosticul pentru o nouă creștere se înrăutățește. Ajutați arbustul care nu dorește cu o cantitate generoasă de îngrășământ. Răspândiți 3 litri de compost copt și 100 de grame de așchii de corn pe metru pătrat de suprafață a discului rădăcinii. (6,39 € la Amazon *) Greblați îngrășământul organic la suprafață și turnați-l. Dacă aportul suplimentar de substanțe nutritive nu are ca rezultat creșterea lăstarilor proaspătă la sol până în anul următor, buddleia este epuizată și ar trebui curățată.

Buddleia tăiat conic

fundal

Tăierea conică dă viață ochilor adormiți

Grădinarii se referă la sistemele de muguri latente drept ochi adormiți. Singura lor funcție este de a asigura o creștere suplimentară ca rezervă în cazul unei defecțiuni a părților plantei. Un ochi dormitor este situat sub scoarță și de obicei nu este vizibil. Uneori puteți simți mugurul adormit ca o ușoară îngroșare. O tăietură de întinerire este considerată un caz de urgență pentru Buddleia pentru a-și activa ochii adormiți. Toată presiunea sevei este concentrată asupra sistemelor de muguri inactivi, astfel încât să încolțească sub formă de ramură sau frunză.

Aveți grijă când tăiați buddleia comună

Lavanda de vară (Buddleja alternifolia) diferă de buddleia obișnuită (Buddleja davidii) în mai multe moduri. Ramurile laterale lungi, arcuite și deasupra, se formează pe lăstarii principali verticali. Florile apar în ciorchini din iunie până în iulie. Este semnificativ pentru tăietura că buddleia comună înflorește pe lemnul vechi și anul trecut . Acest lucru are ca rezultat o tăiere complet diferită față de buddleia obișnuită. Ar trebui să acordați atenție acestui lucru atunci când tăiați:

 • Nu tăiați buddleia obișnuită în primii ani
 • Subțierea lăstarilor și crenguțelor moarte la sfârșitul iernii
 • Vârfurile puternic deasupra lăstarilor după înflorire conduc la o lăstare laterală inferioară
 • Tăiați ramurile laterale slabe, arcuind la un știft scurt pe lăsașul schelei

Un schimb moderat de lăstari principali de la sol cu ​​lăstari tineri de sol este benefic pentru vitalitate și dorința de a înflori. Dacă numărul de ciorchini de flori scade de-a lungul anilor, tăiați una sau două dintre cele mai vechi lăstari de sol la rădăcini. Spre deosebire de buddleia obișnuită, tăierea este necesară numai atunci când este necesar și nu în fiecare an.

Tăiați paniculele de buddleia

sfaturi

O lavandă de vară supraînălțită este întinerită mai atent decât un liliac fluture. Deoarece oricum nu poartă niciun mugur de flori, tăiați jumătate din lăstarii de pământ îmbătrâniți la rădăcini între mijlocul lunii februarie și începutul lunii martie. Îndepărtați lăstarii rămași la sol făcând o tăietură de derivare pe cea mai promițătoare ramură laterală din zona inferioară.

Creșterea liliacurilor de vară pentru a deveni trunchiuri înalte - așa funcționează

Combinația dintre caracteristicile de creștere și toleranța la tăiere recomandă agățarea liliacurilor de vară pentru ridicarea unui trunchi înalt. Scopul este o coroană rotundă formată din patru până la cinci ramuri principale , pe care ramurile de flori agățate sunt în centrul atenției. Spre deosebire de omologul pitoresc într-o formă maiestuoasă de arbust, tăierea anuală este necesară pentru creștere și întreținere . Cum să procedați profesional:

 • Ghidați unitatea centrală în susul tijei de susținere la înălțimea dorită
 • Tăiați lăstarii concurenți la sol și toate lăstarii laterali la bază
 • Partea superioară a tulpinii taie 4 până la 6 perechi de muguri sau frunze peste înălțimea dorită a coroanei

Cu tăierea vârfului trunchiului inițiați ramificarea către o coroană cu cel puțin 4 ramuri conducătoare. Instruiți ramurile de conducere la o lungime de 50 până la 60 de centimetri, astfel încât ramurile de flori elegante și căzute să se dezvolte pe ele. După perioada de înflorire, scurtați ramurile laterale decolorate la tije scurte pe ramura principală respectivă. Rămâneți pe tocurile instinctelor obraznice de concurență cu foarfeca și tăiați-le prompt și la bază. Procedați în același mod cu toate lăstarii de-a lungul trunchiului care nu aparțin coroanei.

fundal

Respectarea legii creșterii finanțare de top dă roade

Tăierea de creștere a trunchiului înalt stă sau cade odată cu tăierea lăstarului central pentru formarea coroanei. Găsirea momentului perfect nu mai este un mister, nici măcar pentru începători, dacă sunt familiarizați cu legea de creștere a finanțării de top. În fiecare plantă, mugurul de sus este punctul fierbinte. Cu presiunea maximă a sucului, substanțele de rezervă curg către el. Prin urmare, aici este creșterea cea mai mare. Tipurilor de muguri cu vârfuri inferioare li se acordă o prioritate mai mică pentru nutrienți. De îndată ce mugurele superior este îndepărtat, mugurii subordonați anterior beneficiază de excesul de suc. Apoi încolțiți pentru a forma o frumoasă coroană. Dimpotrivă, legea creșterii înseamnă: tăierea prematură a vârfului central al împușcăturii împiedică creșterea la înălțimea dorită a tulpinii.

Date importante pentru îngrijirea tăierii pe scurt

După ce ați citit acest tutorial, veți fi familiarizați cu toate tipurile de tăieturi și posibile obstacole în întreținerea tăieturilor. Dacă aveți în continuare îndoieli cu privire la procedura corectă în timp ce lucrați la arbust, luați în considerare următoarele date despre buddleia obișnuită și lavanda de vară:

 • Creștere: arbust de foioase
 • Origine: regiuni subtropicale și tropicale
 • Înălțime de creștere: 200 până la 300 cm (soiuri pitice: 60 până la 80 cm)
 • Intindere: 150 - 250 cm (soiuri pitice: 50 - 60 cm)
 • Denumirea celor mai populare specii: Buddleia, Liliacul fluture (Buddleja davidii)
 • Denumirea altei specii: lavandă de vară, buddleia paniculată (Buddleja alternifolia)
 • Perioada de înflorire Buddleia: iulie-noiembrie
 • Perioada de înflorire: liliac de vară: iunie și iulie
 • Planta florilor de buddleia: pe lemnul proaspăt din acest an
 • Planta mugurilor flori de buddleia: pe lemnul de anul trecut și perene
 • Când tăiați buddleia: în fiecare primăvară (îngrijirea florilor vara)
 • Este timpul să tăiați buddleia comună: în februarie, dacă este necesar (îngrijirea florilor vara)
 • Conținut toxic: ușor toxic
 • Rezistența la iarnă: bună, scăzând odată cu vârsta

întrebări frecvente

Care loppers sunt mai potrivite pentru foarfece buddleia, bypass sau nicovală?

Buddleia prosperă cu un lemn distinct fragil. Vă recomandăm foarfece cu un mecanism de bypass, astfel încât să nu se despice în timpul tăierii și să creeze tăieturi mari inutil. Astfel de modele funcționează cu două lame ascuțite care se alătură unul pe celălalt și lasă tăieturi netede. Foarfecele de nicovală au o parte ascuțită și o contondentă, care poate duce la vânătăi în lemnul încăpățânat. Folosiți foarfece cu o singură mână pentru a tăia lăstari de până la 2 centimetri în diametru. Foarfecele de tăiere cu două mâini sunt potrivite pentru ramuri de până la 4 centimetri grosime. Un ferăstrău cu sabie ar trebui să facă tăietura doar dintr-un diametru de ramură de 4 centimetri sau mai mult.

Buddleia noastră se prăbușește sub zăpadă în fiecare iarnă. Cum putem preveni spargerea zăpezii?

O tăiere anuală și puternică pentru a promova abundența florilor este în detrimentul stabilității. Ramificația densă singură nu este suficientă pentru a amortiza presiunea zăpezii pe buddleia fără frunze. Lemnul ornamental este susținut dacă legați slab toate ramurile împreună cu șnur de sisal sau șnur de cocos înainte de începutul iernii. Dacă grădina dvs. se află într-o regiune deosebit de înzăpezită, atașați cablul la un stâlp de lemn, astfel încât arbustul să nu fie nevoit să poarte singur sarcina albă.

Buddleia este otrăvitoare?

Speciile și soiurile Buddleia sunt clasificate ca fiind ușor otrăvitoare. Contactul cu pielea cu părți ale plantei sau seva vegetală este inofensiv. Nu se recomandă consumul de flori, frunze și fructe capsule. În afară de gustul oribil, glicozidele și saponinele otrăvitoare ajung în stomac, provocând greață și vărsături.

Vrem să ne transplantăm buddleia de 10 ani toamna. Măsura influențează tăierea?

Schimbarea locației este inevitabil asociată cu pierderea masei rădăcinii pentru buddleia ta. Există un dezechilibru între creșterea subterană și cea supraterană. Puteți restabili echilibrul tăind imediat după transplant. Dacă ați aștepta până la data obișnuită din primăvară, arbustul ar fi suferit deja daune, deoarece cele câteva rădăcini nu mai pot furniza toate lăstarii.

Am tăiat în mod regulat paniculele de flori ofilite de pe liliacul meu de fluture. Cum ar trebui să procedați cu liliacul comun de vară, deoarece nu trebuie tăiat sau tăiat puțin?

De asemenea, puteți tăia în siguranță ciorchini de flori ofiliți pe liliacul de vară agățat. Cu toate acestea, nu trebuie să sperați la continuarea perioadei de înflorire după aceea, ca și în cazul liliacului comun de vară. Este important să rețineți că curățați tot ce s-a ofilit imediat după perioada de înflorire și nu tăiați prea adânc. În funcție de condițiile cadrului local, mugurii pentru anul următor au fost deja creați și sunt purtați neintenționat de foarfece.

Liliacul meu de vară de 3 ani are doar 2 lăstari de sol cu ​​câteva ramuri laterale. Nimic nu crește înapoi în zona inferioară, deși fertilizez cu sârguință. Ce ar trebui făcut pentru ca arbustul să crească mai puternic?

Puteți regla creșterea dezamăgitoare a liliacilor de vară cu o tăiere puternică. În acest fel, arbustul înflorit se poate reconstrui cu o creștere stufoasă. Scurtați cele două lăstari la sol cu ​​cel puțin jumătate. Tăiați ramurile laterale pe ea înapoi în butuci scurți cu doi ochi. Vara aceasta arbustul nu va înflori. Puteți aștepta din nou florile doar în anul următor.

Aș dori să integrez buddleia într-un gard viu mixt care va servi drept ecran de confidențialitate. Ce părere ai despre idee?

Cele mai frumoase soiuri de liliac de vară cresc în formă de pâlnie și formează un ecran de confidențialitate de aproximativ 120 de centimetri în timpul sezonului cu frunze. În zona inferioară a arbuștilor, este recomandabil să plantați o protecție suplimentară a vieții private. Petita Deutzia (Deutzia gracilis), de exemplu, cu o înălțime de aproximativ 60 de centimetri, se potrivește foarte bine ca subplantare. Pentru un grădinar pacient, este suficient un tufiș de buddleia pe metru. Ecranul de confidențialitate este disponibil mai rapid dacă plantați două plante pe metru. Primăvara tufele sunt tăiate la 50 de centimetri.

La începutul lunii aprilie am plantat două Buddleia, care au încolțit imediat. Ca urmare a ultimelor nopți geroase, toate frunzele sunt acum agățate limpede și ofilite pe lăstari. Ar trebui să reduc acum sau să aștept următoarea filmare?

Vă rugăm să așteptați până la mijlocul / sfârșitul lunii mai. În acest moment, recreșterea a început și puteți vedea cât de departe s-a înghețat buddleia. Dacă nu sunteți sigur unde se află tranziția de la lemnul mort la cel sănătos la împușcare, zgâriați puțin coaja cu unghia. În cazul în care apare țesut maro, uscat, acesta este lemn mort. Țesutul deschis, verde-galben și suculent este vital și va continua să crească. Poți folosi foarfeca acolo.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Dacă perioada de înflorire de pe Buddleia se încheie prematur, lăstarii îmbătrânesc sau perioada de înflorire eșuează complet pe Buddleia paniculară, neajunsul se datorează unei neglijări a tăierii. Tabelul următor rezumă cele mai frecvente trei erori de tăiere cu sfaturi pentru prevenirea eficientă:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
flori ofilite, nu tăiatesfârșitul prematur al perioadei de înflorireTăiați regulat paniculele decolorate
niciodată expusSchela duce vârsta după câțiva aniSubțierea lemnului mort, lăstari tineri în creștere continuă pentru a înlocui lăstarii de schele depășite
Liliacii de vară tăiați ca buddleia obișnuităEșecul perioadei de glorie din acest andoar subțire și înlocuiți lăstarii vechi la sol cu ​​cei tineri

sfaturi

Grădinarii de acasă trebuie adesea să se plângă de infestarea cu mucegai praf pe buddleia lor. Vremea caldă și umedă de vară crește semnificativ riscul de infecție. Mai mult, instrumentele de tăiere necurate transmit adesea agenții patogeni ai ciupercilor încă din primăvară. Dacă pe frunze se răspândește o acoperire alb-gri-gri-gri, folosiți foarfeca imediat. Tăiați toate lăstarii afectați. Apoi tratați liliacul fluture bolnav cu o soluție de pulverizare de un litru de apă și un al optulea litru de lapte proaspăt.