Îngrijirea grădinii - când este necesar și cum se face?

Recunoașteți lipsa de var - așa funcționează

Dacă observați în mod regulat ce plante se așează singure în grădina dvs., veți primi informații valoroase despre calitatea solului. Plantele indicatoare pentru deficiența de var în fazele incipiente sunt mușchiul, trifoiul de iepure, măcrișul, panselita de nisip și coada calului. Într-un stadiu avansat, lipsa de var cauzează tulburări de creștere la numeroase plante, cum ar fi vârfurile de frunze uscate sau frunzele gălbui decolorate.

citește și

 • Firebeans - plante ornamentale strălucitoare și utile pentru grădina de vară
 • Grădina din martie - sfaturi pentru grădina ornamentală și de bucătărie
 • Este absolut necesar varul pentru compost?

Un test al valorii pH-ului de la centrul de grădină sau magazinul de hardware asigură securitatea finală. Următoarele rezultate sunt de dorit pentru un sol de grădină sănătos:

 • Sol argilos cu o proporție redusă de nisip: 6,5-7,0
 • Sol nisipos: 6.0
 • Sol nisipos pur: nu sub 5.5

Dacă aceste valori nu sunt îndeplinite, ar trebui să vă calceți grădina. O excepție se aplică rododendrilor, hortensiilor, ericii și altor plante care prosperă sănătos numai în sol acid cu o valoare a pH-ului de 5,5 sau mai mică.

Îngrășăminte de var recomandate pentru grădina dvs. - o selecție

Dacă ați ajuns la concluzia că grădina dvs. are nevoie de fertilizare cu var, există diferite produse din care să alegeți. În grădina ornamentală și de bucătărie cultivată aproape natural, următoarele îngrășăminte cu var (9,46 € la Amazon *) respectă principiile ecologice:

 • Alge var, format din 70% carbonat de calciu, 20% carbonat de magneziu și oligoelemente valoroase
 • Var de dolomit (var carbonat) cu un conținut ridicat de magneziu, potrivit în special pentru arborii de conifere
 • Făină de rocă, în funcție de roca sursă cu durată de acțiune diferită
 • Marna de tei, cu 70% carbonat și 30% argilă, ideală pentru solurile nisipoase ușoare

Varul viu și varul stins nu sunt recomandate pentru calcarea în grădină. Ambele produse sunt foarte corozive și prezintă un risc pentru sănătate în grădinile ornamentale și de grădină private.

Dozați corect și administrați var - ar trebui să acordați atenție acestui lucru

Vă rugăm să acordați o atenție specială dozajului de var. Cu cât este administrat mai mult carbonat de var, cu atât humusul este mai valoros. Pe termen scurt, plantele dvs. beneficiază de aportul bogat de substanțe nutritive. Pe termen lung, însă, solul se scurge. Prin urmare, o veche regulă țărănească avertizează că varul îi îmbogățește pe tați și pe fii săraci. Următoarele linii directoare s-au dovedit în practică:

 • La fiecare 3 ani 150 de grame pe metru pătrat pentru a menține conținutul de var stabil
 • 250 până la 500 de grame pe metru pătrat pentru a crește pH-ul cu un punct

Pe solurile nisipoase ușoare, cantitatea de var trebuie să fie mai mică decât pe solurile argiloase grele. Dacă este necesară o doză de peste 500 de grame pe metru pătrat, vă rugăm să administrați carbonat de var în două etape, cu un interval de 6 luni.

sfaturi

După ce v-ați scarificat gazonul în primăvară, este deosebit de receptiv la var. Din moment ce ați pieptănat mușchiul și buruienile, mineralele ajung direct la rădăcinile ierburilor nobile. Aplicați varul de gazon în mod ideal cu un împrăștiător și apoi irigați zona verde în mod penetrant.