Tăierea mantiei doamnei - Iată cum să o faceți

Tăiat pentru recoltare

Oricine dorește să profite de puterile vindecătoare ale mantalei doamnei ar trebui să recolteze planta în timp util. Odată cu începutul perioadei de înflorire, timpul începe să-l recolteze. Frunzele și tulpinile, precum și florile sunt tăiate.

citește și

  • Există multe motive pentru a tăia catnip
  • Mantaua doamnei - inofensivă sau toxică?
  • De la scurt la lung - perioada de glorie a mantiei doamnei

Planta recoltată poate fi uscată după recoltare pentru a-i oferi o durată mai mare de valabilitate. Aveți grijă să nu expuneți mantaua doamnei la căldură excesivă sau la lumina directă a soarelui la uscare. Acest lucru ar duce la transformarea părților plantei în maronii și pierderea ingredientelor active.

Mai târziu puteți face tot felul de lucruri cu planta uscată. Este potrivit, de exemplu, pentru prepararea de ceai, plicuri, unguente și apă de gură. Printre altele funcționează:

  • favorizează fluxul de lapte la alăptare
  • relaxându-se pe uter
  • antiinflamator
  • liniștitor
  • calmant
  • purificarea sângelui
  • stimulează circulația sângelui

Tăiați înainte de debutul iernii și după aceea

O altă tăiere se face în fiecare an înainte de debutul iernii. Aici mantaua doamnei este supusă unei tăieri puternice. Toamna, tăiați la pământ inflorescențele lungi și ofilite.

Dacă este necesar, puteți elimina și frunzele vechi. Atenție însă: lăsați câteva frunze pe plantă. Funcționează ca o protecție naturală împotriva înghețului în timpul iernii. Protejează aglomerările plantei de umiditatea iernii, zăpadă și gheață.

După ce a trecut iarna și zilele mai calde bat în primăvară, puteți continua cu tăierea de curățare. Începeți imediat ce mantaua doamnei este pe cale să alunge din nou cu forță. Tăiați orice parte a plantei care este deranjantă și arată inestetică.

Tundeți pentru a prelungi perioada de înflorire

Un alt motiv pentru tăierea mantiei doamnei este prelungirea perioadei sale de înflorire. Iarba înflorește de obicei câteva săptămâni în iunie. Dacă vechile inflorescențe sunt tăiate după ce florile s-au ofilit, mugurii noi se vor forma puțin timp mai târziu și înflorirea va dura până în septembrie. Tulpinile de flori sunt pur și simplu tăiate aproape de pământ.

Această tăietură după perioada de înflorire are efectul suplimentar de a împiedica planta să semene singură. În plus, nu pierde prea multă putere prin dezvoltarea capetelor sale de semințe, iar frunzele își păstrează aspectul sănătos.

Merită, de asemenea, tăierea în perioada de înflorire. Puteți tăia inflorescențele proaspăt deschise și le puteți folosi pentru a crea un buchet, de exemplu. Aceste flori tăiate au o durată lungă de valabilitate în vază în comparație cu alte flori tăiate.

Sfaturi și trucuri

Folosiți fie foarfece ascuțite, fie foarfece pentru tăiere. Curățați instrumentul în prealabil, astfel încât să nu existe riscul ca bolile cauzate de tăieturile anterioare să fie transferate în mantia doamnei.

KKF