Bulbi de orhidee - Caracteristici, îngrijire și multe altele

Ce sunt de fapt becurile?

Ca epifite, orhideele își folosesc rădăcinile pentru a se ține pe ramuri sau roci. Cu rădăcinile lor aeriene, extrag umiditatea vitală și substanțele nutritive din ploaie. Pentru ca orhideele epifite să nu trebuiască să trăiască „de la mână la gură”, ele produc bulbii pentru depozitare. Acestea sunt părți îngroșate care servesc drept organe de stocare pentru apă și nutrienți. Frunzele și tulpinile de flori răsar din acestea.

citește și

  • Orhideele cu rădăcini aeriene - sfaturi despre funcție și îngrijire
  • Cum îmi pasă de orhidee când cresc?
  • Cultivați orhideele singuri - sfaturi pentru propagarea vegetativă și generativă

Tăiați corect becurile - așa funcționează

Atâta timp cât un bec este plin și verde, își îndeplinește rolul vital ca organ de depozitare. Doar atunci când tuberculul s-a înghesuit treptat și s-a uscat se poate lua în considerare o tăietură. Grădinarii cu experiență în orhidee susțin tăierea în combinație cu repotarea. Cel mai bun moment pentru majoritatea tipurilor de orhidee este în jurul sfârșitului iernii. Cum se face corect:

  • La începutul primăverii, puneți orhideea cu bulbii uscați
  • Îndepărtați substratul folosit pentru a obține o vizualizare clară a rădăcinii
  • Tăiați bulbii uscați și rădăcinile aeriene cu un bisturiu dezinfectat
  • Praful tăieturilor cu scorțișoară sau praf de cărbune

În noua oală de cultură, umpleți mai întâi bile de lut expandat ca drenaj și un prim strat de sol proaspăt de orhidee. Puneți la loc orhideea și becurile rămase. Apoi dați substratul rămas peste rădăcini și apă.

Utilizați becuri din spate pentru reproducere - așa funcționează

Atâta timp cât bulbii din anul precedent nu au murit și s-au uscat complet, au potențialul de a se înmulți. Deși aceste becuri din spate nu au frunze, ele sunt doar ușor șifonate și încă mai au rădăcini aeriene vitale. Dacă observați unul sau mai multe becuri inversate în timpul repotării, merită să încercați să le facă să încolțească din nou cu următoarele măsuri:

  • Umpleți un borcan de zidărie cu sfagn și umeziți-l ușor
  • Configurați cu capacul în poziție într-o locație parțial umbrită și caldă
  • Ventilați ocazional și pulverizați cu apă moale

Dacă din bec apar noi pliante, experimentul are succes. Înainte de a repota viitoarea orhidee în substrat normal, ar fi trebuit să se dezvolte cel puțin 2 rădăcini noi.

sfaturi

Nu lăsați diferiții termeni bulb și pseudo bulb să vă deruteze. Grădinarii de orhidee vorbesc de obicei despre bulbi, deși corect din punct de vedere tehnic sunt pseudobulbi. Bulbii adevărați sunt ceapă cu piele multiplă. Cu toate acestea, pe orhidee, tuberculii prosperă omogen (fără coajă). Prin urmare, nu există nicio diferență între cele două nume.