Aruncați cenușa pe compost - (K) O idee bună?

Adăugați doar cantități mici de cenușă la compost

Obișnuit să fie o problemă normală eliminarea cenușii pe compost. În zilele noastre, compostarea cenușii nu mai este în întregime inofensivă. Acest lucru se datorează poluării crescute a mediului, datorită căreia lemnul este contaminat în special cu multe metale grele.

citește și

  • Cenușă pe compost - este posibil?
  • Se poate pune pâine pe compost?
  • Mai bine să nu puneți cărbune pe compost

Dacă sunt plasate cantități mari de cenușă pe compost, acest lucru poate duce la calcificarea solului sau chiar la otrăvire.

Prin urmare, cenușa trebuie compostată numai în cantități mici.

Cenușă potrivită pentru compostare

  • Cenușă de lemn din copaci netratați
  • Cărbune / brichetă
  • Cenușă de hârtie fără reziduuri de vopsea

Compostați numai cenușa din pădurile netratate

Nu toate cenușa sunt permise pe compost. Dacă lemnul pe care l-ați ars a fost lăcuit, pătat sau lipit, cenușa nu aparține niciodată în compost și nu ar trebui oricum arsă.

Acest lucru se aplică și lemnului din copaci care au stat direct pe drumuri aglomerate. În astfel de păduri, expunerea la metale grele dăunătoare este deosebit de mare.

Prin urmare, compostează doar cenușa de lemn pe care o știi exact despre originea sa.

Hârtie numai fără culoare

Dacă ardeți hârtie în aragaz sau șemineu, asigurați-vă că utilizați numai materiale tipărite într-o singură culoare. Hârtiile colorate sau hârtiile lucioase conțin și metale grele care nu se degradează în compost, ci poluează inutil îngrășământul natural care va fi utilizat ulterior.

Adăugările mici de cenușă îmbunătățesc compostul

Cenușa din lemn netratat, cărbune sau hârtie tipărită necoloră conține o serie de substanțe nutritive importante. Prin urmare, puteți adăuga în siguranță cantități mici la compost.

Presărați doar un strat subțire la rând și amestecați cenușa cu alte deșeuri verzi. De exemplu, tăieturile de iarbă pot fi slăbite cu cenușă. Apoi putrezește mai repede.

Puteți îmbunătăți pământul foarte argilos, greu cu cenușă de lemn. Cenușa poate îmbunătăți și solurile compactate.

Este mai bine să fertilizați paturile de flori numai cu cenușă compostată

Îngrășămintele produse la compostarea cenușii pot fi puternic poluate. Prin urmare, pentru a fi în siguranță, ar trebui să-l utilizați numai pe paturi de flori. Acest îngrășământ nu este potrivit pentru plasturi de legume din cauza riscurilor posibile pentru sănătate.

Cenușa de lemn de pe grătar poate fi pusă pe compost?

Cenușa de lemn care a fost arsă pe grătar nu trebuie aruncată pe compost, ci aruncată împreună cu deșeurile menajere. La grătar, grăsimea se scurge în cărbune. Acest lucru creează acrilamida dăunătoare care otrăvește solul din grădină.

sfaturi

Când construiți compostul, trebuie să vă asigurați întotdeauna că este bine amestecat. Apoi, deșeurile verzi vor putrezi mai repede, iar compostul va conține ulterior o varietate de nutrienți diferiți.